Bildning, plantering, odling och skötsel av meloner i växthuset

I de norra regionerna i Ryssland är det enda sättet att njuta av smaken av mogen, självodlad melon att plantera den i en växthusstruktur. Innan du planterar förväxta plantor i ett växthus måste du veta hur du gör detta på rätt sätt. Annars, om melonen odlas felaktigt i växthuset, kommer den inte att producera saftiga, mogen formade frukter, och den kan till och med dö. Detta beror på att en sådan växtkultur är termofil och behöver god belysning och ventilation. Det kännetecknas av en utökad växtsäsong, kall intolerans. Du kan hantera alla de förtjusande funktionerna i melonen genom att skapa rätt förhållanden i växthuset.

Landningsregler

Det finns flera funktioner hos växande meloner i ett polykarbonatväxthus. För att få en rik skörd, före plantering, måste sommarinvånaren bestämma ett schema för att ta hand om denna gröda, bilda en plan för snabb plantering av plantor, dess transplantation och säkerställa optimala förutsättningar för växttillväxt.

växer och vårdar

Det första steget är att välja en plats som är lämplig för plantering. I detta fall bör du vägra att använda växthuset, eftersom dess dimensioner är för små. Växthuset måste vara minst två meter högt. Detta beror på att meloner gradvis börjar krullas längs spalterna, och i de nedre strukturerna finns det inget fritt utrymme för full bildning av frukt.

Om dagarna i regionen inte är tillräckligt ljusa bör växthuset vara utrustat med speciella lampor. Eftersom melonen föredrar att bli varm är det nödvändigt att förse växthuset med enheter som håller den optimala temperaturen för dess tillväxt. God ventilation bör installeras i växthuset, eftersom melonen inte utvecklas med hög luftfuktighet. Samtidigt bör utkast inte tillåtas.

behöver välja

Därefter måste du forma sängarna. Detta görs med hänsyn till följande instruktioner:

 1. 20 centimeter av ytlagret avlägsnas.
 2. Kvistar, grus, expanderad lera placeras i det resulterande urtaget.
 3. Hö läggs på den avlagda dräneringen. Denna komponent kan också ersättas med klippt gräs.
 4. Sedan är allt ströat med humus.
 5. Gödselmedel är täckt med fallna löv, sågspån.
 6. Det bildade skiktet täcks med jord, till vilket kalk- och mineralgödselmedel läggs till. Dessa komponenter bör bara tillsättas om jorden är tung och sur.
 7. Avsluta arbetet på sängen genom att vattna det med varmt vatten och täcka det med mörkt material, så att jorden snabbt kan värmas upp.

Med denna instruktion kan du skapa en varm, näringsrik miljö där växten växer bekvämt.

bilda sängarna

Melon kan endast planteras i ett växthus med plantor. För att få en stark, härdig växt måste du följa flera regler för odling av plantor:

 1. Såning av frön krävs i krukor gjorda av torv med en diameter på 14 centimeter. Eftersom melonen inte gillar transplantation kommer denna metod att undvika skador på plantorna.
 2. Såning av en gröda bör endast göras när optimala temperaturindikatorer har fastställts: under dagen 23 grader med en avvikelse i båda riktningarna med 3 enheter och på natten 18 grader.
 3. Innan materialet planteras bör det härdas genom att sänka nattens temperatur till 16 grader.
 4. Det är bättre att sätta plantor på de södra fönstren. Om vädret är grumligt, bör fytolampor installeras i fönsterbrädan. Samma enhet bör installeras om dagsljuset är mindre än 12 timmar.
 5. Vattning av plantorna krävs med varmt, sedimenterat vatten. Vattningen organiseras först efter att jordjordens torkning har uppstått.

För att skydda groddarna mot överdriven fukt är det bättre att använda jorden med tillsats av sand för odling.

så frön

Växthuslandning

Meloner planteras i en växthusstruktur av polykarbonatark i slutet av maj. Men det är nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i säsongens väder.

Det är också nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt valet av melonsort. För växthusodling är följande sorter det bästa alternativet:

 • Kollektiv bonde.
 • Galia.
 • Canaria.
 • Förändrad.
 • Sharen.

Dessa sorter kännetecknas av en söt smak, reducerade mognadstider, uthållighet mot extrema temperaturer och en god skörd.

växthuslandning

Om plantering planeras i ett hårt klimat är det bättre att föredra att tidigt mogna sorter:

 • Gyllene.
 • Sibirisk tidig mognad.
 • Gribovskaya.
 • Tobolin.
 • Zolotinka.

Innan du planterar plantor är det nödvändigt att förbereda jorden, värma upp den. Hålen är tillverkade enligt 40x40 eller 45x45 schemat. Humus eller kompost hälls i botten av hålen. Användningen för detta bör vara 0,5-1 kg gödselmedel. Du kan ersätta den med 15 gram mineralgödsel. Sedan hälls 20 millimeter jord, vattning utförs med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Sibirisk tidig mognad

De planterade plantorna bör vara 30–35 dagar gamla. 2-4 plantor planteras i hålen. Du måste transplantera plantor direkt i torvkrukor. Växter grävas i, vattnas med varmt, sedimenterat vatten, ströat med barkmjöl gjord av kalkad sand.

Du måste plantera plantor så att de sticker ut 3 centimeter över trädgårdsbädden.

För att påskynda anpassningen av plantor bör ett filmtäcke bildas över trädgårdsbädden. Det är fäst på bågar och pinnar. Filmen ska tas bort när växten börjar utvecklas aktivt. Överensstämmelse med reglerna påverkar också grödans kvalitet. melonbildning i växthuset... När det femte bladet visas måste växten klämmas in, vilket eliminerar tillväxtpunkten för bildandet av äventyrliga fransar. De svagaste av dem är avskurna.

hål planteras

Jordmalkning

Att tillhandahålla ordentlig vård av meloner i ett polykarbonatväxthus berör också behovet av bark. Jorden ska täckas med bark direkt efter plantering. För detta rekommenderas det att använda stenmalk, skydda planteringen med stenar. Flaskor fyllda med vatten och gjorda av mörkt glas bör också placeras nära växterna. Flaskorna staplas för att bilda en triangel som omger varje växt.

En sådan beläggning är nödvändig så att vattnet som hälls i flaskorna värms upp under påverkan av solens värme och skyddar groddarna från kylan. Om detta inte görs kommer inte frukten att bildas ordentligt, eftersom växten försvagas.

jord mulching

Binda och klämma

På den fjärde dagen efter plantering börjar melonen att knytas till polykarbonatväxthuset. Buskar är bundna i ett schackbrädemönster. Garn är knuten runt det första bladet, fixerat med en glidknut på tråden.När växten växer vrids snöret runt garnet från vänster till höger.

Växthusmeloner bör formas till 2 watt staket, fixerade på spalten. Resten av melonskotten måste klämmas av. Klämningen av melonens sidostjälkar i växthuset utförs efter bildandet av 4 blad, och huvudsurret - när det når nivån på tråden.

efter landning

För att få en rik skörd, lämnas inte mer än 6 äggstockar på en piskning av småfrukterade sorter och inte mer än 2 för storfruktade sorter. Alla formade frukter rekommenderas att nedsänkas i ett nylonnät och fixeras på en spaljé på ett konstigt sätt, eftersom de kan bryta av under sin egen vikt. Om melonen ligger på marken bör kryssfaner placeras under den, vilket skyddar grödan från att ruttna.

Regler för vattning av melon

Melon är en växtskörd som tolererar torka väl, överdrivet vattning för det visar sig vara skadligt. Därför, när man odlar i ett växthus, är det nödvändigt att följa reglerna för vattning av meloner:

överdrivet vattning

 • använd endast varmt vatten, dess temperatur bör ligga i intervallet 33-35 grader;
 • med den aktiva fasen av fruktbildning ökar vattningen, när kulturen börjar behöva förbättrad näring;
 • när vattning, vatten bör inte komma på bladen, stjälkar, området med roten krage, annars rotrot bildas;
 • under bildandet av blommor, mognad av frukter är det nödvändigt att sänka fuktigheten i växthuset och säkerställa regelbunden ventilation.

När man odlar meloner i ett växthus är det nödvändigt att se till att kondens inte bildas på dess väggar, eftersom det kommer att påverka planteringen negativt.

Användning av gödselmedel

Att odla en sydlig frukt i ett växthus kräver gödsling av jorden. Detta bör göras med hänsyn till flera nyanser:

gödningsbruk

 1. Under perioden med fruktbildning krävs komplexa gödningsmedel en gång varannan vecka. Det bästa alternativet för detta är Kemir-gödselmedel. Det rekommenderas också att tillsätta blandningar gjorda av kaliumsulfat eller aska. Sådan utfodring hjälper till att säkerställa att melonen behöver en ökad mängd kaliumnäring. Om frågan uppstod varför äggstockarna i melon som växer i växthuset blir gula måste du vara uppmärksam på mängden kalium i jorden.
 2. Gödslingsfrekvensen för växten måste ökas när dess frukter börjar hälla. Vid denna tid bör jorden befruktas en gång var sjunde dag. Zirkon, Epin och huminater är lämpliga för bearbetning. Dessa ämnen är utmärkta tillväxtstimulerande medel, deras användning bör växlas med varandra.

Användningen av dessa gödningsmedel gör växten stark, varför skadedjur och sjukdomar påverkas mindre under odlingen.

komplexa gödselmedel

Hand pollination och melonbildning

När den odlas i ett växthus pollineras melonen för hand. För att göra detta är det nödvändigt att spraya med fruktbildande stimulanser, till exempel: Bud, Ovarie. Pollen bildas aktivt under påverkan av dessa medel.

Efter sprutning är hanblomman inbäddad i den kvinnliga. Därefter görs några lätt rotationsmanipulationer. I detta fall får blommorna inte skadas. Du kan också applicera pollen på en kvinnlig blomma med en borste. Pollinering bör göras tidigt på morgonen.

För att få en rik skörd bör du inte bara pollinera blommorna utan också bilda melon i växthuset. Detta bör göras enligt anvisningarna ovan.

för hand

Skörda en läcker skörd

Med ordentlig vård mognar melonen i början av augusti... Du kan identifiera en mogen frukt utifrån dess utseende. I svansområdet bildas ringsprickor och en söt arom kommer från själva frukten. Om frukten springer i händerna när den pressas, kan den redan konsumeras. Om du planerar att transportera melonskörden måste du förbereda lådor och vaxpapper. Varje frukt förpackas i papper för att förhindra ruttn.

Om mogningen av frukterna inte är över i augusti kan melonen skördas fram till oktober. Mogna meloner separeras lätt från stjälken; om de växer i limbo faller de ofta av sig själv. Sådana frukter bör skördas omedelbart för att eliminera risken för skada på grödan. Förvara frukterna på en mörk, sval plats. Det är förbjudet att lämna mogna meloner i solen, eftersom det kommer att leda till deras försämring.

ordentlig vård

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa