Beskrivning av olika vietnamesiska melon, funktioner för odling och vård

Det är svårt att hitta en trädgårdsmästare som inte skulle delta i odlingen av en så härlig frukt som en melon. Vietnamesisk melon, som odlas av många av dem, är särskilt populär bland sommarinvånare. Denna växt skiljer sig från andra sorter i storleken på sina frukter, vars vikt når 400-500 gram. Innan du börjar odla denna frukt bör du bekanta dig med dess funktioner.

Kort beskrivning

Den vietnamesiska melonen anses vara en traditionell medlem av pumpafamiljen. Tidigare odlades den endast i Lillasien och Centralasien. Men under de senaste tio åren har den spridit sig snabbt och odlas därför i nästan alla länder. Denna sort kännetecknas av dess termofilicitet och tidiga mognad. Det är därför det rekommenderas att odla det endast i ett väl upplyst område med en stabil temperatur på 20-25 grader.

vietnamesisk melon

Vietnamesiska melonsorter är mycket produktiva eftersom minst 25 mogna frukter skördas från en buske. Dessutom är massan för var och en av dem cirka 200-300 gram. All mogen frukt täcks med en apelsinskal med tunna gyllene ränder. Under skalet finns en orange massa med en rik arom.

Växtens främsta fördelar inkluderar det faktum att den växer bra i ett område med ett instabilt klimat. Även i ständigt molnigt väder är det möjligt att odla saftiga och söta frukter. Sådana sorter odlas även i de norra regionerna i landet. Men i dessa regioner måste du odla dem i växthusförhållanden så att växten inte lider av eventuella nattfroster.

melonvarianter

En annan fördel med vietnamesiska sorter är mognadshastigheten. Den första grödan skördas i juni eller under första halvan av juli. Samtidigt visas mogna meloner på marknaderna först i början av augusti.

Olika sorter

Vietnamesisk melongåva från farfar Ho Chi Minh - så kallas ofta fruktens sorter. Detta namn ges till anläggningen av en anledning. Ho Chi Minh är den största ledaren som gjorde Vietnam oberoende och fick folket att känna sig fri. Han ägnade mycket tid åt jordbruksföretag, och särskilt meloner, eftersom detta var hans favoritfrukt.

fördelarna med anläggningen

Många år efter Ho Chi Minhs liv har vietnamesiska meloner inte tappat sin popularitet. Än idag utvecklar uppfödare de nyaste sorterna av denna frukt. Vanligtvis odlas två sorter av vietnamesisk frukt:

  • Yan juni. Vissa odlare föredrar den högavkastande och mitten av säsongen Yan juni. Den första grödan skördas två och en halv månad efter plantering i marken. Grönsaken kan emellertid mogna tidigare, eftersom mogningsgraden beror på ljuskvalitet och temperaturindikatorer.När de odlas korrekt kan buskarna växa upp till tre och en halv meter. Yan Jun-sorten har stora frukter som väger cirka 450 gram. De är täckta med en mörk hud med orange ränder överallt.
  • Melotria. Älskare av lågväxande växter bör odla denna speciella sort eftersom den kännetecknas av miniatyrstorlek. Frukten mognar under hela odlingsperioden. Därför måste du skörda regelbundet. Många odla sådana meloner inte för skörd, utan för att dekorera en sommarstuga.

favorit frukt

Växande

Innan du börjar odla vietnamesisk melon bör du bekanta dig med funktionerna i dess avel hemma. Detta kommer att hjälpa i framtiden att få en stor och söt skörd av vietnamesiska meloner.

understora växter

Sådd frön

För att skörda en högkvalitativ gröda måste du välja rätt utsäde. För plantering används endast frön som är minst tre år gamla. Du kan inte plantera nyligen skördade frön nästa år, eftersom de inte bär frukt på grund av ett otillräckligt antal äggstockar.

Innan fröet planteras förbehandlas det med en manganlösning. Detta för att ytterligare skydda plantorna från bakterier och bakterier som kan göra växterna sjuka. Därefter härdas de bearbetade frönna. För att göra detta tas alla frön ut på gatan varje dag.

sådd frön

När härdningen är över dränks fröet i sedimenterat vatten. Detta görs för att välja frön av högsta kvalitet. Att skilja bra frö från dåligt utsäde är enkelt. Frön av hög kvalitet sväller efter blötläggning, men frön av låg kvalitet gör det inte.

De beredda frönen planteras i små torvkrukor. De är bäst lämpade för plantering, eftersom de odlade plantorna planteras tillsammans med krukorna när de transplanteras i öppen mark. Vid plantering placeras fröet i marken på ett djup av 3-4 cm. När frönen planteras överförs krukorna till ett rum med en temperatur på 20-25 grader. När du odlar plantor ska du vara uppmärksam på deras blad. Efter uppkomsten av det första bladet läggs ekologiskt foder till jorden.

härdningen slutar

Växande och vård

Ständigt växa melon i krukor är det omöjligt och kommer därför att behöva hantera dess transplantation. Transplantation sker när fyra riktiga löv visas på buskarna och det inte finns några nattfrost på gatan.

Innan anläggningen transplanteras förgrävs platsen och fuktas med vatten. Därefter görs grunt hål på den beredda marken. Avståndet mellan dem är 70–75 cm. Detta räcker så att de planterade buskarna inte skuggar varandra.

växer och vårdar

Varje brunn återvattnas och behandlas med en svag manganlösning. Om så önskas läggs organiska gödningsmedel till hålen. Därefter placeras torvkrukor med en växt i hålen och täcks med jord. Platsen är återigen fuktad med varmt vatten och strö med färsk humus på toppen.

Vid odling vattnas buskarna regelbundet med sedimenterat vatten. På sommaren utförs vattning dagligen. I molnigt eller regnigt väder reduceras vattenmängden till tre gånger i veckan. Det rekommenderas inte att fukta jorden med kallt vatten, eftersom det provocerar rotrot, vilket gör melonen sjuk.

hålet vattnas

Slutsats

Alla älskare av färsk frukt är engagerade i odling av vietnamesiska meloner. För att kunna odla denna växt ordentligt och få en bra skörd, bör du läsa recensioner från människor som regelbundet planterar meloner och bekanta dig med funktionerna i plantering och vård av den.

rotrot

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa