Beskrivning av varianter av meloner med namn, vilka sorter är

Melonens hemland är Asien, eftersom den har de mest gynnsamma förutsättningarna för odling. Men idag är många trädgårdsmästare från olika länder engagerade i att plantera och odla denna växt. Innan du börjar plantera rekommenderas att du bekanta dig med varianterna av meloner och deras namn. Detta hjälper dig att ta reda på egenskaperna hos olika typer av växter och välja den mest lämpliga sorten för odling i trädgården.

Tidiga mogna sorter

Det är ingen hemlighet att meloner finns i olika sorter som har karakteristiska skillnader. Bland trädgårdsmästare är melonsäsonger populära som mognar helt inom 60-70 dagar efter plantering i öppen mark. Deras fördelar inkluderar det faktum att de växer bra i fuktigt och kallt klimat med lite solljus.

Det finns tre tidiga mogna typer av meloner, som oftast odlas av trädgårdsmästare.

Karamell F1

Denna melon tillhör hybridsorter som uppföddes endast för industriell plantering. Men med tiden började karamell planteras av vanliga trädgårdsmästare som odlar grönsaker och frukt. Populariteten hos denna sort beror på att dess frukter mognar mycket snabbt. Efter en och en halv vecka visas helt mogna meloner, som kan plockas och ätas. Dessutom inkluderar fördelarna med Caramel dess höga produktivitet och motstånd mot plötsliga förändringar i väderförhållanden.

melon Caramel

Karamellfrukter kännetecknas av en rundad, lätt långsträckt form, som påminner om en ellips. Deras yta är täckt med en tät hud, målad i en ljusgul färg. Under fruktens hud finns en lätt massa med en behaglig sötaktig smak.

För att öka produktiviteten rekommenderas erfarna trädgårdsmästare att odla karamell endast i plantor.

Altai

Uppfödare har skapat denna variation av meloner specifikt för odling i olämpliga klimat med konstant temperaturförändring. Dessutom växer sorten Altai väl i regioner med hög luftfuktighet.

melon Altai

Frukten är rundad och smalnar något nära kanterna. Mogna meloner väger mycket - cirka 2-3 kg. Tack vare detta kan mer än 20 kg av grödan skördas per kvadratmeter. De särdragen hos Altai-arten inkluderar smaken av mogna frukter, som har aromatisk och söt massa. De innehåller många vitaminer och andra användbara komponenter.Därför rekommenderar många att äta sorten Altai för att stärka immunförsvaret och normalisera arbetet i blodkärl och hjärta.

Askungen

Bland de tidiga och söta varianterna bör Askepott särskiljas, som ofta odlas av trädgårdsmästare. Det rekommenderas att plantera denna art i öppen mark, eftersom den tolererar plötsliga temperaturförändringar och är resistent mot vanliga insekter och sjukdomar.

Askepottens frukter är sfäriska. Deras kött är täckt med en gulaktig hud, som skyddar melonen från den yttre miljön. Fruktens vikt, som Altai-sorten, når tre kilo. Nackdelarna med Askepott inkluderar en inte så söt smak, med en liten surhet. Nackdelen är också att den skördade grödan lagras dåligt och snabbt försämras.

melon cinderella

Planteringen av Askepott görs bäst under andra hälften av våren, när jorden värms upp till 15 grader. Vid låga temperaturer kommer frön att spira sämre.

I mitten av säsongen

Vissa människor bestämmer sig för att inte plantera melon av tidigt mogna sorter och föredrar midsäsongsorter som mognar helt inom 80-90 dagar. I varmt och soligt väder mognar skörden 1-2 veckor tidigare. De vanligaste melonsäsongerna inkluderar fem sorter.

Kollektiv bonde

Sorten tillhör gruppen mitten av mogna meloner, vars mogning varar cirka 90-100 dagar när den odlas i en grönsaksträdgård. Om du planterar en växt i ett växthus och skapar optimala odlingsförhållanden, mognar frukterna inom två och en halv månad. Mogna frukter är runda och något långsträckta. De är täckta med en apelsinskal, på ytan kan du se ett rutmönster. Vikten på varje frukt är inte så stor och är bara ett och ett halvt kilo. Den kollektiva bonden har en saftig vit massa med en rik och söt smak.

melon kollektiv bonde

Nackdelarna med sorten inkluderar det faktum att mogna meloner inte kan lagras, eftersom de snabbt börjar ruttna.

Bland fördelarna är:

 • motstånd mot låga temperaturer;
 • hög insektsskydd.

Detta gör att du får en högkvalitativ skörd inte bara i växthusförhållanden utan också utomhus.

Amal F1

Bland alla melonsorter i mitten av säsongen kännetecknas Amal, eftersom den tolererar vanliga sjukdomar som mjölk, torr råta och fusarium utan problem. Men fördelarna med sorten inkluderar inte bara dess skyddande funktioner, utan också fruktens storlek. Mogna exemplar når fyra kilo, vilket gör det möjligt att skörda mer än 20-25 kg av grödan. Amala-frukter har platt form, deras täta hud är gul med en krämig nyans. Under skalet finns en massa med en delikat aromatisk doft.

melon amal

lada

För odling på det öppna fältet har uppfödare avlat Lada-sorten, som bär frukt bra i nästan alla klimatförhållanden. Sådana meloner är också motståndskraftiga mot bladlöss, pulverformig mögel och andra vanliga sjukdomar.

Lada kommer att sjunga helt inom hundra dagar. Frukten är täckta med en slät gul hud och har en platt rund form. När de odlas under optimala förhållanden kan de växa upp till två kilo. Smakskvaliteten hos Lada är saftig och har en trevlig doft.

melon lada

Galileo F1

Det viktigaste kännetecknande för Galileo anses dess motstånd mot låga temperaturer, vilket gör det möjligt att växa sorten även i de norra regionerna i landet.

En positiv kvalitet hos en melon är dess immunitet mot peronosporos.

Galileo är täckt med en tät grönaktig skal, som pålitligt skyddar frukten från mekaniska skador. Mogna exemplar håller sig väl efter skörden, vilket gör dem bra för långvarig lagring och vidare försäljning.

melon galileo

etiopisk

Etiopka är populärt bland trädgårdsmästare i många länder, eftersom den här sorten kännetecknas av transportabilitet, utmärkt smak och rik arom.Mogna frukter växer upp till fem kilo och är ovala. Massan skyddas av en tät apelsinskal, som är 5-7 mm tjock.

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att odla Ethiopka endast med plantan. Detta hjälper i framtiden att öka avkastningen och få mer välsmakande och saftiga frukter.

melon Etiopier

Sent

Människor som inte är tidsbegränsade engagerar sig i odling av sorter med sen mognad. Sådana frukter kännetecknas av en lång lagringstid och en mognadstid på mer än tre månader.

Torped

Denna uzbekiska sort tillhör de sena mogna varianterna av meloner, som mognar i cirka 100-110 dagar. När Torpedo odlas i varma och torra klimat, sjunger två veckor tidigare. Huvudfunktionerna i sorten inkluderar vikten av mogna frukter, som växer till 15-17 kg. Sådana resultat kan emellertid endast uppnås när de odlas i växthus. På gatan når massan av frukt bara 5-6 kg.

melon torpedo

Melons yta är täckt med en gul skal, på vilken ett nätmönster av ljusa vener syns. Huden är mycket tät och skyddar därmed pålitligt frukten.

En ananas

Uppfödare avlade denna sort specifikt för plantering i varma klimat. Ananas skiljer sig inte i frostbeständighet, och därför odlar trädgårdsmästare den i växthus eller växthus.

Liksom de flesta andra meloner har ananas ovala och långsträckta frukter och väger 2-3 kg.

Ananas kännetecken inkluderar dess rosa inredning med en behaglig söt smak och aromatisk lukt.

melonananas

Denna hybridmelonsort fungerar bra mot vanliga sjukdomar. På grund av detta lider växten sällan av grå råtta och sen blight.

övervintring

Från sortens namn är det tydligt att växten är motståndskraftig mot låga temperaturer och därför kan den planteras i trädgården. Övervintring avser de populära senmognande meloner som mognar under 90-95 dagar. Melonbuskar är ganska höga och kraftfulla.

Platta runda frukter är gröna med en gulaktig färg. De är täckta med en tjock hud, under vilken är ett sött och saftigt grönt kött. Under optimala förhållanden är fruktens vikt cirka 2-3 kg.

melon Wintering

gyllene

Gyllene meloner avlades i Krasnodar-territoriet ganska nyligen. Skörden av denna sort görs inte tidigare än 100 dagar efter det att de första skotten har dykt upp. Dessa meloner anses vara mångsidiga eftersom de är lämpliga för odling utomhus och växthus.

De positiva aspekterna av den gyllene sorten inkluderar:

 • insektsimmunitet;
 • motstånd mot temperaturförändringar.

melon gyllene

Melonsorter för centrala Ryssland

Melonsorter klassificeras inte bara efter tidpunkten för mogning av grödan, utan också av regionerna där de kan odlas. Sex sorter skiljer sig, som rekommenderas att planteras i landets mittområde.

Mohawk F1

Mohawk är en av de mest produktiva sorter som odlas i denna region. Trädgårdsmästare samlar minst 10 kg mogen frukt från en kvadratmeter.

Dessutom inkluderar fördelarna med Iroquois dess immunitet mot patogener av sjukdomar såsom fusarium och mjölk.

Insamling av mogna pumpor bör göras 2-3 månader efter att fröet planterats.

melon mohawk

Prinsessan Svetlana F1

Detta är en tidig mognadhybridsort som tolererar extrema temperaturer och är resistent mot farliga skadedjur. Om prinsessan Svetlana odlas under gynnsamma förhållanden, kommer skörden att mogna inom 60-65 dagar. Mogna meloner är täckta med en krämig hud med en gulaktig färg. Deras medelvikt är 2-3 kg.

Prinsessan Svetlana

F1 pass

Denna tidiga mogna melon kommer att mogna helt en och en halv månad efter plantering i jorden. Passportens karakteristiska egenskaper inkluderar dess stora frukter, som väger mer än 3 kg.Meloner har en söt smak och aromatisk lukt, vilket gör dem lämpliga för färsk konsumtion och konservering.

melon Passport

Regnbåge

Sorten kännetecknas av dess termofilicitet, på grund av att äggstocken på buskarna endast bildas vid temperaturer över 20 grader. I detta fall börjar grödan sjunga om lufttemperaturen inte är mindre än 30 grader. Regnbågemelon anses vara frisk eftersom den innehåller karoten, vitaminer och syror. Därför används det ofta för att normalisera nervsystemets funktion.

melon regnbåge

Serezhkina kärlek

Uppfödare av Altai-territoriet avlade relativt nyligen denna sort specifikt för att växa i mittfältet. Melon Serezhkin kärlek tillskrivs tidiga mogna växter, skörden kommer att mogna 35-45 dagar. Fördelen med sorten är dess opretentiöshet, som tillåter Serezhkins kärlek att växa även i infertila jordar.

Serezhkina kärlek

Kazachka

Denna melon har en genomsnittlig mognadstid på 70-80 dagar. Erfaren grönsaksodlare rekommenderar inte att Kazachka växer på gatan, eftersom växten inte klarar bra med plötsliga förändringar i väderförhållandena. För att få en högkvalitativ skörd måste du plantera och odla buskar inomhus.

melon Kazachka

Andra typer

Ovanstående varianter av meloner är långt ifrån alla sorter som kan odlas på sina tomter. Det finns andra typer av meloner som är populära hos trädgårdsmästare.

Europeiska sorters meloner

Det finns tre huvudsorter som växer bättre än andra på europeiska länder.

Augen

Denna melonsort odlas av israeliska uppfödare från andra liknande sorter. Augen betraktas som en midsäsongsväxt, vars frukter mognar två månader efter plantering av plantmaterialet. Ett särdrag hos denna art anses vara dess höga avkastning. Det är möjligt att samla cirka 3-4 kg mogen frukt från en buske.

melon Auge

Ojena-frukt är täckta med grön hud som är 3-4 mm tjock. Ett ljust randigt vitt nät är synligt på ytan. Den skördade grödan konsumeras färskt eller konserveras i form av kompott eller sylt.

Bananmelon

Bananmeloner anses vara den mest exotiska sorten som odlas i vårt land. Utåt liknar frukterna av banansorten stora gurkor. De är också färgade gröna och har en avlång form. Längden på varje mogen melon når 50-100 cm. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att odla dem bara i växthus, eftersom avkastningen på gatan är ganska låg.

Bananmelon

Cantaloupmelon

Ett karakteristiskt kännetecken för Cantaloupe är dess enorma buskar, som är tätt spridda över jordytan. Frukter varierar i form, men platt platta melon som är mer än 20 cm långa är vanliga, vikten på varje melon beror på förhållandena där den odlas. Vid en temperatur på cirka 30 grader ökar fostrets vikt till 3-4 kg. Under ogynnsamma förhållanden är melons vikt endast 1-2 kg.

melon cantaloupe

Många människor rekommenderar att äta Cantaloupe regelbundet, eftersom det innehåller många näringsämnen. Ämnen från växtens sammansättning har en gynnsam effekt på matsmältningssystemets funktion och förbättrar kroppens skyddande egenskaper.

De sötaste melonvarianterna

Människor som uppskattar smaken på de växter de odlar bör uppmärksamma de sötaste melonerna. Meloner med skörd av medelhög och sen mognad har utmärkt smak.

Tack vare den aktiva utvecklingen av avel kan dock tidiga söta meloner också hittas idag.

Sibarite

Denna växt har ovanliga frukter som liknar kiwi i form. Deras yta är grönaktig och täckt med små mörka ränder. Oftast odlas Sibarita i de södra regionerna i landet, eftersom det finns de mest gynnsamma förhållandena för att få en välsmakande och söt skörd.Det är inte värt att plantera denna sort i de nordliga regionerna, eftersom den inte kommer att slå rot på grund av låga temperaturer.

sibarita melon

Under de mest lämpliga förhållandena är det möjligt att samla 2-3 dussin små meloner som väger 500-600 gram per kvadratmeter.

Akmaral

Turkmenska meloner är särskilt söta, bland vilka Akmaral utmärker sig. Skörden av sorten kännetecknas av sin mjuka och saftiga massa med en lätt smak av ananas. Fruktens yta är täckt med en stark hud som skyddar massan från att ruttna. Varje mogen melon väger 1-2 kg. Särskildheterna i Akmaral inkluderar dess höga utbyte, som gör det möjligt att skörda minst 8-9 kg avkastning från varje buske. Skörd av frukt sker 1-2 månader efter uppkomsten av skott.

melon Akmaral

Radmila

De tidigaste och sötaste melonerna inkluderar den turkiska sorten Radmila. Trädgårdsmästare som odlar denna anläggning på sina tomter driver med en skörd en månad efter plantering.

Fördelarna med Radmila inkluderar bra avkastning. Minst sex stora frukter som väger 2-3 kg bildas på varje buske. De är färgade ljusgult och täckt med ett svagt synligt nät. Radmilas kött är fast, söt och aromatisk. Den skördade grödan lagras under lång tid och därför kan den transporteras över långa avstånd utan förlust av smak och användbara egenskaper.

melon Radmila

Slutsats

De flesta trädgårdsmästare odlar inte bara grönsaker på sina tomter, utan också söta meloner. Innan du börjar plantera en sådan växt rekommenderas att du bekanta dig med de mest kända sorter som är populära bland trädgårdsmästare.

recensioner
 1. Vera
  1.01.2019 11:20

  Jag bor i Sibirien, från alla sorters meloner efter många experiment valde jag den kollektiva gårdkvinnan. Hela familjen älskar sin delikata doftande massa, som inte smakar underlägsen asiatiska sorter. Jag noterar att den här sorten aldrig blir sjuk av mig.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa