Sorter av Horned Melon (Kiwano), dess egenskaper, beskrivning och odling

Idag är intressanta tider för exotiska älskare, när du kan köpa mycket mat, och i synnerhet frukt. En av dem är Horned Melon. Det är en fantastisk frukt som växer i det heta klimatet i Afrika. Den lockar många gourmeter med sin gul-orange skal och geléliknande massa med en syrlig smak.

Kiwano-drag

Melon Kiwano, Anguria, Melano, afrikansk gurka - det här är alla namn på denna anläggning. Det är en örtartad årlig liana. Hon är en nära släkting till våra gurkor. Den exotiska kulturen blommar i gult, har stora, starkt dissekerade blad. Växtens höjd på grund av krypande klättringsskott kan nå upp till 4 meter. På stjälkarna har den ett stort antal antenner, och kulturen är också starkt grenad.

horned melon

Frukterna av afrikansk exotism är elliptiska i formen, med konstiga, stora taggar placerade på dem. Medan de ännu inte är mogna har de en ljusgrön skal och ändrar senare sin färg till gul-orange. Kiwanos massa är mörkgrön, geléliknande, med en citrondoft. Fruktens storlek är identisk med en gurkgurk (6–12 cm) och väger 40–350 gram.

Mognadstiden varar upp till cirka 70 dagar från groddningen. Tiden för början av fruktan är mitten av sommaren, upp till 50 frukter kan ställas in på växten under hela perioden.

Kiwano frukt

Kemisk sammansättning och användbara egenskaper

Denna frukt består av proteiner, fetter och kolhydrater. Den innehåller många vitaminer, särskilt B- och P-grupperna, liksom askorbinsyra och betakaroten. Med spårämnen innehåller Kiwano kalium, järn, kalcium, mangan, fosfor och koppar med zink. Dessutom finns det organiska syror och salter i frukt av denna växt.

De fördelaktiga egenskaperna med Horned Melon är:

kemisk sammansättning

 1. Den kan odlas både som en vegetabilisk växt och som prydnadsväxt. Frukten ser så vackra ut på vinstockar att du kan skapa originalkompositioner med deras hjälp. Det är också möjligt att använda frukten för att dekorera julgranen.
 2. Det är en kalorifattig mat med mycket vätska. Frukten av denna kultur bör ätas när man går ner i vikt.
 3. Den utomeuropeiska frukten har ett antal medicinska egenskaper. Det har en god effekt på människors hälsa vid hjärt-kärlsjukdomar, anemi, åderförkalkning, tuberkulos, gikt, bronkit.
 4. Kiwano fruktjuice används som lugnande medel. Det är mycket användbart för personer med sömnstörningar att dricka. För att göra detta, ta 15 droppar juice och tillsätt honung.
 5. Juicen tar också bort gifter och radionuklider.
 6. Horned melon förbättrar tarmens rörlighet och, när den appliceras externt på huden, läker aktivt brännskador och öppna sår.
 7. Fruktens söta smak förhindrar inte diabetespatienter från att använda den.
 8. Du kan skapa originalplattor eller koppar av skalet om du torkar dem efter att du har ätit massan.

Inga skadliga ämnen har hittats i Kiwano, men vissa människor kan ha en allergisk reaktion på det.

dekorativ kultur

Sätt att äta exotisk frukt

I en tid då vi bara tänker på hur det kan ätas använder Afrikas folk det både som huvudingrediens i rätter och som mellanmål.

Smaken är mycket intressant: den liknar en blandning av banan, citron, zucchini och till och med gurka. I konsistens är massan av en exotisk frukt geléliknande och aromatisk. En utmärkt lösning är att konsumera frukten färskt. För att göra detta skärs det i två delar och äts med en sked. Naturligtvis kan du suga massan och kasta frön.

exotisk frukt

Dessutom äts det i sallader, strö med salt och peppar och hälls med citronsaft. En intressant smak uppstår i sylt och cocktails när Kiwano tillsätts.

Förutom att äta den rå kan Horned Melon saltas och konserveras. För detta används unga frukter, som i inlagda tillstånd har en mycket rikare smak än gurkor. Gourmets talar om dem som en delikatess. Men naturligtvis har Kiwano den maximala fördelen och den bästa smaken direkt efter skörden.

salt och konservera

Hur man odlar horned melon från frön?

Eftersom många gillar denna frukt uppstår frågan om dess odling. För att en växt ska växa från frön måste du göra arbetet i flera steg:

 1. Fröberedning. För att göra detta blöts de i en tillväxtstimulator. Frömaterialet sväller och detta bidrar till tidigare uppkomst av plantor.
 2. Släpp i behållare. De fylls med ett näringssubstrat och frön sås. Efter sådd, vattnas. Låt det ligga på en varm plats.
 3. Att välja en plats för tillväxt av plantor. Även om solen är varm i Afrika kan direkta strålar orsaka brännskador på bladplattorna. Därför visas endast diffust solljus för plantor.
 4. Landning i öppen mark. I slutet av den sista frosten planteras växterna i jorden. Observera avståndet mellan raderna på 50 centimeter vid transplantation.

landar i containrar

Särskild uppmärksamhet ägnas åt den plats där kulturen kommer att växa: den måste skyddas från både vindar och den brinnande solen. När du inte följer denna rekommendation kan du inte vänta på frukten, eftersom brännskador kommer att uppstå på bladen och äggstockarna kommer att falla av.

Växtvård

Att ta hand om denna exotiska kultur består i att vissa operationer genomförs i rätt tid. Detta är ogräs och lossar, vattnas, matas, klämmer, binder, samlar Kiwano.

särskild uppmärksamhet

Det är nödvändigt att lossa och ta bort ogräs när en skorpa förekommer på markytan och gräset växer.

Vatten upp till 3 gånger i veckan, eftersom denna växt är fuktälskande. Det svarar också bra på utfodring. De hålls regelbundet. För att bereda lösningen, använd mullein, kycklingdroppar eller andra kväveinnehållande gödselmedel. Sådana förband växlar med mineralgödselmedel - komplexa gödselmedel är idealiska för detta. Bladsprutning ger också bra resultat.

ta bort ogräs

Nästa steg är att klämma i sidledarna på äggstocken och de karga blommorna tas helt bort. Växter måste bindas, eftersom det är vinstockar. För att göra detta räcker det att göra ett träställ för dem och fixa skott av denna kultur till den.

Äggstockarna tas bort på en dag - två. Regelbundenheten i skörden uppmuntrar växten att växa ny frukt. När fruktperioden är över är det tillrådligt att sätta Kiwano i kompost.

klämma grenar

Vem som helst kan odla Horned Melon idag. Med korrekt skötsel kan denna växt producera en utmärkt skörd. Kiwano kommer att glädja människor med sitt dekorativa utseende och läckra frukter.Dessutom kommer dessa frukter inte bara att kompensera för bristen på näringsämnen, utan också förbättra människors välbefinnande vid många sjukdomar.

alla som vill

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa