Varför meloner inte är bundna och tomma blommor finns på dem, skäl och vad man ska göra

Olika sorters meloner med olika mogna perioder och möjligheten att odla dem över hela Rysslands territorium är attraktiva. Bra skördar odlas inte bara i norra Kaukasus och Nedre Volga. Det finns sorter som föds upp specifikt för Altai-territoriet, regioner i västra och östra Sibirien. Med rätt jordbruksteknologi får jordbrukare och amatörgrönsaksodlare god avkastning under alla väderförhållanden.

Referens. Forskare har bevisat att det är mer lönsamt odla meloner i ett växthus... Högre produktivitet och lönsamhet.

Meloner odlas på meloner eller i växthus genom direkt sådd av frön i marken och genom plantor. Starka piskor och aktiv blomning garanterar inte alltid en framtida skörd. Det finns många skäl till varför meloner inte är bundna. När du har studerat arten och egenskaperna hos denna ljusa och värmeförsörjande växt kan du tvinga den att bilda frukt utan mycket ansträngning.

meloner är inte bundna

Hur ser en melon ut under blomningen?

Hanblommor är de första som dyker upp på nollordningens fotografering. I tidiga mogna sorter öppnar de i axlarna på 2-3 blad, i sena arter - efter 4-5 blad. Totalt kan du räkna från 6 till 30 hanblommor på busken, men du kan inte hitta en enda kvinnlig blomma. Om en kvinnlig blomma har bildats på huvudskottet, kommer den sannolikt att vara steril och kommer inte att bilda en frukt.

Produktiva kvinnliga blommor öppnar på skott av 2-3 storleksordningar, det är från dem som frukt bildas. Deras blom kan pågå i 30 dagar. Listan över ogynnsamma faktorer som påverkar antalet kvinnliga blommor och hastigheten på deras blomning:

blommande period

 • skuggning;
 • felaktigt bevattningssystem (överskott, brist på fukt);
 • brist på utfodring eller felaktig användning av gödselmedel.

Knopparna börjar öppna tidigt på morgonen (klockan 6), vid lunchtidet släpps allt pollen från de manliga blommorna ut och de visnar, medan de kvinnliga icke-pollinerade blommorna fortsätter att blomstra i 1-2 dagar. Låt oss titta på alla orsakerna till dålig pollination.

vattningssystem

Vad tycker en melon inte?

Melon kan kallas en finartad växt, eftersom listan över vad hon inte gillar är ganska lång:

 • låg temperatur;
 • hög luftfuktighet;
 • ljusa solstrålar;
 • förslag;
 • ogräsgräs;
 • tung jord;
 • sura jordar.

hög luftfuktighet

Våt luft

Dåligt väder för en gröda är regn och ett kraftigt fall i lufttemperaturen till 15 ° C och lägre. Växter planterade i ett växthus är lätt att hjälpa. Luftfuktigheten kan regleras genom periodisk ventilation, på natten plantera täck med ett täckmaterial eller slå på värmesystemet.

När man odlar grödor utomhus är fuktskontroll svårare, men också möjligt. Under långvariga regn kan du lägga plastbågar på åsen, sträcka PVC-film över dem. Detta kommer att avlasta växterna med överflödigt fukt och hjälpa till att rädda äggstockarna. Filmen måste öppnas något från ändarna under dagen, eftersom stillastående luft kan provocera svampsjukdomar och förvärra pollinationen.

temperaturfall

Vattna med kallt vatten

Dina växter kommer inte att undvika rotrötta och andra sjukdomar orsakade av svampinfektion om du släpps med vattning under perioden med äggstocksbildning. Kulturen behöver fukt under den första tillväxtperioden.

För närvarande måste du noggrant övervaka temperaturen på bevattningsvattnet. På svala dagar är den nedre temperaturgränsen 20 ° C, i varmt väder kan den vara högre, den övre gränsen är 40 ° C. Varje anläggning är bekvämare om vattentemperaturen för bevattning ligger nära lufttemperaturen, men inte överskrider den nedre gränsen (15 ° C).

rotrot

Kalla utkast

Utkast är farliga för äggstockar i ett växthus, men när man planterar melonväxter i öppen mark kan de påverka utvecklingen och pollineringen av meloner negativt. När du väljer en planteringsplats ska du tänka på vindrosen och planta frön (plantor) på platser skyddade från nordvinden.

I varje polykarbonatväxthus måste ventilationssystemet vara ordnat ordentligt. Det inkluderar: fönster, dörrar. Det är bekvämare om ventilerna skärs i taket. Om de installeras i dörrarna, då de alltid öppnas från ena sidan, hjälper detta till att undvika drag.

melonväxt

Sura jordar

Melon växer bra på lätt jord: lerig, sandig ler. Denna gröda gillar inte sur jord, dåligt ledande luft och behåller fukt. Flodsand läggs till tung jord med ett högt lerainnehåll - ½ hink per kvadratmeter.

Sod-podzolic jordar avfyrar. För detta används olika tekniker:

sur jord

 • introducera kalk under föregångarens kultur (rotgrödor, kål);
 • kalk på hösten;
 • tillsätt krita, dolomitmjöl i jorden för grävning på våren (2 veckor innan man planterar meloner).

I sur jord utvecklar meloner långsammare, blir sjukare oftare, bildar få äggstockar, frukt är mindre och har lågt sockerinnehåll.

dolomitmjöl

Koncentrerad gödselmedel

Enligt traditionen utför många grönsakstillverkare, efter plantering av plantor, toppförband och under första hälften av sommaren fokuserar de på gödselmedel som innehåller kväve. Vid odling av meloner måste gödselmedel som innehåller kväve användas med försiktighet. Kväve stimulerar tillväxten av skott och blad, men bromsar bildandet av äggstockarna. Buskar överfodrade med kväve är mer benägna att bli sjuka, och frukterna kan innehålla nitrater.

Gödselmedel appliceras bäst på hålen vid plantering:

 utföra utfodring

 • humus 1 liter;
 • ¼ glas ask;
 • 1 tsk läkemedlet Zdraven-turbo.

Efter att äggstockarna har dykt upp på buskarna måste du endast utföra två toppförband med en infusion av gräs med tillsats av kaliummonofosfat (10 g per hink). Späd infusionen med vatten i förhållandet 1: 5 för utfodring.  

infusion av örter

Kontrollmetoder

Erfarna grönsaksodlare börjar bilda melonbuskar efter att 4 löv har dykt upp i den centrala skjutningen. Genom att klämma tillväxtpunkten stimulerar de utseendet på nya skott av andra ordningen, som visas från axlarna kvar på bladstammen.

Ett annat beprövat sätt att hantera karga blommor och ett litet antal äggstockar på meloner är att köpa frön som är 2-3 år gamla. Buskar med karga blommor växer oftast från förra årets frön.

centralt skjut

Varför är inte meloner bundna?

När man odlar meloner i ett vinterväxthus, händer situationen när växten blommar, men det inte finns några äggstockar på grund av otillräcklig belysning. Med brist på ljus ökar intervallet mellan början av bildandet av manliga och kvinnliga knoppar. Normalt är det 3-5 dagar, och med brist på solljus kan det upp till 30 dagar.

Om växten inte bildas, låter buskarna inte sidoskott i tid. Detta är ett vanligt skäl till att meloner inte har äggstockar. Sannolikheten för utseende av en karg blomma på skott av andra ordningen är hög, därför avlägsnas de två nedre skotten, endast de övre 2 är kvar, de måste också klämmas över det femte bladet. När äggstockarna börjar bildas på skott av tredje ordningen, normaliseras utbytet - högst 3-4 formade äggstockar finns kvar på varje buske. En frans - en äggstock.

meloner är bundna

Tänk om en melon har en ödemark?

Trots korrekt vård är buskarna tomma. Vad ska man göra i det här fallet? Situationerna är olika. På vissa buskar finns det bara manliga blommor med stamens, på andra är det bara kvinnliga blommor med pistiller, på den tredje finns det båda, men inga äggstockar.

Viktig! Med en kort dag och höga lufttemperaturer bildas fler kvinnliga blommor.

blommor med stamens

Om det bara finns kvinnliga knoppar på buskarna, och de manliga redan har visnat eller av någon anledning inte har bildats, är konstgjord pollinering oumbärlig. Hur du pollinerar en melon med dina egna händer, kommer vi att överväga nedan. Pollen för pollinering kan tas från andra meloner och kalebasser, till exempel från zucchini.

Ett annat skäl för karga blommor är frånvaron av insektsgiftare, om hela busken är täckt med blommor, och det inte finns en enda äggstock på melonerna. I detta fall sparar endast konstgjord pollinering.

Varför finns det inga kvinnliga blommor på melonen?

Det vanligaste skälet är frånvaron av andra och tredje ordningsskott. Melon behöver 3 ordningsstorlekar för frukt, det är på dem kvinnliga blommor bildas. För att bilda dem, kläm den centrala stammen och skotten av den andra ordningen över det fjärde bladet.

kvinnliga knoppar

Fallande äggstockar på en melon

Melon äggstockar faller av olika skäl, men resultatet är detsamma - ett lågt utbyte eller dess totala frånvaro. Yttranden från trädgårdsmästare, varför deras äggstockar föll av på meloner:

 • det var varmt under blomningen, luften var torr, detta förhindrade pollination;
 • varmt väder förvärrar fruktens näring och de faller av;
 • otillräcklig vattning under blomningen;
 • förtjockad passform;
 • brist på belysning;
 • skarpa dagliga temperatursvingningar;
 • utarmad mark och brist på gödsling.

Dessa är de verkliga åsikter från amatörgrönsaksodlare som har ställts inför problemet med att äggstockarna tappar på meloner.

frukt näring

Konstgjord pollinering av melon

Det är inte svårt att behärska processen för pollinering av meloner för hand. Först måste du lära dig att skilja blommens kön. En hanblomma har 5 stamens, och en kvinnlig blomma har en pistil och ett embryo av ett framtida foster.

Pollen behåller sin förmåga fram till mitten av dagen, så artificiell pollination bör utföras under första halvan av dagen, och helst tidigt på morgonen. Välj de största manliga blommorna, fäll tillbaka kronbladen och gå med dem längs de kvinnliga knopparna, vidrör stamens till det område där pistillen ligger.

konstgjord pollinering

recensioner
 1. Tatyana
  6.06.2018 11:50

  Förra året planterade jag en melon för första gången. Klimatet är inte särskilt bra för henne, för fuktigt. Det fanns ingen skörd. Äggstocken var, men ganska lite. I år planterade jag en melon igen och bestämde mig för att använda en produkt för den. BioGrow... Det finns redan en äggstock, mycket! Hoppas att vara med hemlagade meloner snart!

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa