Beskrivning av melonsorten Caramel, funktioner för odling och vård

Efter att ha nyligen dykt upp i hyllorna, vann karamellmelon hjärtan för inte bara konsumenter utan också trädgårdsmästare. Saftiga, sockerfrukter smälter bokstavligen i munnen, en stark aroma tillåter dig inte att gå förbi. Ursprungligen var sorten planerad att användas för industriell odling av tidiga mogna meloner, men nu har den rotat mer hittills i sommarstugor och privata trädgårdar.

Beskrivning av sorten

Frukten av hybridvariet skiljer sig från resten i sin stora storlek, oval form, gul eller ljusbrun hud, som är täckt med ett tätt nätverk av sprickor. Massan har en karakteristisk krämig färg, stark arom och lätt karamellsmak.

Melonkaramell är mycket söt och välsmakande, vilket lockar konsumenternas uppmärksamhet. Ursprungligen var sorten planerad att odlas i industriell skala, men sommarinvånarna älskade den så mycket att de snabbt började odla den på sina tomter.

Karamell har en tät och tjock hud som ger lång hållbarhet utan förlust av smak och försäljningsbarhet. Området med små frön, själva frön är olämpliga för vidare användning och odling av plantor från dem, eftersom sorten tillhör hybrider och har ett f1-märke.

Melon Caramel producerar frukt som väger upp till 3 kg och upp till 24 cm. Den första skörden är större än de efterföljande. Presentationen och smaken är utmärkta. Sorten tillhör den tidiga, den första skörden kan skördas ett par månader efter grodd. Karamell odlas både i det öppna fältet och i växthusförhållanden.

melon karamell

En betydande fördel med sorten är dess ökade motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden. Även när lufttemperaturen stiger till +30 ° C är utbytet stabilt och av hög kvalitet. Upp till 90 ton frukt skördas från en hektar.

Karamell skjuter långa fransar längs marken, på vilka ytterligare rötter bildas. De ger växten ytterligare näring. Trellismetoden för odling av denna sort är oönskad, eftersom planten i detta fall berövas möjligheten att få ytterligare näringsämnen, och detta påverkar grödans kvantitet och kvalitet. En buske kan bilda från 2 till 8 fullfjädrade frukter.

Karamellmelonskörden kan vara:

  • att använda färskt;
  • konvertera;
  • sylta;
  • göra sylt och kanderad frukt.

melonskivor

Frukten hålls färska i 15–25 dagar, de tolererar transporter över långa avstånd väl och förlorar inte sina egenskaper.

Växande funktioner

Karamell är en mycket termofil växt, liksom andra kusiner. Frön sås i öppen mark endast när jordens temperatur når + 15 ° С och nattlufttemperaturen inte faller under +16 ° С.I olika regioner uppnås denna indikator vid olika tidpunkter, därför är det viktigt att påminna här om att sorten är tidigt mognad och kan mogna även på en kort sommar.

karamellmelonsnitt

Om förbehandlade frön köptes är det omedelbart trendigt att så dem i öppen mark. Resten ska förblötläggas i en svag lösning av kaliumpermanganat och sedan i en tillväxtstimulator. Det bästa stället för plantering är de bäddar där de tidigare odlades:

  • potatisar;
  • kål;
  • alla slags baljväxter.

Men du ska inte plantera karamell på föregående plats med pumpor eller zucchini.

Den valda sorten tillhör de ljuskravande, föredrar soliga och väl upplysta sängar med lös och bördig jord. Syrahalten bör vara neutral. Torv, sand och humus införs i den tunga lutiga jorden innan man planterar melonen Caramel. Alla klumpar i hålen är försiktigt trasiga för att göra det lättare för groddarna att bryta igenom.

melon på en gunga

Frön planteras till ett djup av högst 4 cm. De första skotten kläcks efter en vecka. Avståndet mellan växterna är 20 cm, och radavståndet är upp till en halv meter. Om plantering sker i hål placeras högst 4 frön i vardera. Mellan hålen minskar minst 60 cm. Förtjockade planteringar påverkar negativt utbytet av karamell. Hon behöver inte bara mycket utrymme, utan också en stor mängd luft, näringsämnen, fukt.

Skötselfunktioner

Karamell behöver regelbundet vattning. Detta gäller särskilt för den inledande perioden med växttillväxt och utveckling, såväl som blomning och fruktbildning. Men under mognad av grödan minskar vattningsmängden.

Detta gör melonerna sötare och mer aromatiska. Bevattning sker 1-2 gånger i veckan, beroende på väderförhållandena. Vatten hälls i stora delar under roten, eller system för droppbevattning införs.

Karamell matas med komplexa gödselmedel som innehåller fosfor, kväve och kalium. Man bör komma ihåg att ett ökat kväveinnehåll negativt kommer att påverka både grödans kvalitet och dess smak. Meloner behöver konstant avlägsnande av ogräs. Området bör ogräs med en hack, men om planteringarna förtjockas eller buskarna har vuxit kraftigt dras ogräset ut manuellt. Försök om möjligt undvika användning av herbicider i deras område. De orsakar inte märkbar skada, men de kommer att påverka fruktens kemiska sammansättning negativt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa