Beskrivning av Gulabi melonvariet, odling och vård, urvalsregler

Melon Gulyabi kommer från Centralasien, trädgårdsmästare kallar det ofta Chardzhuy. Namnet är associerat med det område där sorten uppföddes. Idag har kulturen spridit sig till andra territorier och odlas i grannrepublikerna.

Växten tillhör den sena mogna sorteren av sorter. I torra varma regioner tar det i genomsnitt 130 dagar från grodd till full mognad. Trädgårdsmästare noterar fruktens rika melonarom som manifesterar sig i full kraft flera veckor efter skörden.

melon Gulyabi

Fruktegenskaper

Fruktens utseende kan variera betydligt beroende på den speciella sorten. Färgen kan få den traditionella gula eller orange färgen. Vissa sorter har en ovanlig grönaktig och jämn vit hud. Fruktens yta skiljer sig från växttypen. Variationer med en varm färg kännetecknas av ett öppet nätmönster. Grönaktiga och vita frukter har lite skrynkliga och uttalade ränder.

Melonsorten Gulyabi kännetecknas av en långsträckt äggformad frukt. När den odlas i varmt klimat varierar den genomsnittliga fruktvikten från 4 till 8 kg. När den odlas i klimatet i genomsnittliga ryska regioner, är indikatorn något mer blygsam och når 3 kg.

typ av frukt

Alla typer av kultur kännetecknas av tät massa. Vid mognadets ögonblick är strukturen krispig, men efter några veckor får den mjukhet, saftighet och en ovanlig doft. Fruktens smak och utseende bevaras under långvarig lagring, och en honungsmak finns när det gäller det betydande innehållet av karoten och socker.

Vilka sorter finns

Tillsammans med variationen i Chardzhui-sorten, presenteras andra typer av grödor på marknaden. De mest populära är följande typer av Gulyabi:

äggformig

  • Chok - har en absolut slät yta, saftig fibermassa.
  • Gulabi 803 - aktivt odlad i Turkmenistan, har en ljusgul skal, saftigt crunchy kött.
  • Bovaldi - sorten har en grön färg på frukter med uttalade ränder, deras vikt når 3-5 kg, frukterna kännetecknas av vit fibrös saftig massa.
  • Sary-Gulyabi är en melon med en karakteristisk gul-orange skalfärg och ett grovt nät på ytan, den tjocka massan, smörig vid beröring, har en rik söt smak på grund av dess höga sockerinnehåll.

Bland alla varianter av melon Gulyabi, den orange sorten sticker ut, från vilken du omedelbart kan förstå dess huvudsakliga funktion. Växten har en kortare mognadstid och den första skörden kan avlägsnas efter 100-100 dagar.Trots den kortare mogna perioden kan frukterna konsumeras först efter flera veckors mognad, när de "når" beredskapstillståndet.

fruktfärg

Nackdelar och fördelar med sorten

Den enda nackdelen med melon är svårigheten att odla den under svåra klimatförhållanden. När den odlas utomhus saknar växten värme och ljus. Även små temperaturförändringar påverkar växternas tillväxt negativt. När den planteras i växthus kännetecknas grödan av dålig tillväxt och utbyte av frukt, vilket är förknippat med brist på solljus.

Fördelen med sorten inkluderar inte bara fruktens utmärkta smak, utan också deras sammansättning.

Bland de många företrädarna för melonkulturer skiljer sig Gulyabi positivt med ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, vilket säkerställer dess användbara och läkande egenskaper. Melon anses vara en av de bästa matarna för att återställa bristen på vitaminer i kroppen. Att äta massan bidrar till den allmänna förbättringen av hälsan, ökad immunitet och förbättrad kroppsresistens.

brist på melon

En betydande fördel är fruktens förmåga för långvarig lagring utan förlust av smak och användbarhet av produkten. Denna funktion gör att du kan njuta av en utsökt godbit och kompensera för bristen på vitaminer under de kalla årstiderna, när det saknas färska grönsaker och frukt.

Tack vare den moderna receptvarianter och ovanligt rik smak och arom av melon används den här produkten i stor utsträckning i matlagning idag. Första och andra kurser, godis och torkad frukt tillverkas av det. Produkten förlorar något användbarheten i sin sammansättning när den är fryst.

långsiktig lagring

Hur väljer man en melon?

För många ryska medborgare är frågan om att välja rätt melon svår. Detta beror på den stora mångfalden av moderna sorter och bristen på nödvändig erfarenhet, eftersom frukterna endast måste väljas under perioden med att skörden kommer från varma länder. Samtidigt finns det ett antal regler, iakttagande av vilka det är omöjligt att göra ett misstag med rätt val. Följande punkter anger fruktens mognad:

  • aromen är rik, har en uttalad melonlukt, vilket indikerar fruktens fulla mogenhet;
  • fruktens stjälk har en tät struktur med en gråaktig färg, lite vissna, och närvaron av en grön stjälk indikerar tidigt borttagning av frukten och risken för att få en omogen melon;
  • skalens yta har inga defekter i form av bucklor och spån;
  • skalet är plastiskt och böjer sig under fingertrycket.

produktens användbarhet

Ett tecken på melonmognad är närvaron av en jämn färg på frukten. Närvaron av en ljusare plats är tillåten på grund av dess kontakt med jordytan och får mindre solljus. När du trycker på en mogen melon hörs karakteristiska tråkiga ljud.

När du köper en omogen melon bör du inte vara upprörd och orolig. I detta fall räcker det att ta bort frukten i flera dagar i ett mörkt, torrt rum. På grund av kulturens förmåga att mogna under lagring kommer massans smak att förbättras avsevärt efter en vecka.

skalytan

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa