Hur du formar en melon i det öppna fältet och i ett växthus, måste du klämma

Melon odlas utomhus, i växthus och växthusskydd. Ska du klämma en melon? Denna fråga intresserar många sommarinvånare. Melonbildning är en nödvändig process med vilken det blir möjligt att få en rik skörd på hösten. Nypning av en gröda beror på tidpunkten och metoderna för att plantera frön.

Melons odlingsmetoder

Melonbildning i det öppna fältet beror på hur grödan odlas. Det finns två huvudsakliga landningsmetoder - vertikal och horisontell.

en riklig skörd

I den vertikala metoden är buskarna bundna till spalter så att frukterna inte ligger på marken. Den horisontella metoden är att buskarna bankas i trädgården och stjälkarna är inte bundna till stödet. När man använder den andra metoden är det viktigt vid fruktbildningen att förhindra kontakt mellan frukten och jorden. Om detta händer stör luftcirkulationen och frukterna börjar ruttna.

En av de vanliga sorterna för odling övervägs melon kollektiv bonde... Det odlas på flera sätt:

 • I öppen mark.
 • I växthusskydd.
 • I växthusförhållanden.

På grund av att fruktens vikt inte överstiger 2 kg är sorten mycket bekväm att odla med den vertikala metoden, vilket förhindrar att grödan ruttnar.

Regelbunden befruktning hjälper till att undvika skadedjur och sjukdomar.

andra metoden

Vad tycker en melon inte?

Odla meloner rekommenderas efter att ha studerat information om vad kulturen inte gillar och från vilken den börjar dö.

Vad kultur inte gillar:

 • Inaktuell och fuktig luft. Detta problem stöds ofta när man odlar grödor i ett växthus. För att förhindra detta ventileras växthuset regelbundet. Det viktigaste är inte att låta ett drag eller en kall vind blåsa i växthuset.
 • Använd kallt vatten för bevattning. Kallt vatten påverkar negativt alla växter. På grund av detta utvecklas svampsjukdomar och rotsystemet börjar ruttna.
 • Det är inte tillrådligt att plantera växten på sura och svagt sura jordar. Sådan jord förhindrar luftcirkulation i marken och påverkar negativt rotsystemets tillväxt.
 • Applicering av koncentrerad gödselmedel till marken. Detta gäller särskilt för färsk gödsel. Det kan bränna rhizomen.

Melonsjukdomar och skadedjur orsaka allvarliga skador på avkastningen. Resten av kulturen är opretentiös och behöver inte speciella odlingsförhållanden.

våt luft

Värdet på klämning för avkastning

Melonbildning när man odlar plantor i det öppna fältet är viktigt för ytterligare avkastning. Huvudrollen här spelas genom att klämma fast buskens tillväxtpunkter. Det rekommenderas inte att hoppa över denna jordbruksmetod. Huvudskotten är kvar och resten avskärs. På huvudskottet klemmas tillväxtpunkten, varför sidoskott bildas.

Det är på de laterala skotten som äggstockarna bildas och senare frukterna. Efter en sådan procedur går inte alla näringsämnen till bladen och stjälkarna utan direkt till frukterna och de mognar en vecka tidigare. Meloner blir mycket större och sötare i smak. Det viktigaste är att efter nypning bildas flera laterala skott. Om du inte skär av toppen av huvudstammen, kan det inte förekomma frukt på sådana växter alls.

öppen mark

Nypa plantor

Korrekt beskärning av melonen görs när skotten fortfarande är mycket små. Bildandet av meloner, inklusive meloner, börjar när 4-5 riktiga blad bildas på plantorna. Efter denna procedur växer huvudskottet i huvudbladets axil, och sidoskott växer i axlarna på de nedre bladen, på vilka de flesta äggstockarna bildas. Den ytterligare bildningen av växten beror på vilken metod för odling av jordbruksgrödan som valts.

huvudflukt

Nypa när man odlar meloner vertikalt i ett växthus

Det är inte svårt att klämma en melon när den odlas vertikalt om du följer ett antal nödvändiga villkor. För odling i växthusförhållanden med vertikal odling skärs sidoskott traditionellt av och huvudstammen är kvar. Den andra beskärningen görs när huvudstammen når toppen av ramen (cirka 2 meter).

När de odlas vertikalt klemmas sidoskott över 4-5 blad. Om det inte finns äggstockar på sidoskotten tas de bort. Även om det finns flera äggstockar, är stammarna fortfarande avskuren.

vertikal odling

När man odlar grödor med den vertikala metoden, är stjälkarna bundna till spalter och frukterna placeras i nät. Nätet ska vara starkt så att det inte går sönder under fruktens vikt och inte kommer i kontakt med marken.

När det odlas i växthusförhållanden finns det ett problem med pollinering. För att undvika detta placeras bikupor med bin i växthus eller blommorna blåsas manuellt. Bristen på pollinering på utbytet kommer att ha en negativ effekt än bristen på klämma.

placeras i nät

Nypa när man odlar en melon horisontellt i en spridning

I det öppna fältet har bildningen av en melonbuske med horisontell odling sina egna egenskaper. Denna metod är att föredra i det öppna fältet, eftersom dess användning i ett växthus är irrationellt på grund av det krävda området och utseendet på sjukdomar.

När man odlar en gröda i en spridning av tre skott som har vuxit efter den första nypan är det bara två av de starkaste kvar. Du måste klämma dem efter bildningen av 4-6 löv.

horisontell odling

Den tredje nypningen görs enligt följande:

 • Alla svaga och icke-fruktande skott är avskurna.
 • På 3-4 med en lövklämma från frukt fransar med äggstockar.
 • Skärplatsen smörjs med en torr blandning av kol, kalk och svavel.

När man odlar meloner horisontellt är det viktigt att övervaka ögonfransarna. De måste vägledas så att de inte döljer gångarna.

piskar med strängar

Tappar tidiga och sena sorter

Schema för bildning av melonbuskar i det öppna fältet beror på grödans variation och fruktens mogna period. Bildningen av tidiga mogna sorter kan endast bestå av att klämma den centrala pisken och kontrollera antalet växande äggstockar. Detta beror på att frukt mognar snabbare och växter behöver mindre näringsämnen.

Minst två fransar ska finnas kvar på en melonbuske.

täckte gångarna

Bildningen av sena sorter är som följer:

 • Den första nypningen utförs vid plantan. Det produceras efter 4-5 av detta blad.
 • Den andra nypningen utförs efter bildningen av det sjunde bladet. Anläggningen är ung och väl etablerad i marken. Kläm fast stjälkarna över det sjunde bladet, ta bort överskott av blommor från bihålorna, lämna 3 äggstockar på varje frans.

Detta system gör att du kan bilda växten ordentligt och få en rik skörd.

ung växt

Ytterligare bildning av buskar

Det är inte svårt att odla meloner, det viktigaste är att göra en ansträngning. Sprutning utförs regelbundet för att förhindra spridning av insekter.

Om kulturen odlas vertikalt, är det nödvändigt att göra starka spalter så att de inte bryter under fruktens vikt.

besprutning

Att stjäla är en integrerad del av ytterligare bildning. Bildningen av en kultur utförs tills fruktens uppträdande. För att meloner ska vara stora, avlägsnas sidoskott och blommor regelbundet, vilket gör det möjligt för redan bildade frukter att mogna. Vanligtvis är det 3-4 meloner. Ju mindre frukt kvar på varje frans, desto större blir de. Nya äggstockar och skott drar ut näringsämnen, men detta har inte en positiv effekt på produktiviteten, så de måste tas bort omedelbart.

Allvarliga misstag gör trädgårdsmästare när de klämmer på en melon

Att klämma en melon är inte det enklaste förfarandet eftersom det kan verka vid första anblicken. Ganska ofta gör trädgårdsmästare misstag som ytterligare negativt påverkar avkastningen.

göra misstag

 • Det vanligaste misstaget är att klämma en melon som en vattenmelon. Vid första anblicken verkar det som om växterna är nästan desamma och bildningen kommer att vara liknande, men i verkligheten är det inte. På en vattenmelon, till skillnad från en melon, bildas skott på huvudskottet. Melonen har bara sidorna. Därför, om du tar bort alla sidoskott, finns det risk för att du inte lämnar någon gröda alls.
 • Nypa bara andra ordningens skott. Detta fel beror på det faktum att klämmer bara andra ordningen skott, alla näringsämnen går till bladen och huvudstammen. I sin tur förhindrar detta bildandet av blommor och äggstockar.
 • Odlingsförhållandena inkluderar tunnning av plantering. Ingen nypning av stjälkarna hjälper om planteringarna är mycket förtjockade och det inte finns tillräckligt med utrymme för melonerna att växa normalt.

Utan att göra dessa misstag är det möjligt att få en rik skörd av meloner under hösten.

inflorescensbildning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa