Beskrivning av Altai-melonsorten, funktioner för odling och vård

Melon Altai är mycket populär på grund av dess behagliga smak och tolerans mot låga temperaturer. Hur produktiv är växten och var är det bästa stället att odla bär?

Beskrivning

Altai är en tidig mogna sort. Meloner mognar 70 dagar efter fröns grodd. Växten är medelstark. Den maximala längden på den centrala ledaren är 2 m. Blommor och blad är stora.

melon Altai

Formen på frukten är oval. Den gyllene huden är tunn, täckt med ett vitt nät på utsidan. Massan är söt, aromatisk, vit eller krämig. Vikt 1,5-2 kg. På grund av sin täta struktur kan meloner transporteras långt över långa avstånd och lagras under lång tid. Med korrekt skötsel är sortsutbytet 25 t / 1 ha. Meloner är avsedda för färsk konsumtion, torkning, torkning. Melon sylt framställs också av frukterna.

Till skillnad från de flesta sorter som behöver varmt väder för tillväxt, kan Altai växa i kalla regioner, särskilt i Altai och Sibirien. Dessutom tolererar sorten väl hög luftfuktighet.

meloner mognar

Växande funktioner

I de södra regionerna, där klimatet är varmt och fuktigt, planteras meloner i öppen mark omedelbart under andra hälften av maj. För att avvisa dåliga frön och förstöra patogena bakterier värms planteringsmaterialet i 3-4 timmar vid en temperatur på 50 near near nära en värmekälla eller i varmt vatten. Sedan doppas frönna i en 2% saltlösning: de som finns kvar på ytan kastas bort, och de drunknade dras ut och dras i en halvtimme i en svag lösning av kaliumpermanganat.

För plantor sås meloner i krukor med en diameter på 7 cm fyllda med en blandning av torv, torvjord, ruttad gödsel (1: 1: 2). Temperaturen i rummet där behållarna är belägen hålls på +18 ⁰С. Under korrekt bearbetning och gynnsamma förhållanden uppträder groddarna på ytan 7 dagar efter sådd. Så snart växterna släpper ut det tredje bladet, transplanteras plantorna till en permanent plats.

kalla regioner

Jordberedning

För att plantera meloner tas en solig, vindskyddad plats på platsen. På hösten grävs jorden djupt och organisk eller mineralisk gödningsmedel appliceras. Inför planteringen upprepas proceduren och ytan planas ut. Förbrukning av ruttna gödselgödsel per 1 kvm. m av området 3-4 kg. Eftersom Altai-melonerna gillar att växa i en lös miljö införs flodsand i den tunga jorden. För att växterna ska växa bra räcker det att lägga till 0,5 hinkar per 1 kvm. m.

sjukdom-orsakande bakterier

Landning

Systemet med att plantera Altai-meloner i ett växthus är 60–70 cm, i en trädgårdsbädd - 100–140 cm. Det optimala djupet för fåglar är 5 cm. Innan plantering hälls vatten i spåren och placeras i en handfull humus på platser där det kommer att vara frön eller plantor.

Växter av sorten Altai avlägsnas försiktigt från krukorna och placeras i gropar, så att lerklumpen där roten ligger något ser ut ur marken. Efter plantering vattnas och skuggas melonerna från det varma solljuset med en speciell skärm. I regioner, som kännetecknas av starka temperaturfall, täcks plantorna med folie på natten.

infälld landning

Eftersom buskar av denna sort behöver pollinering, föras en bikupa eller en fläkt in i växthuset innan plantorna planteras. Om det finns få planterade växter utförs pollinering med en borste, som växelvis rör vid varje blomma.

Vård

Det är ett välkänt faktum att odlade växter utan god vård inte kommer att ge de resultat som tillverkaren har deklarerat. Därför, för att odla många söta bär i trädgården, måste buskarna vattnas, matas, formas och jorden måste lossas. Agrotechnics:

behöver pollinering

  1. Beroende på väderförhållanden tillsätts vatten 1-2 gånger i veckan. Observera att marken på trädgårdsbädden där meloner växer borde vara måttligt fuktig, men inte på något sätt träskig. En överdriven mängd vattning är en drivkraft för utvecklingen av råtta och svampsjukdomar. Det är särskilt viktigt att upprätthålla måttlig luftfuktighet i filmskydd. För detta är växthuset ventilerat.
  2. Meloner av sorten Altai matas med mineral- eller organisk gödselmedel en gång på 10 dagar. Dessutom införs under första hälften av växtsäsongen kväveinnehållande blandningar (karbamid, kycklinglösningar, mullein) och i den andra - kaliumfosfor. Det är omöjligt att överfodra melonen med kväve, eftersom ämnet stimulerar utvecklingen av greener, inte frukter.
  3. För att stimulera utvecklingen av laterala skott klemmas den centrala ledaren efter 5 löv. För att öka fruktens storlek är det bara 5 äggstockar kvar på busken.
  4. Lossning utförs efter vattning och regn, vilket gradvis minskar djupet för att snurra jordlagret. Så, jorden i en säng med unga växter lossnar till ett djup av 15, med vuxna - 10 cm.

Fåglar är mycket förtjust i söta frukter, så ärr installeras i trädgården för att skydda meloner från skador. Erfaren trädgårdsmästare täcker marken i en trädgård med meloner med halm eller brädor. Tack vare denna manipulation kommer bär inte i kontakt med marken och ruttnar mindre.

väderförhållanden

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Bland virala och svampsjukdomar är växter av Altai-sorten mest mottagliga för fusarium, mjölk, kopparhuvud. Du kan identifiera detta eller det genom bildandet av fläckar på bladen:

  • För att förhindra utveckling av patogen mikroflora behandlas plantmaterial med fungicider, reglerna för grödrotning följs.
  • Du kan stoppa spridningen av sjukdomen till friska växter genom att klippa bort infekterade blad och dra ut växterna. Organiska rester transporteras bort från planteringar och bränns.

sjukdomar och skadedjur

Kampen mot bladlöss, spindelmåter och thrips genomförs med biologiska eller kemiska insekticider.

Trädgårdsmästarnas åsikt

Recensioner av Altais melonsort är motstridiga. Vissa trädgårdsmästare beundrar inte kulturens finländighet och motstånd mot kallt väder, men det andra - de gillar inte smaken av bär, som är mindre söta än många sorter och har en pumpasmak.

Om du har odlat Altai-melon, vänligen lämna recensioner så att trädgårdsmästare är säkra på sitt val. Tacka.

hållbar kultur

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa