Plantera, odla och ta hand om vår vitlök i det öppna fältet, om det är nödvändigt att binda och när

Det finns två typer av vitlök: vår och vinter. Var och en av dem har individuella skillnader. För vintergrödor förändras den karakteristiska förlusten av saftighet och användbara egenskaper över tiden och vår vitlök ändras inte på det sättet. Det är därför många sommarinvånare föredrar denna sort och ställer sig frågan: hur man odlar stor sommarvitlök?

Vår vitlök eller vinter vitlök?

Vintern vitlök planteras i slutet av hösten, och på våren, på sina sista datum, skördas skörden. Växer en vitlökskultur orsakar inga svårigheter, medan det ger höga utbyten. För vinternsorter som planteras på vintern är förlust av saftighet karakteristiskt. Denna kultur mognar på sommaren, just nu när hemmafruar börjar aktivt förbereda sig. Vid höstperioden torkar vintern vitlök.

vår och vinter

Sommarbeboare planterar vår vitlök på våren, nämligen i den första perioden. Dessa sorter har inte stora utbyten, men de kännetecknas av lång hållbarhet. Användbara egenskaper och egenskaper hos vårgrödor bevaras under 12 månader.

Det finns ett antal skillnader mellan vintergrödor och vårgrödor. Vintergrödor kännetecknas av:

landa

 • förekomsten av högst 10 kryddnejlikor i glödlampan;
 • frigöring av en pil med luftlökar som är nödvändiga för reproduktion;
 • lobulerna finns i en rad;
 • förökas av luftfrön;
 • kort hållbarhet.

Vårsorter skiljer sig åt i att:

 • glödlampan kan ha upp till 30 lobuler;
 • de har inga pilar, undantaget är Gulliver-sorten;
 • tänderna är arrangerade i en spiral, medan i den centrala delen minskar dimensionerna;
 • de reproduceras med tänder;
 • de har en lång hållbarhet.

kryddnejlika i lök

Med snabb plantering och korrekt skötsel förvaras vitlök till nästa skörd.

Ombordstigning tid

För att få en bra skörd av vår vitlök, måste den planteras i marken i tid. För att kulturen ska kunna utveckla en fullfjädrad glödlampa under sommaren bör den planteras tidigt på våren. Dessa sorter kännetecknas av god frostbeständighet, så att de kan planteras utan rädsla för vårens frost. Den optimala tiden för plantering är den period då jordens temperatur når 5 grader Celsius.

snabb landning

Behovet av tidig plantering av en gröda beror på att växten perfekt utvecklar rotsystemet endast vid låg temperatur och luftfuktighet. Under samma period börjar bladen att bildas aktivt.

Om plantering försenas kommer mängden avkastning att reduceras drastiskt, eftersom rotsystemet och löven vid förhöjda temperaturer bromsar deras bildning på grund av glödlampans utveckling. Sommarbor invåner ett mönster att ju bättre bladen och rotsystemet bildas innan temperaturen stiger, desto större blir lökarna. Det är därför odling av vår vitlök utomhus kräver att planteringsdatum följs.

plantera grödor

Plats förberedelse för plantering

Innan du ställer frågan: när du planterar vår vitlök i öppen mark, måste du veta hur man förbereder en planteringsplats. Detta är nödvändigt för att kulturen ska bilda fullblodiga lökar. För att göra detta rekommenderas det att du känner till några nyanser:

 • jordens övre lager är mycket viktigt för växten, eftersom dess rötter inte är djupa;
 • marken bör ha en neutral surhetsnivå;
 • marken bör berikas med ler och humus;
 • för att grödan ska vara rik bör upplysta områden väljas som en planteringsplats som skyddar grödan från vinden;
 • om sommarstugan är i våta områden, bör sängarna bildas högt;
 • om vitlök tidigare odlades på denna plats, bör det hållas i 5 år fram till nästa plantering.

planteringsplatser

Innan sommaren vitlök planteras bör platsen förberedas på hösten. Det första steget är att gräva upp marken, lägga till humus eller kompost till den. Det rekommenderas också att lägga till ask, komplex mineralgödsel. De bästa proportionerna anses vara införandet av 10 gram av kompositionen per 1 kvadratmeter.

Hur planterar vi vitlök?

Plantering och vård av vår vitlök kräver överensstämmelse med flera regler. Efter vårens början lossas den förberedda jorden, jorden fuktas och därefter placeras kryddnejlikor i den. Om marken är tillräckligt fuktig bör du inte lägga till extra vatten, eftersom vitlök inte gillar det här. När jorden är för våt bör planteringen skjutas upp tills den har erhållit den nödvändiga konsistensen. Om du inte följer denna regel, är vitlök planterad i fuktig jord känslig för skador genom putrefactive patologier.

förbered dig på hösten

Vissa nyanser måste också observeras när man planterar plantmaterial i marken:

 • Mellan grödorna är det nödvändigt att lämna tillräckligt med utrymme för utvecklingen av rotsystemet, för att säkerställa näring: ett gap på 25-30 centimeter bör observeras mellan bäddarna och 8 mellan kryddnejlikorna.
 • Kryddnejlikorna bör placeras så att deras övre del inte fördjupas med mer än 20 millimeter, annars kan lampans utveckling försenas.
 • Efter plantering är brösten klädda med torvkomposition, halm och hö, vilket förhindrar bildandet av en skorpa, uppkomsten av ogräs, behåller fukt, och sådan behandling gör det också möjligt att lossa jorden mindre ofta.

Att plantera vår vitlök utomhus krävs genom att sortera små och stora kryddnejlika. Denna strategi för plantering förenklar skörden, växtskötseln. Många sommarinvånare rekommenderar också att plantera stora skivor separat för att få lökar och små för grönska.

plantera grödor

Beredning av plantmaterial

För att förbereda vitlök för plantering måste du vara uppmärksam på dess lagringsmetod. Om ämnena förvarades vid rumstemperatur kommer växtskulturen att ha en lång växtsäsong, men lökarna kommer att vara runda, stora, men inte helt mogna.

Om kryddnejlikorna har kyllagrats blir tillväxtsäsongen kortare och mognar snabbt. Detta kommer att hålla storleken på lökarna små.

För att få ett högt utbyte odlas vitlök med plantmaterial lagrat på båda sätten. För att göra detta rekommenderas det att följa anvisningarna:

vitlök för plantering

 1. Om vitlöken har lagrats vid rumstemperatur, kyl den i kylskåpet 2 månader före plantering. Det är värt att tänka på att ju större huvudet är, desto längre ska det ligga i kylan.
 2. Glödlamporna demonteras före plantering vid en tidpunkt då den nedre delen ännu inte har haft tid att torka.
 3. Endast grovt och fast material väljs för sådd. För detta rekommenderas det att använda endast de bästa stora sorterna: sådant material gör att du får ett högt utbyte.
 4. Skivorna rengörs för överflödigt skal.

För att öka avkastningen rekommenderas det att använda tillväxtstimulerande medel.

kyla i kylen

Stimulera tillväxten av frö

Växande vår vitlök kräver ibland användning av frötillväxtstimulerande medel. Dessa beredningar påskyndar mogningen av lökarna, ökar utbytet och påverkar också den aktiva tillväxten av rötter på kryddnejlika. För att stimulera tillväxten av tänder måste du följa steg-för-steg-rekommendationerna:

 1. Kryddnejlikorna placeras i vatten eller en svag manganlösning i 2-3 timmar.
 2. Materialet lindas i en fuktig trasa och placeras sedan i cellofan och kylskåp under 2-3 dagar. Vid denna tidpunkt kommer rötter att börja formas och växa.
 3. Det resulterande materialet tolererar plantering i marken om det försiktigt har tagits bort från cellofan och tyg.

tillväxtstimulering

Det finns ett annat sätt att stimulera tillväxten av tänder. Innan plantering kan tänderna befruktas. Materialet blötläggs i en ljum lösning tillverkad av 10 liter vatten och 5 gram nitroammofoska. Efter användning av sådan vattning och gödselmedel kan kryddnejlikorna omedelbart planteras i marken.

Vård

Det finns flera regler för vård av vår vitlök som måste följas om du vill få en rik skörd. Före juli behöver växtkulturen fukt, eftersom bladen växer i detta ögonblick. Om det inte finns tillräckligt med fukt kommer bladen att torka från kanterna. Vattna växten om detta symptom visas.

rik skörd

I augusti måste sommar vitlök vattnas mindre, eftersom glödlampan börjar formas. Gradvis slutar vattningen helt. Detta beror på det faktum att överskottsfuktighet kommer att bromsa mognarna av glödlamporna, minska mängden näringsämnen som samlas i dem. Dessutom kommer överskottsfuktighet att påverka grödans hållbarhet och reducera den avsevärt.

Jorden bör lossas regelbundet för att ge syren till grödan. Det finns inga andra riktlinjer för plantering av vård. Men många sommarinvånare hävdar att matad sommar vitlök ger en större skörd. Därför rekommenderas det i olika stadier av växtutvecklingen att göra toppförband.

lossa regelbundet

Behöver kulturen utfodring?

Matning av vår vitlök krävs med hänsyn till informationen:

 • kvävehaltiga gödselmedel appliceras under bildandet av löv på en gröda; för utfodring är det lämpligt: ​​en varm lösning av fågelavfall, växtbaserade infusioner, mullein, mineralblandningar;
 • under lövperioden, i avsaknad av nödvändiga gödningsmedel i sängarna, kan du helt enkelt distribuera humus;
 • 2 veckor efter den första utfodringen utförs befruktningen med en flytande komplex sammansättning: under denna period börjar skjutningen av vår vitlök;
 • under perioden med aktiv mognad av glödlamporna är befruktning inte nödvändig.

kultur i dressing

All befruktning bör göras med vattning. Det är förbjudet att använda färsk gödsel som gödselmedel, eftersom det kan orsaka utveckling av grödssjukdomar, minska skörden.

Nyanser av att få en bra skörd

För att sommaren ska vara nöjd med skörden bör han veta om flera finesser som gör det möjligt att uppnå sådana indikatorer. En av de viktigaste faktorerna för att öka utbytet är att välja rätt vitlökssort. Detta beror på att bildandet av glödlampor kräver en temperatur över 21 grader, och för mognad - 25.I vissa regioner är sådana omgivningstemperaturer sällsynta, så du bör omedelbart välja sorter som mognar vid lägre temperaturer. Under sådana förhållanden är det också nödvändigt att använda ett gödningsmedel som stimulerar tillväxten.

bra skörd

Om värmen i regionen inte håller länge är det möjligt att aktivera kulturmognadsprocessen om i mitten av augusti glödlamporna avlägsnas något från jorden eller några av rötterna skärs ut. Sådan manipulation kommer att provocera en kränkning av rötternas funktion, bromsa tillväxten, kulturen kommer att rikta alla dess krafter till glödlampans bildning och mognad. För att påskynda mogningen kan vitlöksbladen knytas i knutar.

När behöver du sticka vitlökspilar i en knut? Denna manipulation med vår vitlök rekommenderas att göras i mitten av augusti.

Många sommarinvånare säger: Jag förnyar vitlök varje år. Detta innebär att lökarna i den nya grödan ska användas för plantering nästa år. I detta fall bör de planteras på en annan plats. Du kan återgå till den föregående trädgårdsbädden om 5 år.

rotfunktioner

Skörda vitlök

Med rätt plantering i öppen mark och vård av vår vitlök, kommer skörden att vara möjlig fram till mitten av september. Signalen om möjligheten att starta rengöring är torkning av de nedre bladen, deras förvärv av en gul nyans.

Att öka löptiden lagring av vår vitlök, efter skörd måste lökarna lämnas i trädgården och sedan överföras till torr under en tak eller lämnas på vinden. Huvudena torkar i påsar eller på en horisontell yta. Binda vitlök i buntar är också tillåtet.

skörd vitlök

Den skördade grödan ska förvaras i ett torrt, svalt rum eller i kylskåp eller källare. Det är absolut omöjligt att hålla den under den öppna solen, eftersom detta avsevärt minskar hållbarheten för vitlök.

Skadedjur och sjukdomar

Det finns flera sjukdomar som kan påverka en planterad gröda under vissa miljöförhållanden. Så hög luftfuktighet, brist på grödrotation, felaktig lagring av grödan kan orsaka utvecklingen av:

skadedjur och sjukdomar

 • rost;
 • forma;
 • bakteriell råtta;
 • fusarium.

Det är möjligt att känna igen förekomsten av patologier genom den allmänna symptomatologin, som består i uttorkning av bladen, utseendet på fläckar på dem, ruttning av bladverk och glödlampa, för ljus färg på vitlökskalorna.

Av skadegörarna påverkas vitlökskulturen oftast av lökfluglarver och nematoder. I augusti behöver vår vitlök särskild vård, eftersom det är under denna period som skadedjur attackerar den. I växthuset förekommer oftast sjukdomar och skadedjur på grund av brist på ventilation, hög luftfuktighet, så varje sommarinvånare måste i tid förhindra uppkomsten av patologier och behandla dem.

bakterierot

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa