Anledningarna till att vitlök blir gul i trädgården och vad man ska göra?

Att odla grönsaker är inte lätt, så användbara råd från erfarna trädgårdsmästare kommer alltid att vara praktiska. Bland de vanliga problemen i odlingen av grönsaksgrödor, skiljer sig också gult vitlök. Varför blir vitlök gul? Det verkar inte finnas någon speciell anledning för fjädern att bli gul, men en vegetabilisk lapp blir från grön till gul på våren eller i mitten av sommaren, i juli. Vanligtvis torkar stjälkarna innan de skördar vitlökhuvuden. Det är uppenbart att gulning i förväg kommer att stoppa lökarnas tillväxt.

Gulning av vitlök orsakas av frost

Även om vitlök inte är rädd för frost, motstår en kortvarig sänkning av temperaturen till minus tre grader, börjar den bli gul med en långvarig kall snäpp.

Plötsliga temperaturförändringar mellan dag och natt är vanliga i tempererade områden, och vad man ska göra om bladens spetsar blir gula i vitlök. Med tanke på väderförändringarna kan du täcka växtsängen med plastfolie på natten.

Vintern vitlöksarter gro på våren och blir omedelbart gula och vissnade löv. Detta beror på fel tidpunkt för plantering av grödor på vintern. Tidig plantering kommer att leda till att plantor växer på hösten och fryser under frost. Det är viktigt att uppmärksamma trädgårdsmästarens kalender för att bestämma tidpunkten för plantering för ett visst år. I mittfältet planteras en kultur under det andra eller tredje decenniet av oktober, i varma regioner - två veckor senare.

Vitlök blir gul, vet du inte vad jag ska göra? Att spruta en tillväxtstimulator med Zircon hjälper till att påskynda bildandet av unga blad på våren.

vitlök blir gul

Överskott eller brist på fukt

Villkoren för att odla vitlök inkluderar jordens sammansättning, nivån på dess fukt. Grönsaken gillar inte för fuktig jord. Därför väljer de en plats med djupt grundvatten.

Om bladen av vitlök blir gul under den våta sommaren, indikerar detta syre-svält av växtrötterna. Fuktöversättnad av jorden leder till att en tät skorpa uppträder ovanpå sängen. Situationen kan korrigeras genom att lossa jorden, lossa stammen med att skjuta jorden från glödlampan. För att förhindra att stjälkar och rötter blir våta är det bättre att odla grödan på höga åsar.

brist på fukt

Under den torra säsongen kan växten sakna fukt. Vattna därför sängarna varje vecka. Förutom vatten, när vitlök blir gul, vad ska man vattna med i torka? Välj näringslösningar med tillväxtpromotorer. Om det finns ett hot mot frost, spill sedan grönsaken oftare. Så bladen kommer att börja förnya sig snabbare, och grönsaksplanten fortsätter att växa.

Sjukdomar och skadedjur av vitlök, som orsak till fjäder gulning

Ett drag i trädgårdskulturen är luktavvisande av trädgårdsskadegörare. Men när jorden är infekterad med svampar och larver är det svårt att rädda växten från sjukdomar. Och de första symptomen på ohälsosam kultur i gulning av löv, stjälkar, utseendet på bruna fläckar på dem. En sjuk växt kan inte utvecklas ytterligare, börjar torka ut och dör.

gulning fjäder

För att fastställa orsaken till att vitlöken blir gul i trädgården, och vad man ska göra i det här fallet, kan du undersöka glödlampan, plantens stam. Även med visuell inspektion avslöjas källan till problemet:

 1. Rot som förekommer på huvudet av en grönsak är ett symptom på svampsjukdomar: råtta, rost. Infektion med en svampinfektion går igenom marken eller fröet. Sjukdomen, när den fortskrider, leder till ruttning av glödlampan och gulning av bladen. När de första tecknen visas behandlas plantering av en grönsak med Quadris. Förfarandet utförs tre gånger på två veckor.
 2. Lökflugform finns också på lökarna. Skadedjurens larver tränger igenom stammen och äter den. Och patogena mikroorganismer koloniserar de skadade områdena och avslutar växterna.
 3. Om gula ränder visas på spetsarna på bladen, och stammen är täckt med bruna slag, är grönsaken sjuk av fusarium. Du kan hantera de första tecknen på infektion genom att bearbeta Fitosporin-M.
 4. Under den våta sommaren blir plantens löv gula och på undersidan är de täckta med en vit blom. Det var pulverformig mögelsvamp som påverkade grönsaken. De bekämpar mikroorganismer genom att spruta med preparat som innehåller koppar.
 5. Stamlöknematod är farlig för grönsaksgrödor. Matningen på plantans sap leder parasiterna till gullökningen av vitlök, vilket stoppar dess utveckling. Grönsakens blad torkar upp, lockar och huvudet ruttnar. Pestens ägg sätter sig i botten av glödlampan, och maskarna migrerar, vilket påverkar angränsande växter.
 6. Om det börjar i trädgården lökflugadå detekteras det visuellt. Små flugor med ljusgrå färg flyger runt vitlökens fjädrar. Flugarver är skadliga, som, efter att ha kommit in i glödlampan, äter den. Du kan bestämma grönsakets nederlag med mögel på rötter. Creolin eller naftalen används för att skrämma bort flugor.

torka upp och dö

Så snart gulningen av bladen börjar utan anledning är det nödvändigt att noggrant undersöka alla delar av växten för att identifiera en sjukdom eller skadedjur.

Hur kan man förhindra sjukdomen?

Av åtgärderna för att förebygga sjukdomar i vegetabiliska grödor erbjuder erfarna trädgårdsmästare:

lök nematode

 1. Plantera inte vitlök på samma plats.
 2. Innan trädgården planteras, spills trädgården med en lösning av kaliumpermanganat. Planteringsmaterialet blötläggs också i det i tolv timmar. Tvättades sedan och torkades.
 3. Jorden i växthus kräver särskild uppmärksamhet. Det måste bytas ut och desinficeras varje år.
 4. Du måste veta hur man matar kulturen. Om vitlöken blir gul kan växtskyddens skadedjur leda till en fördröjning i dess tillväxt och vegetation. Det är nödvändigt att ständigt övervaka jordens tillstånd i rummet, desinficera det och regelbundet ändra det.

Mint och kalendula planteras bredvid vitlök, vars rötter utsöndrar speciella ämnen. De är giftiga för svampar och flygande insekter.... Och lökflugan avskräcks av att plantera morötter. Bli av med parasiten genom att spilla jorden med saltlösning.

vegetabilisk växt

Brist på kväve och andra spårelement

Under en fullväxt växtsäsong behöver vitlök kväve, i mindre grad kalium och fosfor. När det inte finns tillräckligt med element i jorden börjar bladen bli gula.

En enda utfodring med kväve leder till restaurering av grönsaksväxten. Förfarandet upprepas två veckor senare.

Om bladen blir gula, vad är det bästa sättet att mata vitlök på? Av gödselmedel som innehåller kväve väljs urea. Hon vattnas de växande plantorna på tre liter per kvadratmeter. En matsked urea räcker för en hink med vatten.

brist på kväve

För torr utfodring under vått väder är karbamid inbäddat i spåren längs grönsakets rader.Två gram ämne räcker per kvadratmeter.

Vid snabb befruktning kan gulning av fjädern undvikas.

Mikronäringsbrister kommer också att påverka andra grödor som växer bredvid vitlök. Fosforreserver i jorden i juli fylls med träaska. Vitlök berikas med andra mikroelement med användning av komplexa substrat Agricola, Kemiru. Gödselmedel appliceras antingen torrt innan du gräver platsen, eller med en lösning, vattnar plantorna.

torr förband

Grön gödning - grön gödsel sås på platsen på fyra månader. Dessa inkluderar havre, vit senap. Sedan skärs gröna och stjälkarna begravs i marken. Efter att ha ruttit kommer de att fylla marken med användbara element.

Vitlök vårfoder recept

Om bladen på vitlök blir gul behandlas sängarna på våren med näringslösningar. Här är ett recept för en av dem:

sidosår

 1. Tjugo liter vatten hälls i fatet, helst regnvatten.
 2. Späd ut i flytande tolv gram ammoniumnitrat och kalium, tjugo gram superfosfat.
 3. Fröplantor vattnas med flytande toppförband. Mängden gödningsmedel räcker för två kvadratmeter.
 4. Detta förfarande upprepas en månad senare, i juni.

Gödsling i tid gör det möjligt för grönsaken inte bara att slå rot utan också utvecklas fullt ut.

ammoniumnitrat

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa