Varför vitlök kan växa liten, inte dela upp i kryddnejlika och födas med ett huvud

Det finns många skäl till varför vitlök kan bli liten. En kryddig grönsak är ganska lunefull för jordens sammansättning och vårdens egenskaper, därför måste du följa reglerna under hela växtsäsongen. Detta möjliggör en rik skörd av stora vitlökhuvuden.

Varför vitlök inte växer: orsaker till dålig tillväxt

Vitlök blir mindre oftast till följd av felaktigt beredd jord, otillräcklig skötsel eller på grund av dåliga väderförhållanden. När du har identifierat orsaken i tid kan du korrigera situationen och samla in en rik, användbar gröda.

Otillräcklig vattning

Vitlök älskar fukt. Under hela säsongen ska grönsaksträdgården aldrig torka ut. I början av sommaren är det vanligtvis lite regn, och grönsakets rotsystem är dåligt utvecklat och går grunt i marken. Därför måste vattningen vara regelbunden. Om sängen torkar upp kommer kryddnejlika att bilda små.

Med en brist på fukt blir vitlökens fjädrar blågrå, och spetsarna böjs nedåt. Inte bara en brist på fukt kan orsaka en liten skörd. Överskottsfuktighet är också skadligt för grönsaken. Samtidigt får bladen en blekgrön färg.

Frö av dålig kvalitet

Den framtida skörden beror på plantmaterialets kvalitet. Ett stort vitlökshuvud bildas endast av stora, täta kryddnejlika, utan råtta och mögel. Även om en kryddnejlika i ett fast huvud är defekt kan andra inte väljas för plantering. Alla skivor som valts ut för plantering ska ha en konserverad film utan skador. Du kan bara plantera en torr, inte grodd tand.

vitlökfrön

Tänderna ska separeras endast före plantering. Innan plantering är det användbart att blöta vitlöksklyftan i en lösning med Fitosporin i 5-6 minuter. Detta kommer att stärka immunförsvaret och desinficera ytan.

Som desinfektionsmedel kan du använda en svag lösning av kaliumpermanganat, där planteringsmaterial placeras i 5-6 timmar. Därefter tvättas de och placeras i en påse i 2-3 dagar. Under denna tid kommer små rötter att spira.

Kargigt land

Lös, lätt och näringsrik jord är gynnsam för vitlök. En god skörd kan erhållas med en jord med en neutral till måttlig alkalisk reaktion. Om jordens surhet är hög, kommer träaska att minska den, som helt enkelt strö på bäddarna.

Sedan hösten har gödningsmedel applicerats på den föreslagna planteringsplatsen för vitlök.Nästa applicering av mineral- och organisk gödselmedel bör vara en månad före plantering. Så snart de första skotten dyker upp, är det användbart att tillsätta ammoniumnitrat. Det aktiverar tillväxten av grönska. Just nu när fyra fjädrar dyker upp börjar läggningen av glödlampan. Mata nu med superfosfat och kaliumsalt.

Erfarna odlare ger råd om odling av vitlök i trädgården, enligt vilken du inte ska skjuta kryddnejlikorna för djupt i marken, särskilt om det är för löst. I regnigt väder kommer skivorna att bli djupare ännu mer. Spirningen kommer att vara långsam och sent, och ibland kanske du inte ens väntar på skotten alls.

Det är bättre att plantera skivorna i förberedda furer, ungefär 6 cm djupa. Fårorna är gjorda med 20 cm intervall. En sådan lång sträcka gör att ljus tränger igenom till alla delar av växten. Det rekommenderas att lägga till lite superfosfat och träaska i furorna. Avståndet mellan kryddnejlikorna är 8-10 cm. Efter att vitlöken har planterats täcks den med jord och mullas med humus eller torv.

pilar av vitlök i trädgården

Andra orsaker

Det rekommenderas att plantera vitlök i trädgården där kål, baljväxter, pumpa och örter växte förra året. En grönsak känns dålig om den planteras efter tomater, potatis, lök. Det märks att huvuden visar sig vara större om paprika och tomater planteras sida vid sida.

Du kan inte plantera vitlök på samma plats hela tiden. Byt landningsplats, helst minst vartannat år.

Om du planerar att plantera en grönsak för vintern, är det bäst att plantera på den plats där mer än en gröda skördades (endast inte lökgrödor).

Vitlök älskar ljus. Till och med skuggan av staketet kan påverka tändernas storlek. Därför måste grönsaken planteras på ett torrt land, där dagsljuset kommer in utan hinder.

Följande tips hjälper till att påskynda mogningen och öka glödlampans storlek. När pilen med fröboxen visas på vitlök är det bäst att ta bort den. Vissa trädgårdsmästare knyter fjädrarna i en knut. Dessa aktiviteter gör att alla näringsämnen kan samlas i den underjordiska sektionen.

En annan anledning till att glödlökskula i trädgården spricker, ruttar och inte växer, är infektion eller skadedjursbesättning.

Tillväxtfördröjningssjukdomar

En vanlig orsak till dålig vitlökstillväxt är infektion. Du kan känna igen problemet genom växtens utseende. Det ser vanligtvis död ut, fjädrarna ändrar färg, huvuden ruttnar och små tänder bildas. Med en snabb identifiering av problemet kan du vidta åtgärder och stoppa spridningen av infektionen.

gula pilar av vitlök

Vitlökrost: hur man behandlar det?

Sjukdomen börjar med utseendet på gul-orange prickar på vitlökens fjädrar. Gradvis blir de större och blir svarta. Om du inte startar kontrollåtgärder direkt, kommer alla blad att rostas och dö av. Tillförseln av näringsämnen störs, huvudenas tillväxt avtar.

Innan plantering placeras kryddnejlika i en svag formalinlösning. Det är nödvändigt att plantera vitlök i sängar behandlade med Fitosporin (15 g av läkemedlet tas för 10 liter vatten) eller Bordeaux-vätska. När det finns rost i trädgården, sprayas växterna med svampmedel Hom, Kuproksat, Gamair eller kopparsulfat. Bearbetning utförs varannan vecka. Sprutningen stoppas en månad före skörden.

Bakterios eller bakterierot

Bakterier infekterar lika ofta både grönsaker i trädgården och redan skördade grödor. Kryddnejlikorna börjar ruttna, brun-gula fläckar visas. Rötten täcker snabbt hela vitlökhuvudet, det spricker och blir täckt med en gulaktig blom. Det utvecklas oftast till följd av lagring av en omogen eller dåligt torkad gröda.

Innan plantering måste kryddnejlikorna etsas med kopparsulfat.Om du hittar påverkade huvuden måste du omedelbart bli av med dem. Samla bara mogna lökar från sängarna och torka dem väl.

Dimmig mögel eller dunig mögel

Svampinfektion av vitlök är vanligt i regioner där vädret är regnigt och svalt. Först börjar topparna på växten bli gula och torra. Gradvis blir hela bladet gult, torkar och mankar. Tillväxten och utvecklingen av inte bara toppar utan också glödlampor bromsar ner. Vitlöksklyftan är små, spröda och smaklösa.

Om vitlök är sjuk, sluta vattna och applicera kväve. Det är användbart att spraya bladen med vilken kopparbaserad lösning som helst, till exempel Hom, kopparsulfat. Kampen mot peronosporos genomförs med hjälp av läkemedel som Tiram, Fentiuram, Arcerida. Unga växter kan behandlas med en lösning av Bordeaux-vätska.

peronosporos av vitlök

Fusarium vitlök, kontrollåtgärder

I regioner med varmt klimat finns det en stor risk att sprida fusarium. Sjukdomen drabbar lökarna. Få gräslök bildas i vitlök och alla är små i storlek. Det första tecknet är gulning och torkning av fjädrarnas spetsar. Hela bladet påverkas gradvis. Små bruna ränder kan ses på stammen. Glödlamporna mjuknar upp, en gul, vit eller rosa blomma uppträder mellan kryddnejlika. Rötterna ruttnar och hela växten dör.

När en sjukdom uppträder kan sängarna behandlas med en fungicid, till exempel Fitosporin, Alirin, Champion. Förebyggande åtgärder anses vara ett högkvalitativt urval av plantmaterial, snabb befruktning och upprätthållande av den erforderliga surhetsnivån.

Svart och grön möglig råtta

Den vanligaste sjukdomen som drabbar vitlök skördad för lagring är grön eller svart ruttning. Först och främst påverkas huvuden, som, efter att ha grävts upp, är dåligt torkade och inte mogna. Glödlamporna mjuka, svart eller grönt damm visas mellan skivorna.

Det rekommenderas att desinficera marken och kryddnejlika före plantering. Den bästa kampen är förebyggande. Vitlöken måste grävas ut i tid och torkas väl i två veckor.

Om du inte följer tekniken för att plantera och samla in en grönsak, så utöver utvecklingen av råtta, uppstår ett annat problem - vitlök kanske inte delas upp i kryddnejlikor. En av indikatorerna på att glödlampan inte är mogen är frånvaron av separata lobuler eller att de måste separeras från varandra med våld.

Nödvändiga åtgärder för att öka tillväxten

I arsenal av grönsakstillverkare finns det flera metoder som används om vitlök inte växer bra, och bladen blir gula och torra. Detta problem uppstår ofta av brist på näringsämnen, särskilt kväve och kalium.

vitlök i trädgården

Du kan mata grönsakssängarna med urea. Det är effektivare att utföra bladsprutning med en flytande lösning. För att förbereda lösningen måste du späda 25 g urea i 10 liter vatten.

Toppförband med kaliumsulfat är användbart. För bladfoder krävs 5 g läkemedel som späds ut i en liter vatten. Du kan vattna bäddarna med en flytande lösning, i detta fall måste du späda 20 g i 10 liter vatten.

Om en kryddig grönsak inte växer bra på grund av en ökad syrareaktion, är det användbart att behandla området med dolomitmjöl under hösten eller våren. Du kan strö lite aska eller göra en uppslamning. Det är användbart att applicera organiska gödningsmedel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa