Anledningarna till att vitlök ruttnar i trädgården: vad man ska göra och hur man ska hantera det?

Enligt vissa tecken kan grönsaksproducenten ta reda på varför vitlök ruttnar i trädgården. Detta hjälper till att vidta åtgärder och undvika stora grödor. Du kan lista de huvudsakliga orsakerna till att ruttna glödlampor:

 • svampsjukdomar;
 • bakteriell råtta;
 • virussjukdomar;
 • skadedjur.

Enkla jordbruksmetoder hjälper till att minska risken för infektion:

vitlök i trädgården

 1. Överensstämmelse med reglerna för grödrotation. Den årliga förändringen av platsen för grödor på platsen hjälper till att undvika multiplikation av mikroorganismer och skadedjur som infekterar en viss grupp av växter. För vitlök är returtiden till trädgården minst 4-5 år. De bästa föregångarna är ungkål, gurkor,
 2. Att välja en solig och upphöjd plats på platsen för att plantera vitlök. För denna kultur, särskilt för vintersorter, är vårstagnation av vatten efter att snön smälter farligt. För att förhindra att vitlök ruttnar kan du skydda växterna genom att ordna en hög säng.
 3. Samvetsgrann höstrengöring av platsen från allt växtskräp och årlig grävning. De flesta skadedjur och mikroorganismer kan övervintra på glömda röda kulor och stjälkar och flytta till utsatta unga skott på våren.
 4. Använd friskt frö. Innan plantering, måste du sortera ut och ogräsa ut alla vitlöksklyftor med tecken på sjukdom. Förvara frölökarna på en sval och torr plats (+ 1–2 2C) i små linnepåsar eller lådor med hål. Det är användbart att förnya bestånd av plantering av vitlök genom att odla lökar (för pilspetsar).
 5. Torka frönlökorna ordentligt före lagring.
 6. Behandling av plantmaterial med fungicider före plantering.
 7. Vattna och lossa sängarna i tid.
 8. Borttagning av sjuka växter utanför webbplatsen.
 9. Beredning av en bördig neutral jordblandning i trädgården och i rätt tid gödsling med komplexa gödselmedel.
 10. Överensstämmelse med den optimala tidpunkten för plantering och skörd.

svampsjukdomar

Svampsjukdomar

De huvudsakliga syndarna av vitlök som ruttnar i trädgården och under lagring är svamp. Oregelbunden vattning i kombination med ogynnsamma väderförhållanden provocerar utvecklingen av patogena mikroorganismer.

För att minska risken för infektion genom infekterat utsädesmaterial utförs behandling av gräslök med fungicider: Maxim, Fitosporin, HOM.

grödrotningsregler

Fusarium (bottenrot)

De optimala förhållandena för tillväxt av ofullkomliga svampar i släktet Fusarium är hög luftfuktighet och varmt väder (över 13-20 ° C). Därför förekommer oftast denna sjukdom i de södra regionerna.

Fusariuminfektion påverkar många odlade växter och brukar viloläge på växtskräp.Anledningen till den snabba infektionen och förfallet av glödlamporna är mekaniska skador av skadedjur och under skörd.

risk för infektion

symptom:

 • Efter bildandet av 5–7 blad börjar deras spetsar bli gula och visna, och fångar gradvis hela växten.
 • Bruna ränder kan ses på bladen. En liten rosa blom förekommer ibland i bihålorna.
 • Om du försöker dra vitlök ur marken, separeras det lätt eftersom rötterna snabbt ruttnar under fusarium.
 • I lökar och kryddnejlikor mjukas botten och täcks med lätt mycel. När du öppnar glödlampan mellan kryddnejlika kan du också märka spår av mycel.

När en fusariumsjukdom upptäcks tas sjuka växter snabbt bort från platsen och oavsett väderförhållanden minskas vattningen av bäddarna tillfälligt.

bottenrot

Vit rutt av vitlök

Sclerotium cepivorum Ber är en ofta inkräktare i vitlöksbädden och anledningen till att lökarna ruttnar. Vad vit rutt gör med vitlök:

 1. Det första tecknet på infektion som är synlig för odlaren är gulningen av bladens spetsar, som snabbt täcker hela den gröna delen av växten.
 2. Om du plockar en sjuka vitlök från marken, är en vit blom av svampmycel synlig på rötterna. Den kommer snabbt in i glödlampan genom botten. Vitlök börjar ruttna och får ett vattnigt utseende.

bli gul och visna

Ofta lägger inte ägaren av trädgården vikt vid torkningen av vitlökslövverket och lär sig om sjukdomen när lökarna redan ruttnar.

Svampmedel hjälper till att rädda det mesta av grödan genom snabb bearbetning och borttagning av infekterade växter från platsen (Uniform, Switch, Custody).

torkar ut lövverk

Dunig mögel (dunig mögel)

Svampsjukdom hos de flesta bulbous, vars orsakande medel är Peronospora destructor Casp. Mycket hög luftfuktighet och svalt väder (7-16 ° C) är lämpliga för tillväxt. Glödlampa underlättas av sommaren med ofta dimma, långvarig nederbörd. Under sådana förhållanden kan peronosporos förstöra det mesta av grödan på 2-3 veckor. Efter början av torra soliga dagar bromsar infektionsspridningen.

För att inte missa sjukdomens första steg, måste du känna till de viktigaste symtomen:

falskt dumt

 • Bladen är täckta med gulaktiga ovala fläckar.
 • I mycket fuktigt väder visar växter en ljus lila blom av sporer.
 • Bladen lockar och faller av. Gradvis fångar infektionen hela luftdelen, sänks ner i glödlampan och startar förfallprocesser.

Dimmig mögel övervintrar i jord i glömda kulor eller i utsäde.

Om en sjukdom upptäcks måste sängarna behandlas med fungicider: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

frömaterial

Bakteriell råtta

Mekanisk skada på vitlök är det främsta skälet till att bakterien ruttnar påverkar vitlök.

Insektsskadegörare som kränker glödlampornas integritet är vanligtvis de skyldiga. Infekterade tänder blir täckta av slag och fläckar, köttet blir glasartat, får en pärlemorfärgad nyans och ett "kokt" utseende. Sådan vitlök har en obehaglig lugn lukt och förvandlas gradvis till slem.

bakterierot

Faran för denna infektion är att det slutliga förfallet av vitlök vanligtvis förekommer redan under lagring och det är svårt att känna igen den genom uppkomsten av en oöppnad lampa.

Hur man hanterar bakterierot:

 • skadedjursbekämpning;
 • på hösten rengörs trädgården samvetsgrant av organiska rester;
 • toppförband med mineralgödselmedel med högt fosforinnehåll;
 • efterlevnad av grödrotation.

mineralgödselmedel

skadedjur

Ett vanligt skäl till varför vitlökrötter i marken är skador på växter av skadedjur. Överträdelse av reglerna för grödrotation, fattiga jordar och instabil vattning av bäddarna kan leda till en snabb spridning av skadedjur och en stor förlust av avkastning. För integrerad skadedjurshantering används insektsmedel för allmän användning (Intavir).

vitlök i marken

Lökfluga

Lökfluglarver matar av vitlöksmassa.Insektet vilar i jorden på ett djup av 10–20 cm i form av en puppe. Under blomningen av trädgårdsgrödor kryper flugan till ytan och lägger efter 5-10 dagar vita ägg på vitlök eller i närheten på jorden. Efter 3–7 dagar visas larverna och gnagar sig in i glödlamporna.

Under säsongen har 2-3 generationer av lökflugan tid att dyka upp. Anledningen till den snabba tillväxten av lökfluggpopulationen är den regniga sommaren. Skadade lökar ruttnar snabbt på grund av sekundära svamp- och bakterieinfektioner. Vitlöksbladen blir gula, krulla och torka ut. Larver kan ses när glödlampan skärs.

lökfluga

Följande åtgärder hjälper till att skydda vitlökssängarna:

 • Djup höstgrävning av platsen.
 • Mullsängar med vitlövsmor, som lökfluga gillar inte torvjord.
 • Plantera morötter mellan raderna.
 • Dammning av växter en gång i veckan, från slutet av april till mitten av juli, med en blandning av 10 g tobaksdamm, 100 g ask och 5 g mald peppar.
 • Spraya jord och växter med sammansättningen: 2-3 teskedar mald röd paprika och 250 g tobaksdamm omrörs i 2-3 liter kokande vatten. Insistera i tre dagar på en varm plats och späd i en hink med vatten med tillsats av 50 ml flytande tvål. Behandlingen utförs var sjunde dag med början från slutet av april.

vitlök sängar

Lökrotmitt

Denna lilla åttaben skadedjur av arten Rhizoglyphus echinopus under lämpliga förhållanden (23–26 ⁰C och 60–65% luftfuktighet) kan skada en betydande del av vitlök- och lökskörden. Han lägger 200-300 ägg i glödlampan, från vilken larvarna i rotmitten kläcks efter 7-8 dagar. Om en månad är den nya generationen redo för ytterligare reproduktion.

Distributionsmetoder:

dammning av växter

 • fästingen bärs lätt av vinden;
 • han kan flytta mellan växter oberoende;
 • skadedjuret kan övervintra på vitlök och lökrester i jorden eller i frön kulor mellan kryddnejlika.

Fästingen gnagger längst ner på glödlampan, på grund av vilken den släpar efter och ruttningen av vitlök i trädgården börjar. Bladen på sjuka växter blir gula, när glödlampan öppnas är bruna avfallsprodukter synliga mellan tänderna.

rotmitt

Kontrollåtgärder:

 • infekterade sängar kan behandlas med en insekticid (Keltan eller Rogor);
 • efter skörd är det användbart att torka vitlök i en vecka vid en temperatur på 30-35⁰⁰.
 • Före plantering, etsar tänderna i 20 minuter i en 0,8% lösning av kolloidalt svavel.

kunna flytta

Lök stam nematode

Första plats bland skadedjur av vitlök tillhör stam nematoden, ormen av arten Ditylenchus allii Bej. I tung lerjord kan den förstöra det mesta av grödan. Orsaken till vitlökförfall är inte bara mekanisk skada på lökarna, utan också sekundär skada av svampar och bakterier.

Resterna av vitlökväxter, gräslök och fröbulter glömda i marken är lämpliga för vintring för dessa skadedjur. Larver och vuxna äter på saftiga delar av kryddnejlika och stjälkar. Både hög luftfuktighet och svalt väder är fördelaktiga förutsättningar för distribution.

flingor spricker

tecken:

 • Först och främst äter maskarna botten av glödlamporna. Roten ruttnar snabbt och dör av.
 • Vågen spricker och faller av, glödlampan försvinner snabbt.
 • Växten ligger märkbart bakom utvecklingen, bladen täcks först med ljusa ränder, sedan blir gula och torka ut.
 • Den infekterade växten bryter lätt från marken och har en obehaglig lugn lukt.
 • Vid sen infektion kan vita spår av nematodpenetrering i växten ses på bladen.

släpar efter i utvecklingen

Allmänna försiktighetsåtgärder kan läggas till:

 • Avlastning av tung jord genom att införa lösa organiska komponenter: torv, halm, sågspån.
 • Så de infekterade områdena med grön gödsel, följt av grävning.
 • Betning av såddsklyftor i en formalinlösning av 0,5-1% eller en infusion av träaska.

infekterade områden

recensioner
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Jag tror att sprutning av vitlök är helt onaturlig och påverkar dess kvalitet. När du ruttnar räcker det bara för att minska vattenmängden utan några kemiska behandlingar.

  Att svara
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 år gammal. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Jag följer alla rekommendationer. Jag förvarar frön på en torr plats. Jag håller jorden i ett lossat tillstånd, fritt från förra årets rester. Vitlök föds alltid stor. Många medborgare har blivit mina vanliga kunder. Sommaren 2019 började med en värmebölja. Och våren behagade inte med rikligt med regn. Jag hällde vitlök en gång. Lossades i rätt tid och ... Åh! Ge sig på! Efter att jag tacklade potatisplottet kommer jag tillbaka och ... hälften av trädgården har ruttit. Jag är livrädd. Det viktigaste är nu att rädda frömaterialet. Jag kommer att följa alla råd i den här artikeln. Det är väldigt ledsen. När allt kommer omkring, hur mycket arbete som krävs med vintern vitlök ...

  Att svara
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  Jag ruttnade också överallt. Jag följde grödrotationen och följde alla tips. Fröet var rent och bearbetat i tid. Grannarna har samma bild

  Att svara
  • administration
   7.07.2020 14:21

   Uppenbarligen missade du fortfarande någon regel. Kanske handlade det om att vattna och lossa bäddarna eller gödsla med mineralgödsel. Om du och dina grannar använde samma frö, är det anledningen.
   Force majeure är inte uteslutet: ogynnsamma väderförhållanden, kalla, fuktiga sommar. Vanligtvis uppträder råtta på grund av oregelbunden vattning, reproduktion av svampar.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa