Behöver jag skopa upp jorden från vitlökhuvudena innan jag skördar?

Ofta uppstår frågan inför grönsaksodlare, är det nödvändigt och möjligt att skaka jorden från vitlökens huvuden? Utifrån recensionerna ger denna agrotekniska teknik goda resultat. Endast detta måste göras korrekt och i rätt tid.

Behöver jag skaka jorden från vitlökens huvuden och varför görs det här?

Det tros att obrott har en gynnsam effekt på mogningen av en god skörd. Kratta jorden med speciella trädgårdsredskap till halva lampan. Det finns flera skäl till varför de skakar jorden från huvuden på en kryddig grönsak:

skaka av vitlök

 • Glödlampans storlek ökar. Rotsystemet, särskilt vintergrödor, är kraftfullt och går djupt ned i marken. Djupare drar rötterna huvudet inåt. Som ett resultat får den inte tillräckligt med luft, näringsämnen och ljus.
 • På den nakna glödlampan kan du enkelt spåra skörden. Detta är viktigt när vädret är dåligt, varmt eller regnigt.
 • Anläggningen behöver inte spendera energi för att skjuta isär jordbotten, och glödlamporna får tillräckligt med solljus och värme.
 • Vågen blir starkare och grönsaken håller mycket längre.

Mognad av grödan framgår av gulning, torkning och logi av växternas löv. Vågen på glödlampan blir torr och lätt att rengöra. Pilarna rätar och lådorna börjar spricka.

lampstorlek

Fördelarna och skadorna av att utsätta vitlök i trädgården

Fördelen med att strippa vitlök, enligt erfarna trädgårdsmästare, är att glödlampan får mer solljus, torkar snabbare, mognar och får tillräckligt med näringsämnen. Dessutom får huvudet färgens karakteristika för sorten.

Nästa gång det är nödvändigt att kratta jorden runt vitlökshuvudet, bestämmer sig alla på egen hand utifrån sina egna observationer. Förutom de positiva egenskaperna har denna procedur också nackdelar:

mognad av grödan

 • Eftersom glödlampan sitter djupt i marken, måste du skaka av mycket jord, ett hål kommer att bildas. Fukt börjar samlas i det efter vattning eller regn. Som ett resultat kan huvudrotning utvecklas och utbytet kan gå förlorat.
 • I händelse av att man snabbt lossnar marken kommer lampan inte att gå för djupt. Som ett resultat kan du göra utan onödigt förfarande för att avslöja huvudet.

Vitlök är en ljusälskande grönsak som inte tål våtmarker. För att uppnå en god skörd måste du välja rätt plats för plantering, förbereda plantmaterial, lämna ett stort avstånd mellan buskarna under plantering. Vård består i regelbunden vattning, applicering av komplexa gödselmedel, lossning av jorden, ogräsning av bäddarna från ogräs.

sitter djupt

Alla dessa funktioner för odling hjälper till att undvika misstag och lösa frågan om behovet av att utföra vissa förfaranden.

När ska du gräva ut det?

När du kan skaka vitlök i trädgården beror på variation och väderförhållanden. Oftast börjar proceduren i början av juli. Förfarandet genomförs ett par veckor före fullständig skörd. Rätt tid för vintergrödor är slutet av juni, för vårsorter av vitlök de sista dagarna av juli anses vara den bästa perioden.

Kala vitlökhuvuden i trädgården får mer solljus. Men proceduren måste utföras korrekt och noggrant, samtidigt som man lossnar marken i gången. Om glödlampans integritet skadas under proceduren ökar risken för ruttn och infektion med en svampinfektion.

en grop bildas

Om vitlökhuvudena har gått djupt ned i marken

Vintern vitlök planteras djupt (djupet är lika med tre kulor höjd). Sådan vitlök kommer definitivt inte att växa på hösten, den kommer att överleva vintern väl och kommer att börja växa bara på våren. Ett starkt rotsystem drar plantmaterialet i marken under hösten. Om vintern är väldigt kallt, går vitlöken djup.

För att vitlök ska spira måste det finnas lös jord. För att göra detta, på hösten efter skörd och på våren, måste organisk gödselgödsel appliceras. I det här fallet blir det inte läskigt när vitlök går för djupt i jorden.

vitlökhuvuden

I början av juni, ungefär 21 dagar innan man gräver ut de mogna huvuden, frigörs vitlökhuvuden från marken. Huruvida det är nödvändigt att göra detta beror på huvudenas kvalitet, vädret och jordens sammansättning. Till exempel, om vädret är regnigt, kommer en sådan teknik att hjälpa till att minska risken för att ruttna.

Ungefär samtidigt skärs pilarna av och de slutar vattna, lossar jorden och applicerar gödselmedel. Oroa dig inte om topparna är saftiga och tjocka, eftersom de samlar mycket näringsämnen. Bladen är helt enkelt bundna för att rikta spårmineralerna till lökarna.

Avskärning av pilarna och skakning av marken bidrar till tillväxten av huvuden, ansamlingen av näringsämnen i dem och snabb mogning av grönsaksgrödan.

vitlök från marken

Tips för att odla vitlök ordentligt

Det är bäst att odla vinterlök i en sommarstuga. Det skiljer sig från vårsorter i ett stort huvud och ett mindre antal kryddnejlika samt en tidig mognadstid. Den största fördelen med vårgrödor är långvarig lagring. Huvudena förblir fast och saftiga fram till sommaren. Odlingen av vitlök involverar inte bara snabb vattning, ogräs, lossning av jorden och applicering av gödselmedel.

skopa av marken

För få stor vitlök bryt av de formade pilarna. Under bildandet av pilar bromsar växten sin tillväxt, och alla krafter riktas mot tillväxten av frömaterial. Ta bara bort alla pilar på en gång, det rekommenderas att lämna några stycken. Det är av dem du kan bestämma graden av mognad för huvuden. Så snart pilen rätar och fröboxen börjar spricka kan du börja skörda.

Ibland undrar grönsaksodlare varför vitlök går djupt ned i marken. Detta kan bero på lös jord, ett starkt rotsystem av en grönsak och en initialt djup plantering av kryddnejlika. Det rekommenderas att plantera vitlöksklyftor i redan förberedda furer, 5–6 cm djupa. Under kraftigt regn kommer jorden att pressas samman, och vitlökens huvuden kommer att sätta sig ännu djupare ned i marken.

odlingstekniker

Varför är topparna bundna?

En annan teknik som gör att du kan skörda en god skörd av vitlök är att knyta topparna i en knut. I vitlök, till skillnad från lök, rör sig näringsämnen långsammare från bladen till rötterna, och fjädrar dör av så snabbt.

Efter det att bladen är bundna i knutar görs ändringar av fotosyntesen, det finns ett ökat utflöde av mikronäringsämnen till den underjordiska delen av anläggningen. Bladen börjar torka ut, glödlampan slutar spira och samlar alla användbara komponenter.

slipsar

De börjar knyta topparna 5 dagar innan den förväntade grävningen av grödan. För pilspetssorter, ta bort pilspetsen. Helst genomförs denna procedur en vecka tidigare. Men detta gäller endast vintergrödor, eftersom vår vitlök inte ger pilar. Bladen är lätt vridna till en turnett och knutna i form av en vanlig knut. Om topparna är korta kan du väva en pigtail.

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar och skadedjur kan orsaka stor skada på grödan. Ofta skadedjur som angriper vitlökbäddar är rot kvalster, stam nematoder, björnar, tusenbein, löken mal... Larver och vuxna, som gör hål i jordens övre lager, bidrar till det faktum att vitlök går djup i marken. Detta kan påverka utvecklingen av huvudet negativt.

hantera sjukdom

Du kan spara grödan genom att spruta blad med en infusion av tobak, peppar och träaska. Ibland kan du inte göra utan hjälp av insektsmedel: Actellic, Clofentesin.

Sjukdomar som råtta, grön mögel, mosaik leder till att bladen torkar, blir gula, fläckar i olika färger visas på dem, växten växer upp, lamporna slutar mogna och börjar ruttna. Till exempel hjälper fungicider som Quadris, Alirin, Gamair, Fitosporin att hantera sjukdomar.

För att minska risken för sjukdom måste plantmaterial väljas noggrant. Endast stora, täta, defektfria kryddnejlika är lämpliga för plantering. De placeras i en desinfektionslösning av kopparsulfat, kaliumpermanganat eller träaska.

skytte sorter

Tips från en erfaren sommarinvånare

Planteringstiden för vitlök beror på den valda typen och sorten. Plantering av vintergrödor börjar från mitten av september till början av oktober. Vår vitlök planteras på våren när hotet om svår frost är över (omkring mitten av april).

I recensionerna av många grönsakstillverkare kan du hitta följande tips: ”Jag förgräver tomten för sängarna och applicerar gödselmedel. Kan behandlas med torv, sand, träaska. En vecka före plantering är det användbart att desinficera marken genom att spilla med Fitosporin-lösning.

rutinerad sommarbor

Jag fördjupar vitlöksklyftan med 6–7 cm och strö humus. På sommaren ger skott skott som är bättre att bryta av, de stör bara en god skörd. "

”Varje år öppnar vi vitlök och skakar marken från lökarna. Tack vare detta växer de större, mer saftiga och aromatiska smak. "

öppna vitlök

recensioner
 1. Tamara Kuzminichna Devyanina
  7.07.2018 17:02

  Tack så mycket för artikeln. Dacha är redan 30 år gammal, men jag hittade något viktigt för mig själv i att odla vitlök, som jag inte visste om. Generellt en mycket informativ webbplats. Jag tittar ofta här.

  Att svara
 2. Gregory
  7.07.2020 16:29

  För att vara ärlig, någon form av nonsens om att spade, om det kommer till det, en och en halv vecka innan skörden, undviks vitlök, det vill säga du gräver upp jorden med en spade medan du lyfter, men inte slänger den ut, får du ett huvud i lös jord. Ja, och bylka börjar torka ut, den enda nackdelen är om det regnar, rengöring blir svår, vitlök är smutsig, jorden fastnar starkare.

  Att svara
  • administration
   7.07.2020 14:14

   God dag!
   Uppenbarligen har du den enda myndigheten när det gäller klassificeringen "delirium - not illusion". Och det är du. Våra artiklar är skriven av experter inom jordbruksteknik, modereras noggrant, kontrolleras för att de uppfylls. Alla webbplatser som respekterar sig själv kommer inte att lägga fram villfarliga, som du säger, information.Om du har unik kunskap, dela den med andra. Vi kommer att bekanta oss med dem med stort nöje.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa