När är det nödvändigt att gräva upp vitlök i regionerna Samara, Volgograd och Ulyanovsk och Saratov?

Vitlök är en av de viktiga livsmedel som förbättrar smaken på kötträtter och sallader, som kanske måste grävas upp senare under 2018. Denna jordbruksgrödor odlas både i Moskva-regionen och i Vladimir, Ulyanovsk, Volgograd, Samara-regionerna, i Bashkiria. I de norra regionerna i Ryssland sås vitlök under vintern under de sista dagarna av augusti, i den södra delen planteras den till slutet av oktober, därför mognar den vid olika tidpunkter.

Det exakta skördesdatumet beror på klimatens egenskaper i området, men försenad och för tidig grävning av huvuden minskar hållbarheten.

Typer av vitlök

Kulturen är krävande för jord och ljus. Den odlas på ler och sandjord i sängar som är upplysta av solen. Produkten, som är ett naturligt antibiotikum, innehåller många vitaminer, organiska syror och spårämnen. Vår vitlök planteras efter att snön smälter i april, i början av maj, när marken värms upp till 5 grader. Den är inte rädd för frost utan reproduceras endast av kryddnejlika som kräver ytterligare dagar för groddning.

Vintern vitlök måste skickas till marken vid en viss tidpunkt. Med en tidig plantering grodnar den och kan frysas, med en sen har kulturen inte alltid tid att slå rot innan frosten börjar. För att växten ska tåla kallt normalt är bäddarna böjda med torv, nålar med sågspån eller torra löv, i frånvaro av snö täcks de med plastfolie.

gräva upp vitlök

Vintersorter reproducerar inte bara av kryddnejlika, utan också av lökar, som bildas på pilarna. Med denna såningsmetod kan du förnya plantmaterialet, förstora huvuden, eftersom de gradvis blir betydligt mindre i storlek.

När ska man skörda vitlök?

Skörden för en gröda beror på dess variation, klimatförhållanden. Vädret påskyndar eller försenar glödlampornas mognad. Vinterarter mognar vanligtvis i juli:

odlad på ler

 • i den södra delen - med 10–12;
 • i de centrala regionerna - i mitten av månaden;
 • i de norra regionerna - under de senaste dagarna.

Torra och varma somrar bromsar utvecklingen av denna växt, regn främjar dess tillväxt. För att veta när du ska gräva vitlök måste du titta inte bara på kalendern utan också för att övervaka utseendet på vissa tecken. Även om skörden är tre dagar senare, har huvuden:

bromsar utvecklingen

 1. Kommer att bryta upp i kryddnejlika.
 2. Förlorar vitlöksmaken.
 3. Kommer inte att lagras.

Omogna glödlampor har en tät hud och en tjock hals. De förlorar sina medicinska egenskaper och torkar ut snabbt.

bryta i tänder

När det är omöjligt att ange det exakta datumet i Saratov-regionen, skörds vanligtvis vintergrödor i slutet av juli, i Volgograd - en vecka tidigare, i Samara, Ufa - lite senare.

Skörden börjar om alla nedre blad har fått en gul nyans och låg på marken, lådorna på pilarna, där fröna finns, öppna. De hårda huvuden måste grävas ut innan de faller ihop i kryddnejlikor, annars kommer glödlamporna att lossna, förlora smak eller groddar

nedre blad

När ska jag gräva upp vår vitlök?

Tecken som indikerar att glödlamporna är mogna bör vara kända för alla trädgårdsmästare, oavsett regioner där de odlar denna gröda. Vårlök, till skillnad från vintervarianter, har inte pilar och kulor med frön, som fungerar som ett av landmärkena för att förbereda för skörd. Bladen kan ändra färg i ogynnsamt väder, och om de blir gula i botten, och de övre förblir gröna, men lägger sig, är huvuden mogna.

De måste vara fast, inte sönderdelas i händerna och skalet skalas lätt av.

Vårsortens växtsäsong är från 3 månader till 120 dagar, men kryddnejlikorna efter plantering behöver tid för att gro, så du måste gräva vår vitlök två veckor senare än vintern. Sorter som planteras på våren lagras bättre, de försöker ta bort huvuden till mitten av september och börjar i slutet av augusti.

gräva upp våren

Förbereda och samla lökar

När du måste gräva vitlök 2018 - senare eller tidigare är det krulligt av vädret, våren är sent, ingen vet hur sommaren kommer att bli. Vintersorter mognar tidigast 100 dagar efter att groddarna kommer från marken. Med ett överskott av fukt kan glödlamporna ruttna och lagras dåligt. Därför, från slutet av juni, när vattningen slutar, rakas jorden bort. Skördsprocessen består av flera steg:

 1. Huvudena undermineras med en pitchfork eller en spade som rensas från marken.
 2. Vitlök läggs i rader på en öppen terrass i 5 dagar.
 3. Några av fjädrarna tas bort, glödlamporna täcks med dem från solstrålarna.
 4. De torkade rötterna skärs bort, lämnar ett par millimeter, ändarna bränns med eld.
 5. Huvorna sorteras efter storlek, materialet för nästa plantering väljs bland dem.

samling av lökar

Pilar med blomställningar skördas en vecka före skörden, bundna i buntar. Frönen i dem mognar snabbt och planteras för nästa säsong. Arbetet med att gräva ut glödlamporna utförs i klart väder. Det är lämpligt att göra detta på morgonen eller kvällen.

Torka om möjligt vitlök i solen. Glödlamporna kommer inte att skada utan kommer att dö:

 • nematoder;
 • fästingar;
 • svampar;
 • mikrober.

För att rengöra smuts från de grävda huvuden tvättar sommarinvånarna först dem i vatten, tar bort vågen. Denna behandling är lämplig för ett litet antal lökar. När vattnet har tappats ut läggs vitlök ut på en säckväv och lufttorkas.

blomställningar skördas

Lagringsmetoder

Kulturen är planterad i olika regioner. Både Ufa och Penza kan skryta med nya vinter- och vårsorter, som är anpassade till förhållandena i det lokala klimatet och ger ett högt utbyte.

Med förbehåll för lagringsreglerna torkar inte mogna oskalade huvuden på våren vitlök, inte ruttna förrän nästa säsong.

Glödlamporna placeras i lådor eller burkar fyllda med sågspån, träaska, sand eller salt så att det inte finns något ledigt utrymme. På grund av bristen på syre startar varken svampar eller mikrober.

lagringsmetoder

I en förseglad behållare vid en temperatur av 3-5 grader lagras huvuden på vinternsorter till januari, vårsorterna tappar inte sina kvalitetsegenskaper ens vid 17-19.

I ett hus på landet, där det är torrt och svalt, hängs buntar av lökar. Sådana kransar eller flätor ser originella ut och fyller rummet med en behaglig doft. Om det är varmt eller fuktigt kommer huvuden att gro och bli mögliga. Tänderna blir smaklösa om luften är mycket torr.

Vitlök hålls väl tillsammans med skal eller mossa i bomulls- eller linnepåsar. Dessa naturliga ingredienser absorberar överskottsfuktighet.

lokalt klimat

Glödlamporna ruttnar inte, förlorar inte sin smak när deras yta behandlas med smält paraffin. Ett stort antal huvuden placeras i grönsaksnät, som bäst hängs på väggarna.För att lagra vitlök är korgkorgar, lådor, gjorda av kartong och trä, om du klipper öppningar i dem för luftcirkulation, lämpliga.

De skalade kryddnejlikorna tvättas, läggs i en burk och hälls med oliv- eller majsolja. Behållaren stängs och placeras i kylskåp. Ingen lagringsmetod kommer dock att ge ett positivt resultat om huvuden samlas in vid fel tidpunkt, började smulas och är torkade dåligt.

linne påsar

Jordbrukare som planterar hela fält med vintervaror av vitlök för efterföljande försäljning, behandlas lökarna med speciella föreningar som radioaktiv kobolt. En sådan produkt förvaras inte i 4, utan under 6 eller 8 månader och skadar inte människokroppen. Det kommer inte att vara möjligt att odla en vitlökskörd genom sig själv genom att välja frö från huvuden, eftersom tänderna inte groddar efter bearbetning.

skalade kryddnejlika

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa