När ska man gräva vitlök i Moskva-regionen 2020

Många trädgårdsmästare är engagerade i odling av vitlök, eftersom denna grönsak anses vara oumbärlig i beredningen av många hemkonserver och grönsaksrätter. Kvaliteten på vitlökskörden beror direkt på när den skördades. Därför rekommenderas det att i förväg räkna ut när det är bättre att gräva upp vitlök i Moskva-regionen 2020.

Våren vitlök sorter för Moskva-regionen

Många invånare i Moskva-regionen är engagerade i odlingen av vårsorterna av vitlök i det öppna fältet. De särdragen hos sådana vitlökbuskar inkluderar lagringstiden för de skördade frukterna och avkastningen. Människor som odlar vår vitlök på sina tomter lyckas samla mer än 10 kg frukt. De skördade mogna lökarna kan förvaras under optimala förhållanden fram till början av nästa säsong.


Det finns tre huvudsakliga sorter av vår vitlök som kan odlas i Moskva-regionen.

Moskovsky

Denna vitlökssort är en grönsaksgrön som mognar inom en och en halv månad. Dess huvudfördel anses vara en hög avkastningsnivå, som gör det möjligt att skörda 2-3 kg mogna lökar från tio kvadratmeter. Frukten av Moskovsky vitlök har en rundad form, deras yta är täckt med en tät hud. I genomsnitt väger ett moget huvud cirka 15 gram.

huvud av vitlök

Sorten är ganska nyckfull för jorden, därför väljs områden med jord som är rika på mineralkomponenter för dess odling.

När du väljer en plats bör du också uppmärksamma jordens surhet, som inte bör vara för låg eller hög.

Degtyarsky

Denna sort uppföddes nyligen specifikt för odling i Moskva-regionen och andra regioner med liknande klimatförhållanden. Det tillhör de typer av vitlök med en genomsnittlig lövmognadperiod. Ett karakteristiskt drag hos Degtyarsky är färgen på bladen, som är målade i en ljusgrön färg.

Degtyarsky vitlök

När man odlar vitlök under optimala förhållanden för det, kan man få mer än 3 kg lökar från tio kvadratmeter. Mogna frukter består av 15-16 tänder och väger cirka 40 gram. De är täckta med rödaktiga skalor med små vita ränder.

Gulliver

Gulliver anses vara den största vitlökssorten som kan odlas i Moskva-regionen. Bladen på en vuxen buske är 45 mm bred och 50-60 cm långa. Dessutom bildas mer än tio blad på en anläggning.

vitlöksklök

Gulliver är dock berömd inte bara för sina stora blad, utan också för sina lökar.I genomsnitt når vikten av en mogen frukt 100 gram. Om du odlar en grönsak i bördig jord ökar lökarnas vikt till 200-300 gram.

Varje Gullivers huvud är täckt med tre lager av grå våg, under vilka det finns 3-4 vitlökständer.

De bästa sorterna av vintergrödor för Moskva-regionen

Vissa trädgårdsmästare föredrar att odla vinterns vitlök. De skiljer sig från vårgrödor i enhetligt arrangemang av tänder i huvudet, stor fruktstorlek och motståndskraft mot vanliga sjukdomar.

Moskva region variation av vitlök

En ganska ung art som uppföddes specifikt för odling i Moskva-regionen och i andra regioner i mittbanan. Vuxna löv växer upp till 50 cm i höjd. De är målade ljusgrönt och täckt med ett tunt vaxlager. Den främsta fördelen med vitlök nära Moskva anses vara dess fertilitet. Mer än 2 kg lökar kan skördas per kvadratmeter.

ung vitlök

Frukten är täckta med ljusa skalor, på ytan som lila tunna ränder är synliga. Varje vitlökhuvud består av 6-8 tänder som väger cirka 13-15 gram.

Gribovsky 60 och årsdagssorter

Gribovsky 60 och Gribovsky Jubilee hör till de snabbt mogna varianterna av vitlök. Deras särdrag inkluderar resistens mot bakteriesjukdomar och de vanligaste skadedjuren.

Gribovsky 60 och årsdagssorter

Glödlamporna i dessa sorter är mycket stora eftersom deras vikt når upp till 50-65 gram. Med förbehåll för alla agrotekniska regler under odlingen kan fruktens vikt öka upp till 100 gram. Glödlampor består av 7-10 kryddnejlikor som väger 5-12 gram. Alla tänder är täckta i flera lager med täta, rödaktiga skalor.

Vinter Komsomolets

Sorten är frostbeständig och därför idealisk för plantering med öppet fält. I processen att odla Komsomolets bildar buskorna täta och stora lökar som väger 30-40 gram. De är täckta med vita skalor, som så småningom får en svag nyans av lila. Det tar minst tre månader för glödlamporna att mogna helt.

Vinter Komsomolets

Villkor för plantering och skörd av vitlök i Moskva-regionen

Det rekommenderas att plantera vintervaror av vitlök på hösten i slutet av oktober. Detta är den mest gynnsamma tidpunkten för plantering, eftersom marken fortfarande kommer att vara tillräckligt varm och de planterade vitlökständerna får tid att slå rot vid vintern.

Skördetiden för mogna lökar beror på flera faktorer, som inkluderar regionens klimategenskaper och den valda planteringsmetoden.

Naturligtvis är huvudenas mogna tid i många sorter ungefär densamma. Ibland, på grund av varmt väder, mognar emellertid frukterna mycket tidigare. Innan du planterar en grönsak rekommenderas därför att du gör dig mer förtrogen med tidpunkten för plantering och skörd av de viktigaste typerna av vitlök.

skopade upp vitlök

Vintern vitlök

Under måttliga klimatförhållanden börjar mogningen av vintergrödor under andra hälften av sommaren. Därför grävas lökarna ur trädgården i slutet av augusti eller början av september. Om sommaren är väldigt varm är det bäst att skörda några veckor tidigare.

Vår vitlök

Sådan vitlök skördas lite senare - under andra halvan av september. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar skörd på 10-15 dagar efter skörden av vinterlökor. Det exakta datumet för skörden av vitlök kan dock inte fastställas, eftersom allt beror på väderförhållandena.

grävde vitlök

Mogna tecken

Innan du börjar skörda måste du se till att den är helt mogen. För att göra detta rekommenderas att du bekantar dig med de viktigaste tecknen på full mognad av vitlökskula.

För att bestämma graden av mogning av frukter måste du noggrant granska dem. I mogen vitlök faller bladen på buskarna och torkar gradvis ut.

Oftast börjar tecken på mognad att börja dyka upp i slutet av juli. Om de verkade mycket tidigare, tyder detta på förekomsten av en sjukdom eller skadedjur. Också för bestämma mognaden av vitlök undersöka pilarna som visas på buskarna under försommaren. I mognadsprocessen börjar de, som bladen, torka ut.

mognad av vitlök

Vissa trädgårdsmästare gräver flera glödlampor från marken för att kontrollera mognad. De betraktas som mogna om:

 • filmen avlägsnas från tändernas yta utan svårigheter;
 • huvudet är täckt med flera vågskikt;
 • glödlampan är svår att beröra.

Om de grävda frukterna är för mjuka eller det inte finns någon våg på ytan, indikerar detta om vitlökens omogenhet.

Skörd och lagring

Det rekommenderas att sluta väta marken tre veckor före skörden för att påskynda glödlamporna. När huvuden är helt mogna kan du börja skörda.

Processen att skörda vitlökhuvuden genomförs i flera steg:

 • Gräva i buskar med en spade eller hallon. Dra inte ut huvuden med händerna, eftersom det kan skada tänderna.
 • Den klibbiga jorden avlägsnas försiktigt från de grävda frukterna för hand. Du kan inte slå huvudet på marken eller skaka dem starkt.
 • Den grävade grödan läggs noggrant ut i rad i solen för ytterligare torkning. Det tar minst fyra dagar för vitlök att torka helt.
 • De torkade bladen och stjälkarna är separerade från huvuden.

Skörd och lagring

Vintervaror av vitlök rekommenderas att förvaras i rum med låga temperaturer, eftersom skörden under sådana förhållanden inte försämras längre. Vår vitlök är inte så krävande på temperaturen, så det lagras väl i varma rum.

Vad kan du plantera efter vitlök

Vitlök anses vara en utmärkt föregångare för de flesta grönsaker, men inte för sig själv. Trädgårdsmästare med många års erfarenhet rekommenderar inte att odla vitlökbuskar på samma plats under två år i rad, eftersom avkastningen efter omplantningen försämras flera gånger.

På den plats där vitlök brukade växa, rekommenderas det att plantera följande grönsaker:

 • tidiga sorter av potatis;
 • morot;
 • kål;
 • paprika;
 • blå;
 • tomater;
 • beta;
 • persilja;
 • dill.

färsk dill

Växter som tillhör familjen Solanaceae växer bäst efter vitlök. Sådana grönsaker utnyttjar de näringsämnen som finns kvar på platsen fullt ut och återställer gradvis jordens fertilitet.

Månkalender

Vissa trädgårdsmästare föredrar att skörda vitlöksskörden enligt månkalendern. Med sin hjälp kan du inte bara ta reda på information om tidpunkten för plantering av grönsaker, utan också ta reda på när det är bättre att börja plocka en mogen gröda. Månkalendern tar hänsyn till månadens cykler, dess faser och till och med stjärntecknen.

Tack vare detta kan du ta reda på all nödvändig information om nya månar, fullmåner och tidpunkten för övergången till månen till en ny fas.

Enligt månkalendern för 2020 kan skörden ske under augusti och juli. Lyckliga datum i juli är 15, 16, 21, 23, 25 och 27. I augusti är det bättre att plocka vitlök den 10, 14, 17 och 21. Juni anses vara en ogynnsam månad för att gräva ut glödlampor. Om du skördar på försommaren kommer det att försämras och torka snabbare.

Slutsats

Vitlök anses vara en ganska populär grönsak som nästan varje trädgårdsmästare odlar. För att odla en sådan växt i Moskva-regionen måste du bekanta dig med de mest lämpliga sorterna för denna region och funktionerna för att skörda en mogen gröda.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa