När är det nödvändigt att gräva upp vinterlök i Leningradregionen?

Vitlök är ofta besökare i sommarstugor, och oftare planteras kulturen för vintern. Skörda vitlök beror på tidpunkten för plantering av kulturen och regionen där du bor. Korrekt skördad vitlök lagras under lång tid och försämras inte. Fram till vårens början blir den lika god som efter skörden.

När ska jag plantera vintern vitlök?

Att plantera vitlök på hösten har fler fördelar än att plantera på sommaren. En bra skörd växer också på sommaren, men det är de lökar som planteras på vintern som växer stora och doftande. På vår vitlök är kryddnejlikorna små och ordnade på ett kaotiskt sätt.

Innan vi börjar förbereda sängarna och plantera vitlök för vintern, bestämmer vi oss för planteringsplatsen. Det är bättre om vitlöksbädden ligger på platsen för potatis, baljväxter, blomkål, sallad, pumpa och aubergine. Det rekommenderas inte att plantera vitlök efter tomater och lök.

Förbered jorden 2 månader innan du planterar vintern vitlök. Humus, gödsel, flytande mullein och superfosfat införs i jorden. Det är oönskat att använda saltpeter för förband. Det är endast lämpligt för vårplantningar.

vinter vitlök

Planteringen börjar i slutet av oktober - början av november. Det är bäst att navigera efter bostadsområde och klimatförhållanden. Om vädret är varmt i slutet av oktober skjuts planteringen ut till ett senare datum. Det är enkelt att bestämma planteringstiden utifrån markens temperatur. Det bör värmas upp med mindre än 12 grader.

Korrekt skötsel och odlingsfunktioner

Genom att följa reglerna för jordbruksteknologi kommer det att bli en rik skörd. Innan vintern är det bättre att plantera endast vinterhårdta sorter. Till exempel Alkor, Novosibirsk, Podmoskovny, Lyubasha eller Dobrynya. Vinterbäddar måste täckas så att frosten inte förstör lamporna.

förbereda trädgården

Innan plantering delas kryddnejlikorna upp i separata delar tidigast 1-2 dagar. Tidigare är det inte tillrådligt att skala löken. Kryddnejlikorna måste torka väl inom 2-3 veckor. Om lampan är dåligt torkad finns det en stor risk att växterna drabbas av svampsjukdomar.

Kryddnejlika måste desinficeras 1-2 dagar före plantering i öppen mark. För att göra detta bör du förbereda en lösning av kaliumpermanganat eller läkemedel som Tiram eller Maxim. Blötlägg vitlök i cirka 1 timme.

odlingsfunktioner

Jorden förbereds i förväg. Jorden grävs upp, allt ogräs tas bort och gödningsmedel appliceras. Om jorden är för dålig, måste du göra toppförband flera månader innan du planterar. Lätt lutig eller medelstor lamjord är bäst lämpad för odling.

Torv och färsk gödsel är inte lämpliga som toppförband. Om du lägger till dessa gödningsmedel sedan vitlök kommer aktivt att växa lövmassa, och frukterna blir små.

marken förbereds

Det rekommenderas inte att odla växten på sura jordar. Vitlöken börjar bli gult snabbt och underutvecklade och små huvuden kommer att bildas. Kalk, dolomitmjöl eller fluff används för att deoxidera jorden. Verkan av dessa ämnen startar inte omedelbart. Vi måste vänta ett par år på att jorden blir sur. Det är viktigt att inte glömma att kalk hjälper till att tvätta ur kalium från jorden, så kaliumgödselmedel appliceras regelbundet.

På våren, när all snön har smält, måste du börja ta hand om vitlök. Först av allt, ta bort skydd som skyddade groddarna från vinterfrost. Det rekommenderas att ta bort det på morgonen, så att frosten "frös" marken och en skorpa bildas på den. Flera gånger i veckan lossnar bäddar, vattnas och ogräs avlägsnas. Du kan inte göra det utan att klä dig.

vattna uppifrån

Lossning utförs efter varje regn till ett djup av 2-4 cm. Det är viktigt att inte skada lökarna just nu. Varje efterföljande lossning utförs 1 cm djupare än den föregående. Glödlamporna är 10-14 cm.

Vattna vitlökssängarna sällan. Denna anläggning är torkbeständig. Men om vitlöken inte får fukt, blir huvuden små och torra. Bevattning bör vara måttlig. Om våren är torr ökar antalet. Vid måttlig värme behövs 2-3 vattningar per vecka. Vid extrem värme måste du vattna sängarna varannan dag.

vattna sängarna

En gynnsam tid är kväll efter solnedgång. Om du bevattnar det när solens strålar är mycket ljusa, kommer stjälkarna att brännas, och växterna själva, tillsammans med frukterna, dör. Det är inte tillrådligt att vattna tidigt på morgonen, särskilt på sommaren.

När ska man gräva upp vitlök?

Det finns två typer av grödor, beroende på tidpunkten för plantering. Dessa är våren (som planteras på sommaren) och vintern (plantering sker sent på hösten).

Som regel faller vintern vitlöksskörd i Leningrad-regionen i slutet av augusti - början av september. För att förstå vilka växter som behöver samlas, behöver du bara titta på buskarna.

När är det nödvändigt att gräva upp vinterlök i Leningradregionen?

Tecken på mognad av vitlök är:

  • Skalet vid blommorna börjar spricka.
  • Bladen blir gula.
  • Stammarna blir mycket mjuka.
  • Skalet på den underjordiska delen av vitlök har blivit torrt och skiljer sig väl från frukten.

blad blir gula

Förekomsten av alla dessa tecken indikerar att tidpunkten för att skörda vitlök i Leningrad-regionen har kommit. Efter att tecken på mognad tydligt är synliga rekommenderas det inte att försena rengöringen. Naturligtvis kan du äta frukt, men de är redan smaklösa och kommer inte att kunna bevara näringsämnen. I övermogna huvuden smälter skalna snabbt och kryddnejlikorna själva fäster inte bra till pedunkeln.

Insamlingen utförs endast i torrt, soligt väder. Det är önskvärt att marken är torr vid denna punkt. Du måste skörda vintern vitlök innan början av långvariga regn.

skörd vitlök

Den andra viktiga punkten är gräva upp vitlök korrekt... Om växten växer på lätt jord måste den bara dras ut. Och om huvuden hålls fast i marken är det bättre att använda en spade.

När glödlamporna har tagits bort från marken måste de skalas bort från marken med dina händer. Det rekommenderas inte att slå dem mot varandra för att inte skada frukterna.

gräva rätt

När skördar vår vitlök?

Skördetiden för vår vitlök i Leningrad-regionen skiljer sig praktiskt taget inte från vintern. Att förstå att det är dags för insamling kan förstås med samma tecken som gavs tidigare.

Den bästa tiden för skörd är slutet av september. Förutsatt att vädret är varmt och torrt i september. Skillnaden mellan skörd vinter och vår vitlök är 3-4 veckor. Dra ut vitlök med händerna. Om det inte fungerar måste du gräva det.

skörda våren

När ska man skörda vitlök och hur lagrar man det ordentligt?

För att bevara alla gynnsamma egenskaper hos vitlök räcker det inte bara att samla in det i rätt tid och förhindra att glödlamporna övermoder.Kulturens lagringsförhållanden efter skörd är också viktiga.

Skördad vitlök kommer att pågå vinter och vår om förutsättningarna är uppfyllda. Hållbarheten för den grävda vitlök beror endast på kvaliteten på lagringsförhållandena.

samla vitlök

Buskarna dras försiktigt ur marken. Om det behövs, ta en spade för att undvika att skada lamporna. Därefter läggs de ut på trädgårdsbädden så att kryddnejlika torkar ut i solen. Varje dag måste du titta på väderprognosen, och om det regnar de kommande dagarna överförs växterna till ett stängt rum.

När frukterna torkar, skärs stjälkarna av och sorteras i tre kategorier - för lagring, för att äta och för plantering.

lagra ordentligt

De största och friskaste lökarna lämnas för plantering för vintern. Det finns inte så många lökar. För lagring väljs de återstående goda frukterna utan skador. Och för konsumtion används skadade och små huvuden. Sådana lökar kommer fortfarande inte att kunna lagras under lång tid och bör ätas i första hand.

Glödlamporna förvaras i lådor med öppningar för luftcirkulation. Lufttemperaturen i lokalerna med skörden bör inte vara för hög, men inte heller närma minus värden.

friska lökar

Efter skörd och sortering av grödan sorteras lökarna flera gånger innan de tar slut. Poängen är att under förvaringslampor börja ruttna eller bli möglig. Och från detta uppträder en svamp. För att förhindra att svampar förstör den skördade grödan måste skadade glödlampor kastas ut i tid.

skördsortering

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa