När är det bättre och hur man korrekt skördar vitlök 2020 och de 7 främsta lagringsmetoderna

För att grönsaker som odlas på en personlig tomt ska överleva till våren och inte tappa smaken måste du veta hur och när du ska skörda korrekt. Om arbetet utförs korrekt och i tid kommer vitlök, utan vilken ingen andra kurs är klar, att förbli färskt tills de första varma dagarna. När man ska skörda vitlök 2020 beror på klimatet i den växande regionen och typen av kryddig grönsak.

Hur man bestämmer mognaden på vitlök

När man bestämmer tidpunkten för skörden av vitlök styrs trädgårdsmästarna av flera tecken. Det mest informativa är utseendet. För att ta reda på om en grönsak är helt mogen eller inte är det nödvändigt att gräva flera huvuden från marken på olika platser.

Karakteristiska tecken på mognad:

 1. Fullt formade tänder som enkelt skiljs från varandra.
 2. Vid basen är vitlökens stjälk hård och torr.
 3. Tunn hals.
 4. Glödlampans skal är tunn, men samtidigt håller den alla kryddnejlikor fast.
 5. Vitlöksskal torkas och lösgörs utan problem samtidigt som det ger ett rasslande ljud.

I händelse av att tiden ännu inte har kommit att välja vitlök separeras kryddnejlikorna från varandra med stora svårigheter och halsen är mycket tjock. Dessutom tappas inte filmen som täcker tänderna även om du tillämpar kraft. En sådan grönsak lagras dåligt på vintern och kanske inte spira när den planteras.

Om vitlöken är övermogen, smälter tänderna rakt i händerna och skalet spricker eller ruttnar. För att skörda en sådan gröda måste du sila marken och välja varje kryddnejlika separat.

plocka vitlök

Vinter- och vårtyper av vitlök odlas på bäddarna av inhemska sommarboende. Varje sort har sina egna karaktäristiska tecken, som indikerar grönsaksmognad:

 1. När man skördar vintern vitlök bestäms mognaden av pilarna och uppmärksamma de luftkula som bildas i deras ändar. I händelse av att det redan finns sprickor på skalet och själva glödlampan är tydligt synlig är det nödvändigt att börja gräva ut grödan.
 2. När det gäller sommarsorten fungerar bladen som vägledning. I mogen vitlök är de fortfarande gröna i mitten och gulnade i botten.

Tidpunkten för att skörda grödor, beroende på regioner och klimatförhållanden

Eftersom klimatet är olika i olika områden är skördetiden också annorlunda. Ungefärlig mognadstid för vitlök efter region:

 1. Södra regioner - arbetet utförs från 10 till 20 juli.
 2. Mittfält - de gräver en grönsak under det senaste decenniet av juli.
 3. Moskva förorter - de börjar skörda i slutet av juli eller början av augusti.
 4. Leningrad-regionen - samlingen genomförs under det första decenniet av augusti.
 5. Ural och Sibirien - arbetet påbörjas den 20 augusti.

Skördetiderna är ungefärliga, eftersom vädret varje år är annorlunda och gör sina egna justeringar för att gräva ut vitlök.

Finesserna för att skörda vitlök enligt månkalendern

Vid bestämning av tidpunkten för skörden styrs många trädgårdsmästare av rekommendationerna i månkalendern, där gynnsamma och ogynnsamma datum anges.

I juli

Under den andra sommarmånaden börjar invånarna i de södra regionerna och den mellersta zonen skörda. För dem är gynnsamma dagar 2020 23, 24, 25, 26, 27.

I Augusti

Trädgårdsmästare och jordbrukare i Moskva-regionen och Leningrad-regionen, liksom vissa områden i mittbanan, börjar skörda i augusti. Det rekommenderas att börja arbeta den 19, 20, 21, 22, 23, 24 och 25.

I september

Jordbrukare och sommarinvånare i de norra regionerna börjar skörda denna grönsak under den första höstmånaden. Lämpliga siffror enligt månkalendern beaktas - 8, 9, 16, 21, 25, 26.

skörd vitlök

Samla en växt beroende på sort

Tidpunkten och egenskaperna för att skörda en gröda från en trädgårdsbädd beror på dess variation. Både vintern och våren vitlök odlas på tomterna för inhemska trädgårdsmästare.

Vinter

Vitlök planterad innan vintern börjar skördas från trädgården från mitten till slutet av juli, beroende på klimatet i växande region. Men om tidiga sorter odlas, överstiger deras mognadstid inte 3 månader. Sena sorter av vintergrönsaker är redo att grävas om fyra månader.

För att exakt bestämma startdatum för arbetet ska du lägga till dessa siffror till datumet för avstigning.

Ett annat kriterium som påverkar början av arbetet är antalet huvudfraktioner. Som regel mognar vitlök, som består av en stor kryddnejlika, tidigare än flerfraktion vitlök. Därefter är växter med små tänder redo att samla in, och i slutet, prover med stora tänder.

Vår

Denna vitlök planteras på våren. Det kännetecknas av vänlig mognad och lång hållbarhet, förutsatt att det skördas i tid. En omogen grönsak förlorar sitt näringsvärde och en överexponerad grönsak lagrar inte bra. Våren av vitlök skördas lite senare än vintern. Detta beror på att grönsaken behöver tid att slå rot efter plantering på våren. Vitlök planterad före vintern lyckas göra detta före början av kallt väder.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
I de flesta fall, om vädret inte ger några överraskningar, är växterns sommarart redo att skördas från 20 augusti. Arbetet pågår fram till 10 september. Vid en regnig och kall sommar, skiftar dessa perioder något.

Hur man gräver upp vitlök korrekt

Erfaren sommarinvånare förbereder sig på förfarandet för att gräva upp vitlök i förväg, en månad före det förväntade datumet och stoppar bevattning av sängarna med växten. Om det är nödvändigt att påskynda grönsakets mogningsprocess något, en vecka innan arbetet påbörjas, skakar de jorden från huvuden och ger därmed tillgång till solens strålar och luft.

skörd vitlök

Det rekommenderas att gräva ut vitlökhuvuden i torrt och soligt väder, om skörden under regnet kommer sådana prover att lagras dåligt och börja ruttna före nyåret. Skördsprocessen utförs enligt följande algoritm:

 1. Desinficera trädgårdsredskap - spade eller hallon.
 2. Gräva försiktigt i vitlök och ta ut den tillsammans med stjälkar och löv. Detta är nödvändigt så att stjälkarna ger näringsämnen i dem till huvuden.
 3. Resten av jorden skakas av och grödorna läggs ut i ett lager under en tak. Det är viktigt att grönsaken inte utsätts för direkt solljus och regn.
 4. Kulturens rötter förkortas antingen omedelbart, eller så gör de det när den torkar upp lite (efter 2-3 veckor).
 5. För torkning binder vissa trädgårdsmästare vitlök i buntar och hänger den under taket på ett skjul eller annat tvättstuga.

Det är viktigt att komma ihåg att grönsaken föras in i rummet på natten så att den inte är mättad med fukt.

Skördberedning för lång lagring

Det är nödvändigt att börja förbereda grönsaker för långvarig lagring först efter att de är helt torra. Att komma igång bestäms först och främst av lagringsplatsen och villkoren. Hela grödan sorteras i tre kategorier:

 • för plantering nästa säsong;
 • för långvarig lagring;
 • för konsumtion snart.

Som regel används de största exemplen med mogna tänder för plantering före vintern. Små och skadade huvuden läggs åt sidan för matlagning snart. Om man ser spår av mögel eller råtta på vitlök, kastas den bort; gemensam lagring med friska exemplar leder till infektion av hela grödan.

Nästa steg i förberedelserna är beskärning. Rötternas längd beror på det syfte du planerar att använda grönsaken för. Om det krävs långvarig lagring, lämna från 3 till 5 mm. Vid en kommande landstigning krävs en rotlängd på 5 till 10 mm. Använd en vass kniv eller beskärare för trimning. Det viktigaste är att inte skada glödlampans botten under arbetet, eftersom det kommer att leda till minskad hållbarhetstid.

skörd vitlök

Stammarna skärs också, deras längd beror på den valda lagringsmetoden. Om du planerar att hänga vitlök i taket, lämna längre stjälkar. Skivor görs antingen raka eller sneda, detta påverkar inte lagringstiden.

Efter avslutat arbete skickas vitlök till ett svalt rum med god ventilation i ytterligare två veckor, och därefter placeras den i förvaring.

Lådor

Ta trä- eller plastlådor för att lagra grödan. Huvudena läggs i dem i ett lager på högst 15 cm och tas bort i ett svalt rum där det inte finns tillgång till ljus. Rekommenderad temperatur - från 1 till 3 grader Celsius, luftfuktigheten bör inte överstiga 65%.

galler

De skurna huvuden viks i fint nät och hängs från taket. De används också för förvaring av örngott, i vilka lökskal hälls för att eliminera överflödigt fukt.

I salt

Om fuktigheten i rummet överskrider de rekommenderade gränserna är metoden för lagring av grödan med salt lämplig. Längst ner i behållaren (låda, låda eller glasburk) hälls ett lager salt 2 cm. Därefter placeras vitlök, och alla tomrum täcks också med salt. Det sista lagret är högst upp. Denna metod hjälper till att bli av med fukt och förlänga grödans hållbarhet.

Istället för salt används också mjöl eller träaska.

I paraffin

Paraffin värms i ett vattenbad till ett flytande tillstånd och huvuden doppas i det. Så snart de torkar, lägg dem i en låda eller låda och ta dem till källaren.

I glas

Bankerna steriliseras och torkas. Bättre att ta två eller 3 liters behållare. Ett lager mjöl hälls i botten och vitlök sprids, längs vägen som fyller alla hålrummen. Mjöl läggs igen på toppen och täcks med ett nylonlock. Förvara i en källare eller på en glaserad loggia.

I glas

I marken

Vitlök förvaras i marken utan smakförlust tills våren. För att göra detta packas grödan i plastpåsar, lindade på toppen med tidningar i 2 eller 3 lager. De är begravda i marken till ett djup av cirka 50 cm, och ovanifrån är de isolerade med fallna löv eller grangrenar.

Väv flätor

För denna metod klipps inte torra stjälkar i beredningsstadiet. De är vävda i en pigtail, den rekommenderade mängden i en fläta är 15 stycken. För förstärkning, använd garn, i slutet gör de en ögla, för vilken de sedan fästs i taket.

Behöver jag ta bort pilarna?

Pilarna bildas endast av vintervitlök, om de inte tas bort drar de ut alla näringsämnen från huvuden.Men ibland lämnar trädgårdsmästare några bitar för att navigera när det är nödvändigt att börja skörda. Om ett beslut fattas att skära av pilarna, gör de detta när de börjar vridas till en spiral.

Om vitlöken är övermogen, vad ska man göra?

Om grönsaken är övermogen och smulas i kryddnejlika i marken, sikt jorden för att extrahera dem. Sådan vitlök lämnas inte för vinterlagring och används främst i matlagning.

Möjliga misstag

Om en sommarinvånare nyligen har börjat odla vitlök gör han misstag:

 1. Överexponerar växter i marken.
 2. Skördas i vått väder.
 3. Lägger bort ogiltiga kopior för lagring.
 4. Följer inte rekommendationerna för lagringsförhållanden.

För att göra en bestånd av en doftande grönsak för hela vintern och bevara den odlade grödan, är det nödvändigt att studera den rekommenderade skördtiden för vitlök och kraven på lagring.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa