När behöver du ta bort vår vitlök från trädgården för lagring?

Vitlök planterad på våren har fördelar jämfört med höstplantningen genom att den inte torkar ut och har en lång hållbarhet. Men för att den äntligen ska mogna, ha näringsämnen är det nödvändigt att följa tidpunkten för dess odling och, viktigast av allt, att veta när man ska skörda vår vitlök.

Tecken på beredskap att rengöra

Att skörda en gröda som planteras på hösten skiljer sig från vårgrödan. Vintergrödor bildar rötter efter plantering på hösten, och så snart jorden värms upp på våren börjar den omedelbart växa. Våren vitlök tar tid att slå rot, så våren vitlök skördas mycket senare. Vanligtvis är tiden för att skörda sommar vitlök mitt i augusti eller början av september.

Mycket beror på vädret på sommaren, och erfarna trädgårdsmästare uppmärksammar också regn. Gynnsamma förhållanden för att påskynda tillväxten vår vitlök ofta regn övervägs. När sommaren är torr utvecklas grödhuvudet långsammare.

Om du gräver upp sommar vitlök från trädgården före den inställda skördetiden, kommer det inte att vara möjligt att lagra den på länge. Det är sant att många trädgårdsmästare gräver upp det lite tidigare så att det mognar under torkning. Det antas att det är bättre att inte mogna än att kryddnejlikorna börjar smulna av sig själva och börjar växa igen. Det kommer att vara omöjligt att rädda en sådan gröda. Öppnas på egen hand, utan närvaro av våg, torkar mycket snabbt.

vår vitlök

Hur vet du om mognad?

Innan du gräver eller drar en gröda ur marken måste du hela tiden övervaka den.

Det finns flera tecken som vi vet när vi ska gräva upp vår vitlök:

bäddar för förvaring

 1. Topparna på det mogna kryddan bör bli nästan helt gula och ligga något på marken.
 2. Innan du gräver måste du ta hänsyn till rotkragen: den torkar vanligtvis ut.
 3. De utgrävda glödlamporna bör vara helt formade och kryddnejlikorna ska stå ut ljust genom vågen och passa tätt mot varandra. De är väldigt enkla att separera med händerna utan några bilagor.
 4. Glödlampan är täckt med en tät hud på cirka 3 lager. Det är lätt att ta bort det med händerna.
 5. Kryddan har en karakteristisk färg för sorten: lila, vit.

Tyvärr mognar inte krydda i sängarna samtidigt. Tiden förändras varje år, så du måste vara uppmärksam, försöka bestämma med tecken på att den är mogen och det är dags att skörda vitlök.

markkultur

Glöm inte att i augusti börjar långa regn, som påverkar produktens kvalitet, så skörden av vår vitlök bör ske snabbt och i tid.

Skördsregler

Välj en torr, solig dag för grävning. Det är tillrådligt att jorden inte är våt.

löken täckt

Och för att samla in ett krydda med bra utbyte bör du veta hur och när du ska gräva vår vitlök:

 1. Om man under skörden, när man inspekterade topparna, märkte att det mesta blev gult, rekommenderas att man delvis tar bort jorden från lökarna så att det är lättare att skörda dem senare.
 2. Bevattningen bör stoppas ungefär en vecka innan skörden. Jorden ska torka ut väl.
 3. Rengöring är önskvärt på morgonen eller kvällen på dagen, välj en torr dag.
 4. Du kan använda en pitchfork eller en spade för att skörda vår vitlök. Det undermineras några centimeter från huvudet för att inte skada det.
 5. Om jag planterar vitlök nära jordytan och den är lös kan du gräva i marken lite och sedan dra i huvuden och ta tag i topparna. Om det av misstag lossnar, vilket är oönskat, dra försiktigt huvudet ur jorden med händerna så att du inte skadar det av misstag.

toppar inspektion

Samlad vitlök bör inte slås mot varandra, mycket mindre kastas. Den är snyggt placerad på torr mark eller i korgar. För snabbtorkning rekommenderas att sprida tjockt papper eller säckväv på sängen.

Efter att ha torkat lite rekommenderas att omedelbart rensa jordklotens och övre våg. I detta fall bör du inspektera grödan och utföra sortering. Vi rekommenderar att du förvarar skadade glödlampor separat eftersom de inte kan förvaras. Efter att ha samlat de största proverna avsätts de för sådd nästa år.

vik ordentligt

Det är tillrådligt att inte separera topparna på en gång så att vitlöken mognar. Den ska lagras så här i ungefär en vecka. I soligt torrt väder, ta det utanför, lägg ut i rader vid plundring. Men för att undvika brännskador täcks vitlök lätt med torra löv eller hö. Om vädret förändras är det bättre att ta bort vitlök under en tak så att den är väl ventilerad. Efter mognad skär stammen och bladen av, vilket lämnar en svans cirka 3-4 cm. Roten förkortas delvis med en sax eller en kniv, och lämnar ungefär 4 mm, den avlägsnas inte helt.

Förberedelse av lagring

Väl torkad vitlök är klar för lagring. För dessa ändamål måste du välja en sval plats, vars fuktighet inte bör överstiga 80%. Om det är för torrt, börjar vitlöken att krympa och vissna, och med hög luftfuktighet kommer det att gro, i värsta fall kommer det att ruttna.

vitlök är mogen

Rengöring och förvaring är enkel: det kan läggas i en låda inte med ett tjockt lager, förvaras vid rumstemperatur, bara borta från värmeelement.

Om det inte var möjligt att torka glödlamporna väl, innan du samlar in dem för lagring, rekommenderas att utföra bearbetning för att höja kvaliteten. För att göra detta måste du först bränna rötter på elden. Förbered sedan en speciell komposition för vilken du behöver solrosolja, jod och vatten.

lagring är okomplicerad

Det rekommenderas att koka oljan i ett vattenbad i cirka 10 minuter och sedan svalna. Ta 0,5 liter kokt vatten. Häll den kokta oljan i den, släpp cirka 10 droppar jod, blanda allt ordentligt. Det rekommenderas att doppa varje lök i tur och ordning i denna komposition, lägg dem sedan ut på tjockt papper, torka och förvara dem.

Lagringsmetoder

För att förlänga lagringstiden för vårplantningen finns det många sätt.

det rekommenderas att koka

Hur förvarades det i gamla dagar?

Låt oss titta närmare på hur du förvarar vitlök, baserat på erfarenheterna från våra förfäder:

 1. För lagring användes kokt vegetabilisk olja. Tänderna revs snyggt bort eller huvuden placerades helt i någon behållare. De placerade dem på ett mörkt ställe. Oljan fick en behaglig kryddig smak och vitlökarom, och den användes i sallader.
 2. De väl torkade huvuden besprutades med mjöl. För att göra detta tog de en låda, lägger ut vitlökhuvuden i rader och ströde var och en med mjöl, täckte den med ett lock på toppen. Mjölet absorberade överskottsfuktigheten väl, och vitlök förstördes inte förrän på våren.
 3. Askpulveret höll vitlökskulorna ännu längre. Han kunde vara i rumstemperatur.
 4. Bordsalt anses också vara ett utmärkt botemedel: det desinficerar och absorberar överflödigt fukt.
 5. Våra mormor använde kanfasväskor för förvaring. Först utspäddes en koncentrerad lösning av bordsalt, påsar doppades i den, sedan torkades de och vitlök placerades i dem. Det var väl skyddat mot överflödigt fukt och ruttnade inte.

lagring används

Vissa gillade att dekorera köket med vitlökflätor. För att göra detta vävdes dess torkade löv i garn, eller om det inte fanns någon tid att väva, läggs vitlök i nylonstrumpor och hängdes. Men en sådan gröda måste ofta sorteras, eftersom det finns hög luftfuktighet i köket. Du kan lägga kryddan i lådor eller korgar, då blir det fri luftåtkomst. Lökskal kan användas för förvaring, de strö med lök, men det rekommenderas att ta hand om vitlök, höja den högre.

Förvarar väl i torr sågspån. Det placeras i en låda eller låda, varje lager är strö med sågspån.

Moderna lagringsmetoder

Under åren har nya material och tekniker dykt upp hur man lagrar vår vitlök:

dekorera köket

 1. Glödlampor insvept i fastfilm är perfekt bevarade. Dess friskhet bevaras, den torkar inte ut.
 2. Många gillar användningen av paraffinvax. Om det inte är tillgängligt kan du köpa ljus och smälta. Doppa en lök i dem, den täcks med en skyddande parafinfilm. Denna vitlök håller väl.

Vitlök är det mest populära krydda, vars odling är relevant nästan överallt. Många hemmafruar använder det i beredningen av läckra smakrätter och konservering. Varje trädgårdsmästare under 2018 är intresserad av sin långsiktiga lagring, men för detta räcker det inte bara för att skapa optimala förhållanden, det viktigaste är att välja rätt tid när du behöver skörda sommar vitlök.

plastfolie

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa