När är det nödvändigt att skörda vintern vitlök i Sibirien och regionerna?

Vitlök är en källa till vitaminer, phytoncider och andra ämnen som hjälper till att bekämpa sjukdomar och stärka immuniteten. Växtens gynnsamma egenskaper gjorde den till en viktig gröda i det sibirska klimatet.

Förhållandena i denna region påverkar jordbrukstekniska åtgärder och tidpunkt. Om du korrekt bestämmer när du ska plantera, hur och när du ska skörda vintern vitlök i Sibirien, kan du få en rik och högkvalitativ gröda av denna gröda och spara den.

Varför är det viktigt att skörda skörden i tid och korrekt?

Valet av optimal skördeperiod för de odlade växterna kan öka utbytet. Både en försening i skörden och för tidig skörd minskar mängden produkter som erhålls och försämrar kvaliteten.

Omogen vitlök är inte lämplig för förvaring - för mjuka tänder förlorar fukt och torkar ut. Övermogna huvuden försämras, sönderdelas, vågen flingas av och utsätter kärnan i kryddnejlika. Frukt förlorar sina kommersiella och konsumentkvaliteter. Överdrivna lökar kan ge upprepade skott, vilket kommer att påverka behålla kvaliteten negativt. Peeling tänder kommer att torka ut under lagring.

vinter vitlök

Skörda produkter vid tidpunkten för de odlade växternas tekniska mognad kan öka avkastningen. Den skördade grönsaken kommer att ha ett försäljningsbart utseende, skiljer sig i lämplighet för försäljning, konsumtion, lagring och för grödor.

Om vitlök planteras i Sibirien på hösten, faller den optimala tiden för att skörda den andra halvan av juli.

montera rätt

Funktioner av vintern vitlök

Vitlök är en årlig bulbous växt som förökar sig vegetativt - med kryddnejlika eller luftiga lökfrön (lökar). Den tål frost mot -4 ° C och därunder. De bästa sorterna av vintern vitlök för Sibirien håller sig väl under snön, men frys i kalla, snöfria vintrar.

Vegetationen börjar i april vid en temperatur på + 5 ... + 10 ° С. Under perioden med huvudbildning, behöver växten värme och sol. Temperaturen under denna period bör vara minst + 15 ... + 20 ° С, och vid tidpunkten för mognad - inte lägre än + 20 ... + 25 ° С.

skörda

Växten är känslig för förändringar i odlingsförhållanden, så det är bäst att använda zonerade sorter. De bästa vinternsorterna för Sibirien är den icke-skjutande Novosibirsk 1 och den sibiriska pilen. Dessutom odlas följande pilgivande sorter för vinterplantningar: Alkor, SIR-10, Skif, Osenny, Gradekovsky, Bashkirsky. De flesta av dem är tidigt mogna sorter. De är svaga, men fruktbara.

Det finns några särdrag vid vitlökning på vintern.Det planteras efter gurkor, rädisor och andra tidiga grönsaker, baljväxter, i platta områden skyddade från vinden. Under groddar av kryddnejlikor är växten känslig för fukt. Med otillräcklig fuktighet kommer huvuden att vara små och utbytet blir litet. Samtidigt ruttnar växten i låglandet. Det tål inte skuggning, så det planteras i öppna och väl upplysta områden.

vinter funktioner

I Sibirien planteras fruktbara sorter för vinterplantningar från 15 september till 5 oktober, så att tänderna rotar innan den kalla snapen, men inte har tid att bilda löv.

Arrowheadsorter i slutet av juni slänger ut pilar som tas bort som de verkar om frön inte behövs. Detta ökar huvuden med 10-15%.

bulbous växt

När skördes vitlök i Sibirien?

Tidpunkten för när man ska skörda vitlök i Sibir beror på den tidiga mognaden för de valda sorterna. Fotograferingssorter grävs ut efter att de nedre bladen har blivit 75% gula, och filmen med blommande blomster börjar spricka. I dessa sorter väger mogna lökar upp till 60 g. Icke-skjutande sorter skördas efter att 2/3 av plantens blad ligger på marken. Den icke-skjutbara sorten Novosibirsk har mogna lökar som väger upp till 35 g.

reproducerar vegetativt

Skördar vintern vitlök

Att bestämma när man ska gräva ut vitlök kan också göras empiriskt genom att frigöra flera huvuden från jorden. Kryddnejlikorna i mogna lökar är väl separerade från varandra och skalet tas lätt bort. I fotograferingssorter finns det från 4 till 10 kryddnejlika i ett moget huvud. De är arrangerade i en rad runt omkretsen, vikten av en sådan kryddnejlika är upp till 2 g. Icke-skjutande sorter har upp till 30 kryddnejlika i mogna huvuden. De är arrangerade i en spiral och bildar 2-3 cirklar. Yttertänderna är större och används för plantering.

I Sibirien skördas vintersorter under andra halvan av juli (25 juli + 10 dagar). Vid denna tidpunkt börjar fröboxarna att spricka. Torrt och varmt väder påskyndar mogningen av grödan. Ett annat tecken är att ett intensivt växande huvud leder till sprickbildning i jorden.

gräva upp vitlök

När ska man gräva upp vår vitlök?

Vår vitlök planterad i april eller maj tar längre tid att mogna än vintern vitlök, så det skördas från mitten av augusti till 10-15 september. Ibland varar skörden fram till slutet av september, eftersom växtsäsongen för sommarsorter varierar från 100 till 125 dagar. Tidpunkten för skörden påverkas av väderförhållanden och vård under tillväxt. I torra och varma somrar förskjuts skördtiden till början av augusti.

Bestäm korrekt när man ska skörda vår vitlök, kan du på samma sätt som det görs med vinternsorter. De flesta sommarvarianter är icke-skjutbara, så löv används som en guide för att avgöra när man ska skörda. Du bör inte vänta på full mognad, eftersom regnväder ofta faller under skörden. För att påskynda mogningen frigörs glödlamporna från jorden.

gräva upp våren

Hur man rengör och förvarar vitlök?

Om du planerar att sprida växten med kryddnejlika, skördas den vid den vanliga tiden. Om det behövs luftlökor för plantering nästa år, finns flera växter med en stor pil och det starkaste och hälsosamma lövverket kvar i trädgården fram till september. När pilhuvudet är helt öppet, gräv ut vitlök. Nästa år kommer stora runda lökar att växa från lökarna. I Altai sorteras de grävda glödlamporna och kryddnejlikorna används som utsäde. Så här förbättras de använda vinternsorterna.

För att förbättra vårsorterna, i Altai, sorteras de grävda lökarna, de största spetsarna väljs ut och planteras i början av juni nästa år eller lämnas för vintern.

sprida en växt

Rengöringstider

Tidpunkten för skörden av vitlök beror på planteringsdatumet, kvaliteten på vård, klimatförhållanden och växtsäsongen för den planterade växtsorten.

För att kontrollera mognaden hos pilspetssorterna lämnas pilar på flera växter. När de rätas ut kan vitlöken skopa ut.För icke-strimmiga varianter av vinter- och sommarvitlök är beredskapsindikatorn gulat bladverk och en mjuk hals på den falska stammen. Glödlampor av god kvalitet är starka och fria från skador.

Rengöring måste göras inom 1 vecka.

städdags

Rengöringsteknik

Vintern vitlök skördas i torrt varmt väder. Växter slutar vattna 2-3 veckor före skörden. Håller du dem i topparna, grävs de in med en hällbotten och dras sedan försiktigt ut. För långvarig lagring är det viktigt att inte bryta huvudenas integritet och inte skada skalet under grävningen. Därför avlägsnas jorden försiktigt för hand utan att skada rötter och skal.

Detta är en kultur som inte behöver mogna i solen. Grödan måste omedelbart tas bort under en tak och lövverk och rötter. Här hålls det i 2-3 veckor. Skär endast sedan på ett avstånd av 2-3 cm från huvudet eller 7-8, om stickning av buntar planeras. Rötterna beskärs och lämnar högst 2 cm.

Frukten kan tvättas, men huvuden ska inte röra varandra när de torkar.

rengöringsteknik

Lagring

Efter insamling och torkning skickas huvuden för lagring. Det finns två sätt att göra detta - varmt och kallt. För den senare, använd en källare eller kylskåp. Temperaturen på lagringsplatsen bör inte överstiga +5 ° С. För den varma metoden placeras lökarna i tygpåsar eller kartonger. Sedan placeras de på en mörk, sval plats: i skafferi, på vinden. Huvudförhållandena är temperaturen inte högre än + 15 ° С och god luftutbyte.

För plantering av material är en kombination av två lagringsmetoder, varm och kall, tillåten. I detta fall hålls huvuden varma i 6 månader, och sedan sänks de ned i källaren i 2 månader eller placeras i kylen. Denna metod stimulerar tillväxt.

insamling och torkning

Säsongstips

Tidpunkten för plantering av vårvitlök 2018 närmar sig, och vintergrönsaken är redan i marken, och rätt val av insamlingsdatum kommer att påverka dess säkerhet. De varma och kalla säsongerna 2018, även om de lovar att vara varmare än förra året, kommer dock inte att vara tillräckligt varma för en bra skörd. Samtidigt lovar både den varma och den kalla säsongen att vara fuktig med tillräckligt med nederbörd.

säsongens tips

Månkalender

Skörd av vitlök enligt månkalendern är möjlig. Ofta väljs månens avtagande fas för detta. Med tanke på att vintern vitlök måste förbli i trädgården för full mognad till mitten av juli och vår vitlök till mitten av augusti, enligt månkalendern 2018, kan vitlök skördas:

  1. I juli: 5-7, 15, 16, 19, 20, 23, 24.
  2. I augusti: 1-3, 11, 12, 15, 16, 29, 30.

full mognad

Landsliv hack

Den sibiriska regionen är stora, klimatiska och agronomiska förhållanden i östra och västra Sibirien är något annorlunda.

Under villkoren i västra Sibirien, till exempel i Novosibirsk, ger en vintergrönsak en god skörd. Kritiska perioder är svala maj och juni. I november finns det snöfria frost, så planteringen måste vara klar före 5 oktober. Samtidigt finns det inga vintrar med lite snö.

Använd följande landningsmönster. 3 dagar före plantering vattnas jorden rikligt. På plantningsdagen görs furer upp till 20 cm djupa, ett skikt med 3 cm tjock sand hälls på botten. Kryddnejlika planteras i den. Glödlamporna planteras till ett djup av 25 cm för att skydda dem från frost.Om våren planteras vitlök i början av maj, då faller skördetiden i mitten av augusti.

landningsmönster

Ett annat livshack är att plantera vitlök i två nivåer på 20 och 12 cm djup, vilket gör att du kan få en dubbelskörd. Glödlamporna grävs upp med en stenhäll eller platta tänder och lämnas i luften i bara 10 dagar och bärs sedan inomhus.

I Irkutsk och andra regioner i östra Sibirien planteras vitlök i mitten av september - 40 dagar före början av stabilt kallt väder. Vinter havre sås ofta ovanpå. På grund av sen våren skiftas skördesdatum till mitten av augusti. För att försena mogningen i 2-3 veckor och låta vintern vitlökskula växa lite mer, är bladen bundna i en knut i början av juli.

vitlök i nivåerna

recensioner
  1. anya
    1.01.2019 11:43

    Denna vitlök växer ganska stor och är lätt att skala. När du torkar lägger du ut det i ett lager, så att huvuden torkar väl och inte ruttnar. Jag älskar dess intensiva smak och arom.

    Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa