När man planterar vitlök enligt månkalendern 2020, lyckliga dagar

Med månkalendern kan du beräkna alla gynnsamma dagar för plantering av vitlök 2020. Påverkan av satelliten på de flesta processer i naturen har bevisats av forskare och är utan tvekan. Grönsaksgrödor svarar annorlunda på plantering och grooming på olika dagar av måncykeln. För rotgrödor och lökar påskyndas alla tillväxtprocesser under den avtagande månen. Vitlök kan planteras under hösten och våren, plantering och odlingsteknik kommer att vara något annorlunda.

När ska jag plantera vintern vitlök?

Enligt kalendern kan flera fördelaktiga perioder för att plantera vintern vitlök 2020 skiljas.

Månen minskar:

 • i september: 1–8, 26–30;
 • i oktober: 1–8; 25-31;
 • i november: 1–6, 24–30.

månkalender

På dagarna med full- och nymånen rekommenderas inte plantering av några växter:

 • i september: 9 nymåne, 25 fullmåne;
 • i oktober: 9 nymåne, 24 fullmåne;
 • November: 7 nymåne, 23 fullmåne.

Valet av datum 2020 när det är bättre att plantera vinterlök enligt månkalendern beror på den växande regionen. Glödlamporna bör kunna slå rot i jorden men inte gro. Detta tar vanligtvis 2-3 veckor innan den första frosten.

När planterar vi vår vitlök?

Vårplantning av vitlök enligt månkalendern 2020 är möjlig:

 • i mars: 3–16;
 • i april: 1–15;
 • i maj: 1-14, 30-31 maj.

Ogynnsamma planteringsdagar:

 • 2 och 31 mars fullmåne, 17 mars nymåne;
 • 16 april nymåne, 30 april fullmåne;
 • 15 maj nymåne, 29 maj fullmåne.

månkalender

Valet av lämpligt datum beror på den växande regionen. För att rota glödlamporna måste jordens temperatur vara 5-6 ⁰С. I den centrala zonen är detta vanligtvis i slutet av april och början av maj. Knoppande på en björk kan vara en bra signal för plantering. Om vattnet har lämnat platsen och jorden är torr nog så kan du börja plantera.

För varm jord (över 12-15 ° C) hämmar rotsystemets utveckling och utbytet minskar. Därför är det bättre att inte försena planteringen av denna kultur.

Skillnader mellan vår vitlök och vinter vitlök

Det finns flera betydande skillnader vår vitlök från vintergrödor:

 1. Vintern vitlök är större och består av 4-10 stora kryddnejlika runt en tjock axel. En vårlök innehåller många skivor i olika storlekar arrangerade i en spiral.
 2. Vår vitlök (med undantag för sorten "Gulliver") bildar inte en pil med luftkula. Därför sprids det endast med tänder. Vintersorter skjuts vanligtvis och kan förökas genom odling från lökar.
 3. Vårskörden varar längre och förblir livskraftig i upp till 2 år.

Jorden

Vitlök föredrar lös, neutral jord med mycket organiskt material.Rotsystemet i denna kultur är inte särskilt utvecklat, det räcker för att förbereda bäddar med ett djup på 30 cm. Humus, kompost, torv och aska läggs till trädgårdsmarken.

Landningsplatsen byts årligen med en möjlig återkomst i 4-5 år. Det är önskvärt att under den senaste säsongen var detta område ockuperat av gröngödsel, baljväxter, ung kål, gurkor, zucchini.

Höga bäddar kan formas för att undvika stillastående vatten. Detta är särskilt viktigt för vinterplantning.

jord i handen

Små frost kommer inte att skada vitlök om du tar hand om bädda av hög kvalitet. För dessa ändamål används torv, halm eller sågspån. Det lösa organiska skiktet hjälper till att hålla jorden fuktig och förhindra skorpor.

Vinterplantor täcks dessutom med grenar för vintern för att behålla mer snö.

Landning

De planterande tänderna väljs de största och utan skador. För sådd av vår vitlök väljs bara de yttre kryddnejlikorna vanligtvis.

Vitlök planteras i rader var 30 cm och drar sig tillbaka mellan kryddnejlikorna med 8–10 cm. Skivorna placeras i hålen vertikalt på botten med grodden upp. Jordskiktet ovanför kryddnejlika bör inte överstiga 2-3 cm i vårgrödor och 5–6 i vintergrödor. Ett lager av mulch 2-3 cm läggs på toppen.

processen att plantera vitlök

Före plantering kan vårplanteringsmaterialet spira, för detta blöts det i en sammansättning av kaliumhumat och aska (2 matskedar per 1 liter). Därefter lindas kryddnejlikorna i en fuktig trasa och placeras i kylen i grönsaksfacket i 5-6 dagar. Blötläggning och groddar hjälper kilarna att återhydratisera och starta snabbt i trädgården.

Glödlök vintern vitlök

Växande vinter vitlök kanske inte bara med tänder, utan också med glödlampor. Det första året efter plantering växer små lökar utan separerade kryddnejlikor. Sevok är ätbar, men den planteras vanligtvis för att producera fullkroppar. Sådan odling är fördelaktig för förnyelse av frömaterial, eftersom det eliminerar överföringen av sjukdomar från jorden. Sevka-lökar är större eftersom de har fler näringsämnen för att börja växa.

På trädgårdsbädden placeras lökarna på ett avstånd av 3-4 cm, håller 8-10 cm mellan raderna, planteringsdjupet är 1-2 cm. Sevok planteras på samma sätt som kryddnejlika.

plantera vitlök i trädgården

Vattning

Höga utbyten av denna gröda kan endast uppnås med regelbunden vattning. Bristen på fukt hämmar lökarnas tillväxt fram till rotens död. Gula och torra spetsar av bladen är en signal om torr jord. Efter bildningen av 5–6 blad kan vattningen minskas något eftersom glödlampan redan har bildats vid denna tid. Vitlök behöver inte vattnas 2-3 veckor innan skörden.

Toppdressing

Vitlök matas 3-4 gånger per säsong. En vecka efter groddning behöver växterna kväveinnehållande gödselmedel. För detta är en infusion av mullein, fågelavfall eller komplexa mineralformuleringar lämplig.

Efter 2-3 veckor upprepas utfodring. Efter bildningen av 5-6 löv är fosfor-kaliumgödsel lämpliga.

vitlök i trädgården

Ytterligare vård

Vinterplantor kräver att pilarna (10 cm långa) snabbt tas bort, eftersom bildandet av luftkula tar upp en stor mängd näringsämnen.

Vårgrödor har ofta inte tillräckligt med tid att mogna på grund av den korta växtsäsongen. Därför kan du binda bladen i en knut i mitten av augusti. Detta kommer att få växterna att sluta odla den gröna delen, och alla krafter kommer att användas för att mogna glödlampan.

Skörd och lagring av grödor

Signal till skördar vintern vitlök serverar:

 • sprickbildning av blommor med lökar;
 • tunn, stark och torkad våg;
 • bladen av mogen vitlök blir gul och faller av;
 • tänderna kan lätt separeras från stammen.

ett gäng vitlök

Detta inträffar oftast i mitten av juli.

Vår vitlök mognar i slutet av augusti eller början av september.

En gröda som inte har skördats i tid bryts ned i separata kryddnejlikor och lagras dåligt. Vissa glödlampor kan spira igen.

Rengöringsdagen är torr och solig.Den utgrävda vitlök lämnas i 1-2 timmar på ytan av sängarna. Sedan sprids det på en varm, torr plats att torka. Efter två veckor skärs lövverk och rötter av och alla lökar sorteras ut. Skadade och sjuka glödlampor tas bort för snabb användning.

skördade vitlök

Du kan lagra dina grödor i slitsade kartonger, i linnepåsar eller helt enkelt hänga kloskar på väggarna.

recensioner
 1. LANA
  9.09.2018 09:18

  Artikeln är användbar och förståelig. Tacka! Men tidpunkten för att plantera vintervitlök enligt månkalendern är i strid med andra artiklar ... Och vem ska jag tro? (Jag planterar det enligt ditt, det passar mig bättre).

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa