När behöver du gräva vitlök i Ryssland och regionerna?

Lagringens varaktighet och kvalitet beror på riktigheten för skörden av vitlök. Dessa faktorer spelar en viktig roll, särskilt om grönsaken odlas i den nordvästra delen av landet. Skördetid och lagring beror inte bara på den region där den växer, utan också av variationen och väderförhållandena. Om vitlökskulor skördas efter den angivna tiden kommer de snabbt att försämras och kommer inte att bli föremål för långvarig lagring.

Skörda kultur

Gräva upp vitlök, människor styrs av följande parametrar:

 • väder;
 • yttre tecken på kultur;
 • växtsäsongen för en viss sort under vissa klimatförhållanden.

Vitlök grävs ut med fokus på sina externa parametrar. Detta är den första och främsta regeln. Med hjälp av alla kända och tillgängliga metoder har människor lärt sig att exakt bestämma tidpunkten för insamlingen. En liknande taktik uppnås genom omfattande vård.

rengöring gjort

Samling av vintern vitlök i den centrala delen av Ryssland

När grävs vinter vitlök i de centrala regionerna i Ryssland? Tidpunkten påverkas av klimatfunktionerna i den region där odlingen utförs. I juni släpper vinterformerna pilar. Så snart pilarna har grodde ut bryts de ut. Denna teknik låter dig bilda stora tänder.

Näringsämnena omdirigeras från pilen till glödlampan och hjälper den att mogna snabbt. Med den här metoden måste du lämna några växter med pilar. Detta är ett slags landmärke genom vilket graden av mognad och mognad bestäms. Pilar spelar en viktig roll för att bestämma mognad genom visuella parametrar.

klimatförhållanden

Genom att planera skördar vintern vitlök, är det svårt att bedöma mognaden utifrån tillståndet för den gröna massan, som är den överjordiska delen av växten. En person kan fatta ett felaktigt beslut om han styrs av detta tecken. Växtens blad blir gula med tiden. Men detta indikerar inte alltid graden av beredskap för rengöring.

Gula blad

Ofta indikerar gulning närvaron av en sjukdom eller skada på växten av parasiter. Det är också ett tydligt tecken på ogynnsamma väderförhållanden. Torkningen av den gröna delen av kulturen säger att processerna för fotosyntes har stoppats. Anläggningen slutade utvecklas och växa.

gula blad

Den gulnade bladvarianten kan betraktas som en riktlinje för skörden. Men det är bättre att bestämma beredskapen för vitlök för grävning med hjälp av pilar. Mogna huvuden tas bort efter att pilarna har rätts ut. Samtidigt visas sprickor i fröboxen, som så småningom expanderar och utsätter blommor.

Vårsorter

Efter att vintern vitlök har grävts börjar de skörda andra sorter. Vår vitlök det är vanligt att extrahera från jorden 2-3 veckor efter vintern. Samma gula löv fungerar som vägledning. Men i inga fall ska hela den gröna delen bli gul. De centrala fjädrarna förblir gröna medan de nedre bladen blir gula och torka ut.

vinter vitlök

Enligt denna princip skördes vitlök under 2018. För de centrala regionerna är de optimala datumen slutet av augusti-början av september. Mognad för en grönsak kan bestämmas av blommor. Men detta alternativ är inte lämpligt för vår vitlök, eftersom de inte bildas i det.

Stor vitlök

I västra Ryssland vågar inte alla växa en gröda som vitlök. Särskilt när det gäller regioner som gränsar till norr. Innan planteringssäsongens början lyckas människor beräkna riskerna och få en skörd av vinternsorterna vitlök. När ska man gräva upp vitlök i sådana regioner?

stor frukt

De börjar rengöra efter att ha sprickat blomsternsomslaget - filmen som täcker de oformade luftkulorna. I nordväst börjar grönsaken skördas från 23 augusti till 5 september. Invånare i Arkhangelsk-regionen, med sitt eget klimat, faller också under de angivna insamlingsdatorna.

Folk tecken

I forntiden hade våra förfäder inte sådana kunskaper som människor i den moderna världen. Men detta hindrade dem inte från att odla vitlök och andra grödor. Enligt populära övertygelser är den 12 juli den maximala skördetiden för vitlök. Om du gräver upp det senare kommer det inte att vara länge och försämras snabbt. Sådana termer är mer lämpade för de centrala regionerna i landet.

odla en gröda

I Ural, Sibirien och Fjärran Östern skördas vitlök senare. I detta fall spelas en viktig roll av odlingen av grödan - planteringstid, skötsel och den valda sorten. I Krasnodar-territoriet är sena skördesdatum direkt relaterade till mognad. Vitlök grävs också upp senare i Omsk, Kemerovo och Novosibirsk.

Skördarrekommendationer

Är det viktigt att följa skörden för lökarna? Vilken skillnad gör det när man skördar glödlamporna? En vecka tidigare eller en vecka senare. Det viktigaste är att vädret är soligt, inte regnigt. Så tycker de flesta trädgårdsmästare, och det är fel.

samling rekommendationer

Tidpunkten för när man ska skörda vitlök är av största vikt. De extra 3-4 dagarna av glödlamporna stannar kvar i jorden förvärrar deras skick och kvalitet. Det är inte så viktigt där vitlök växer: i Rostov, Vologda eller någon annan region. Det viktigaste är att kunna bestämma grönsaks mognighetsnivå.

Inte alla känner till ett litet trick som gör att du kan odla stora vitlökhuvuden. Det handlar om samma insamlingstid. Om du inte gräver upp en grönsak i tid och lämnar den i marken, kommer den att förlora sin smak och presentation. Vågen flagnar lätt av och tänderna sönderfaller.

flingor flingar av

I denna form förlorar grönsaken sin förmåga för långvarig lagring. Det rekommenderas inte att gräva ut vintern vitlök i förväg. Omogna kryddnejlikor torkar snabbt ut under lagring och förlorar användbara ämnen och därmed egenskaper.

Vikten av vitlökspilar

Ofta, för att påskynda mogningen av grönsaken, tas vitlökspilen bort. Denna procedur är inte alltid användbar och nödvändig. När man beslutar om man ska klippa av pilarna är det viktigt att beakta att vinternsorter av grönsaker reagerar annorlunda på borttagning. För vissa arter är denna procedur kontraindicerad.

vikten av pilar

Att ta bort pilen påverkar växtsäsongen:

 • mognad accelererar;
 • bildningen av en luftkula stoppar;
 • framkallar gulning av bladen.

Som ett resultat kommer skördesdatum före tiden. Tillsammans med detta ökar vikten på den underjordiska glödlampan. Tänderna blir större. Så reagerar vissa vitlökssorter.

radera pilen

Vilda arter har en hög pil med en liten glödlampa. Om pilen inte tas bort, dör alla blad och växten torkar gradvis upp.Pilen i sig förblir grön, vilket indikerar att fotosyntesen fortsätter inuti den och näringsämnen fortsätter att ackumuleras. Glödlampan i sig växer genom att öka sin massa med 15%.

Typer av vitlökmarknadsförs från Centralasien kräver inte borttagning av pilen. Sorter som är avsedda för odling i Sibirien, Altai-territoriet och Ural behöver avskäras luftkula. Denna metod ökar utbytet av grönsaken. När du börjar plantera vitlök måste du veta dess ursprung, så att du inte bryter mot reglerna för odling och insamling.

liten glödlampa

Regler för grödskörd

Oavsett region där en person bor, i öst eller norr, börjar förberedelserna för rengöring alltid i förväg. Grävningsförfarandet är som följer:

 1. En månad före skörden slutar vattnet och varm vitlök att vattna.
 2. För att påskynda mognadsprocessen, två veckor före grävningen, rakas jorden från kulorna.
 3. Oavsett i vilken stad eller by skörden äger rum är det viktigaste att dagen är solig.
 4. Om vitlök tas bort från trädgården bör den inte utsättas för direkt solljus på länge. Det är bättre att använda en tak för torkning.

skördskultur

Det tar inte mer än två veckor att torka. Efter en viss tidsperiod sorteras glödlamporna ut och förbereds för vinterlagring. Om huvudet ruttnar eller är skadat, läggs det åt sidan för att inte förstöra hela glödlamporna, läggs också spirande glödlampor åt sidan.

Lagring

I Khabarovsk-territoriet binder människor först flera vitlök tillsammans och bildar ett bunt. Grönsakerna hängs upp för ventilation. Detsamma görs vid havet.

Tidpunkten för skörden av en grönsak påverkar kvaliteten på den mogna grönsaken och lagringstiden. Folk som känner när man ska skörda vintern vitlökalltid få en bra skörd. Kaliningrad, Ural, Sibirien och andra regioner i Ryssland är kända för att odla vitlök. Rätt tillvägagångssätt gör att du kan skörda och njuta av den under hela vinterperioden innan du planterar ett nytt parti lökar.

bildar en balk

recensioner
 1. Pauline
  10.10.2018 16:37

  För olika regioner, olika skördetider. Men korrekt odling är också en mycket viktig aspekt. Jag använder för utfodring BioGrow, avkastningen ökar avsevärt, med 30% för säker!

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa