Hur torkar jag vintervitlök ordentligt efter att ha grävt upp och var ska man förvara den?

Vintern vitlök: en fin skörd, skörden tas bort i juli. Därför hur man lagrar vintern vitlök fram till våren är en mycket populär fråga och har ännu inte fått ett uttömmande svar. De flesta huvuden före denna period, om de förvaras felaktigt, torka ut, ruttna eller skadas av sjukdom. Så låt oss försöka svara på frågan och beröra andra viktiga ämnen.

Det viktigaste villkoret för långvarig lagring är skördetiden

Vitlök grävs från trädgårdsbädden när vissa villkor uppstår. Inget regn i tre veckor och skördens mognad.

Det första villkoret behövs för långvarig lagring. Vattningen av växterna stoppas tre veckor före skörden. Om det regnar ständigt under huvudennas mognad är det nödvändigt att torka noggrant på en torr plats.

Mognad av vitlök kontrolleras på följande sätt. Inspektion av växter - när de är mogna blir vågen torra och tunna, de nedre bladen blir gula och torra, huden på blomsterns sprickor. Topparna ligger på trädgårdsbädden. Torkning av sådana frukter tar inte lång tid.

När övermogen, vitlök förlorar näringsämnen, nya rötter visas i botten, huvuden delas upp i skivor, och i sin tur börjar värka och ruttna. Sådana grönsaker är inte föremål för långvarig lagring. Därför är det viktigt att skörda grödorna från bäddarna i tid.

vinter vitlök

Rengöring av växter

Rengöring utförs i torrt, soligt väder med en gaffel. De skadar vitlök mindre under skörden. Efter grävning skakas jorden från växterna, skadade och ruttna frukter kasseras. Resten ska torkas. Lövverket torkas tillsammans med frukterna.

På torkade frukter klipps rötter och toppar av, när de förvaras i flätor och buntar, är de 30 centimeter höga kvar och bryter av bladen och stjälkar till önskad storlek.

torka ordentligt

Hur torkas vintern vitlök efter att ha grävts upp?

Efter skörden torkas växterna noggrant innan de övervintrar. För detta ändamål är följande villkor lämpliga:

 1. Trädgårdsbäddar - förutsatt att det inte finns regn.
 2. Gazebos - nödvändigtvis under ett tak under regn, i soligt väder som växterna tas ut i solen.
 3. Varma, torra rum. Torkning sker i dem när det är vått väder ute med kraftigt regn. Torkning är problematiskt i vått väder.

Beroende på väderförhållanden torkas vitlök i upp till en månad. Det är nödvändigt att kontrollera huvuden för ruttning, mögel, uttorkning.

inget regn

Förberedelse för långvarig lagring

De torkade huvuden måste förberedas för att lagra vintervitlök hemma enligt följande.Långvarig lagring tål endast friska frukter som inte skadas av sjukdom eller mekaniskt. Tre lager vågar ska finnas kvar på huvudet - de skyddar tänderna från att torka ut och skada. Rötterna trimmas, vilket lämnar 1 centimeter på huvudet. Vi skär dem också över en gas eller en eld. Vi sorterar huvuden efter storlek.

torra rum

Var förvarar jag vitlök?

Vitlök förvaras hemma på två sätt: kallt och varmt.

Förvaras i källare eller kylskåp när det är kallt. I detta fall är den optimala temperaturen från +2 till +4 grader. Luftfuktighet 70–80%. Vid högre luftfuktighet börjar det ruttna.

långsiktig lagring

Varm lagring - lufttemperatur från 20 till 24 grader. Om temperaturen är mycket hög och luften är torr torkar kryddnejlikorna helt enkelt ut. Förvaringsområdet ska vara torrt, men inte i närheten av värmare. Ett badrum är inte lämpligt för detta ändamål. Oftast hänger trädgårdsmästare den i korridoren, i köket, vinden och garderoben.

Hur lagrar jag vintergrödor korrekt?

Vitlök förbereds på olika sätt beroende på förhållanden eller lagringsplats. Hur kan man hålla vintern vitlök tills våren hemma?

håll hemma

En varm lagringsmetod används när det inte finns någon källare, källare eller fritt utrymme i kylen. Trädgårdsmästare använder en mängd olika enheter för att förlänga huvuden. Nedan finns de mest populära.

Med den kalla metoden placeras torkade frukter i en källare, kylskåp eller källare. Där på vintern hålls temperaturen på + 2- + 4, som i kylskåpet.

varmt sätt

Lie

Innan de placeras för vintern förbereds grönsaker lite annorlunda. Hur klipps du rätt? Klipp inte av topparna helt. För att binda frukterna i pigtails, lämna stammarna, 30 centimeter långa. Som senare kommer att flätas.

För denna metod för övervintring på hösten väljs frukter med tre obehandlade skal, hela, med en enhetlig färg. Fläta vitlök i en pigtail för förvaring, fläta ett extra rep i det för att hänga. Förvaras på en torr, varm plats i en lägenhet eller hus. Utför ofta en dekorativ funktion.

Klipp topparna

klasar

Topparna bearbetas, som i pigtails, men sedan binds de med en kvast på 10-15 huvuden och hängs på en torr, varm plats. Det bör noteras att lufttemperaturen i rummet inte bör överstiga 24 grader, annars tänder tänderna.

huvuden och upphängda

banker

I burkar lagras vintern vitlök längre hemma på grund av brist på luftcirkulation. De är försteriliserade. De väljer jämna, okrackade huvuden med en enhetlig färg, utan fläckar, ruttnar och groddar. De placeras i förberedda burkar och rullas upp. Förvara i skåp, garderober.

luftcirkulation

Lådor

Ett stort antal grönsaker placeras i en trä- eller kartongbehållare för övervintring på hösten. Förvalt torkad, inte infekterad frukt. Lådorna placeras i ett varmt rum där lufttemperaturen hålls från 18 till 24 grader. Vintergrödor lagras också i lådor på kallt sätt, placeras i en källare eller källare. Skörden som har legat på detta sätt används som ett plantmaterial för vitlöksklyftor under vårsådd.

mängd grönsaker

Korgkorgar

De lagrar i korgar av björkbark på samma sätt som i lådor.

korgkorgar

Nylonstrumpor

Våra mormödrar höll lök i strumpor. Metoden är tidtestad. De förvaras under lång tid förutsatt att de placeras i ett varmt rum med optimal temperatur.

nylonstrumpor

Rutnät

Förvara i nät, som i nylon. De hängs i garderoben, i korridoren eller i köket. Vattenöverfuktning bör inte tillåtas, grönsaker ruttnar. Vi planterar dessa tänder i sängarna på våren.

rutnät butik

Paraffin

Ett utmärkt men tidskrävande sätt. Friska, torkade frukter väljs, doppas i uppvärmd paraffin och placeras i en behållare. Med denna metod förlorar grönsaker inte fukt eftersom de förseglas med paraffin.

mödosamt sätt

Solrosolja

Varje beredd frukt doppas i kokt vegetabilisk olja i en timme, läggs sedan i en glasbehållare, täckt med ett lock och lämnas för vintern i ett kallt eller varmt rum. Steriliserad olja kommer att hålla bakterier och svampar från att växa. Med denna metod lagras vitlök till våren.

vegetabilisk olja

Strö över mjöl, lökskal, salt

Med denna metod placeras det skurna materialet i en behållare. Burkar, lådor, korgar kommer att göra. Sprid ut i lager och strö varje lager med mjöl, salt eller skal. En förutsättning måste det första skiktet bestå av det hällda materialet. Frukten är helt stängda från den yttre miljön. Det kan förvaras på detta sätt både i varma och kalla rum.

Vid övervintring av vitlök är det viktigt att inspektera frukterna för råtta, groddar och uttorkning. Defekta huvuden tas bort från huvuddelen. Annars förstör ett huvud hela skörden. Håll optimal temperatur och luftfuktighet. Om dessa villkor är uppfyllda kommer den sparade vintern vitlök att ligga utan förlust tills nya kryddnejlikor planteras och kommer att glädja ägarna med välsmakande kryddnejlika till nästa skörd. Förvara vintergrödor ordentligt.

mjöl och lökskinn

recensioner
 1. Noggrann
  8.08.2018 20:10

  det är fantastiskt hur alla skriver samma sak, men de skriver inte vilken typ av vitlök att plantera före vintern. Jag delar upp ämnet i avsnitt:
  1. Vinter vitlök grävdes, maximalt som de säger att det lagras till våren. FRÅGA VAD ATT PLANTA NÄSTA HÖST UNDER VINTER ??? Du kan inte plantera den här, den kommer bara inte att vara där.
  2. skriv att den lagrade WINTER vitlök kan planteras på våren. Vänta, men det här är vår vitlök? är det vettigt: vinter eller vår endast genom planteringstid ???
  3. Tja, enligt författarnas logik planterar vi vintern vitlök, grävde ut förra sommaren och förvarades till våren och planterar den i vår. Sedan gräver vi ut det i september och i september och planterar det ?? något är fel här.
  4. Om det finns två typer av vitlök: vinter och vår, förklara hur du sparar vintern vitlök tills nästa plantering i HÖST !!!, att plantera den före vintern. Tja copywriters bryter spjut, det finns noll information på internet ...

  Att svara
  • Nikolay
   11.11.2018 20:31

   En artikel om hur man bevarar vitlök fram till våren. Och inte vad man ska plantera på hösten eller våren. Du är lite förvirrad. Skriv i Yandex: vad du ska plantera på hösten eller våren, så kommer du att få reda på det!

   Att svara
 2. Hoppas
  10.10.2018 13:09

  Vintern vitlök grävs upp i juli-augusti och på hösten planteras de största huvuden, dvs det tar bara 2-3 månader från grävning till plantering.

  Att svara
 3. Vasilisa
  8.08.2020 20:16

  Gräver i augusti. Vi planterar en del av vitlöksklyftor i oktober samma år. Och så från år till år.

  Att svara
  • administration
   8.08.2020 11:27

   Naturligtvis, om du har testat din föreslagna metod i praktiken, fungerar den. Endast en varning: du angav inte i vilken region du bor. Troligtvis i en av de södra. Det betyder att klimatförhållandena är mildare där. För de flesta ryssar är metoden som anges i artikeln med en grävning i juli lämplig. Och din kommentar kommer att vara användbar för alla sommarinvånare. Men bara om du anger för vilket område det passar.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa