Hur planterar jag och odlar vitlök från lökar?

Reproduktion av vitlök sker med hjälp av kryddnejlikor, och detta räcker helt klart inte för att få starka huvuden på produkten. På vinterns sorters grönsaker visas blommor på toppen av stammen på sommaren. Sedan förvandlas de till korgar fyllda med miniatyrlök. När de når ett moget tillstånd kan du börja växa vitlök genom lökar. Planteringsmaterial planteras antingen på våren eller hösten.

Varför odla vitlök från lökar?

Det finns alltid plats för vitlök i trädgården. Ett bord på vintern kan inte föreställas utan en kryddig produkt. Hos honom är det lätt att motstå sjukdom.

Av växtarter är det bättre att växa vinter. Tänderna vid huvuden är större. Stången, runt vilken lobulerna ligger, är en fortsättning på pilen. Därför erhålls en annan typ av frön från vintern vitlök - lökar.

På vårens varianter är pilar frånvarande, därför kan det inte bildas luftlampor på den. Du bör inte försumma att plantera vitlök med lökar. Tack vare dem kan du reproducera den valda grönsakssorten. Genom att använda denna metod för odling gör det möjligt att föryngra trädgårdskulturen med en förbättring av utsädesfonden. Och du kan förbereda planteringsmaterial i förväg, från och med andra halvan av februari.

Vid denna tidpunkt är luftlamporna sorterade, svaga och skadade kasseras. En tät produkt läggs i behållare och förvaras i en källare. Förvaring är också möjlig i kylskåpet och i varma vintrar och under snön i en snödriva.

Fördelar med växande lökar

Fördelen med att använda antennlökor för grönsaksodling är att:

odla vitlök

 1. På en pil kan upp till hundra två små tänder för plantering bildas. Med bara tre vitlökspilar kan du plantera stora områden med kultur.
 2. Vitlök förnyas med lökar.
 3. Avsaknaden av kontakt med plantmaterialet med jorden gör att du kan skydda grönsaksgrödan från infektioner, svampsjukdomar. Denna metod för återhämtning är säker för de resulterande grönsakshuvuden. Därför kommer hela skörden att bevaras väl.
 4. Det är bekvämt att plantera lökar i marken. Du bör inte delta i en mödosam process och plantera en efter en. De sås som vanliga frön av andra grönsaker.

Det finns också nackdelar med avelsmetoden. Att odla vitlök med frön är en av de utdragna processerna, för efter en säsong kan du inte få stora huvuden. Vi måste vänta ytterligare ett år. Du kan få vitlök från endast vanliga kulor. Odlingsmetoden är inte lämplig för krypande arter.

en pil

Hemligheter för att odla en vitlökskultur

Reglerna för att erhålla huvuden vitlök, stora och täta, inkluderar beredning av planteringsmaterial och tidpunkten för plantering av utsädesmaterial, kompetent vård av det:

 1. Utseendet på pilar och blommor på sommaren för att förbereda luftkula. Pilar finns kvar på de vegetabiliska proverna som har stora huvuden.
 2. Skörda huvuden tillsammans med pilarna, eftersom vintern vitlökfrön kan användas för att uppdatera grönsaks vintern utseende.
 3. Termen för plantering av lökar väljs både på hösten och på våren. Men det är farligt att plantera på vintern på grund av sannolikheten för att frysa glödlamporna. I början av våren, efter att ha förberett jorden i förväg, sås vitlökfrön.
 4. Det är nödvändigt att kasta skadade eller glaserade glödlampor innan plantering. De kommer inte att bära hälsosam frukt.
 5. De odlade tänderna grävs i mitten av augusti. Efter torkning placeras de i marken i mitten av oktober.

vitlökskultur

Vitlökskulturen kräver ingen särskild vård. Efter framväxten av plantor under det andra året appliceras gödningsmedel, vattnas, lossnar jorden.

Hur odlas lökar?

Förökningen av en trädgårdsskörd är framgångsrik om du vet hur man odlar vitlök från lökar och när man planterar vitlökfrön.

De planterade lökarna skördas i slutet av augusti tillsammans med pilarna. Om du planerar att plantera vitlök på våren, lindas lökarna i tidningen och placeras i ett torrt rum med en lufttemperatur på 18-20 grader över noll.

odla lökar

Halv till två månader före plantering, i slutet av februari, sorteras utsädet ut och placeras i tygpåsar. Stratifieringsförfarandet börjar nu. Det kommer att stimulera tillväxten av luftlampor. Placera utsädesprodukten i kylskåp, källare eller snö. Men temperaturen bör vara omkring frysning eller något högre.

Före plantering blöts frön i en lösning av kaliumpermanganat i tjugo minuter och torkas.

Vitlöksklyftor är inbäddade i de beredda bäddarna till ett djup av tre till fyra centimeter. Avståndet mellan dem är tre centimeter och mellan raderna - femton.

plantera frön

Strö löken med ett lager jord och mulch på toppen. Detta kommer att bevara jordfuktigheten, förbättra vidhäftningen av frön till jorden.

Så multiplicerar vintergrödor med frön typer av vitlök... De växande plantorna av grönsaken utvecklas snabbt och ger på hösten ensamma kulor som kan planteras på vintern.

Grönsaksgrödan lämpar sig inte för sjukdomar och skadedjur, eftersom frönna togs från luftkula och kom inte i kontakt med marken.

strö lök

När ska man samla det odlade fröet?

Nybörjare inte vet när man ska gräva vitlökodlad från lökar. Och det är bättre att gräva upp det i början av augusti. Vid denna tid kommer de vassa bladen på växten att bli gula. Så att tänderna inte går ner i marken och det är lätt att hitta dem, börjar de samla uppsättningar tills den ovanstående delen dör av.

Efter skörden ska du inte lämna en tand i solen. De kan bli glasartade och minska lökarnas kvalitet.

utsäde

Om de lägger huvuden under en tak i skuggan eller i ett ventilerat rum torkas de. Utseendet på torra skalhuvuden ovanpå indikerar att plantningsmaterialet är torrt. Det kan samlas i dukväskor och hängas i ett skjul. Förvaring av glödlampor i klasar är också lämplig.

Eftersom blomställningen innehåller mycket frön, kommer mycket plantningsmaterial att beredas - tillräckligt för flera bäddar.

med huvuden nedåt

Förbereda trädgården

De börjar förbereda en plats för sevok i förväg. Eftersom det är omöjligt att odla vitlök på ett ställe varje gång väljer de en plats på en solig plats med en lös och näringsrik jord. Kultur växer bra där den var plantering ärtor, bönor, pumpa, kål.

Innan de förbereder sängarna överväger de hur man planterar vitlök från lökarna.

Om landet är dåligt med näringsämnen, tillsätts fem kilo humus per kvadratmeter, tillsätter kaliumklorid (20 gram), superfosfat (30 gram). Träaska förser jorden med fosfor.

förberedelse av trädgården

Vitlök behöver jord som är neutral i surhet. Du kan sänka syrahalten genom att tillsätta slaked kalk. Om du planterar en tand i oktober, måste du på våren förbereda en plats för sådd.

Trädgårdsbädden före plantering är indelad i rader som är sextio till nittio centimeter breda. Längden kan vara flera tiotals centimeter, beroende på antalet glödlampor.

Välj planteringstid med hänsyn till temperaturen runt noll grader. Varmt väder kommer att stimulera utvecklingen av frömaterial. Plantor kommer att visas snabbt och de dödas av frost. Och låga temperaturer i marken kommer att förstöra frömaterialet och inte låta det överleva till våren.

näringsämnen

Metallplanteringsmetoder

Det finns flera sätt att plantera luftlökor:

 1. Diken på diket består av tre till fyra centimeter på våren, vid fem till sex - på hösten. När du har lagt kryddnejlika på ett avstånd av tre centimeter från varandra, strö över ett lager jord. Lätt tampad ovanpå, strö över ett lager torv fem till sju centimeter. För vintern kan du bantas med fallna löv, halm.
 2. Pappersark med luckor för en tandat papper placeras i de förberedda spåren. Täck toppen med ett lager sand, sågspån. Denna metod kommer att skydda tänderna från ogräs och snabbt utvecklas till fullhuvud.
 3. Vitlök läggs på sängar och band i två till fem rader. Gapet mellan linjerna är tjugo centimeter.

luftlampor

Eftersom det kommer att vara möjligt att odla vinterlök från lökar under två säsonger, kommer mer frö att erhållas. Därefter fördelas platserna för vintern vitlök i mer än en säng. Antalet kvadratmeter beräknas med hänsyn till det faktum att det finns 60 gram planteringsmaterial med en hastighet per kvadratmeter.

Hur man odlar vitlök från lökar?

För att skott av vitlök ska bli starkare och ge högkvalitativ av hög kvalitet, behöver grönsaken under växtsäsongen:

vitlökskott

 • utföra tre utfodring med en blandning av ammoniumnitrat, superfosfat, utspädd i vatten;
 • lossa marken till ett djup av två till fyra centimeter;
 • ogräs sängarna vid behov;
 • vattning var tionde dag under torr sommar.

Efter gulning av vitlöksblad grävde ut. Nu är trädgårdsmästarnas iver belönad - han får huvuden med starka, täta tänder som kommer att pågå till nästa skörd.

utfodra

Förökning av vitlökskula

Du kan sprida vitlök med lökar hela tiden och lämna pilar med luftkula varje år. Plantering sker två gånger om året. Du behöver bara bestämma när lökar av vitlök så - på hösten eller våren.

Och familjen kommer att äta grönsaker året runt och matar sig med vitaminer och användbara element. Kosten kan innehålla både blad och stjälkar av grönsaker, som är rika på spårämnen. Med denna metod för reproduktion av vitlök kommer trädgårdsmästaren inte att stå kvar utan en användbar grönsak.

reproduktion av vitlök

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa