Beskrivning av vintern vitlök Gribovsky, funktioner för odling och vård

Gribovsky är en vintervitlök med utmärkta egenskaper, tack vare vilken grönsaken odlas både i liten och industriell skala. De skarpa lökarna används för smaksättning, varma måltider och konservering.

Funktion och beskrivning

Sorten Gribovskiy vitlök innehåller följande sorter: Gribovskiy 60, Gribovskiy 80, Gribovskiy Yubileiny. Beroende på typ av grönsak och klimat i regionen, håller grödans växtsäsong 80–125 dagar.

vitlök med egenskaper

Växter av alla underarter i mitten av växtsäsongen släpper ut pilar, vars längd ofta når 1–1,5 m. Paraplyer bildas högst upp på pilarna, i vilka frön bildas. Bladplattornas längd är 15–20 cm, bredden 2,5 cm. Den ovanstående delen består av 10–12 blad.

Sorten har hög immunitet mot ett antal sjukdomar med svamp och viralt ursprung. Gribovskiy är tolerant mot plötsliga temperaturförändringar och ogynnsamma väderförhållanden: den tål både torka och kyla väl.

växtsäsong

Beskrivning av chefen för vitlök Gribovsky:

 • Vikt - 30-60 g, i sällsynta fall väger glödlamporna 100 g.
 • Huvudet består av 5–12 enstaka tänder.
 • Formen är platt rund med en något långsträckt spets.
 • Tändernas yta är gul med lila eller lila streck.
 • Smaken är god: smaken är kryddig, lukten är rik.

Som ni ser, kännetecknar vintern vitlök hopp om en generös skörd i regioner med förändrat väder. Men för att en kultur ska 100% visa sin potential i naturen, är det nödvändigt att ordentligt plantera och tillhandahålla ordentlig vård.

tolerant för förändringar

Landning

Vitlök planteras en månad före början av ihållande vinterförkylning. Beroende på klimatet i den växande regionen genomförs plantering i slutet av september - mitten av oktober. Det rekommenderas inte att plantera en gröda tidigare eller senare än den här gången, eftersom plantningarna kan frysa ut. Inför landningen genomförs sådana manipulationer:

 • Fröberedning. För plantering väljs stora vitlöksklyftor, där det inte finns några mekaniska skador och tecken på sjukdomar. För att förhindra utvecklingen av patogen mikroflora blöts planteringsmaterialet i en av de industriella fungiciderna eller i en svag lösning av kaliumpermanganat.
 • Webbplatsval och förberedelse. Eftersom vitlök är en lättälskande växt, för sin odling, måste du välja soliga områden som inte översvämmar mark eller smälter vatten. Kulturen växer bäst på lös sandslam och ler. En grönsaksgrödor som växer på ett lera halskuggat område ger en liten skörd. Vitlök av sorten Gribovsky bär frukt i sängarna där baljväxter, gurkor och kål växte förra säsongen.

planterad på en månad

I området avsatt för plantering läggs humus ut och sedan grävs marken djupt. Om det inte finns någon ruttad gödsel kan den ersättas med kompost. Organisk konsumtion per 1 kvm. m. yta - 5 kg. För att marken ska lägga sig lite utförs förberedelsen av platsen två veckor innan den avsedda landningen. Det är omöjligt att plantera vitlök i lös jord, eftersom lökarna blir små.

Jorden är jämn och rader görs, vilket lämnar 30 cm fritt utrymme mellan dem. Beroende på tändernas eller frönens storlek är djupen på furorna 5–7 cm. Vitlök planteras med botten ner i ett intervall på 10–15 cm. Så att fukt inte förångas så snabbt och ogräs inte växer, täckes ett lager hackat halm eller hö mellan växteraderna. Tack vare denna enkla manipulation kommer trädgårdsmästarnas arbete att minska avsevärt.

lägga ut humus

Vård

Oavsett den ideala beskrivningen av sorten är det nödvändigt att skapa lämpliga förutsättningar för att kulturen ska växa snabbt och så småningom bilda stora lökar. Trädgårdsmästaren som tog upp växande vinter vitlök, måste utföra följande trädgårdsmanipulationer:

 • Vattning. Vitlök är inte särskilt picky när det gäller fukt: en riklig vattning per vecka räcker för en kultur. I strävan efter en stor skörd är det omöjligt att öka vattenfrekvensen, eftersom växter kan bli sjuka av rotrot eller en av svampsjukdomarna. För att förhindra att grönsaken blir vattnig och mognar snabbare, stoppas vattningen i början av juli.
 • Toppdressing. Gödsla vitlök Gribovsky 60 2-3 gånger. För den första toppförbandet, innan snön smälter, sprids ammoniumnitrat över trädgårdsbädden. Den andra och tredje utfodringen appliceras i april med ett intervall på 2 veckor. Slam, fjäderfägödsel, komplex mineralgödsel, som innehåller kalium och fosfor, används som näringsblandningar. I motsats till vad man tror är att ju mer gödselmedel, desto större utbyte är överfoder skadligt för växten. På grund av överskottet av spårelement försämras lamporna kvar för vintern snabbt.
 • Klipp av pilarna. För att näringsämnena ska gå till bildningen av glödlamporna, avlägsnas skotten på vitlöken så snart deras längd når 5 cm. Om du planerar att skörda frön, kläm inte ihop pilarna.
 • Ogräs och lossnar. Dessa manipulationer är helt enkelt viktiga för kulturen för normal tillväxt. Ogräs dras ut när de dyker upp, och jorden lossnar efter vattning och regn. I praktiken har det visat sig att i en väl luftad och genomtränglig jord växer Gribovsky vitlök större.

växte snabbt

Skörda

Skörden av Gribovsky vitlök skördas omedelbart efter att stjälkarna blir gula och böjas något. Beroende på regionens plats sker skörden under det andra eller tredje decenniet av juli. Glödlamporna är uppslagen med en hällgris, dras ur marken och skakas försiktigt av jorden.

Vitlök torkas på en säckväv i det fri eller i ett ventilerat rum. De skadade huvuden äts omedelbart och alla övriga placeras i perforerade lådor i trä och föras till källaren för lagring.

vitlöksskörd

recensioner

I en tid av datorteknologi används internet inte bara av affärsmän, utan också av trädgårdsmästare. De flesta av kommentarerna på forumet om Gribovsky vitlök är positiva. Grönsaksodlare bekräftar immuniteten och toleransen mot väderförhållanden som anges i beskrivningen. Grönsaks skarpsamma smak berömdes särskilt, vilket gör att den kan användas för att laga mat på alla rätter.

matlagning

Den största nackdelen med sorten anses vara den lilla storleken och den genomsnittliga kvaliteten på Gribovsky Yubileiny-vitlökssorten.

Om du har odlat Gribovsky-sorten, vänligen lämna feedback. Din åsikt hjälper många trädgårdsmästare att väga kulturens för- och nackdelar och göra rätt val.

brist på variation

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa