Beskrivning av sjukdomar och skadedjur av vitlök, kontrollåtgärder, behandling och bearbetning

Vitlök utsätts för olika sjukdomar och skadedjur så ofta som andra odlade växter. För att veta hur man förhindrar deras utseende eller utveckling är det nödvändigt att kunna känna igen symptomen på vitlökssjukdomar och att bekämpa dem regelbundet. Vitlök dör från en smal lista över skadedjur och sjukdomar, och andra patogena faktorer kan helt enkelt inte hantera detta insektsmedel. Oftast utsätts vitlök för svampsjukdomar, det växer mögligt i marken, för att förhindra detta måste du veta vad du ska göra när de primära symtomen på sådana sjukdomar dyker upp.

Vitlök skadedjur

Vitlök skadedjur stoppar växten av växten, och leder också gradvis till dess död. Dessutom bidrar många insekter till spridningen av farliga vitlökspatologier.

För att förhindra detta är det nödvändigt att behandla vitlök från skadedjur med hjälp av avskräckande föreningar. Det bästa av dessa är asklösningen, som bereds enligt anvisningarna:

 1. Ett glas träaska läggs till en hink med varmt vatten.
 2. Allt blandas och infunderas i en dag.
 3. 40 gram flytande tvål tillsätts till den resulterande vätskan.

Ett preparat medel används för bearbetning av mark och växter.

vitlök skadedjur

Stam nematod

Den farligaste skadedjur som påverkar trädgårdsgrödor är stam nematoden. Det är en trådformad mask, vars längd kan vara 1,5 millimeter lång. Masken matar på växtsaft och förstör gradvis kulturen fullständigt. Därför är varje sommarinvånare skyldig att starta sin behandling och förebyggande av vitlökssjukdom i tid för att skydda den från nästa infektion. Du kan känna igen förekomsten av ett skadedjur genom följande symtom:

 • ljusa streck visas på bladen;
 • vitlökfjädrar torkar gradvis ut, lockar;
 • en skarp lukt av råtta börjar komma från planteringarna;
 • glödlamporna torkar upp.

träaska

Stamnematoden bryter mot glödlampans integritet, varför utseendet på vitlökshalsröta ofta observeras. Denna patologi och skadedjur förstör växten och grödan fullständigt.

Det mest effektiva sättet, en metod för att bekämpa stamnematod som påverkar vitlök, är behandlingen av planteringar med Calypso. Använd blandningen för skadedjursbekämpning strikt enligt instruktionerna som bifogas den.

vitlökfjädrar

Rotlök kvalster

Det vanligaste insektet som infekterar vitlök är rotkvalster. Storleken på deras lilla kropp är inte längre än 0,7 millimeter lång, i färg liknar det ett molnigt glas. Inom en månad växer en mogen individ från de ägg som lagts och under säsongen bildas flera generationer av insekter.

Det är möjligt att känna igen skadedjur av vitlök och kontrollera dem endast på grund av de symtom som visas:

 • utseendet på brunt damm på glödlamporna;
 • skalning av botten;
 • ruttning av fostret.

effektiv metod

Om du lagrar en infekterad gröda kvarstår fästingen, infektionen bidrar till att torka huvuden.

Om fästingen redan har infekterat den planterade grödan, rekommenderas att använda följande kontrollåtgärder för att eliminera den från vitlök: behandling med Clofentezin eller Dimethoatom-400. I de tidiga stadierna av utvecklingen av patologi kan Actellik eller Neoron användas.

rotlök

Vitlök fyrbent kvalster

Närvaron av detta skadedjur av vitlök kan erkännas av motsvarande symtom. Växtkulturen skadas enligt följande:

 • lämnar krullning längs en genomsnittlig ven;
 • blad börjar bli gula i kanterna;
 • tänderna blir mörkgröna eller täckta med gula fläckar.

fyrbent fästing

Dessa kvalster är mycket farliga eftersom de orsakar mosaiker.

För att bekämpa denna kvalster är det nödvändigt att använda akaricider genom att bearbeta lagringsanläggningar innan du lägger grödan för att spruta grödan under växtsäsongen. För att minska risken för kontaminering av grödan i förvaringen är det nödvändigt att torka den inom 1 vecka vid en temperatur på 35-37 grader.

gula fläckar

Lökfluga

Sådana skadedjur av vitlök når en längd på 8 millimeter, med ett vingspan på 14. Du kan känna igen en fluga om du vet beskrivningen av skadedjuret:

 • kroppen är brun;
 • kanterna på vingarna är kantade med fransar;
 • insektet lägger ägg i början av juni.

lökfluga

Skadedjuren skadar vitlökens fjädrar, vilket kraftigt bromsar tillväxten och avkastningen. Hur man hanterar vitlök skadedjur:

 1. 250 gram shag blandas med en sked med varm peppar.
 2. Massan blandas med 2 liter varmt vatten och infunderas på en varm plats i 3 dagar.
 3. Allt filtreras, utspädes till 10 liter och blandas med 30 gram flytande tvål.

För att bekämpa insektet som erhålls genom infusionen bör växtskydd och jord sprutas en gång i veckan under maj, och sedan återbehandling genomförs i juli.

makhorka är blandad

Sjukdomar i vitlök

I grund och botten är vitlökssjukdomar svamp- eller bakterieformade. I avancerade fall kan sådana patologier förstöra större delen av grödan, därför är det nödvändigt att omedelbart vidta kontrollåtgärder när de förekommer.

En av de vanligaste patologierna är vitlökperonosporos. Det manifesterar sig:

 • gulning av stammens övre del;
 • gradvis torkning av stammen;
 • avmattning i tillväxt.

bakteriekaraktär

När optimala miljöförhållanden bildas sprids svampen aktivt och kan smitta alla planterade grödor. Därför är det viktigt att förhindra förekomst av peronosporos. Eftersom patologin inte kan utvecklas i starkt ljus och förhöjda temperaturindikatorer utförs dess förebyggande på följande sätt:

 • före sådd värms tänderna upp under solen i 2 dagar, medan det är önskvärt att omgivningstemperaturen når 40 grader Celsius;
 • den skördade grödan värms upp på samma sätt;
 • före sådd är det nödvändigt att rengöra marken ordentligt från organiska rester och desinficera den.

planterade grödor

Anledningen till utvecklingen av denna sjukdom är användningen av infekterat material för sådd, organiska rester i marken och spridningen av svampsporer motvind. För att bekämpa det, använd:

 • Tiram - strikt enligt instruktionerna.
 • Fentiuram - 3 kg tillsätts till 10 liter vatten.
 • Polykarbocin - 40 gram av läkemedlet används för en liknande vätskevolym.
 • Arcerida - 30 gram av produkten upplöses i 10 liter.

strikt enligt instruktionerna

För bearbetning av inokulum kan du använda en 2-3% lösning av läkemedlet Tiram. Kryddnejlikorna blötläggs i lösningen i 20-25 minuter.

Vitlökbakterios är en annan typ av patologi som kan förstöra nästan hela grödan. Denna patologi påverkar vitlök under växtsäsongen, under lagring av grödan. Infekterade tänder ruttnar och bildar inte plantor.På knölar manifesteras patologin av gula och bruna skador. I vissa fall blir tänderna transparenta och får sedan konsistensen av slem.

bakterios av vitlök

För att minimera risken för kontaminering av vitlök med en bakteriesjukdom måste du:

 • att odla jorden med Hom;
 • upprätthålla ett intervall på 4 år mellan grödor på ett ställe;
 • pre-fertilisera jorden med fosfor;
 • ta bort organiska rester före sådd;
 • bibehålla grönsakens fulla mognadstid;
 • ta bort topparna endast efter torkning, vid en temperatur på 23-30 grader, den här processen tar 10 dagar.

arbeta jorden

Det rekommenderas också att använda insekticider för att minska aktiviteten hos insektsskadegörare, behandla utsäde med formalin, observera lagringsförhållandena för grödan: luftfuktighet högst 60–70%, temperatur 1–4 grader för vinterlök och 16–18 grader för vår vitlök.

Vitlökrost

Rost är en typ av vitlökssjukdom som påverkar grödor och uppträder som gulaktiga ränder. Gradvis blir dessa ränder bredare och sedan fyller de hela arkplattan. I vissa fall förekommer rost inte som streck, utan som gula rundade fläckar, som med tiden får en rödaktig nyans och en konvex form.

vitlök rost

Under påverkan av denna sjukdom kan du förlora en betydande del av grödan. Sådan skada orsakas av det faktum att växtkulturen gradvis förlorar sina blad, aktiviteten för att ackumulera näringsämnen minskar, huvuden växer inte. Sannolikheten för denna sjukdom kan minskas om profylax utförs före sådd. För att göra detta måste du använda instruktionen:

 1. Skivorna fylls med 40% formalinlösning och lämnas i 2 timmar. Det kan tillverkas genom att blanda 40 ml formalin och 120 liter vatten.
 2. Bäddarna vattnas med en lösning framställd av 10 liter vatten och 15 ml Fitosporin-M. Om denna sammansättning inte är tillgänglig kan du ersätta den med en 1% -ig lösning av Bordeaux-vätska eller kopparoxiklorid.
 3. Först efter en sådan behandling kan du börja sådd kulturen.

del av grödan

Om den planterade vitlök är sjuk av rost måste den behandlas med kopparsulfat eller Hom-fungicid. Den största effekten erhålls genom en blandning gjord av Hom och finrivet tjärtvål. Det krävs att bevattna stjälkarna en gång var 10-14 dag. Bevattningsförfarandet bör slutföras 30 dagar före skörden.

Utöver dessa läkemedel kan anti-peronosporosmedel användas för att bekämpa rost:

 • Alirin-B.
 • Gamair.
 • Cuproxat.
 • Mästare.
 • Median Extra 350.

planterad vitlök

Dessa rostkontrollmedel ökar anläggningens resistens mot patologier.

Svart vitlökform

Svart mögel är en typ av vitlökssjukdom där grönsaken i lagring ruttnar och också dödar planteringen. Denna patologi aktiveras om det finns dålig ventilation i förvaringen och manifesteras av utseendet på svarta sporer som ser ut som damm. Gradvis mjukas och ruttnar tänderna. Dåligt torkade eller otillräckligt mogna frukter bär den största risken för att utveckla svart råtta. Det kan också ruttna på vitlök om plantningen är mer än 6 timmar under förhållanden med hög luftfuktighet.

rost ökar

Kontrollåtgärder, motverkande av infektionen kommer att eliminera sjukdomen i vitlök. Det rekommenderas att använda Bordeaux-vätska för detta. 3 veckor före skörd bevattnas bäddarna med en sammansättning av 1%. För att bekämpa svartrötning kan du också använda läkemedel som rekommenderas för att eliminera bakterios.

Fusarium vitlök

Fusarium-blight förekommer oftast i ett sydligt klimat. Denna patologi påverkar växten i marken under växtsäsongen. Svampen aktiveras vid omgivningstemperaturer på 15-30 grader och en ökad luftfuktighet.Anledningen till uppkomsten av denna patologi kan vara resterna av den tidigare infekterade grödan i marken, användningen av vatten för bevattning med fusariumsporer. Därför krävs det för sådd att bara välja hela tänder, varje skada på deras integritet hotar att förorena kulturen.

fusarium vitlök

För att bestämma förekomsten av patologi måste du känna till dess symtom:

 • gulning av stjälkarna;
 • torkning av stjälkets spetsar;
 • utseendet på bruna ränder på stjälkarna;
 • bildandet av en rosa blomma i lövhinnorna;
 • mjukgörande vitlökhuvuden;
 • bildandet av rosa, vitaktigt eller gulaktigt mycel i lesionerna;
 • ruttnande rötter.

gulning av stjälkarna

För att eliminera alla patologiska orsaker är förebyggande av fusarium nödvändigt, liksom kunskap om åtgärder för att bekämpa det vid skador på vitlök. Förebyggande består i noggrant urval av utsäde, dess behandling med krom, Fitosporin, Maxim, samt att vattna bäddarna med desinficera fungicider och eliminera alla rester från förra årets skörd.

Om fusarium vitlök manifesteras av primära symtom på en växande växt, är det nödvändigt att vidta åtgärder för att bekämpa den, till exempel behandling med Quadris. Om sjukdomen kvarstår måste den drabbade växten kasseras för att förhindra spridning.

primära symtom

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa