Typer och beskrivning av de bästa sorterna av basilika, deras odling i det öppna fältet

Alla sorter av basilika skiljer sig åt i bladfärg, busghöjd, arom och smak. Varje typ och olika basilika har olika vårdkrav. Du kan odla den i öppna sängar, i ett växthus och till och med hemma. Vissa sorter är avsedda för marinader och såser, andra tillsätts under beredningen av varma rätter, sallader och soppor, du kan välja vilken typ som är lämplig för bakning.

Färgklassificering

Den viktigaste indikatorn för vilken sorter skiljer sig är färg. Det mest grundläggande är två färger på stjälkar och blad - lila och grönt. Efter dem började uppfödare visa varianter av basilika med andra nyanser.

beskrivning av det bästa

Skillnaden mellan en grön och lila växt är inte bara färgen på den gröna massan.

Den delikata smaken av gröna blad låter dig använda dem under beredningen av desserter. Den lila växtgruppen är inte lämplig i detta fall. Det är bättre att lägga basiljagryn av en lila nyans till rätter med kött och fisk, soppor, marinader. Den lila massan ger mat en tangy, rik smak.

Basilika med gröna blad har en trevlig, delikat, delikat arom. Många sorter används för att förbereda uppfriskande drycker. Lila sorter kännetecknas av en stark, skarp lukt.

lila växt

Grön

Den kryddig växten med gröna blad kännetecknas av en speciell, delikat arom och delikat smak. Färgen på bladen kan vara mörk eller ljusgrön. Används under beredningen av olika rätter.

Basilika beskrivning Grön aromatisk. Efter sådd förekommer plantor snabbt och vänskapligt. Buskar växer upp till 42 cm, grenar väl. Bladen är stora, släta, ljusgröna i färg med en behaglig kryddig arom.

kännetecknas av en viss

En vacker buske som kommer att dekorera varje sommarstuga nära den thailändska drottningbasilikan. Höjden på de grenade buskarna når 50 cm i höjden. Bladen är stora, långsträckta, mörkgröna i färg. Det skiljer sig i vacker blomning med bildandet av stora blommor av lila blommor. Växten blommar i upp till två månader.

Basilika Tonus har medelmognadgränser, blomningen börjar 74 dagar efter sådd. Höjden på busken är upp till 58 cm. Bladen är inte särskilt stora, ljusgröna i färg med en behaglig, kryddig smak och delikat arom.

landstuga område

Den dekorativa variationen av Basil Basilisk kan odlas både i öppna sängar och hemma. Bladen kan skäras av två månader efter plantering. Stammen växer inte mer än 20 cm. Det finns många släta blad, de är alla små i storlek, mörkgröna i färg med en kryddnejlika arom.

Caramel Basil-sorten kännetecknas av en stark fruktig-karamell arom.Mognad inträffar efter 32 dagar. Växten är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur, älskar fukt, ljus och utvecklas dåligt i närvaro av drag. Bladen är stora, saftiga, mörkgröna. Kan ätas färskt, och också som ett kryddig tillskott till många rätter.

kan odlas

Basilika har en frisk citronaroma, behaglig smak och arom. Gröna börjar skördas 42 dagar efter grodd. På en buske, 32 cm hög, bildas många broschyrer med skuggade kanter av ljusgrön, medelstor. Växten kan läggas till desserter, sallader, uppfriskande drycker.

De tidiga mogna varianterna av basilika inkluderar den ryska jättegreen. Sorten ingår i Ryska federationens statsregister för att växa på en personlig tomt. Två månader går från de första massskotten till mognad. Stora gröna blad har en trevlig, söt kryddnejlika och en delikat kryddig arom. Stamhöjd 58 cm.

lägg till desserter

Den grekiska basilikumssorten skiljer sig i buskens kompakta storlek. I höjd växer den inte mer än 15 cm. Från perioden för de första skottens utseende till mognad passerar 60 dagar. Bladen är små, ljusgröna. Smaken av grön massa är sötaktig med en behaglig kryddig, rik arom.

Violett

Purpurfärgade basilikablad är rika på eteriska oljor. De har en rik smak och stark lukt. Växtens luftdel behåller sin smak i färsk och torkad form. Färgen på busken kan vara mörk eller ljus lila.

basilika grekiska

Den thailändska örtsorten kännetecknas av en snygg buske med rödbrun blad av en lila nyans. Kanten på släta blad är räfflade. Växten ger skålen en kryddig kanelsmak. Kryddor är ett utmärkt tillskott till pickles, marinader, sallader, kötträtter.

Basil-sorten Opal kännetecknas av en buske upp till 62 cm hög. Många, stora blad, mörk lila i färg med en lila nyans och pepparfärgad arom. Under blomningperioden visas röda blommor.

snygg buske

Den doftande sorten Ararat kännetecknas av ett stort antal medelstora blad, mörk lila i färg. Tidigare mogna gränser tillåter att gröna skärs efter tre veckor. Höjden på busken är 55 cm. Den kryddig örten kan användas färsk, torkad eller läggas till olika rätter.

Sorten Yerevan används ofta i matlagning. Bladen kännetecknas av en ljus lila färg med en röd nyans och en trevlig arom av te med inslag av kryddor. Under blomningen visar ljusrosa blommor på busken.

används i stor utsträckning

Höjden på basilikbusken. Pepparom är 57 cm. Bladen är rödlila i färg. Växten innehåller många eteriska oljor, vitaminer och mineraler. Du kan klippa bladen för konsumtion efter tre veckor.

Vanilj basilika är en årlig växt med robusta stjälkar och stora mörklila löv. Bladen utskjutna längs kanterna. Höjden på busken är inte mer än 40 cm. Smaken av kryddig örter är ovanlig, bladen läggs till och med i rätter med frukt.

eteriska oljor

Röd

Röd basilika är en årlig, aromatisk ört som läggs till pickles, sallader, samt torkad och läggs till olika kött- och fiskrätter och smörgåsar. Beroende på variation kan de rödlila bladen vara grönaktiga eller lila.

läggs till marinader

Sorter efter arom

Det finns en annan klassificering av sorter av kryddig örter, som skiljer sig i arom. Varje sort kännetecknas av sin egen arom, lämplig för en viss kulinarisk maträtt.

Basilic Citron har en märklig doft som liknar lukten av citronmeliss, citron eller kamfer. Växten är inte lång, höjden på busken är 32 cm, bladen är medelstora, ljusgröna i färgen.Löv och stjälkar, på grund av en speciell citronaromatisk smak och lukt, läggs till juicer, glass, samt under beredningen av soppor, varma rätter.

skiljer sig i arom

Den kryddiga årliga basilika kryddnejlika bildar avlånga, taggade löv i en ljusgrön färg med en rik kryddnejlikarom. Buskens stam kan sträcka sig upp till 57 cm i höjden. En sommarstuga är dekorerad med en växt och kryddnejlika i marinader och såser ersätts med löv.

Kryddnejlika och pepparsorter (Basilisk, Marquis, Fantazer) kombinerade smaken och aromen av kryddnejlika och kryddnejlika. Örtan används ofta i matlagning.

Den peppiga örten kännetecknas av en skarp söt arom. Vissa örter i denna grupp har en subtil doft, medan andra har en klar, intensiv peppig lukt. Populära sorter inkluderar: Rosy, Pepper, Aramis, Osmin, Magic of the East.

former avlånga

Karamellutseendet läggs till bakverk och desserter för en smakrik syrlighet och en söt, fruktig arom. Kryddväxtens sorter i denna grupp inkluderar: Kanel, karamell, vanilj arom, husdjur, röd rubin.

Under vintern skörd, används Marinade varianter av basilika. I de flesta fall är det växter med gröna blad (Basilisk, grekisk, bredbladig). En variation med lila löv kan fungera, till exempel Cairo Ruby. Uppfödare har också avlat en speciell variation för marinader - Tempter.

Basiliensorten har en stark, doftande doft. Bladen är ljusgröna med en silverglans, stjälkar, knopparna är målade i lila-lila färg. Anis arom också i Aperitif, Delight, Gourmet.

kryddig surhet

Pepparmint örten innehåller arom och smak av mynta och kryddor. En känd representant för denna grupp av örter är den grekiska sorten.

Menthol-basilika läggs ofta till desserter och drycker. Huvudrepresentanterna för denna grupp är följande sorter: sammet, gourmet. De mörkgröna bladen är långsträckta. De har en tonisk och absorberande effekt.

Vaniljvarianter används främst för beredning av konfektyr. De kännetecknas av köttiga, saftiga blad. En välkänd variation av kryddig basilika är Vanilla Aroma.

kryddpeppar

Sorter efter växthöjd

Beroende på höjden på tillväxten av buskstammen skiljer de understora, medelstora och höga basilikasorter. Denna funktion blir avgörande när man väljer en sort för odling. Om det inte finns tillräckligt med utrymme kan du välja en bedövad variation.

Lågväxande sorter sträcker sig inte mer än 30 cm i höjd: Basilisk, Gnome, Gourmet, Stella, Malachite, Velvet. De kan odlas hemma, på en fönsterbräda, året runt.

Medelhöjden på varianterna av basilika når 58 cm i höjd: Ararat, Gentle Early, Delight, Greek, Karakum, Darkie.

höga betyg

Höga varianter av kryddig örter når 82 cm i höjd: Moskva-pärlan, Ruby of Cairo, Fantazer, Krim-lila.

Odlingsmetod

Basilika kan odlas i växthuset, i hemmet och i trädgården. Innan du väljer frön måste du bestämma vilken smak som är att föredra. Om du gillar en stark lukt och rik smak, är det bättre att välja den lila gruppen av växter. Gröna blad har en mer subtil och delikat doft.

Basilika i öppen mark planteras med plantor eller frön. Frön planteras när marken värms upp tillräckligt. Landningstid sammanfaller med de första dagarna i maj. De bästa varianterna av basilika för utomhusbruk är: Kanel, bord, anis, citron, karamell.

pärla från Moskva-regionen

Växten måste vattnas regelbundet, lossas och befruktas. När stammen sträcker sig upp till 19 cm skärs toppen av för att växa grön massa. Låt inte buskorna blomma, annars kommer smaken på bladen att gå förlorad.

Växthusbasil buskar växer snabbare och får riklig grönmassa, är mer skyddade mot skadedjur och sjukdomar, samt förändringar i lufttemperatur.

Du kan växa i växthuset basilika lila, kamfer, citron, kanel. För att få en bra skörd måste du förbereda jorden, den måste vara lös, lätt och bördig.

vatten regelbundet

Det är bättre att ställa in lufttemperaturen i växthuset på cirka 25 grader. På sommaren måste du regelbundet ventilera rummet. Sängarna vattnas rikligt en gång i veckan. Skärning av topparna utförs på en höjd av 20 cm. Under tillväxtperioden kan du lägga till urea och infusion av kycklingdroppningar.

För fönsterbrädan och balkongen är sorter som Marquis, Dwarf, Lemon, Yerevan, Clove lämpliga. När du odlar kryddor hemma är det viktigaste att ordentligt förbereda jorden för plantering. Dränering måste läggas ut på behållarens botten.

Fröna fördjupas med 10 mm, avståndet mellan hålen är 6 cm. Lufttemperaturen i rummet måste vara minst 21 grader, plantorna måste ha tillgång till ljus. Det rekommenderas att lossa jorden varannan vecka, jorden fuktas varannan dag.

tillväxtperiod

Genom odlingens geografi

Det finns inga speciella varianter av basilika för Sibirien. Det är bäst att välja tidiga mogna sorter med god kallbeständighet. En annan funktion är odlingen av grödor genom plantor. Följande sorter är lämpliga för det kalla klimatet i Sibirien och Ural: Basilisk, Baku, Yerevan, Anis Aroma, Tempter, Wizard.

De bästa varianterna av basilika för Moskva-regionen är: sammet, Jerevan, Robin Hood, Orion, Melkolistny, Ararat. Eftersom vädret i Moskva-regionen och centrala Ryssland kännetecknas av inkonsekvens rekommenderas det att odla basilika genom plantor. De börjar transplanteras i öppen mark under tjugoåriga maj, när risken för froståtergång minskar.

växande geografi

Fleråriga sorter

Släktbasiljen innehåller mer än 140 typer av kultur, bland vilka det finns perenner. De odlas som inomhusväxter i blomkrukor. Berömda fleråriga varianter av basilika inkluderar: Rama Tulasi (tunnfärgad basilika), Evenolny, myntbladad.

krukväxter

Sällsynta sorter

Bland de vanliga typerna av kryddig örter kan du också hitta sällsynta sorter av basilika.

Citronbasilkstammar och blad kan ätas färskt eller torkat. Det tillhör tidiga mogna grödor, de börjar skära greener efter 43 dagar. Busken sträcker sig upp till 38 cm i höjd, kompakt med små ljusgröna långsträckta löv och citrusarom.

Rubra-sorten är midsäsong (mognad sker på 43 dagar), busken är liten, kompakt. Bladen är stora, rödlila i färg med en skarp, rik arom.

torkad form

Edwins basilika kännetecknas av en låg buske med ljusgröna blad. Från den tidpunkt de första skotten visas tills de mognar tar det 40 dagar, så växten klassificeras som en tidig sort. Bladen har en intensivt kryddig arom.

Insamling och lagring

Basilikans löv och stjälkar måste avskäras innan de blommar, annars förlorar de smaken och aromen. Den optimala storleken på grenarna för skärning är 12 cm. Efter skärning bildar busken snabbt nya blad, så en ny gröda kan skördas före frost.

basilika stjälkar

Bladen kan torkas för vintern, men bara i skuggan, läggs ut i ett lager på en pappersyta. Torkade örter behåller sin doft och smak. Förvara torkade örter i en lufttät behållare, borta från ljus och fukt. Du kan krydda örter och frysa.

Basilika behåller alla dess egenskaper och smak även när den saltas. Växtens gröna massa skärs och placeras i glasbehållare, vilket strö varje lager med salt. Sedan överförs till kylen.

ett lager

Matlagningsprogram

Basilika används ofta i matlagning. Det ger skålen en speciell smak och underbar doft.Dessutom berikar det kroppen med vitaminer och mineraler, förbättrar matsmältningssystemets funktion och lindrar nervsystemet. Basilika läggs ofta till sallader. Den kryddig örten går bra med alla grönsaker.

Basilika är ett bra komplement till drycker och måltider. Torkade och färska örter tillsätts under beredningen av kött, fiskrätter och skaldjurrätter.

användning i matlagning

För att göra vanligt te med basilika, måste du lägga svart te och ett färskt lila kryddblad i en tekanna. Häll kokande vatten över blandningen och låt infunderas i 10 minuter. Socker läggs till det färdiga teet.

Basilika används ofta i marinader. Du behöver basilika grenar och vitlöksklyftor. Gräs och vitlök placeras i beredda steriliserade burkar. För närvarande bereds en marinad av en liter vatten, till vilken salt, socker och vinäger tillsätts. Banker hälls med kokande marinad. Kryddiga örter tillagade på detta sätt kan läggas till varma rätter senare.

krävs i tekanna

Slutsats

Bland de bästa varianterna av basilika kan du alltid välja en lämplig sort. Bland de klassiska sorterna är sorter med trevliga anteckningar av andra örter.

Genom att känna till särdragen med plantering och vård av grödan kommer det att vara möjligt att odla de bästa sorterna av basilika i ditt hus på ett växthus eller i öppna bäddar, såväl som i ett rum, på en fönsterbräda.

Typer och beskrivning av de bästa sorterna av basilika, deras odling i det öppna fältet

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa