Hur man växer ordentligt och tar hand om basilika i ett växthus

Att odla basilika i ett växthus är ett enkelt sätt att behandla dig själv och din familj med färska örter, vilket ger dig en värdefull källa av vitaminer och mineraler. Kryddan kan odlas inte bara under varma somrar, utan också i kalla vintrar när de planteras i ett växthus. För att få ett bra utbyte måste du veta om komplikationerna med plantering och vård av växten.

Växthusfördelar

Basilika har goda tillväxthastigheter utomhus och även i krukor. Allt fler trädgårdsmästare föredrar att plantera grönska i växthuset. Fördelen med att växa i växthusförhållanden:

växa ordentligt

  • grödans bästa utbyte;
  • inget beroende av väder- och miljöförhållanden;
  • förmågan att skörda året runt.

Basilika ligger väl intill andra växter, så det kan planteras i ett växthus med tomater, äggplantor och andra trädgårdsodlingar. Växten är krävande att ta hand om och kan ge färska gröna i stora mängder, vilket gör grödan lovande när det gäller industriell odling.

avkastning

Krav på växthus och mark

Kraven för en växthusstruktur beror på klimatförhållandena i en viss region och syftet med odling. I de centrala regionerna, med tidig plantering av grönska, rekommenderas det att bygga ett växthus av polykarbonat eller glas. Sådana material kan bibehålla värmen väl och överföra ljus, därför kan plantor i ett sådant skydd tåla även svår frost.

växthus och jord

Gödsel ger en god värmeskyddseffekt, därför rekommenderas det att blanda det med det översta jordskiktet vid plantering på våren. Trädgårdsmästare idag praktiserar odling av basilika på hyllor, vilket kraftigt utvidgar möjligheterna för att få en större grödevolym på grund av ökningen av planteringsområdet. Oavsett vilka metoder som används bör växthus för grönska vara på en solig plats och ha strukturer som gör att du kan ventilera rummet när som helst.

Vissa människor skapar självöppnande fönster när temperaturen stiger över det normala, vilket i hög grad underlättar planteringsunderhållet.

Basilika betraktas som en växt, vilket är ganska krävande på marken. Jorden ska vara måttligt lös och inte ha en ökad surhetsnivå. En sandjord med en rik sammansättning av organiskt material är optimal för växten. Före plantering förbereds jorden genom att ta bort det översta lagret och gräva det upp tillsammans med torv och sand. Sådant arbete kan utföras både på våren och på hösten.

hålla sig varm

Val av variation

Idag finns det cirka 150 typer av basilika, som skiljer sig i färg, bladstorlek, växttillväxt.Nybörjartagare rekommenderas att välja beprövade, krävande sorter. Om så önskas kan du samtidigt plantera flera växtsorter i ett växthus.

Yerevan

En årlig ört med en kryddig smak och rik på eteriska oljor, vitaminer och karoten. Från såddmomentet tills plantan är klar för skörd tar det i genomsnitt 45 dagar. Basilika av denna sort har en röd-lila bladfärg. Massan på en skott varierar från 300 till 500 gram. Örtens doft har en antydning av te och kryddor. Gröna kan användas färskt eller som smaksättning för olika rätter. Anläggningen används ofta av landskapsdesigners.

bladstorlekar

Sked-formade

Basilika fick sitt namn från bladens form, som är konkava inåt och ser ut som en sked. Växten har ljusgröna avlånga bladplattor utan tänder. Vid blommande bildas vita blommor. Smaken på basilika påminner om kryddnejlika och lövblad och därför byter jag ofta sådana kryddor när jag förbereder dem. Det skedformade utseendet används för att stugga och laga mat kötträtter, det sätter perfekt på smaken av tomat.

 konkav inåt

baku

Sorten odlades först i Azerbajdzjan. Utåt liknar bladens form Jerevanianska, men färgen på denna basilika är brun-lila och därför kallas den ofta "svart". De gröna har en doft av en blandning av anteckningar av mynta och kryddnejlika. Växten används oftast som ett krydda i kryddig orientaliska rätter.

smak blandning

Växer från frön och plantor

Frön planteras i en uppvärmd jord enligt ett schema på 30 med 15 cm. Frön har förmågan att gro i djupet, så det är korrekt att inte begrava dem utan strö dem på toppen med ett tunt jordlager. För helårsproduktion av anläggningen genomförs omsådd var tredje vecka.

I ryska regioner utövas plantning genom plantor oftare, eftersom basilika är termofil, med denna metod kan du växa gröna på kortare tid. Jorden ska vara lös och näringsrik. Blanda humus, torv och sand i proportionerna 2: 4: 1 vid självkokning. Det rekommenderas att douse jorden med kokande vatten och behandla den med en svag lösning av kaliumpermanganat.

uppvärmd jord

För sådd räcker en djup behållare med 5 cm. Frön fördelas jämnt över ytan och strö med jord. Som ett resultat bör frönen begravas på ett avstånd av 0,5 till 1 cm. Den rekommenderade temperaturen för odling anses vara från +20 till 25 ° C, de första skotten visas på 10 dagar. När groddarna når 2 veckors ålder utförs foder med en blandning av 4 gram superfosfat, samma mängd aska och 2 gram ammoniumnitrat.

Dykningen utförs efter uppkomsten av 2 riktiga löv. När du bildar 5 blad måste buskarna klämmas in för att bilda en större massa grönska.

Vid plantering i växthus bibehålls ett avstånd på 25 till 30 cm mellan angränsande buskar när man arbetar med höga sorter. För kompakta växter görs ett indrag på 15-20 cm. Avståndet mellan raderna bör vara från 20 till 30 cm.

jämnt fördela

Skötsel, vattning och utfodring

Vård består i att vattna, lossa och ta bort ogräs i rätt tid. Befuktning bör vara måttlig, annars hotas växten av en svart stjälk. Det är nödvändigt att ta bort blommor i tid, i detta fall kommer basiliken att bilda nya skott.

Växten matas en gång var 14 dag med användning av kväve-fosfor-kaliumgödselmedel för detta. För att bereda näringslösningen rekommenderas att du noggrant läser instruktionerna för beredningen. I de flesta fall utspäds produkten i proportioner av 10 gram per 1 liter vatten. Kväve har en stimulerande effekt på basilika och gör att det blir mer grönska. Kalium och fosfor bidrar till en bättre produktion av eteriska oljor.

lossa och ta bort

skörd

Nästan alla örter, inklusive basilika, skördas genom att separera bladen från huvudväxten. Det är viktigt att förhindra skador på huvudbussningen i form av att dra den ur marken. Samlingen består i regelbundet skärning av skottets övre del tillsammans med bladen.

separering av löv

Sjukdomar och skadedjur

Basilika anses vara en växt som är resistent mot sjukdomar och skadedjur. Faran för skador på trädgårdskulturen visas när reglerna för jordbruksteknik inte följs. Typiska misstag:

  • överdrivet vattning;
  • växtens hypotermi.

trädgårdskultur

De viktigaste växtsjukdomarna anses vara svarta ben, fusarium, grå rutt. För förebyggande rekommenderas det inte växtbasilika i flera år till ett ställe, desinficera frön, förhindra förtjockning och urvattning av jorden.

Funktioner för att växa på vintern

Basilika kan odlas i ett uppvärmt växthus på vintern, men få har råd. De flesta trädgårdsmästare använder krukväxt och odlar växten på en fönsterbräda för att få färskt grönska. Såning och vård av plantor i detta fall är standarder. Hemma måste du övervaka temperaturen i rummet; för att grönska ska återgå bör det vara från 20 till 25 ° C. Vid lägre temperaturer hämmas buskbildningen och växten börjar förlora sin doft.

växer på vintern

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa