Växande basilika från frön och vård i landet i det öppna fältet

Doftande och kryddig basilika, vars odling inte är särskilt svår, har varit känd för mänskligheten i mer än 5 tusen år och används ofta för både kulinariska och medicinska ändamål. Kulturen är opretentiös och dekorativ, den kan hållas hemma i fönsterbrädan som en krukväxt och färskt grönt krydda. Odlas på en personlig tomt eller i en grönsaksträdgård, kommer basilika att glädja sig med en riklig skörd hela sommaren, om du följer de enkla reglerna för jordbruksteknik.

Bekanta med basilika: växtbeskrivning

Basil (Ocimum) är en doftande årlig ört som tillhör familjen Lamiaceae. Namnet kan översättas från grekiska som "kungligt" eller "kungligt". Bland den stora variationen av örter och örter har den en dominerande ställning.

opretentiös och dekorativ

För att odla basilika i det öppna fältet är en mängd olika sorter av denna kultur lämpliga, som inte bara skiljer sig i bladens färg, utan också i deras smak. Den markade delen av växten kan vara gulaktig, mörkgrön och mörk lila. De örttrafiska stjälkarna växer inte mer än 0,3-0,6 m, täckta med glänsande och grova ägglånga löv. Skjutningen slutar i en blomsterdioxid av flera vita eller rosa-lila knoppar.

Eteriska oljor som finns i färska och torkade örter ger rätter en utsökt och sofistikerad, subtil smak av kryddor, delikata anteckningar av kryddig kryddnejlikor och syrlig citronaroma. Växten innehåller en rik uppsättning näringsämnen (phytoncider, kamfer, tanniner), vitaminer (E, A, C, PP, K, grupp B), mineraler (kalium, mangan, järn, magnesium, koppar, zink, natrium, kvicksilver och andra).

lila färger

Frösådd basilika

Sådd basilika kan utföras direkt i öppen mark i en trädgårdsmark eller tidigare i enskilda behållare för plantor, som flyttar till trädgårdsbädden efter början av stabil värme. Planteringsmetoden låter dig få en skörd av doftande greener mycket tidigare. På hösten har frönna tid att mogna och de kan samlas in för sådd nästa år. Detta alternativ anses vara det mest föredragna när man odlar grödor, men med den första metoden kan man också samla in många aromatiska örter.

öppen mark

När basilika sås: planteringsprocess

Plantera basilika plantor genomfördes ungefär 55-60 dagar före den förväntade dagen för att flytta plantor till öppen mark. Det rekommenderas att göra detta i slutet av mars eller början av april. Den här tiden räcker för full utveckling av plantor, det är inte vettigt att plantera tidigare. Först bereds en jordblandning av lika delar av torv, trädgårdsjord och välruttad humus. Du kan använda alla trädgårdsformler som säljs i butiker.

Jorden hälls i lådor eller enskilda krukor med ett obligatoriskt arrangemang av ett dräneringsskikt med en tjocklek av minst 3-4 cm.

För att påskynda groddningen rekommenderas det att gödsling av jorden dessutom med en speciell mineralkomposition framställd av kaliumklorid, urea, superfosfat och kaliumsulfat (½ tsk per 5 liter vatten). Jorden i lådan sprayas med en saltlösning och får värmas till rumstemperatur under flera timmar. Frömaterial förbereds i förväg. För att göra detta hålls den varm i cirka 2 veckor och omedelbart före sådd blötläggs den i 9-10 timmar i en lösning av kaliumpermanganat eller någon tillväxtstimulator (Zircon, Epin).

rörliga plantor

Du måste så basilika med denna teknik:

 • frön begravas i jorden inte djupare än 0,8-1 cm;
 • vattnas försiktigt med sedimenterat vatten vid rumstemperatur;
 • behållaren är täckt med glas eller genomskinlig plastfolie och placeras på en väl upplyst solig plats (fönsterbräda) med en temperatur på minst +23 ° C;
 • när de första skotten dyker upp (efter 7-10 dagar) måste temperaturen sänkas till + 17 ... + 20 ° С så att plantorna inte sträcker sig;
 • när 2-4 fulla blad visas, kan plantorna dykas i separata krukor.

rumstemperatur

Hur ta hand om plantor?

Vid odling av frö kräver basilika följande villkor:

 1. Regelbunden luftning av plantor. Skydd tas bort dagligen i 10-15 minuter.
 2. Bra belysning. Annars kommer plantorna att sträcka ut och bli förvrängda. De måste vändas regelbundet så att de inte växer ihop. Med brist på ljus kompletteras plantningen med lysrör eller fytolampor.
 3. Vattning. Det utförs försiktigt och försiktigt, endast med varmt vatten. Överdriven vattning av underlaget kan orsaka utveckling av ett svart ben, vilket kommer att förstöra plantorna. Om detta händer kan du spraya basilika plantor med en urealösning (½ tesked per 1 liter vatten).
 4. Lossa. Ungefär var 10-14 dag.
 5. Toppdressing. Efter uppträdandet av 5 löv, klibbas plantan för att öka busken. När sidoskotten växer lite befruktas plantorna med organiskt material (humus, gödsel).

luftande plantor

Plantera plantor i marken

Plantering av basilika plantor i öppen mark utförs endast när varmt väder kommer in och jorden värms upp till + 15 ... + 17 ° С. I de flesta regioner faller denna tid i slutet av maj eller de första tio dagarna av juni. Erfarna grönsaksodlare rekommenderar att man börjar härda plantorna ungefär en vecka före det förväntade datumet.

För detta tas behållare med växter ut och lämnas utanför i 15 minuter, gradvis ökas tiden i den friska luften till flera timmar. För att få en bra skörd av kryddig grönsaker är det nödvändigt att följa vissa villkor för jordbruksteknik.

marken värms upp

Vilken jord ska användas för att plantera basilika?

För denna kryddig ört väljs upplysta soliga platser på platsen. Men kulturen tolererar inte kalla vindar och drag, så det är tillrådligt att plantera plantor under skydd av stora träd och buskar, såväl som nära stängsel och olika byggnader. Basilikum växer bra på lösa, bördiga och väl dränerade lätta jordar. De bästa föregångarna för det är gurkor, tomater och baljväxter.

Det rekommenderas att förbereda platsen för plantering på hösten. Vid grävning till ett djup på minst 25-30 cm appliceras följande gödningsmedel per 1 m²:

soliga platser

 • humus eller ruttna kompost - 3,5-50 kg (beroende på näringsämnets sammansättning);
 • granulärt superfosfat - 20-25 g;
 • kaliumsulfat - 10-12 g.

Omedelbart före plantering vattnas marken rikligt med en lösning av gödselmedel (½ tesked kaliumklorid, urea och kaliumsulfat per ½ hink vatten).

Om det valda området ligger i låglandet är det bättre att göra bäddarna höga och omsluta dem med brädor eller annat material. Basilikum växer inte bra på fuktig, vattentät och lufttät jord.

annat material

Hur planterar man plantor korrekt?

Det är bäst att plantera plantor på en molnig och regnig dag för att undvika solbränna på känsliga löv. Gräv hål 9-10 cm djupa på ett avstånd av 15-17 cm från varandra, lämna åtminstone 25-30 cm mellan raderna, annars blir buskarna trånga. Du måste hälla vatten i hålen (minst 1 liter), så kan du plantera basilika i den våta marken.

Jorden runt varje växt komprimeras noggrant och vattnas igen. Första gången plantering på natten täcks med en film. När plantorna rotar väl och börjar växa, tas skyddsrummet helt bort.

känsliga löv

Basilikvård: funktioner som odlar en aromatisk växt

Basilika är en termofil växt, detta bör beaktas när man väljer en sort för plantering. Det måste anpassas till de lokala klimatförhållandena. I den mittersta banan rekommenderas det att odla denna kultur på ett plantplan. De bästa sorterna för denna region är:

 • Rysk jättefärgad purpurfärgad kryddnejlika.
 • Drake (kryddnejlika).
 • Peppery aroma (kryddig peppery).
 • Yerevan (pepperte).
 • Ararat (anis).
 • Valya (kryddnejlika).
 • Grekisk (pepparmynta).
 • Sammet (mynta).
 • Aniskin (anis).

aromatisk växt

För att odla basilika är det nödvändigt att utföra kompetent skötsel för den, som består i regelbunden vattning, lossning av jorden, ogräs och utfodring.

Vattna och ta hand om trädgården

För korrekt odling av basilika är det viktigt att observera vattningsregimen. Det är nödvändigt att fukta jorden först efter det att det översta skiktet torkat. Stark fuktighet kan leda till ruttning av rotsystemet. Det rekommenderas att vattna det efter ogräs och lossna, så att mer luft flyter till rötter och fukt sipprar ut snabbare. Det är nödvändigt att ta bort ogräs, eftersom de tar bort näringsämnen från den odlade växten och deras kraftfulla rotsystem stör störningen av kryddig gräs. Vi vattnar åsarna med extremt varmt, sedimenterat vatten.

kompetent vård

När behöver du mata en växt och hur gör du det?

För att få en god och riklig ökning av den gröna massan av aromatisk basilika är det nödvändigt att gödsla med gödselmedel som innehåller kväve. För att göra detta kan du använda en enkel nitrofosky och späda den i följande proportioner: 2 msk. l. granuler för 12 liter vatten. Du måste vattna varje buske, förbrukningen är cirka 3-4 liter per 1 m² planteringar.

Den första utfodringen utförs i slutet av juni eller början av juli, den andra - efter 3-4 veckor.

Denna ört är en sjukdomsresistent gröda. Alla sjukdomar i basilika är förknippade med ogynnsamma väderförhållanden eller misstag inom jordbrukstekniken. Med förtjockade planteringar, låga temperaturer och överdriven fukt kan det påverkas av fusarois och grå råta. Sjuka buskar tas bort och färska planteras på sin plats.

gödsling

Som profylax och i de inledande stadierna av utvecklingen av patologi används sprutning med en infusion av lökskal (4 delar vatten och 1 del lökskal). Det rekommenderas inte att plantera denna kryddväxt i mer än 2 år på ett ställe, eftersom detta ökar sannolikheten för infektion med svampinfektioner (fusarium).

Basilika insektsskadegörare är extremt sällsynta, de lockas inte av phytonciderna i bladen. Många trädgårdsmästare använder till och med denna gröda i blandade planteringar för att skrämma bort bladlöss och spindelkvalster från andra grödor.

lämnar phytoncider

Skörd: Hur skördar jag gröna?

Basilikskörden kan genomföras under hela växtsäsongen. Enstaka broschyrer för att äta kan rivas av hela tiden. Men du kan inte helt bära busken, eftersom den säkert kommer att dö. Efter början av blomningen förlorar den markade delen sin doft och sin ursprungliga rika smak, blir till och med bitter. Därför måste blommborstar på prover som inte är avsedda för efterföljande produktion av utsädesmaterial avskuras.

samla gröna

När och hur görs avbrottet?

Basiljen skördas massivt två gånger per säsong:

 1. Innan blomningen (början av juli), så snart knopparna visas, skärs det stora gräset av. Samla bara den övre delen och lämna de nedre grenarna.
 2. När sidoskotten växer bra på busken kan de också klippas av. Detta inträffar 4-5 veckor efter den första skörden (tidigt eller mitten av augusti).

För kryddig greener året runt kan flera basilika transplanteras i blomkrukor och hållas hemma på fönsterbrädan under vintern.

cutoff

Hur förbereder jag basilika?

För att odla basilika krävs en temperatur på minst + 20 ... + 25 ° C, så i slutet av augusti slutar buskarna att växa och användbara greener måste skördas för vintern för lagring. Detta görs på flera sätt:

förbered basilika

 1. Torkning. Kan torkas naturligt, där skurna grenar smulas i ett tunt lager och placeras på en torr, väl ventilerad plats utan direkt solljus. Du kan torka örterna i ugnen vid ca + 40 ° C eller i mikrovågsugn. Förvara det torkade kryddan i tätt slutna glas- eller porslinsbehållare.
 2. Frysning. Den gröna massan krossas, fryses, läggs sedan ut i enskilda påsar eller plastburkar och förvaras i frysen.
 3. Konservering. Det finns många olika recept där basilika saltas och konserveras. Det kan användas för att göra basilikapasta.

Torkning är det vanligaste sättet att skörda denna ört. I denna form behåller basilika sin ursprungliga aroma under längsta tid och en stor mängd användbara ämnen.

torkar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa