Hur man torkar basilika, användbara egenskaper och användning hemma

Kryddad basilika sorter fick erkännande i många länder för deras ovanliga doft. Moderna trädgårdsmästare odlar växten aktivt i sina sommarstugor, och riktiga gourmeter kan inte föreställa sig många rätter utan tillsats av torkad basilika. Kryddan är lätt att underhålla och kan enkelt odlas i olika miljöer.

Beskrivning och typer

Basilika tillhör blomsteravdelningen och kännetecknas av tetraedrala stjälkar upp till 60 cm höga. Växtens löv har en rik lila eller grön färg och en oval form. Ytan på bladen och stjälken är grov. Växten innehåller en eterisk olja som ger en kryddig arom.

gynnsamma funktioner

Uppfödare har utvecklat mer än 70 sorter av kryddor. Varje sort har individuella egenskaper och ett annat utseende. Buskar kan växa till en viss nivå, och blad av olika typer skiljer sig i form och färg. De vanligaste sorterna är citron, kryddor, kanel och vanlig basilika.

Sammansättning och användbara egenskaper

Växtens sammansättning har en rik uppsättning användbara element. Basilika innehåller karoten, tanniner, fiber och ett vitaminkomplex. Mineral- och växtkomponenter ingår också.

sorter av kryddor

Alla typer av basilika är användbara eftersom användningen ger skydd mot virus- och bakterieinfektioner, normaliserar sömn och förbättrar matsmältningen. Växten används för sjukdomar i lungorna, flatulens och mag-tarmsjukdomar.

Fördelar och kontraindikationer

Gröna fick popularitet bland trädgårdsmästare på grund av ett antal fördelar. Dessa inkluderar:

ger skydd

  1. Mångsidig användning, som gör att du kan använda vegetation i olika livssfärer.
  2. Möjligheten att växa utomhus, i växthus eller hemma.
  3. Sjukdomsresistens medan du följer grundläggande vårdregler.
  4. Gröna tolererar grannskapet väl i sängarna med andra örter och grönsaker, därför är plantering i samma växthus med andra grödor tillåtet.

Trots fördelarna med basilika bör den konsumeras i måttligt syfte för att inte bli förgiftad. Växten innehåller kvicksilverföreningar, så det är kontraindicerat för gravida kvinnor och små barn.

livets sfärer

Hur man torkar hemma?

Det finns flera sätt att torka färska örter, som skiljer sig från varandra när det gäller teknik och tidpunkten för att få det färdiga kryddan.Innan du väljer lämplig metod bör du veta om reglerna för att samla växten.

färdiga kryddor

När ska jag samla in?

Basilika som skördas i början av blomningen är lämplig för torkning. Du kan använda växtblommor eller blad. Det är tillåtet att torka alla typer av basilika, men det är viktigt att komma ihåg att deras smak och arom skiljer sig från det klassiska utseendet.

får torka

Hur man torkar i ugnen?

Torkning av anläggningen i ugnen är nödvändig vid en temperatur på 35 grader. Du kan lämna greenerna i ugnen tillsammans med stjälkarna eller separat. Du kan ta ut kryddan efter 4-5 timmar.

garderob behov

I en elektrisk torktumlare

Med den snabbaste torkningen av växten kan du få den färdiga produkten inom 5 minuter. Det räcker med att lägga urterna i den elektriska torken under denna tid och starta värmekraften på 700 W. De torkade bladen bör tas ut mycket noggrant, eftersom de blir mycket varma under bearbetningen.

snabbtorkande

Naturligtvis

För att torka greener utan mekanisk påfrestning kan du hänga små buntar med blad i ett mörkt rum med god ventilation och hög temperatur. Skaka basilikum med jämna mellanrum för att torka jämnt.

jämn torkning

Lagring

Om nödvändigt hålla torr basilika du kan lägga det i lergods eller glas. Under förutsättning att tätheten bibehålls behåller kryddan sin smak och arom under 3-4 år. För att förlänga hållbarheten rekommenderas det att placera behållare med örter på ett mörkt ställe och regelbundet kontrollera kryddan för mögel och insekter.

rekommenderad lagring

Ansökan

Växtens rika kemiska sammansättning utvidgar möjligheterna till användning i vardagen. Basilika används inom medicin, kosmetologi, matlagning och andra industrier.

Vardagsliv

För kvinnor

Kosmetiska produkter med basilikablad mycket populärt bland kvinnor. Beredningarna har antioxidantegenskaper och förbättrar hudens tillstånd. Infusion av växten och olja baserad på den hjälper till att bekämpa rynkor, bli av med vårtor och minska hårets skörhet.

populär bland kvinnor

Med PMS

Växtens egenskaper lindrar kvinnor från smärta innan menstruationen och har en positiv effekt på immuniteten. Kryddblad är en källa till järn, som med blodförlust aktivt lämnar kroppen och rengör den.

smärta

Med cystit

Ett avkok av örter för cystit minskar smärta från inflammation och minskar antalet obehagliga urineringar. För att förbereda lösningen räcker det att blanda en matsked basilikablad och 200 ml vatten, koka på låg värme i 7-10 minuter, sil och konsumera tre gånger om dagen.

obehaglig urinering

Bantning

Det rekommenderas att konsumera basilikafrön när du följer en diet för att gå ner i övervikt. Kryddan fungerar som ett naturligt absorberande medel och tar bort gifter, kolesterol och gifter från kroppen.

rekommenderas att konsumera

För män

Modern medicin bekräftar att växternas fördelar påverkar människors hälsa. Införandet av basilika i kosten fortlöpande har en positiv effekt på styrkan och förbättrar den sexuella lusten.

basilika i kosten

Inom folkmedicin

De fördelaktiga egenskaperna hos torkad basilika används ofta i traditionella terapier. Helande avkok, infusioner och balsam bereds från bladen. I praktiken hjälper växten att bota ett antal sjukdomar.

traditionell terapi

Med en torr hosta

För att bekämpa torr hosta rekommenderas det att brygga basilikabaserat te. Genom att konsumera infusionen efter måltiderna kommer det att vara möjligt att tona upp, minska smärta från en övre luftvägsinfektion och lindra irritation i halsen.

rethosta

Försvagning av tandemaljen och tandkött

Ett antal komponenter som utgör grönska hjälper till att stärka tändernas emalj och skydda tandköttet från magsår. Växten dödar bakterier i munnen och tar bort tandsten.

tand emalj

Med njursten

Det rekommenderas för dem som lider av njursten att ta juice av växten blandat med honung dagligen. Användningen under sex månader aktiverar urladdningen av beräkningar och stabiliserar tonen.

njursten

För att stärka synen

Närvaron av A-vitamin i greener förhindrar synskada och eliminerar delvis närsynthet. Speciellt användbart är användningen av basilika för att stärka synen i barndomen.

förbättra synen

Under stress

Riboflavin och rutin i växten återställer nervsystemet. Tack vare detta är en person mindre utsatt för stress och nervösa nedbrytningar. Basilika-te har en lugnande och avslappnande effekt på en person.

riboflavin och rutin

Från tyngd i magen och mag-tarmproblem

Om smärta uppstår i magen, rekommenderas att brygga 1,5 teskedar i 250 ml kokande vatten. Den filtrerade infusionen bör drickas två glas dagligen. Den veckokursen hjälper till att rensa kroppen och eliminera gastrointestinala problem.

tyngd i magen

För immunitet

Den medicinska växten ökar immuniteten när den används ofta. De fördelaktiga komponenterna i basilika stärker kroppen och främjar återhämtning efter allvarliga operationer. Regelbunden konsumtion av gröna ger styrka och energi.

ökar immuniteten

Med reumatism

Avkok baserat på torkad basilika lindrar muskel- och ledvärk. Växten har en antiseptisk och irriterande effekt på smärtsamma områden. För artrit och reumatism hjälper salvor och krämer som innehåller greener.

muskler och leder

I matlagning

Färska eller torkade basilikablad är särskilt uppskattade på det kulinariska området. Kryddans aromatiska och smakegenskaper kompletterar kött- och fiskrätter, sallader och snacks. Växten ger rätter en kryddig smak som kombinerar bittra anteckningar och hårdhet.

kulinariska

Magiska egenskaper

Enligt många övertygelser har basilika magiska egenskaper och lockar kärlek, välstånd och lycka till huset. Anläggningen upprätthåller en lugn atmosfär, förhindrar konfliktsituationer, skyddar huset från olyckor.

magiska egenskaper

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa