Hur man odlar basilika från frön hemma för plantor

Basilika plantor ger dig möjlighet att få doftande greener för landets bord i början av juni. Anläggningens hemland är Indien. Men över hela världen uppskattas det för sin kryddig smak och lukt.

Kulturen är termofil. Men det kan odlas även i regioner med ett svalt klimat. Planteringsmetoden hjälper trädgårdsmästare att lura naturen: växten får tillräckligt med värme och ljus.

Gröna används i matlagning: skär i sallader, dekorera rätter. Basilika går bra med tomater, fisk och skaldjur. När den planteras i ett växthus lockar den pollinerande insekter. Vissa trädgårdsmästare dekorerar sina blommor: växten blommar med vackra blommor av olika nyanser. De tilldelade phytonciderna förbättrar luften i landet.

växa basilika

Såddatum för basilika plantor

Det finns sorter av olika mogna perioder. Men växtsäsongen för en växt är 120-160 dagar. Det bör planteras på åsar efter början av varmt väder. Jorden ska värmas upp.

Plantor bör köras ut 50-60 dagar före planerad placering på permanent plats. Enligt kalendern är det 20-25 mars.

När du odlas i ett ouppvärmt växthus kan du plantera plantor när vädret är soligt. Ultraviolett ljus räcker för att värma den skyddade marken. Då rekommenderas det att så en månad tidigare.

 villkor för plantor

Plantor jord sammansättning

Vissa trädgårdsmästare använder färdig mark för gröna grödor. Innan sådd rekommenderas att det spills med "Fitosporin" för att förstöra skadliga organismer.

Ett annat sätt: komponera marken själv. På hösten bör du förbereda komponenterna:

 • neutral torv (4 delar);
 • flodsand (1 del);
 • mogen kompost (2 delar).

bereda komponenterna

Det rekommenderas att lägga komponenterna i matpåsar och placera dem under en tak utanför eller på en kall veranda. På vintern fryser innehållet, insektslarverna dör.

En vecka före den förväntade såddan, sätta påsarna till värme. Blanda sedan delarna, spill med en rosa lösning av kaliumpermanganat. Vätsketemperatur - 60 grader Celsius.

Vid svår kontaminering, behandla komponenterna med en herbicid enligt anvisningarna. Såningstiden försenas tills kemikalierna går sönder.

mat produkter

Förhållanden för att odla plantor hemma

Trädgårdsmästare odlar basilika innan de planteras i marken på vanliga fönsterbrädor. Att få friska växter är enkelt: du måste följa jordbruksmetoder.

vanliga fönsterbrädor.

Sådd

Skörden ger en korrekt utförd operation. Kan odlas från dina egna frön eller köpas. Hur man fortsätter:

 • fröbehållare måste ha dräneringshål;
 • basilika tål inte vattning av jorden (häll ett lager expanderad lera eller tegelflis på botten);
 • Häll jord i behållare, kompakt lite (lämna 3-4 cm till kanten);
 • spilla jorden med en lösning av kaliumhumat (driftstemperatur 40 grader Celsius);
 • plantera frön jämnt, strö jord på toppen;
 • kompakter jorden, lägg på en påse med hål för luftintag ovanpå.

vattenlogging av jord

Frön gror i ljuset på en varm plats... Placera plantan behållare på en lätt fönsterbräda. Temperaturen bör vara 24-25 grader Celsius. Plantor visas på den 10: e dagen.

Ibland sker landningen på ett originalt sätt. Ett lager snö som är 0,5 cm tjockt hälls ovanpå den förberedda behållaren, frön sprids på den, sprids över ytan med en tandpetare. Stäng med en påse med hål eller glas. Snön smälter, kornen dras i marken. Med denna metod inträffar kortsiktig fröskiktning.

plantor kapacitet

Belysning: hur man gör det rätt

Det finns inte tillräckligt med ljus i rummet för tillväxt av plantor. Så snart plantor visas bör du börja markera växterna. Det rekommenderas att använda en agrolamp med en lampskärm: den styr balken.

Förse växter med 16 timmars dagsljus. Med en minskning av markeringstiden ströks plantorna. Basilika ser svag ut.

gör det rätt

Dränering

Växten tolererar inte stillastående vatten vid rötter. Dränering rekommenderas för att förhindra sjukdom.

För detta används expanderad lera, tegelflis, krossade skal som tvättats och skålls med kokande vatten. De ska läggas på botten upp till 1 cm tjocka.

sjukdomsprevention

Vattning

Basilhälsa beror på korrekt vattning. Jorden ska inte fuktas före uppkomst. Kotyledonösa blad är känsliga för överflödigt fukt. Vattning bör göras var tredje dag med en medicinsk spruta.

Efter tillväxt av riktiga löv kan du återfukta mer rikligt. Åtgärden bör utföras efter att jordens översta skikt har torkat helt. Det rekommenderas att använda en vattenkanna med regndusch.

bör genomföras

Toppdressing

Basilikplantor växer i begränsade behållare. Jorden är tillräckligt bördig för frögroning. Men med ytterligare tillväxt minskar näringsinnehållet. Det är dags att börja gödsla.

Införandet av kväve väcker snabb växte... Det rekommenderas att använda plantormineralkomplexet. Om det inte finns, ska du använda en infusion av spisask (en matsked per 1 liter, insistera, späd med 5 liter vatten). Toppförband utförs en gång i veckan.

frögroning

Dyka

Ibland sågar trädgårdsmästare basilika för ofta. Tät plantering provocerar utsträckning av växterna. De ska uttunnas eller skäras öppna. Den optimala plockningstiden är 2 riktiga ark.

Det rekommenderas att använda en speciell skopa för plockning. De tar försiktigt upp växten och transplanterar den i en ny behållare med jord. Ryggraden (vid behov) kan förkortas med en tredjedel.

dra växter

nyper

Nypningen bör göras när det 5-6: e riktiga bladet växer tillbaka. Denna operation:

 • gör växter att buska;
 • bromsar bildningen av pedunkler;
 • stimulerar tillväxten av sidoskott;
 • förhindrar att dra.

Det rekommenderas att klämma med en nagelsax som gnuggas med alkohol. De måste noggrant avskära växtens topp.

nagelsax

Möjliga problem med basilika plantor

Ibland misslyckas trädgårdsmästaren med att odla friska plantor. Skälen är olika. För att förhindra misstag rekommenderas det att följa odlingstekniken.

felförebyggande

Frön gror inte

Det första skälet är att frönen har ruttnat. Trädgårdsmästare:

 • överdriva det med fuktning av jorden vid plantering;
 • glömde att göra dräneringshål i behållaren;
 • gav inte ventilation av plantor;
 • avlägsnade inte kondens som samlats på filmen eller glaset.

Det andra skälet är dålig kvalitet eller utgått plantmaterial.

planteringsmaterial

Plantor faller

Detta beror på införandet av överskott av kväve. Växter är undernärda eller skuggade. Det rekommenderas att tunna ut plantorna och lägga till ett mineralkomplex.

adekvat näring

Plantor växer inte

Växter får ingen mat eller ljus. Ibland är det påverkan av mark som är förorenad med bakterier. Det rekommenderas att endast använda jordblandningar av hög kvalitet och följa odlingsteknikerna.

 markbakterier

Dragande

Detta är en konsekvens av att temperaturen och ljusförhållandena inte följs. Växten är på en skuggig och för varm plats. Det måste överföras till en annan fönsterbräda.

ljuslägen

Blackleg

Sjukdomen orsakas av överdriven vattning eller markfukt med förtjockade planteringar. Det rekommenderas att ta bort sjuka växter. Håll marken i ett halvtorrt tillstånd. Täta landningar - tunna ut eller öppna. Dammning av marken med aska förhindrar sjukdom. Vattning rekommenderas med vatten vid rumstemperatur.

förtjockade planteringar

Gula blad

Detta är en signal om mikronäringsbrist. Det rekommenderas att mata regelbundet med ett balanserat komplex.

balanserat komplex

Fläckar på bladen

Visas som ett resultat av solljus på känsliga växter. Det rekommenderas att skugga plantor. För att göra detta använder du vit lutrasil med låg densitet.

det rekommenderas att skugga

Landa i marken

Basilikplantor planteras på ett permanent ställe när jorden värms upp till 15 grader till ett djup av 10 cm. Det rekommenderas att förhårdna växterna i 2 veckor.

Växter ska placeras enligt schemat: 30 cm x 30 cm (för kraftiga sorter) eller 15 cm x 15 cm (för låga).

värmer upp jorden

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa