Är det möjligt att så basilika innan vintern och hur man tar hand om den

Många trädgårdsmästare tränar basilika plantering före vintern. Men i detta fall odlas kryddan inte i trädgårdsplanen utan hemma. Basilika är en tropisk ört som älskar skötsel. Därför är plantering av frön bara en liten del av odlingsprocessen.

Kan basilika planteras före vintern?

Naturligtvis är det möjligt att odla en gröda på vintern. Men för att få en bra skörd är det viktigt att förbereda frönna ordentligt för sådd. För att eteriska oljor ska lämna kornen blöts de i vatten i flera timmar. Detta beror på att eteriska oljor hämmar fröns groddning.

många trädgårdsmästare

Notera! Eftersom dagen är kort på vintern kräver ytterligare grödor att växa grödan ytterligare belysning. För att göra detta placeras en lampa nära behållaren varje kväll.

Vintervarianter

Det finns flera varianter av basilika för vinterodling:

dagen är kort

  1. Markis. En kallbeständig sort som mognar på cirka 40 dagar. Växten kännetecknas av en stark stam och en höjd av 20–25 cm. Bladen av denna sort är små och släta, med en ljusgrön färg. En växt väger cirka 150 gram. Marquis har en uttalad kryddnejlikt-peppig aroma. Sorten kan odlas i det öppna fältet under en filmomslag, men med förbehåll för frånvaro av frost. Annars kommer kulturen inte att stiga.
  2. Små blad. En midsäsongsort som kännetecknas av smala, små blad. Kulturen har en sötaktig smak med en subtil tårsmak.
  3. Kryddnejlika. Sorten kännetecknas av en stark arom och en uttalad kryddnejlikanis-smak. Kulturen mognar i genomsnitt 40 dagar. Växten växer upp till 40 cm, kännetecknas av stora blad med skrynkliga och räfflade kanter.

växten väger

Förbereda behållaren och marken för plantering

Det bästa basilika växer i färdiga blandningar som kan köpas i specialbutiker. Om mark från trädgården används för plantering, befruktas det preliminärt med mineralämnen.

I behållarna där kulturen ska odlas görs små hål i botten, varefter ett dräneringsskikt läggs ut med expanderad lera eller småsten. Dess närvaro är nödvändig för att avlägsna överflödigt fukt från behållaren.

mark för plantering

Det finns ett annat effektivt sätt att förbereda jorden för basilika. Den kalcineras i en ugn vid en temperatur av 80-90 grader. Detta kommer att desinficera marken och få ett bra utbyte.

Regler för vinterlandning

Innan de sås frön dras de i vatten i flera timmar, varefter de planteras i behållare med fuktig jord. Avståndet mellan fröna bör vara minst 7 cm, plantningsdjupet ska vara 1 cm.Efter avstigning täcks behållarna med fastfilm och tas bort till en plats där det inte finns direkt solljus. Samtidigt bör lufttemperaturen inte vara lägre än 23 grader. När groddarna groddar transplanteras de.

effektiv metod

Skötselfunktioner

Basilika älskar ljus. Belysning krävs minst 12 timmar om dagen. Eftersom vinterdagarna är korta är det viktigt att ge dina växter extra ljus. Lamporna hängs direkt ovanför växtbehållarna. Det är också viktigt att komma ihåg att bristen på värme skadar grönska.

För att få en bra skörd bör temperaturen i rummet där basilika odlas vara minst 20 grader.

Eftersom inomhusluften vanligtvis är torr på vintern behöver grödan inte bara vattning utan också regelbunden sprutning av bladen från en sprayflaska. Vattna kulturen på morgonen med uteslutande sedimenterat vatten. Efter uppkomsten av de första bladen, klämmas topparna på basilika, vilket främjar tillväxten av buskarna i bredden och inte upp.

älskar ljus

Växer i ett växthus

Många trädgårdsmästare föredrar växthusbasilodling. Samtidigt bör växthusarna värmas väl. En vägg i dem är döv, vilket ökar temperaturen i rummet, vilket hjälper till att spara på uppvärmningen. Ett mer ekonomiskt alternativ för att täcka växthuset är ett dubbelt lager plastfilm. För att bibehålla den optimala temperaturen för basilika i rummet använder trädgårdsmästare ruttna gödsel och halm.

Ursprungligen läggs biobränsle ut under en film, och efter några dagar bestäms det på bäddarna och strö på toppen av marken förberedd för sådd.

Rummen värms upp med ugnar eller elektriska spisar. Jordens mark bör vara lös och lätt. Före plantering befruktas den med ruttna gödsel. 10-15 dagar efter plantering av frön matas det med urea eller droppningar.

preferens för växthus

Växthusbasil odlas på två sätt:

  1. Från plantor.
  2. Sådd frön.

I det andra fallet sås frönna i lätt jord. Efter att två löv visas på växterna görs en plockning. Avståndet mellan växter bör inte vara mindre än 5 cm, detta är det enda sättet de kan utvecklas normalt. Efter 30-40 dagar transplanteras plantorna i växthuset. Grunt spår görs under det, som ligger på ett avstånd av 15 cm från varandra. Varje vecka behöver sängarna rikligt med vattning med sedimenterat vatten.

pre-sådda

Eftersom basilika är en termofil kultur är det viktigt att bibehålla lufttemperaturen i växthuset, det bör vara minst 22 grader. Det är viktigt att komma ihåg att anläggningen heller inte behöver överdriven värme, så växthusarna ventileras då och då.

Vad ska man göra på våren?

Skörda basilika är ganska enkelt. Den löviga delen och stammens toppar skärs försiktigt med en kniv eller sax. Det är viktigt att skörda växterna innan de blommar, eftersom deras blad innehåller under denna period den maximala koncentrationen av eteriska oljor.

stjälpspets

Gröna kan ätas färska eller torkade. I det andra fallet förvaras växterna i ett varmt rum. Det är optimalt om det är en vind där lufttemperaturen är minst 25 grader. Burk torr basilika och i ugnen, men det är viktigt att inte överdriva den med temperaturen, annars förlorar växten sina gynnsamma egenskaper. Efter proceduren bör stjälkar och blad på grönska bryta lätt. Torkad och krossad basilika placeras i en glasburk, täcks med ett lock och förvaras på en mörk, torr plats.

placeras i förvaring

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa