Hur man odlar basilika hemma på en fönsterbräda från frön

Basilika är en värdefull ört med en kryddig smak. Det används inte bara som en doftande smaksättning för olika rätter, utan också som en medicinalväxt med antiinflammatoriska, bakteriedödande, tonic och andra användbara egenskaper. Växten är termofil, så perioden för dess odling i det öppna fältet är bara 3-4 månader. För att ha färska örter på ditt bord året runt, fundera över hur du odlar basilika på din fönsterbräda hemma.

Hemodlade basilikasorter

För att odla basilika hemma på en fönsterbräda kan du välja valfri sort. Men man måste komma ihåg att småbladiga och mindre storlekar växer snabbare och kräver mindre arbetskraft. För lila basilika och andra höga sorter tar det mer tid och noggrann observation av hållningsförhållandena.

växa basilika

Följande sorter är mest populära bland trädgårdsmästare:

  • Violett.
  • Citron.
  • Kryddnejlikdoft.
  • Markis.
  • Dvärg.
  • Jerevan.

Violet är ett stort blad av basilika som når en höjd av 50 cm. Bladen är lila eller lila i färg. Växten är mycket dekorativ och har den mest uttalade aromen.

hemma

Citron är en liten lövhög sort. Bladen är ljusgröna i färg, avlånga med små villier på ytan. Har en rik citrondoft.

Kryddnejdoft är en dekorativ variation av grön basilika. Busken är sfärisk. Bladen har en kryddnejlika doft med en blandning av lagrar.

Marquis är en liten, liten kompakt busk från mitten av tidigt mognad. Bladen har en kryddig doft.

Dvärg är en miniatyrsort som når en höjd på 10-20 cm. Ibland är den grön och lila. Har en skarp och skarp smak. Dekorativ buske, sfärisk.

Yerevan är en lågväxande lilla basilika. Har en peppig smak med anteckningar av te.

hög variation

Landningsmetoder

Det finns flera sätt att plantera ett krydda. Det snabbaste och minst tidskrävande är att transplantera en färdig planta från trädgården. För detta tas unga skott och placeras tillsammans med en jordklump i en kruka. Det bör noteras att fruktningen av en sådan växt är den kortaste, eftersom blomningen börjar snart och den måste uppdateras.

Metoden att odla basilika med frön är den mest arbetskrävande och tidskrävande. Den huvudsakliga fördelen med denna metod är buskens livslängd. Under lämpliga förhållanden och korrekt skötsel kan unga greener skördas under ett helt år.

dekorativ buske

Burk växtbasilika 1-2 frön i en stor kruka eller så flera dussin frön i en vanlig ytbehållare. Om ungefär en och en halv månad, när plantorna når en höjd av 5-7 cm, kan de planteras i enskilda krukor.

Markval

Efter att ha beslutat om planteringsmetoden kan du börja förbereda jorden.

plantor nådd

Växten kännetecknas av höga krav på kvarhållande, inklusive jordens kvalitet. För att basilika ska må bra i fönsterbrädan måste marken i vilken den växer vara bördig, lätt och låta luft och fukt passera bra. För att göra detta kan du ta i lika stora andel universell jord för inomhusväxter och trädgårdsjord, som måste behandlas mot skadedjur före användning. Jorden från butiken behöver inte förbehandlas, eftersom producenterna tar hand om detta i förväg.

En blandning av vermicompost med kokosnötsubstrat i ett förhållande av 1: 2 eller med jord för tamplantor i ett förhållande av 1: 4 är också lämplig.

Det är viktigt att komma ihåg att ett dräneringsskikt är en förutsättning för basilika. För att göra detta måste ett lager expanderad lera, småsten eller skum med en höjd av 2-3 cm hällas på behållarens botten.

hög exakthet

Basil odlingstank

Innan du planterar frön måste du välja rätt behållare baserat på den valda planteringsmetoden. Om ytterligare plockning av plantor förväntas, gör i det första steget alla små krukor och koppar eller en låda på 7-10 cm hög.

Om du planerar att odla basilika i en kruka utan att transplantera, bör behållarens volym vara 1,5-2 liter, och höjden ska vara minst 15 cm. Varje behållare för att odla kryddig krydda hemma ska vara utrustad med dräneringshål.

växande basilika

Försäker fröberedning

Processen för grodd av groddar från frön i fönsterbrädan kan ta flera veckor. Detta beror på att frön från denna kryddig växt har ett tätt skal som innehåller eteriska oljor. För att påskynda uppkomsten av plantor måste du utföra följande åtgärder.

Innan sådd bör basilikafrön blötläggas i varmt vatten i 1-2 dagar. Vattnet bör bytas var 8-12 timme. Därefter kan frönna hållas i 2 timmar i en ljusrosa lösning av kaliumpermanganat för att utesluta möjlig utveckling av svampinfektioner. Efter denna tid torkas fröna på en trasa eller servett och sås.

svampinfektioner

Såning av basilikafrön

När du växer basilika hemma måste du komma ihåg att växternas hälsa, dess tillväxt och skörden är beroende av rätt plantering. Frön från denna kryddig växt är små, så de behöver inte djupt begravas. Det optimala inbäddningsdjupet är 1 cm. Avståndet mellan framtida växter bör vara 10-15 cm. Om frönen sås i en gemensam behållare för efterföljande plockning är det nödvändigt att lämna minst 2 cm fritt utrymme i rad och 5-7 cm mellan raderna Skada inte unga rötter vid transplantation.

Fröna placeras i väl fuktig jord. Efter plantering måste behållaren täckas med fästfilm, glas eller en plastpåse för att skapa en växthuseffekt och läggas bort på en mörk, varm plats och undvika att vara i närheten av öppna ventiler. Skyddet tas bort en gång om dagen i några minuter för att förhindra utveckling av mögel. Detta görs före uppkomsten av skott, varefter skyddet tas bort helt.

sådd frön

Villkor för spirande frön

Basilika tolererar inte låga temperaturer, därför är de optimala förutsättningarna för frögroning + 25 ... + 28 ° C. Det krävs inte att fukta jorden dessutom före grodd, utan vid behov kan du bara spruta ytan lätt från en sprayflaska. Under nödvändiga förhållanden kommer unga skott av basiliken att dyka upp i 5-7 dagar.

Efter uppkomsten av de första skotten överförs behållarna till en väl upplyst, dragskyddad plats. Lufttemperaturen i rummet bör vara inom + 20 ... + 25 ° С. När temperaturen sjunker under denna nivå börjar växten sakta i utvecklingen och förlorar sin doft.

basilika kan inte stå

Det är bättre att odla basilika i naturligt ljus under den varma säsongen, när dagsljuset är minst 12 timmar. För belysning på vintern måste du använda ytterligare konstgjorda källor, till exempel fytolampor. De slås på i 3-4 timmar på kvällen och ligger på 25-30 cm från växternas toppar. På molniga dagar kan dessa lampor vara kvar hela dagen.

När plantorna växer upp till 5-7 cm måste de vid behov tunnas ut och täckas med 2-3 cm mark så att groddarna sträcker sig mindre och benet blir starkare.

först skjuter

Basiliska vårdregler hemma

För att basilika ska växa bra, vara doftande och saftig, behöver den konstant måttlig hydrering. Under varma perioder, vattna växten varje dag på morgonen. Du kan också spraya gröna hela dagen med en sprayflaska. Det är viktigt att komma ihåg att jorden inte kan tappas för att undvika stillastående vatten och rotrot.

Under höst-vinterperioden är basilika tillräckligt för att vattna två gånger i veckan.

doftande och saftig

För bättre luftgenomtränglighet lossnar jorden i behållare med växter en gång varannan dag. Gör detta när busken når en stor storlek. För omogna skott utförs inte denna procedur för att undvika skador på det ännu inte bildade rotsystemet.

För god tillväxt är det nödvändigt att mata växterna med organiska gödningsmedel en gång varannan vecka. En universalgödsel baserad på kompost eller humates är väl lämpad för detta.

bättre andningsförmåga

skörd

Den första basilika-greenerna kan erhållas 1-1,5 månader efter sådd av frön. För att få plantan hemma i fönsterbrädan frodig och gren väl måste du regelbundet klämma bort 1-2 sidoblad. För första gången kan detta göras när 4 vuxna löv visas på busken. När växten har 6-8 blad, klämmer den på toppen och säkerställer utvecklingen av sidoskott. Denna procedur utförs var 2-3: e vecka. Laterala skott klemmas också vid tillväxtpunkten bakom det tredje lövparet.

Minst fyra nedre blad ska finnas kvar på varje växt, eftersom nya skott därefter kommer att bildas i sina axlar. Om du klipper av dem, kommer växten att växa uppåt och inte i bredd, och en vacker frodig buske fungerar inte. Dessutom kommer dess avkastning att minska avsevärt.

första greener

När de första knopparna dyker upp, avlägsnas de omedelbart tillsammans med de två nedre bladen. Om detta inte görs, förlorar basilikum sin smak, blir tuff och olämplig för mat.

Växande basilika från sticklingar

Det finns ett annat intressant sätt att odla basilika på fönster hemma. Den består av följande: från en vuxen buske som köpts i en butik eller växer i en trädgård i det öppna fältet, separeras en sido stjälk och placeras i en behållare med vatten. Det viktigaste är att stjälken är färsk och inte har tid att förlora sin elasticitet. Vattnet måste bytas varje dag. Efter 1-2 veckor kommer rötter att visas och växten måste planteras i en kruka.

första knoppar

Denna metod är bekväm för dig som vill växa basilika på balkongen utan att spendera mycket tid och ansträngning. Den första skörden med denna planteringsmetod kan erhållas på 7-10 dagar, men växten kommer att leva högst 4 månader.

anläggningen kommer att leva

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa