Användbara egenskaper och kontraindikationer av lila basilika för kroppen, dess användning och sorter

Basililila anses vara en vanlig årlig växt som ibland helt enkelt läggs till maten. Men i själva verket är denna kultur unik och är populär inte bara bland kulinariska experter utan också bland forskare. På grund av de gynnsamma egenskaperna hos lila basilika används växten ofta i medicin för beredning av mediciner som behandlar olika sjukdomar.

Beskrivning

Basilika tillhör familjen av labiate växter som många används för att göra kryddor. Sedan antiken har invånarna i Mellanöstern och Indien använt denna ört för att skapa aromatiska kryddor.

I Europa blev basilika inte omedelbart popularitet utan först efter flera århundraden. Med tiden har röd basilika blivit ett favoritkryddor av franska gourmeter.

Redan under andra halvan av det sextonde århundradet användes denna aromatiska växt som krydda för fisk- eller kötträtter över hela världen.

Hemlandet för denna årliga växtväxt är Sydasien, eftersom det är där de mest gynnsamma förhållandena för dess odling. Men idag odlas detta krydda i alla länder. När optimala förhållanden skapas för att växa basilika växer växten upp till 70–80 cm i höjd. Mogna buskar är täckta med avlånga och äggformiga löv, på spetsarna finns små villier och tandkrossar.

basilikaegenskaper

Lila basilika är mycket vacker under blomningen. Spikelets eller borstar bildas på den, som, när de blommar, får en lila eller rosa färgton. För att växten ska blomstra bra måste du odla den i växthusförhållanden. När de odlas utomhus kan planterade plantor dö även med minimal frost.

Näringsvärdet

Innan du planterar basilika eller lägger den till diskar, bör du bekanta dig med sammansättningen av denna växt.

Växten innehåller mycket vatten, kolhydrater, ask, fiber och till och med fett i mängden 0,6 gram per 100 gram greener. Separat bör nämnas vitaminer, som också finns i stora mängder. Framför allt i gröna vitaminer, som ingår i grupp B. Dessa inkluderar folsyra, pantotensyra, riboflavin, tiamin, niacin och kolin med pyridoxin. Växten innehåller också vitamin A i form av betakaroten och askorbinsyra. I mindre mängder innehåller gröna vitaminer från PP-, K- och E-grupperna.

näringsvärde för basilika

Grönsaksbasillen i Ararat innehåller en stor mängd användbara spårelement. Växten är rik på magnesium, natrium, fosfor, kalcium och kalium. Den innehåller också cirka 350 gram selen, zink, mangan och järn. Många är förvånade över kaloriinnehållet i gröna, eftersom det är ännu mer än gurkor och är cirka 25 kcal.

Basilika kännetecknas av dess arom, som förekommer på grund av de eteriska oljorna i kompositionen. Olika typer av greener innehåller från en till en och en halv procent eteriska oljor som saponin, ocymen, kamfer och metidhavinol.

Basililila: egenskaper

Varje person som planerar att använda växten i matlagning eller vid behandling av sjukdomar bör bekanta sig med de gynnsamma egenskaperna och kontraindikationerna för lila basilika.

basilika ararat

Gynnsamma funktioner

Många är intresserade av hur lila basilika är användbar och om den har några användbara egenskaper. Denna växt har varit känd för sina medicinska egenskaper i många år. Även i Ryssland kallade alla gröna den kungliga örten, eftersom den ofta användes av traditionella läkare vid behandling av olika sjukdomar.

Många visste om fördelarna med lila basilika för kroppen och därför använde de det ofta för att lindra inflammation i könssystemet eller rena kroppen. Det användes ofta för att bli av med sjukdomar i matsmältningssystemet.

På grund av det höga innehållet av vitaminer i växten används det för att dra åt naglar, ändra hudens utseende och förbättra blodkärlets elasticitet. Gröna blad innehåller många eteriska oljor som inte bara ger dem en behaglig lukt utan också berikar dem med användbara mikroelement. På grund av detta används ofta bladens växter för att förbereda mediciner för kvinnor och män från flatulens.

basilika i blommor

Många kallar basilika för en utmärkt radioskydd, som kan skydda människokroppen mot de negativa effekterna av strålning. Örtens fördelaktiga egenskaper inkluderar dessutom dess antimikrobiella effekt, på grund av vilka sjukdomar i de inre organen behandlas och sår på hudens yta desinficeras.

Läkare råder män med erektil dysfunktion att ta basilika mediciner. Gröna är ett utmärkt afrodisiakum som ökar styrkan och sexlysten hos killar i alla åldrar.

De gynnsamma egenskaperna hos röd basilika kan hjälpa människor med svår migrän att klara. För att eliminera huvudvärk måste du ta ett varmt bad till vilket lite basiljolja har lagts till. För att förbättra den läkande effekten rekommenderas att du lägger lite grädde och några droppar honung till oljan.

Skadan av lila basilika och kontraindikationer

Innan du behandlar sjukdomar med basilika rekommenderas att du bekanta dig med dess kontraindikationer för att inte skada din hälsa. En sådan örtartad växt ger inte alltid bara fördelar och därför kan vissa människor inte använda den.

Det rekommenderas inte att använda basilika örtagemedel för gravida flickor. Regelbunden användning av dessa läkemedel kan påverka graviditeten. Personer som har drabbats av stroke eller hjärtattack måste också vägra mediciner. Att använda preparat tillverkade av dessa örter kan förvärra välbefinnandet för personer med högt blodtryck eller diabetes mellitus.

Om du fortfarande var tvungen att ta sådana mediciner, bör du inte dricka dem på mer än tre veckor. Dessa läkemedel innehåller många eteriska oljor som är skadliga för kroppen om de tas i stora mängder.

De bästa sorterna av lila basilika

Många som vill odla basilika hemmamöter problem när du väljer en mängd olika greener. Därför rekommenderas det att du bekanta dig med de bästa sorterna av lila basilika i förväg.

Röd rubin

Kultivaren är en mängd röd basilika som ofta odlas av trädgårdsmästare. Funktionerna i Red Ruby inkluderar storleken på buskarna, som kännetecknas av deras kompakthet. Den vuxna växten är täckt med mörklila löv. Mogen basilika används färsk eller fryst.

basilika i trädgården

Opal

Opalbuskar är täckta med röda blommor och purpurfärgade löv. När du växer från varje växt rekommenderas det att skära av alla blommor försiktigt så att de inte stör störningen av bladen. Blad av denna sort används som tillsatser för pickles, såser, sås och grönsaksallad. Under en säsong skördas cirka 2-3 kilo basilikablad från en kvadratmeter trädgård.

Mörk opal

Trädgårdsmästare anser att denna speciella sort är en av de bästa bland andra sorter av lila basilika. Mörka opalblad är rika på karoten, phytoncid, vitaminer och eteriska oljor. De är ganska stora i storlek och luktiga. Löv används för att skapa konserver, vingrönsaker och sallader. Sorten används också för dekorativa ändamål för att dekorera gränser eller blomsterbäddar.

basilika

Filosof

Älskare av tidiga mogna växter bör uppmärksamma Philosopher-basilikasorten, eftersom dess tekniska mognad inträffar 45 dagar efter plantering. Grönska är kompakt och växer bara 35 cm i höjd. Bladen på mogna buskar har en kryddnejliksmak och en kraftfull arom. Växten används som ett smakämne för konservering och beredning av sallader.

ararat

Buskar av lila Ararat skiljer sig från andra sorter, eftersom de växer upp till 80 cm. Bladen på buskarna är lila med en grönaktig nyans. De innehåller många eteriska oljor och karoten, varför greener ofta läggs till grönsaksoppor, sallader och ostar.

Helig

Den heliga basiljens egenskaper är dess viktigaste funktion. Växten är rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer, varför sorten ofta används inom medicinen.

Yerevan

Den lila växtsorten Yerevan används aktivt inte bara för beredning av kulinariska rätter utan också för dekoration. Detta är möjligt tack vare de stora röda bladen som täcker Yerevan-basilika.

Lila stjärnor

Buskar av lila stjärnor klassificeras som mitten av säsongens växter som mognar en och en halv månad efter plantering. Buskar växer upp till 45 cm och är täckta med äggformade blad, målade i en mörk lila färg. Sorten används som smaksättning för rätter eller sallader.

lila basilika

Den svarta

En utmärkande egenskap hos Black Basil är dess mörklila blad med tänder på kanterna. De har en svag kanellukt som visas omedelbart efter att växten mognar. Sorten används för att tillverka marinader, konserver och fiskrätter.

Växande

Att växa basilika buskar från frön anses svårt eftersom anläggningen behöver ständigt underhåll. Endast varma områden som ständigt är upplysta av solljus är lämpliga för landstigning. Invånare i de norra regionerna måste använda växthus för att plantera en växt för att skydda greenerna från frost.

basilika plantor

De ägnar sig åt plantering under andra halvan av maj, då lufttemperaturen inte sjunker under noll grader. Minst 3-4 frön placeras i varje hål. Efter plantering av fröet måste plantorna ständigt tas om hand. Riktig vård består i snabb matning och vattning av buskar. Dessutom behandlas växter regelbundet med skyddsmedel för att skydda dem från skadedjur och sjukdomar.

Lila basilika för läkning

Basilikbuskar används ofta för beredning av medicinska avkok och tinkturer som kan bota en person från olika sjukdomar. Innan du använder örter för medicinska ändamål bör du bekanta dig med recepten för beredning av läkemedel:

basilikabehandling

  • Ökad aptit.Basiljemediciner används ofta för att öka människans aptit. För att förbereda buljongen hälls den torkade örten med varmt vatten, täcks med ett lock och infunderas i cirka 10-15 minuter. Därefter filtreras vätskan och tas i en tesked före måltid.
  • Behandling av inflammation. Avkokmediciner används ibland för att behandla inflammation. När du skapar ett avkok, hälls fyra gräsblad med kokt vatten och infunderas i 40 minuter. Åtgärden drickas dagligen, tre gånger om dagen.
  • Otitis mediebehandling. För att hantera otitis media måste gräsbladen blandas med honung, tillsättas kokt vatten och placeras på en gasspis. Buljongen avlägsnas från värmen efter en halvtimme och kyls ner till rumstemperatur, varefter en kompress görs från den.

Matlagning användning

Basilika används ofta i matlagning när du skapar olika rätter. I torr form används växten som smaksättning för rätter gjorda av paprika, tomater eller aubergine. Kryddiga örter går också bra med persilja, dill eller mynta. Det är bättre att inte lägga basilikablad till rätter med koriander, eftersom dessa växter inte kombineras.

Färska blad används för att förbereda sallader med alla grönsaker. Basilika går särskilt bra med tomater och därför lägger många till den i tomatsås eller ketchup.

Slutsats

Lila basilika odlas i grönsaksträdgårdar eller växthus av många grönsakstillverkare. Innan du odlar sådana greener, rekommenderas det att du bekanta dig med funktionerna i dess användning och växer hemma.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa