Vad är basilika, var växer den och hur ser växten ut

Inte alla är bekanta med kryddbasiljen. Därför är det intressant att veta vad det är basilika. Örns sonorösa namn är fascinerande, förknippat med orientalisk mat, dofter av exotiska rätter. Basilik översätts från grekiska som "kunglig", "kunglig". Gräset tillhör Yasnotkov-familjen och anses inte vara en nyfikenhet för sommarinvånare. Kryddvarianter har utvecklats, som odlas överallt, vilket tillför konserver till olika rätter.

Biologisk beskrivning och distribution

Mer än 70 sorter av kryddig örter är kända för forskare, men 3 arter är vanligast i grönsaksträdgårdar, som skiljer sig åt bladens storlek och färg. Beroende på applikationen skiljer man sig från kamferbasilikum, används i medicin, doftande eller vanligt för beredning av kryddor.

biologisk beskrivning

Om man i länderna i Medelhavsområdet hittar en kryddig växt i naturen, odlas den i andra regioner, odlas för behandling, för konsumtion. I Grekland kallas örten reagan, och i Indien kallas den tulsi - ojämförbar. Gräset tål inte alls frost, därför är det vanligare i områden med bekväma klimatförhållanden: i Kaukasus, på Krim, på Stilla öarna. Men sommarinvånare odlar också basilika i Sibirien och väljer sorter anpassade till svårare förhållanden.

Hela växten är doftande: både basilikans blad och stjälk och blåsornas blomfall.

Bland växter finns det både årliga och fleråriga exemplar.

 kryddväxt

Basilikafoto

Jag undrar hur basilika ser ut i trädgården. Denna anläggning har tetraedriska stjälkar som stiger upp till 30-60 centimeter över marken. Du kan dekorera platsen med sängar av olika typer av växter. När allt kommer omkring kan basilikablad vara grönt, lila eller vinrött. Och när gräset blommar är det omöjligt att ta bort ögonen från miniatyrkopparna med vita, rosa, lila nyanser. Blomställningarna är upp till 30 centimeter långa och står högst upp på stammen. Samtidigt sprids arom från plantorna runt och lockar insekter med en peppig, mynta, citrondoft.

Det finns sorter med släta och fluffiga blad och stjälkar. På dem finns körtlar som utsöndrar eteriska oljor med olika dofter.

ser ut som basilika

I slutet av augusti - början av september, i stället för blommor, bildas svarta nötter, där basilika frön döljs. De är oberoende spridda över territoriet, så gräset sprider sig. För att undvika kaotisk tillväxt av kryddan samlas frön och planteras i sängar i soliga områden eller i ett växthus. Basilika odlas också i krukor i fönsterbrädan.

Basilika sammansättning

Den aromatiska örten innehåller många fördelaktiga element. I de gröna delarna av växten, nästan alla B-vitaminer, askorbinsyra. Basilikablad uppskattas för närvaron av kalium, kalcium, magnesium, järn, kolin i dem. Därför är det användbart att skörda löv för medicinska ändamål.

doftande ört

Bland grönska är basilika känd inte bara för doftande blommor, växten har också medicinska egenskaper. Löv och stjälkar används som smaksättning på grund av förekomsten av eteriska oljor. Torra örter används av kulinariska specialister för att tillaga rätter av franska, georgiska, italienska köket. Det finns bara 23 kilokalorier i 100 gram krydda. Växtens delar innehåller mer proteiner och kolhydrater än fetter. Näringsvärdet för torkat gräs ökar när kolhydratinnehållet i det ökar.

På grund av basilernas rika sammansättning har växten både medicinsk och utmärkt smak. Det rekommenderas att använda det som en smaksättning i dieter för dem som vill tappa extra kilo.

doftande blommor

Basilikaanvändningar och gynnsamma egenskaper

När man talar om användningen av en kryddig ört menar de vanligtvis basilika. De uppfödda växtvarianterna har många kulinariska och medicinska fördelar.

Inom medicin

Basilikamfer används aktivt i medicin. Till och med under krigsåren användes växten för att förbereda kamferalkohol, som fungerade som ett utmärkt antiseptiskt medel för behandling av sår.

basilika sammansättning

Användningen av den vanliga basilika örten baseras på det faktum att basilika hjälper till vid behandling av patienter med:

 • asteni;
 • försvagad andningsfunktion;
 • cirkulationsstörningar;
 • depressivt tillstånd i centrala nervsystemet;
 • epilepsi;
 • huvudvärk och tandvärk;
 • förkylningar i övre luftvägarna, halsont.

Kryddprodukter slutar kräkningar. De bör användas för att förbättra matsmältningen, öka aptiten.

Bladinfusioner används för sköljning med stomatit, kompresser vid behandling av allergisk dermatit.

andningsfunktion

I matlagning

Basilika, dess blad, färska och torkade, används i matlagning. Grekisk, kaukasisk, italiensk mat kan inte föreställas utan denna smaksättning.

Grönsaksbasillen i centralasiatiska rätter kallas rayhon. Inte en enda maträtt med nationell mat kan göra utan smaksättning. Och huvudrätten hos befolkningen i Kaukasus kryddas med torkad Reagan-ört. Färska unga skott äts råa med nöje.

färskt och torkat

Söt basilika läggs:

 • Franska i såser, soppor;
 • briterna - keso, pates, grytor och tomatsallader;
 • Italienska kockar strö pasta, kokt och gelé fisk med pulveriserat krydda;
 • att krydda sallader, såser, ketchups;
 • vid tillverkning av korv, konserverade och rökt produkter.

För att örten ska behålla sin doft i skålen, strö skålen med krydda innan servering. En portion är tillräckligt med 0,5 gram torkat örtpulver.

tomatsallader

Inom kosmetologi

Läkemedels örter med en stark aroma förbises inte av parfymer. Den eteriska oljan som erhålls genom ångdestillation används ofta vid beredning av kosmetika för hudvård. Efter användning av grädde, gel med basilikolja, blir huden fast, elastisk, föryngrat.

Antioxidanter i växten har en positiv effekt på återställningen av metaboliska processer i dermis på cellnivå, normaliserar vatten-salt och fettbalansen.

Juicen från den krydda örten hjälper till att läka inflammation i huden, att läka sår. Därför använder de doftande basilika i lotion, rengöringsmedel. Läkemedlen kan minska mängden akne i ansiktet, läka purulenta sår med akne.

parfymers uppmärksamhet

Ört med lukten av citron, kanel, mynta tillsätts som smakämne till tvål, parfym, tandkräm. Dessutom har medlen en antiseptisk effekt på vävnader och slemhinnor.

Personer med allergiska reaktioner och känslig hud bör inte släppas med kryddbaserad kosmetika.

antiseptisk verkan

Hemma

En erfaren hemmafru kan använda vanlig basilika för att smaka husets lokaler genom att sprida grenarna på pergamentpapper.

Anläggningens färdiga olja är begravd i speciella aromlampor och väljer önskad lukt. Lägg till 2-3 droppar i hinken när du rengör huset för att rengöra golvet. Och tappar de på en mjuk servett och torkar de av möblerna.

Städning av huset

Vid hemmakonservering används färska blad av kryddig örter, vilket lägger till marinader för att förbereda ämnen för vintern. Växten går bra med tomater. Det kommer att lägga originalitet till ketchups och såser.

Du kan laga örten, fälla den i lufttäta påsar och skicka den till frysen. Så till nästa skörd kommer värdinna att använda kryddor.

Bladen hålls färska i en glasburk när de hälls med olivolja. I 3 månader kan du krydda rätter med kryddig örter.

glasburk

Användbara egenskaper och kontraindikationer för användning av basilika

Liksom alla essentiella oljeväxter är det nödvändigt att använda kryddiga örter med försiktighet, särskilt för dem som lider:

 • störningar i blodkoagulation;
 • tromboflebit, åderbråck;
 • magsår och 12 duodenalsår;
 • hypertoni och hjärtsvikt.

Skadar örten för allergiker som har reaktioner på växtens starka kryddig aroma.

blodkoagulering

För att öka aptiten är det värt att använda basilikablad och lägga till dem i te eller disk, men överdriven konsumtion kommer att irritera slemhinnan i magen och tarmarna.

Använd inte preparat med växtbaserade eteriska oljor mer än 3 gånger i veckan. Överdriven doser kommer att leda till förgiftning. Det är farligt att ge kryddbaserade produkter till barn under 7 år, kvinnor under graviditet och amning. Grönsaksgrödor som söt basilika kan ha oförutsägbara reaktioner. Doftande, det kan orsaka yrsel, svimning när det tas i stora mängder.

Du bör inte släppas med att tugga färska blad av växten för dem som har ökad känslighet för tandemaljen.

Innan du använder preparat baserade på kryddig örter är det nödvändigt att konsultera en läkare.

ökad aptit

Folkrecept

Traditionell medicin rekommenderar att man tar söt basilika i fall där:

 1. Stenar i transport. De lägger ett par gräsblad i munnen under resan.
 2. Nervsystemet är deprimerat, det finns en känsla av tyngd i magen. 15-30 gram råmaterial hälls med kokande vatten i mängden 60 ml. Produkten måste infunderas före kylning, sila sedan och ta ett halvt glas två gånger om dagen. Efter en veckas behandling, ta en paus i 14 dagar och upprepa sedan kursen.
 3. Skott i öronen. Juicen från växternas blad och stjälkar pressas ut när gräset ännu inte blommat. I sin rena form kan den begravas i öronen med purulent otitis media.
 4. Avslöt en urinvägsinfektion. Inuti, använd i utspädd form, blanda med vatten i lika stora mängder. Lösningen tas för cystit, pyelonefrit 2-3 gånger om dagen. Du kan byta ut juicen mot en infusion av basilikablad: 2 matskedar örten per 500 ml varmt vatten. Drick ett halvt glas tre gånger om dagen.
 5. Du måste förbättra synen. Komprimeringar för ögonlocken är gjorda av eterisk olja i mängden 2-3 droppar per glas varmt vatten i 10-15 minuter en gång om dagen. Tack vare den starka antioxidanten i basilikaolja kan du hålla synen intakt fram till ålder.
 6. Du måste förbereda dig för en baby. För att underlätta förlossningen börjar de dricka en infusion av vanlig basilika, citronmelisse, borage, violetta blommor på en vecka och tar växter i förhållandet 2: 2: 1: 1. Häll 1 matsked av samlingen med 500 ml varmt vatten. Drick 100 gram av läkemedlet, alternerande med te från hallonblad.
 7. Det är nödvändigt att eliminera inflammation i munnen.För att lugna en tandvärk, använd en infusion av blad och skölj munnen 2-3 gånger om dagen.
 8. Halsont, hosta. Basilikum eterisk olja (4-5 droppar) kan tillsättas potatisbuljongen och andas in.

rörelsesjuka i transport

Färskt gräs lämnar luften inomhus, avvisar insekter. Indianer och afrikaner gnider läder med krossade kryddblad för att bli av med flygande parasiter.

Intressanta fakta om basilikan

Det finns många intressanta saker förknippade med basilika. Där plantornas buskar växte, visas inte skadedjur i trädgården och grönsaks trädgården. Därför är det värt att börja odla örter på din webbplats, eftersom basilika kommer att locka med sin lukt och gynnsamma insekter, som pollinerar trädgårds- och grönsakskördar. Växten lockar bin, humlar i växthuset, så du kan plantera kryddig gräs också där.

buskar växter

Indianer anser att den aromatiska växten är gudomlig. Det skyddar hemmet från onda trollformler, rensar den mänskliga aura. Och egypterna använde aromatiskt pulver i blandningar för mumifiering. En radband gjordes från plantans stjälkar, som kunde skydda från onda krafter, det onda ögat.

I länderna i södra Europa anses Reagan vara en anläggning som indikerar lojalitet och kärlek. Om en ung man tar en stjälk av gräs från en flickas händer, blir han hennes brudgum. Ansågs som en kraftig afrodisiakum kommer örten att hjälpa till att öka sexlysten. Det rekommenderas att ta örten innan kärleksglädje för både män och kvinnor.

Smaken på basilika anses vara jämförbar, kunglig. Trots allt serverades tidigare rätter med kryddor endast i rika hem. Nu kan alla njuta av aromen genom att lägga till färska blad till sommarsallader. Utan dem kan du inte skapa en riktig italiensk pestosås.

pesto

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa