Hur man ordentligt odlar och tar hand om aubergine i det öppna fältet, jordbruksteknik

Kulturälskare strävar efter att få skörden utan mycket ansträngning. Odling av aubergine är en besvärlig process, men med förbehåll för kraven och reglerna för vård får de deklarerade skörden.

Beskrivning av anläggningen

Kulturen i sig är en vild växt från Indien. Där äts dess frukter under mycket lång tid. I Europa var de länge försiktiga med fruktens kultur. Och den odlades bara som en prydnadsväxt. Men gradvis gick grönsaken in i kosten och började vinna popularitet. Överallt odlas aubergine som en årlig gröda, men få människor vet att det faktiskt är en perenn.


Växtens frukter används för alla beredningsmetoder. De förbereder varma rätter, kalla snacks, sallader och alla typer av vinterförberedelser.

I det första utvecklingsstadiet, ett svagt rotsystem, som utvecklas över tid och penetrerar 0,4-0,5 m i djupet.

Stammen är mycket stark, vid en ålder av 2 månader stelnar den och blir i stånd att självständigt stödja fruktens vikt utan att binda den till stöd. Stamfärgen varierar beroende på kultivar och varierar från grön till lila. Aubergineblommor arrangeras enskilt eller i lockar på 3-5 st. Deras färg varierar också beroende på sort. Tillhör kategorin självbestämd.

Växtens frukter skiljer sig från varandra på följande sätt:

 • Längden varierar från 12 till 30 cm.
 • Diameter från 5 till 15 cm.
 • Form: cylindrisk, avlång, päronformad, rund, rund.
 • Vikt från 50 g till 2 kg.
 • Färg: vit, grön, lila, lila, röd, gul, orange och andra nyanser.

Fruktens kött är också i olika färger. Smakens egenskaper beror på kulturtypen, ibland bitter, ibland inte. Det finns cirka 200 frön i en grönsak. Deras spiringskapacitet varar från 3 till 8 år.

Aubergine sorter

Olika val är fantastiskt. Sommarbeboarna har ett brett utbud av kulturtyper. Således väljer odlaren en anläggning för sig själv som uppfyller familjens behov.

mogen aubergine

Valet av sort utförs enligt följande kriterier:

 • Fruktens utseende. Ett val görs mellan små eller stora frukter, lila, röda, gröna och andra färger. Smakens egenskaper hos dessa tecken förändras praktiskt taget inte.
 • Typ av buskar.Välj mellan hög och kort, kompakt eller spridande.
 • Skördsvolym. Olika typer ger olika indikatorer från 1 till 17 kg frukt från 1 m2.
 • Mognande termer. Tidig mognad, tidiga, medelstora och sena kultursorter.
 • Arter för alla odlingsmetoder. På öppen eller skyddad mark, för direkt sådd i marken eller odlingsmetoden.
 • Andra samtidiga faktorer: immunitet, kallbeständighet, värmebeständighet och mer.

Nu är valet bara upp till grönsakstillverkaren, du bör läsa beskrivningen och välja sorter som är lämpliga för odling i en viss region.

Grundläggande krav för odling

Att följa reglerna och kraven hjälper dig att få den deklarerade aubergineutbytet. Med korrekt skötsel och skapande av nödvändiga förhållanden erhålls rekordutbyten. Det viktigaste är hårt arbete och tålamod.

aubergine växer

Den värmeförsörjande kulturen tolererar inte kalla snaps, brist på solljus, vind och frost.

Växande krav:

 1. Platsval. Platsen ska vara väl upplyst, fri från drag och kraftig vind. Det rekommenderas att plantera auberginebuskar bakom hallon eller vinbär. Täta växter skyddar känsliga växter från vinden.
 2. Med en brist på ljus, aubergine tar sin färg, är frukterna inte bundna alls. Växten uppför sig också när temperaturen sjunker. Vi rekommenderar att du installerar bågar och täcker sängarna med polyeten.
 3. Näringsjord. Obligatorisk introduktion av gödsel, kompost, humus och andra ämnen som kan göra jordkompositionen mer bördig.
 4. Rätt passform. De odlas genom direkt sådd i marken eller av plantor. Det är viktigt att såga omedelbart i separata behållare för att inte skada rotsystemet.
 5. Agrotekniska tekniker. En snabb borttagning av ogräs, korrekt lossning och toppförband ökar utbytet.

aubergine växer

Det finns få krav, men de är alla betydelsefulla och måste uppfyllas.

Funktioner i jordbruksteknik vid odling av aubergine

Växande kultur är det viktigaste att inte bli besviken. Om du känner till vissa funktioner i jordbrukstekniken bör fel inte uppstå. Efterlevnaden av reglerna kommer att leda till positiva resultat. Korrekt planterade aubergine kommer att glädja dig med en riklig skörd.

Förbereda trädgården

Det första steget är att välja en plats för landning. Platsen ska vara i solen, stängd från vind och drag, och jorden ska vara bördig. Jordbrukstekniken för odling av grödor varnar för att plantering i flera år på samma plats är oönskad. Växterna blir sjuka och avkastningen sjunker betydligt.

aubergine växer

På hösten introduceras färsk gödsel i jordens sammansättning, grävs upp och lämnas för vintern. På våren, innan grävning, tillsätts mineralgödsel och träaska med humus. Allt blandas väl och aubergine planteras i förberedda hål.

Förberedelse för odling av plantor

När en kultur planteras på detta sätt förbereds jorden för plantor på hösten. Sodmark, torv, sand och humus blandas i förhållandet 2: 2: 1: 2. Allt blandas noggrant och mineralgödsel, kalium, superfosfat och urea tillsätts. Små mängder träaska tillsättes.

När plantan frön börjar vattnas marken med kokande vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat. Jorden är klar, nu bör du förbereda frön från grödan avsedd för plantering.

Den optimala temperaturen för grodd frö är + 20 ... + 23 ⁰С. Vid lägre temperaturer får äggplantor inte gro.

aubergine växer

En vecka i förväg kontrolleras auberginefrön för groddning. För detta är en del av plantmaterialet lindad i en fuktig trasa eller en bit gasväv. Håll varmen tills groddar syns. Därefter beräknas resultatet. Ju högre andel grodd frön, desto bättre är plantningsmaterialet.

Innan sådd ska plantmaterialet desinficeras.För att göra detta räcker det att hålla frön i en svag lösning av kaliumpermanganat. Högst en halvtimme, sedan tvättas de och får torka. Därefter hålls frönen på begäran av odlaren i en tillväxtstimulator.

Sådd frön

Först bestämmes tidtagningen, sedan sås plantmaterialet i beredda behållare. Dagen bestäms utifrån egenskaperna för klimatet i den växande regionen och tillverkarens rekommendationer.

Landning utförs enligt följande:

 • marken vattnas;
 • avståndet mellan fröna är 2 cm;
 • avstånd mellan rader 3-4 cm;
 • om odling utförs utan plockning sås 2 frön i en behållare;
 • strö över ett lager jord 1 cm;
 • åtdragen med polyeten eller täckt med glas;
 • innan gror, låt det stå på ett mörkt ställe, vars temperatur är 30 ° C;
 • efter uppkomsten, sätta på en solig fönsterbräda.

aubergine växer

Första gången, före uppkomsten av de första riktiga bladen, vattnas med en sprayflaska.

Plantor vård

Lufttemperaturen i rummet med aubergineplantor bör vara minst +17 ⁰С. Efter några dagar bör temperaturen höjas till +26 ⁰С. Dagsljuset bör vara minst 10 timmar. Följaktligen, med brist på solljus, installeras ytterligare belysningslampor. De placeras på ett avstånd av 20 cm från plantornas toppar.

Vuxna växter vattnas mycket noggrant vid roten. Ungefär en gång i veckan. Vatten för bevattning tas varmt eller sedimenteras.

Växten matas flera gånger under tillväxtperioden under rumsförhållanden:

 • 2 veckor efter grodd;
 • efter en plockning, om den utförs;
 • några dagar innan du flyttar till en permanent plats.

aubergine växer

Sådan vård gör att du kan odla högkvalitativa, starka plantor som ger en god skörd.

Dyk plantor

Efter uppkomsten av det andra riktiga bladet dykas plantorna. För att göra detta placeras de i separata behållare. Detta för att säkerställa att växterna bildar ett starkt rotsystem och inte sträcker sig ut. Jorden för transplantation tas fruktbar, väl uppvärmd och desinficeras. Planterade en aubergine i en behållare, vattnas väl och placerades på en upplyst plats.

Transplantation till öppen mark

Vid tidpunkten för transplantation i öppen mark bör 6-7 riktiga ark bildas på äggplantor. Sängen är förberedd hög, avståndet mellan raderna är minst 1 meter. Lämna 40 cm mellan buskarna.

aubergine växer

I trädgården görs hål 15 cm djupa, vattnas med vatten, i dem och utförs plantering av aubergine... Transplantera endast med jord eller torvkruka. Växter är begravda tills de första bladen, vilket gör det möjligt att bilda ytterligare rötter.

Kulturvård

När den planterade aubergine växer behöver den uppmärksamhet och vård. Det består i att observera enkla jordbruksmetoder som utförs för alla kulturer. Korrekt efterlevnad av dem leder till att ett positivt resultat uppnås. Att ta hand om kulturen är inte så svårt som det verkar vid första anblicken. Det är viktigt att förstå svårigheterna och tillämpa dem i praktiken.

Befruktning

Hur snabbt växten utvecklas beror på korrekt utfodring av aubergine. Efterlevnad av doseringen hjälper till att odla grödan, inte den gröna massan. Kulturen älskar utfodring, det är bättre att kombinera organiskt material och mineralgödsel. Ju fattigare landet är, desto oftare appliceras toppdressing.

matning

Växter behöver:

 • kväve;
 • fosfor;
 • magnesium;
 • kalcium och andra spårelement.

Att växla kemiska foder med organiska ämnen är det bästa alternativet. Komplexa mineralgödselmedel är lättare att beräkna och organiskt material är säkert för människors hälsa.Du bör vara extremt försiktig med organiska gödningsmedel. Det är viktigt att inte överdriva det. Ett överskott av kväve som finns i deras sammansättning påverkar i hög grad tillväxten av grön massa.Gödselmedel appliceras huvudsakligen på roten, detta hjälper till att undvika brännskador på växter och påskyndar absorptionen.

Vattna och lossna

Vattning av auberginebuskar krävs regelbundet. Det finns inget behov av att vattna omedelbart efter transplantation, eftersom aubergine planteras i vattnade hål. Efter 5 dagar, vattnas för första gången. Om det är regnigt väder, vattna det en gång var tionde dag, om det är torrt och soligt, då oftare - en gång var tredje dag. Vattnas med varmt vatten på morgonen, strikt vid roten till varje växt.

vattna aubergine

De lossar marken runt äggplantorna efter varje vattning, först med 4 cm, under blomningen med 6 cm, efter utseendet på äggstockarna med 7 cm. Det är omöjligt att gå djupare, eftersom rotsystemet är för nära ytan. Om buskarna, efter att ha lossnat, är lite trasslade, kommer detta att säkerställa bevarande av fukt och tillförsel av syre till rötter. Dessutom kommer tillväxten av ogräs att avta.

Bushformation

Om växterna inte är standard måste de knytas till stöd. Detta minskar risken för att styvsonen bryter med frukten. Förutom strumpeband kräver vissa auberginesorter formning. Alla stegvis tas bort innan gaffeln, de tar bara ut användbara ämnen, men bär inte frukt. Men det finns ett plus från dem, i värmen de täcker marken, förhindrar det att torka ut snabbt.

aubergine växer

Det är en personlig fråga för varje grönsaksodlare att beta växter eller inte. Men alla gulnade blad och frukt som har deformerats tas bort från växterna. Många sommarinvånare bildar inte aubergine på det öppna fältet, med korrekt skötsel ger de en utmärkt skörd.

Möjliga växande problem

När man odlar en gröda är det svårt att inte möta några problem. Det vanligaste är att aubergine blir bitter. Anledningen till detta är att växter saknar värme, fukt och solljus. Övermogna frukter är också mycket bittera, det är viktigt att skörda i tid, under den tekniska mognadens period.

Om det inte finns någon frukt, som händer under en torka, rekommenderas det att öka antalet vattningar. Och se till att lossa efter torkning.

Det händer att färgen faller från buskarna, frukten är inte bunden. Det finns flera skäl, och lösningarna är också olika:

 1. Vattna med kallt vatten.
 2. Stabilt varmt väder, temperaturer över +30 ⁰С. Bevattna det översta lagret på jorden, sänk ner temperaturen.
 3. Sänkt temperatur under lång tid. Växter matas med kalciumnitrat.
 4. Banaltorkning ur marken. Vattning krävs.

aubergine växer

Om växten växer grön massa, men det inte finns några frukter alls, finns det ett överskott av kväve.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

För att bekämpa auberginesjukdom är det bättre att genomföra förebyggande åtgärder i tid. Iakttagande av grödrotation är det första och viktigaste måttet på sjukdomsförebyggande. Användningen av plantmaterial av hög kvalitet leder till det faktum att växterna till en början blir friskare. Vissa sommarinvånare undrar varför aubergine inte blir blå, orsaken är att växterna inte har tillräckligt med ljus. Huden på frukten blir blek.

Behandling av växter från sjukdomar utförs kemiskt, eller folkläkemedel används.

De förstnämnda är mer effektiva och effektiva, men farliga för människokroppen. De senare är helt säkra, men har en kortvarig effekt. Sommarbeboare rekommenderas att ta bättre hand om växterna, då blir de inte sjuka.

aubergine växer

Skörd och lagring av grödor

Aubergine skördas vid teknisk mognad, de är lämpliga för matlagning och bearbetning för vintern. Det är mycket svårt att bestämma en grönsaks mognad efter utseende. Därför styrs de av data från tillverkaren. De skördade frukterna förvaras i ett mörkt svalt rum, som är skyddat från extrema temperaturer. Valda mogna aubergine placeras i lådor och läggs med halm. I denna form sänks de ned i källaren och lagras under flera månader.

Att odla äggplantor på platsen är en mödosam process, eftersom kulturen huvudsakligen är lunefull, älskar värme och fukt.Men en uppmärksam inställning till det, att uppfylla alla krav betalas av den resulterande skörden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa