Beskrivning av Ultra Early F1 auberginesorten, dess egenskaper och utbyte

Olika grönsaker odlas i praktiska växthus, bland dem kan du också märka en anspråkslös aubergine som kallas Ultra early F 1. Den odlas ofta i växthusförhållanden i mittenzon, eftersom denna kultur är ganska termofil. Trädgårdsmästare väljer ofta denna sort på grund av dess låga mognad och utmärkta avkastningsindikatorer. På grund av sin tidiga mognad kan denna sort också odlas i det öppna fältet.

Beskrivning och egenskaper hos aubergine Ultra early F1

För första gången avlades sorten i Ukraina. Mognad: tidig mogen sort. Underarten producerar päronformade frukter med en rik lila ton som väger 120-140 gram. Den skiljer sig från andra arter i sin ökade motståndskraft mot torka och sjukdomar. I fruktens sammanhang är massan gulaktig utan bitter eftersmak. Busken visar sig vara grenad, upp till 15 frukter kan bildas på en buske. Det tar 80-100 dagar att uppnå fruktens tekniska mognad.

Sorts vinterhårdhet: kulturen är mycket termofil, tål inte temperaturfall, därför kräver den skydd under en kall snäpp och i intensiv värme.

För- och nackdelar med sorten

Denna underart har uttalade fördelar tack vare vilka många trädgårdsmästare väljer det:

 • kompakta buskar;
 • tolererar perfekt transport;
 • långvarig lagring;
 • tidig mognad;
 • utmärkt smak, utan bitter eftersmak;
 • ökad resistens mot sjukdom och torka.

ultra tidigt f1 aubergineutseende

Under odlingen märks följande brister i sorten:

 • termofilicitet, tål inte temperaturfall, behöver skydd;
 • känsliga för attacker från olika skadedjur;
 • kräver omsorg och uppmärksamhet från trädgårdsmästaren.

aubergine buskar

Växande funktioner

Denna underart är lämplig för odling i det öppna fältet, för att få mogna frukter odlas plantor. Dessa grönsaker är mycket krävande för odlingsförhållanden. Det är önskvärt att meloner, gurkor, kål, het lök odlas på platsen före dem. Det är oönskat att plantera blått efter nattskuggningsgrödor.

På hösten förbereds en jordblandning för att plantera en årlig grönsak, grävning utförs till djupet av en bajonetspade. Om jordens surhet är hög, är kalkning nödvändig under hösten.

Dessa grönsaker kräver fukt och gott ljus. Med skugga och torka slutar de märkbart växa; avkastningsindikatorer faller. Den optimala temperaturen för deras utveckling är + 25-28 grader, aubergine tolererar värmen normalt.

aubergine på bordet

Landningsdatum

Planteringstiden för de utvalda frönen beror på odlingsområdet. Under perioden 10-15 februari sås frön. I vissa regioner såar de från 1 mars till 15 mars.

Såning av frön och vård av plantor

Vissa trädgårdsmästare sår frön som redan gror, de valda frönen placeras i beredda enskilda krukor. Innan det valda materialet planteras vattnas jorden med sedimenterat vatten. Fördjupa de groddade frönna med 2 centimeter. Strö plantorna ovanpå med siktad jord. Vid plantering är det viktigt att observera temperaturregimen så att groddarna stiger i tid. Placera plantorna på en dragfri plats. Under luftning tas färdiga groddar bort till en annan plats.

På grund av otillräckliga dagsljus tänds de sådd plantorna för första gången. Huvuduppgiften i detta skede är att förlänga dagsljuset till 14 timmar.

aubergine plantor

Att ta hand om unga groddar inkluderar också vattning, som utförs när jordkoman torkar. Den torkade marken sprayas med en sprutpistol. 15 dagar efter transplantation av groddar är det nödvändigt att fylla på dem med flytande formuleringar.

Eventuella plantor härdas för att vänja sig vid utetemperaturen. Härdningen börjar 10 dagar före planerad plantering i öppen jord.

Jordberedning och plantering av plantor

För plantering av plantor, gör en fördjupning på 12 centimeter. Behåll ett avstånd på 50 centimeter mellan de unga. En liten mängd aska införs i hålen, fuktad med en svag lösning av kaliumpermanganat. 15 dagar före plantering befruktas de unga med en högkvalitativ naturlig lösning.

Unga plantor avlägsnas försiktigt utan att störa jordkoman. Sedan placeras de i beredda brunnar.

aubergine i det öppna fältet

Skötselråd

Nyplanterade plantor vattnas väl efter 3 dagar. Det använda vattnet måste vara varmt. För att bibehålla fukt är stammcirkeln klädd med torkade sugrör, högkvalitativ humus, sågspån. De blå har ett utvecklat system, tack vare vilket de tål perfekt den blöda perioden. Grönsakskulturen behöver regelbundet ogräs och lossna marken, hölja buskar. Under den svala perioden reduceras utfodring och vattning för att förhindra rotrot.

Vattning

Vackra aubergine behöver betydligt mer livgivande fukt än aromatiska paprika. Efter transplantation i öppen mark vattnas groddarna för första gången efter 5 dagar. Vattenfrekvens beror på väderförhållandena. På molniga dagar är fukten tillräcklig efter 7 dagar. Under perioden med värme och torka - efter 5 dagar.

Det är viktigt att veta att aubergine groddar vattnas direkt under roten, lövverket bör inte bli vått. Du måste vattna den med exceptionellt varmt vatten, temperaturen bör ligga i intervallet 25-28 grader, vid lägre temperaturer finns det risk för en blomsterminskning.

sprinkler

Toppdressing

Den första utfodringen utförs 15 dagar efter den unga landningen. Det viktigaste är att de under denna tid har tid att slå sig ner och anpassa sig. För detta ändamål används en komplex komposition. Under knoppbildningen behöver ettåriga balansen fosfor och kalium. Efter uppkomsten av de första äggstockarna matas kulturen med en kväve-fosforkomposition. Superfosfat och kaliumsalt tillsättes en månad före önskad skörd.

Lossa och ogräs

Ogräs lockar skadliga skadedjur, växtsjukdomar, så de bör inte vara på kanten med äggplantor. Omedelbart ogräsning av sängarna hjälper till att förebygga skadedjursattacker. Lossning av jorden krävs också för att ge livgivande syre till rötterna. Lossa är tillräckligt för att göra en gång varannan vecka.

Bushformation

Det är nödvändigt att bilda en auberginebuske på grund av skottens skörhet. Omedelbart efter plantering fästs groddarna på en liten pinne. Kulturen behöver inte fastas, det viktigaste är att ta bort gula löv och bortskämda frukter i tid.Ta inte bort de nedre skotten som inte producerar frukt, eftersom de skyddar jorden från att torka ut.

aubergine buskar ultra tidigt f1 i växthuset

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

För förebyggande syften följs följande rekommendationer:

 • tillåt inte starka temperaturförändringar, överskott av fukt i jorden;
 • följ noggrant ordningen med grödrotation, plantera inte aubergine på samma plats;
 • behandla ettårigt med effektiva fungicider i tid.

viral aubergine sjukdomar behandlas med beprövade kemiska föreningar. De räddas från sen blight med traditionella medel, till exempel av drogen Quadris.

Quadris

Hur och när man ska skörda

Frukten plockas när de får en svart och lila färg. Om du överexponerar frukterna i trädgården kan de bli giftiga på grund av ansamlingen av det skadliga ämnet solanin i dem. Massan blir hård och grov. Det är bättre att klippa av mogna prover. Växten har skarpa taggar, så du måste skörda noggrant. Rå frukt är inte lämpliga för konsumtion.

Lagring

Förvara färdiga aubergine i ett svalt rum med en minimal luftfuktighet. Med förbehåll för optimala förvaringsförhållanden är det möjligt att lagra grönsaker tills kallt väder börjar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa