Beskrivning av den japanska äggplantens dvärg, dess egenskaper och utbyte

Den som någonsin har stött på den japanska dvärg aubergine sorten vet mycket väl att odling inte orsakar några speciella svårigheter och gör att du kan få en bra skörd. Även kalla och obekväma klimatförhållanden är inte ett hinder för att plantera en gröda - växter kommer att bli begåvade med frukt för deras arbete. Innan du börjar odla en variation rekommenderas att du förstår funktionerna i jordbrukstekniken, ta reda på hur man får bra plantor, hur man tar hand om blå.

Beskrivning av sorten japansk dvärg

Den japanska dvärgen är en tidig mogna kultivar som rekommenderas för odling inomhus eller direkt i trädgården. Det tar ungefär 3 månader från den dag planteringsmaterialet planteras i jorden till den första skörden. När den odlas under ogynnsamma svala förhållanden, kommer denna period att sträcka sig lite - de första frukterna mognar på 3,5-4 månader.

Japansk dvärg

Buskarna av sorten är låga, kompakta och överskrider sällan 40 centimeter i växthusförhållanden. Bladen är stora, halvcirkelformade. Stammarna är starka och ger lätt stöd för grödan. Frukten är lite som ett päron i form och når 20 centimeter i längd. Vikten är inte imponerande - bara 300 gram.

Färgen på mogna frukter är mörk lila, nästan svart. Massan är lätt, trevlig för smaken, har inte den karakteristiska bitterheten i denna kultur. Frukterna används för olika ändamål - konserverade, frysta, används för huvudrätter, sallader.

tidig mognad

Aubergine egenskaper

Den japanska dvärgen rekommenderas för att växa i tempererat och till och med svalt klimat. I varma regioner planteras plantor i sängar, i svala regioner måste du använda ett växthus, annars kan du inte få en gröda.

Ett särdrag i sorten är blommningens varaktighet. Om vädret tillåter, skördas frukterna tills det är mycket kallt. I uppvärmda vinterväxthus kommer det att vara möjligt att få färska aubergine till bordet även på frostiga dagar. Produktivitet - upp till 3 kg per buske.

Värdet på den japanska dvärgen är dess smak, en obetydlig mängd frön och mjuk massa.

svalt klimat

Funktioner av växande frön

För att odla den japanska dvärgsorten och få en god skörd, oavsett plats för plantering (i växthus eller i bäddar), måste du först få plantor. Frömaterial rekommenderas att köpas i butiken - hembakade frön har låg spiringsgrad.

Innan du landar ska du förbereda:

  1. Förbered en lösning av kaliumpermanganat (för 200 ml vatten, flera korn av läkemedlet).
  2. Doppa plantmaterialet i lösningen, blötläggningens varaktighet är en kvarts timme.
  3. Ta bort frön som flyter på ytan.
  4. Torka planteringsmaterialet som sjunkit till botten på en servett.

växande frön

Du behöver inte spira - det rekommenderas omedelbart att börja plantera. Gör inte brunnarna för djupa - 1,5 centimeter räcker. Bevattna markytan med vatten, bygg ett polyetenväxthus.

Det rekommenderas att använda färdig mark. Lämpligt underlag för odling av plantor eller tomater. Om du behöver förbereda markblandningen själv, blanda torv (4 handfullar), sand (1 handfull), humus (2 handfullar).

plantor eller tomater

Fröplanta

Det rekommenderas att börja odla plantor av den japanska dvärgsorten i mars (från 1 till 15). För trädgårdsmästare i varma regioner förskjuts datumen något - det är bättre att börja groda planteringsmaterial i februari (från 20 till 28).

De första skotten visas inom den andra veckan efter plantering av frön. Placera behållaren på en lätt fönsterbräda, det är viktigt att skapa en konstgjord nyans - använd en tidning, en tunn gardin.

Luftning utförs dagligen - hög luftfuktighet i växthuset kommer att vara skadligt för mjuka groddar. Blomningen av underlagsytan kommer att leda till utveckling av bakteriesjukdomar och svampsjukdomar; det kommer inte längre att vara möjligt att rädda växterna.

svampsjukdomar

Växande funktioner

Det kommer inte att finnas några särskilda svårigheter att få unga buskar redo att transplantera till sängarna. Det viktigaste är att följa reglerna för jordbruksteknik:

  • utföra täta, men obekväma bevattning av underlagsytan med varmt vatten;
  • en gång i veckan, vänd behållaren med växter i olika riktningar mot solen (detta kommer att undvika att dra ut skotten);
  • alternerande vattning med introduktion av näringsämnen (använd en infusion av aska - 50 gram ämne per halv liter vatten).

En annan viktig odlingsregel är att övervaka temperaturregimen, rummet bör vara minst 27 grader.

transplantera till sängarna

Förberedelse av sängar och överföring till öppen mark

Auberginebäddar Den japanska dvärgen rekommenderas att kokas på hösten. När du gräver upp humus, applicera och strö rikligt på jorden med träaska. De blå gillar lätt jord, så att du kan lägga till en liten mängd sand.

Det rekommenderade schemat för plantering av sorten är 60 x 40 centimeter. För att börja flytta unga växter till sängarna på försommaren. För växthus är den önskade transplantationstiden den 20 maj.

det rekommenderas att laga mat

Hur man planterar plantor

Bevattna brunnarna rikligt, bevattna marken där plantorna odlas i förväg. Transplantera växter utan att skaka bort underlaget från rotsystemet. Efter plantering, återvattning, lägg ett tjockt mulchskikt (sågspån, bark).

Om planteringen utfördes på bäddarna, måste du kontrollera lufttemperaturen de första dagarna. Det är bättre att täcka växterna med mattor eller folie på natten. Först efter att buskarna växer och rotar, vägrar du att använda beläggningar.

bevattna i förväg

Regler för grödomsorg

Att ta hand om en japansk dvärg skiljer sig lite från att växa andra sorter av aubergine... Huvudregeln är att skapa bekväma förhållanden för växter - att tillhandahålla regelbunden vattning, näringsämnen och att börja bekämpa sjukdomar och skadedjur i tid.

kulturvård

Hur man vattnar en växt

Använd endast varm vätska för att bevattna marken. Överskott av fukt är skadligt för buskarna - det är bättre att vattna oftare, men tillsätt lite vatten. En obligatorisk regel är att bevattna marken på jordytan, särskilt under planteringsperioden. Efter början av fruiting får vattning utföras på bladen, men detta bör göras endast i svalt, molnigt väder.

skadligt för buskar

Hur man matar ordentligt

Toppförband bör påbörjas 2-4 veckor efter plantering av unga växter i trädgården. Färskt organiskt material är strängt förbjudet - detta är en sjukdomskälla för blå. Använd mineralformuleringar för den första befruktningen. Den sista utfodringen utförs med mulleininfusion. Regulariteten i näringsmedelsformuleringarna är var 2-4 vecka.

växter i trädgården

Avlägsnande av ogräs och kullning

Mullskiktet, som läggs under plantering av växter, kommer att rädda dig från ogräs. Om du inte använde mulch måste du göra ogräs, vilket bäst görs ofta och försöka lossa jorden samtidigt som du tar bort ogräs.

Hilling är inte nödvändigt - buskarna är kompakta, håll fast i marken. Om stammen är för naken och rötterna tvättas på ytan med vatten, rekommenderas att du strö dem med en liten mängd jord och lägga bark.

håll i marken

beskärning

För full utveckling av växter rekommenderas det att klämma fast. När busken har nått 30 centimeter hög, ta bort toppen av huvudstammen. Se upp för sidoskott - du behöver bara lämna 3-5 kraftfulla grenar, ta bort resten.

nypa

Metoder för bekämpning av skadedjur

Av skadedjur på den japanska dvärg aubergine, kan sniglar och bladlöss finns. Behandlingar utförs med insekticider eller hemläkemedel (infusion av peppar eller tobak, per liter vatten - 50 gram kryddig substans). Sniglar samlas bäst in för hand.

Användning av kemikalier är tillåten under odlings- och blomningsperioden. Sluta använda läkemedel 2-3 veckor innan skörden - växter kan ackumulera skadliga ämnen som utsöndras under ganska lång tid.

sniglar och bladlöss

Hur man skyddar en gröda från sjukdom

De farligaste sjukdomarna som kan förstöra vuxna växter i den japanska dvärgen är fusarium och svart ben. Det rekommenderas inte att använda läkemedel för att bekämpa sjukdomar. Det enda sättet att hantera sjukdomar är att säkerställa rätt vattningssystem och temperatur.

Överskott av fukt elimineras fullständigt - minska mängden vatten, utför ofta lossning, ta bort blad och stjälkar som drabbats av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder mot sjukdomar i den japanska dvärgen är regelbundna behandlingar med Bordeaux-vätska, kopparsulfat. Det är viktigt att se till att jorden fuktas måttligt - överskottsvatten är växterns främsta fiende. Det rekommenderas inte att tjocka buskarna - detta hotar spridningen av sjukdomar.

kunna förstöra

När och hur man skördar

Det rekommenderas att skörda frukterna på den japanska dvärgen under teknisk mognad - skuggan av aubergine bör inte vara för mörk. De små blåa mognar i förrådsrummet.

För skörd, använd en beskärare - för att ta bort frukten med en liten del av stjälken. Skicka omedelbart för lagring eller återvinning.

teknisk mognad

Ytterligare lagring

Använd mörka, kalla rum för att lagra den japanska dvärgen. Den nedre hyllan i kylen eller källaren är lämplig för dessa ändamål. Lägg frukt i ett lager i lådor.

Se till att regelbundet kontrollera äggplantans skick. Om det finns röta eller spår av förstörelse på de blå, använd omedelbart för matlagning, skär bort misstänkta platser.

Den japanska dvärgen är en sort som har erkänts av många trädgårdsmästare för sin utmärkta smak och opretentiöshet i odlingen. Den enda nackdelen med kulturen är att hållbarheten inte överstiger 1 månad, även om den erforderliga temperaturregimen tillhandahålls, så det är bättre, efter skörd, att skicka frukt för bearbetning.

kalla rum

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa