Beskrivning av sorten aubergine nötknäppare, dess egenskaper och utbyte

För nybörjare som trädgårdar rekommenderas den första upplevelsen av att växa blått att få när det gäller att äta aubergine nötknäpparen, som anses vara en opretentiös, ihållande och hårdvarvig sort. Nykomlingar förväntar sig inte speciella svårigheter - kulturen ger en generös skörd även med minimal ansträngning. Det enda kravet är att följa jordbrukstekniska processer, av vilka det inte finns så många.

Beskrivning och sorts egenskaper

Nötknäpparen är en mogen mogna sort, därför rekommenderas det att odla grödan i regioner med ett tempererat klimat. 100 dagar går från att planteringsmaterialet skickas till marken och insamlingen av frukter; om du odlar växter i plantor, måste du vänta ungefär en och en halv månad på fruktan. Sorten känns bra under öppet solljus, men det rekommenderas att använda ett växthus eller växthus för odling - detta gör att du får en skörd tidigare.

Buskarna växer upp till en och en halv meter, du måste klämma, annars blir det få frukter. Bladen är stora, runda, med taggiga törnen.

Särskild kvalitet på aubergine nötknäppare - stora frukter, som väger 500 gram.

Gynnsamma förhållanden gör det möjligt att få kopior på upp till 800 gram. Fruktens längd är 15-18 centimeter. Den päronformade formen håller aubergine på marken, vilket förhindrar ruttn. Fruktmassa är välsmakande, bitterhet är nästan frånvarande. Det finns få frön, de är små, osynliga i unga aubergine. Huden är fast, med medelstor tjocklek. Mogna frukter är svart.

Det är lätt att få upp till 5 kilogram aubergine från en buske. Kompetent vård och gynnsamma väderförhållanden gör att du kan samla upp till 8 kg från en anläggning.

stor aubergine

För- och nackdelar med aubergine

Nötknäpparen har många fördelar, och även erfarna trädgårdsmästare är glada att odla denna underbara sort. Bland de positiva egenskaperna noteras:

 • bra avkastning;
 • inga speciella krav för odling och vård;
 • lång hållbarhet utan förlust av presentation och smak;

Nötknäpparen har nästan inga nackdelar. Det enda man ska komma ihåg är att det är en hybrid, så du bör inte samla in ditt plantmaterial, du kommer inte att kunna få plantor från det, varje år behöver du köpa frön i butiken.

aubergine sorter

Hur man odlar en gröda

I varma regioner skickar trädgårdsmästare planteringsmaterialet direkt till den öppna marken - gynnsamma väderförhållanden tillåter dem att skörda en god skörd.I den mittersta körfältet är det bättre att använda plantningsmetoden - även om det visar sig växa en stor vacker busk med kraftfulla fransar, kommer det inte att fungera för att få frukt, de har inte tid att mogna.

Mycket beror på den tidiga odlingen av plantor - om du är sen med att skicka plantmaterialet till marken kommer du inte att få skörden. Innan dess rekommenderas det att förstå landningsdatum - de skiljer sig åt för varje region.

Såningsdatum för frö

Det rekommenderas att odla plantor från vintern, särskilt till invånare i varma regioner. I de södra regionerna är det bättre att skicka frön till ett förberedt underlag i slutet av vintern. Trädgårdsmästare som bor i svalt klimat rekommenderas att starta processen med att odla unga buskar i början av mars. I Sibirien bör man förbereda växter för att flytta till sängarna i mitten eller till och med i slutet av den första månaden på våren (från 20 mars).

plantor i jord

Beredning av mark och behållare för plantor

Det enklaste sättet att få ett bra underlag för odling av unga nötknäpparbuskar är att gå till butiken och köpa färdiga plantor blandning.

Om det inte är möjligt att köpa färdigjord kan du blanda den själv:

 1. 4 handfullar humus.
 2. 2 handfull torvjord.
 3. 1 handfull grov sand.

Strö underlaget på planter täckt med pergament, grädda det i ugnen - detta förstör ägg eller insektslarver som kan förstöra plantorna. Bakterier överlever inte heller varma behandlingar. Använd brickor eller behållare som behållare. Det rekommenderas att lägga ett dräneringsskikt (expanderad lera, bitar av polystyren) på botten.

aubergine plantor

Sådd frön

Innan planteringsmaterialet skickas till det förberedda underlaget, behandla det med fungicider. Gör urtag i marken, sprida frön i hålen till ett grunt djup (upp till en och en halv centimeter).

Skölj ytan på substratet med vatten innan du planterar och efter att du har skickat frön till marken. Bättre att använda en sprayflaska. Var noga med att täcka med plastfolie eller en glasbit.

Plantor vård

När de första aubergine groddarna dyker upp, satte nötknäpparen behållaren med växterna på det mest soliga och varmaste stället. Se till att ta bort filmen. Dagsljuset bör inte vara kortare än 14 timmar; om nödvändigt bör du använda en bakgrundsbelysning.

aubergine skörd

Använd sedimenterat vatten, vattna det längs behållarens kanter eller spray det med en sprayflaska. Vattenprocedurer rekommenderas på morgonen. Se till att tömma överskottsvätskan från sumpen. Att utföra en plockning i en behållare efter att anläggningen förvärvar fyra blad.

Landa i marken

Du kan skicka nötknäpparen till sängarna efter att buskarna växer upp till 20 centimeter. Placera spåren på ett avstånd av cirka 55-70 centimeter. Eftersom buskarna av sorten är ganska höga och frodiga, är det bättre att plantera i ett schackbrädemönster.

Obligatoriskt planteringsstadium är jordmalkning. Ett lager hackat halm eller sågspån kommer att minska bevattning och skydda äggplantbuskens rotsystem från de heta strålarna från solen eller kalla snaps.

Ytterligare vård av växter

Nötknäpparen aubergine är inte särskilt krävande, så även en nybörjare kan klara av processerna. Det är viktigt att följa de viktigaste kraven och rekommendationerna:

plantera frön

 • vattning;
 • göra näringskompositioner;
 • övervaka skadedjur och utvecklingen av sjukdomar och vidta lämpliga åtgärder för att bekämpa dem;
 • ta bort ogräs, utföra lossning.

Ett annat viktigt krav är att samla in skörden i tid - att vara sen är full av ruttna av frukt och smakförlust.

Vattning

Skölj marken efter behov. Överskott av fukt kan leda till utvecklingen av sjukdomar, så det är bättre att vattna oftare, men i måttlig - jorden bör inte vara smutsig.

vattna aubergine

Använd endast varmt sedimenterat vatten för bevattning. Kall vätska för växter är inte mindre farligt än ett överskott av det. Innan du fortsätter med vattning, rekommenderas det att lossa markytan - detta gör att fukt tränger in till ett större djup.

Befruktning

På grund av dess höga utbyte kommer nötknäpparen att kräva regelbundna näringsinsatser. De första gödningsmedlen måste användas inom en halv månad efter plantningen av plantorna. En förutsättning är en hög andel kväve.

För efterföljande befruktning, använd inte kväve, föredra kalium, fosfor. Regulariteten i näringsämneskompositionen är en gång var 24-28 dagar. Du kan använda komplexa formuleringar (Agricola, Master). Förbered lösningar strikt enligt anvisningarna - överskridningen av dosen hotar att bränna rotsystemet.

Att uppmana hemhjälpmedel för utfodring av aubergine. Det rekommenderas att använda:

 • mulleininfusion (1 liter per hink med vätska);
 • avkok av träaska (500 gram per hink vatten);
 • infusion av nässlor (1 kilo växtmaterial för en halv hink vatten).

Användning av hemåtgärder är tillåtet på bladen. Det viktigaste är att göra det i molnigt väder.

Bushformation

Utan bildning av växter fungerar det inte för att få en full skörd - busken kommer att kasta all sin styrka i vipporna. Nypning ska utföras senast om det finns 6-8 blad, på en höjd av cirka 30 centimeter från markytan.

aubergine sjukdom

Knip endast huvudstammen; se till att ta bort alla blad under den första internoden. Skott som växer nedifrån tas också bäst bort. Nötknäpparen kräver en strumpeband, annars, under fruktens vikt, kommer fransarna att falla till jordens yta, vilket kan leda till sjukdomar.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Nötknäpparen är en sort som sällan blir sjuk. Vid felaktig skötsel och under ogynnsamma förhållanden kan rutt och sen blight utvecklas på blad och stjälkar. Det är bättre att använda kemiska preparat - hemformuleringar kan inte klara av sjukdomar. Självförberedda åtgärder används bäst för förebyggande.

Skadegörare på nötknäpparplanter sätter sig sällan, särskilt i växthusförhållanden. Att förhindra utseendet på insekter är mycket lättare än att bekämpa dem, särskilt om de redan har ockuperat de flesta buskar. Det är inte nödvändigt att använda kemikalier - hemläkemedel (infusion av aska, röd paprika, tobak) kommer att försvinna nästan alla skadedjur. Om det inte var möjligt att rädda växterna, applicera insektsmedel. Regeln att komma ihåg är att inte använda kemikalier före skörden.

aubergine vård

Skörd och lagring

För att plocka aubergine rekommenderas nötknäppare vid teknisk mogen ålder. Det är bättre för dem att mogna på en sval, mörk plats. Se till att skicka frukterna omedelbart efter insamlingen för lagring - detta kommer att öka hållbarheten för grönsaker. Kontrollera aubergine med jämna mellanrum och leta efter förfall. Om tecken på förstörelse uppmärksammas i rätt tid, bör frukterna omedelbart skickas för kulinarisk bearbetning.

Lagring av frukt - varaktighet - upp till en månad, men med förbehåll för alla regler. Kylhet och mörker är grundläggande krav. Om det inte finns många aubergine kan du skicka dem till kylen.

Det rekommenderas att hålla nötknäpparens frukt färsk eller fryst. Innan du skickar aubergine till frysen ska du klippa de blå, koka och svalna. På vintern är det bara att skicka dem till en stekpanna eller stekpanna. Nötknäpparsorten har visat sig vara väl bevarad - på basis av blå, förbereds marinader, sallader, snacks och till och med såser.

Nötknäppare aubergine är ett bra sätt för nybörjare att testa sin styrka i att odla grönsaker.Särskilda svårigheter förutses inte - det räcker bara för att följa några regler och krav inom jordbruksteknik för att få en bra skörd av blå.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa