När ska man plantera aubergine för plantor, timing och hemvård

Aubergine är en värmeälskande grönsak från släkten Solanaceae. Men trots detta odlas det framgångsrikt av bönder och sommarinvånare, inte bara i de södra regionerna, utan också i mellersta zonen och till och med i Sibirien. Det viktigaste i den framgångsrika odlingen av blå är att observera tidpunkten för plantering av plantor. När och hur man ordentligt planterar aubergine för plantor beror på regionen och dess klimategenskaper.

Såddatum för äggplantplantor

Den specifika tiden för sådd av blå frön beror direkt på egenskaperna för klimatet i varje region. Om odlaren gör det tidigt, kommer plantorna att växa ut, sträcka ut sig och inte anpassa sig till bäddarna efter plantering. Försenat arbete kommer att leda till att grönsakerna inte kan mogna, de kommer inte att ha tillräckligt med solljus och varma dagar för att de ska kunna utvecklas fullt ut.

I förorterna, mittfält

De första varma dagarna i Moskva-regionen kommer först i slutet av mars, det är den 20: e denna månad som sådd av frön börjar. De gör detta antingen i växthus, där ett värmesystem är utrustat eller i en lägenhet, som odlar plantor på de södra fönsterbrädorna.

Tidsfristen när det är tillåtet att utföra arbete är till den 10 april, annars kommer groddarna inte att ha tid att formas före transplantationen till sängarna.

För mittbanan finns det två alternativ för att utföra arbete:

 1. Om de blå är planerade att odlas i framtiden på öppna sängar utan användning av skydd, utförs arbete från mitten till slutet av den första månaden på våren, under de första dagarna av juni överförs de blå till de förberedda bäddarna.
 2. Om grönsaker planeras odlas i isolerade rum sås frönna 15-20 februari, och senast den 20 maj överförs plantorna till en permanent plats.

När ska man plantera aubergine för plantor, timing och hemvård

I Sibirien

Vanligtvis odlas aubergine i Sibir i slutna uppvärmda lokaler, eftersom det hårda klimatet gör sina egna anpassningar till växternas vegetation. Men det finns våghalsar som gör det på det öppna fältet och samlar anständiga grödor. För att odlingen av värmeälskande grönsaker ska bli framgångsrik följs de rekommenderade villkoren för utsäde av frön.

Ta hänsyn till innan plantering att det tar minst 90 dagar att få högkvalitativa plantor. De blåa överförs till växthus i mitten av maj och till sängarna - när lufttemperaturen är minst 20 grader är det ungefär mitten av juni.

I Ural

Eftersom Ural-regionen tillhör områden med riskabelt jordbruk och kort sommar är det viktigt att beräkna tidpunkten för sådd för att få plantor. Dessutom odlas de blåa här bara i uppvärmda lokaler, annars har grönsakerna inte tid att mogna innan de första kalla dagarna.

aubergine plantor

Sådd av blå frön utförs under de sista dagarna av februari. Det rekommenderas inte att vara sen med arbetet, eftersom denna representant för familjen Solanaceae har en lång vegetativ period och grönsakerna inte har tid att mogna. I slutet av maj flyttas plantorna till växthus.

I Leningrad-regionen

Leningradregionen när det gäller klimatfunktioner liknar regioner som Ural och Sibirien, därför har sommarinvånare möjlighet att odla äggplantor här främst i isolerade strukturer. Fröplantor börjar växa från de första dagarna av maj, så att så snart hotet om nattens temperatur sjunker har passerat, kommer det att vara klart för transplantation till en permanent plats. Denna procedur genomförs i början av den första sommarmånaden.

Månkalendern

Ofta tar trädgårdsmästare, som växer blå, hänsyn till rekommendationerna i månkalendern, vilket indikerar gynnsamma och ogynnsamma dagar för sådd av frön. Om du gör detta på dåliga dagar kommer aubergine inte att växa bra och groddarna kommer att vara svaga.

mycket plantor

I februari:

 1. Lyckliga dagar: 1, 2, 3, 6, 7, 14, 15, 25, 28, 29.
 2. Olämpliga antal: 9, 22, 23, 24.

För mars är rekommendationerna:

 1. Såning rekommenderas 1, 4, 5, 6, 13, 14, 22, 27, 28.
 2. Det är inte värt att göra arbete 9, 23, 24, 25.

I de södra regionerna har trädgårdsmästare möjlighet att odla plantor i april på grund av klimatfunktioner. För dem är rekommendationerna följande:

 1. Lämpliga dagar: 1, 2, 9, 10, 18, 19, 28, 29.
 2. Ogynnsamma datum: 8, 22, 23, 24.

Grundläggande regler för odling

För att plantorna ska växa friska och starka, och i framtiden många frukter på buskarna, är det nödvändigt att följa rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare för sådd av frön och ytterligare agroteknisk vård för groddarna. De väljer en jord med en balanserad sammansättning, sådde frön i tid och ger blå plantor de nödvändiga förutsättningarna för full utveckling.

plantor i händer

Markval

Det rekommenderas att förbereda jorden för att sådd frön själv, då kommer det att vara förtroende för dess kvalitet och näringsvärde. Komponenterna blandas i följande proportioner:

 • humus (8 delar);
 • kaliumsalt (1 del);
 • mullein (1 del);
 • sod mark (2 delar);
 • superfosfat (1 del).

För att öka jordens näringsvärde läggs också en tesked urea och ett halvt glas träaska till, om det behövs. Det finns flera andra recept för att skapa krukväxt för att sådd auberginefrön. I det första fallet rekommenderas att man blandar 1 del sodmark med 2 delar humus och tillsätter 0,5 delar sågspån och 1 del icke-surt torv. I det andra receptet förbereds 1 del sågspån och 3 delar torv som vattnas före plantering med någon komposition för snabb spiring av plantor.

plantering av aubergine

Regelbunden jord från trädgården är också lämplig för odling av aubergineplantor, helst den som odlade gurkor eller kål förra året.

Beredning av plantmaterial

Huvudkravet för att få högkvalitativa, starka och friska plantor är det rätta valet av frömaterial. De köper frön från pålitliga producenter i trädgårdsbutiker. Material som köps från händer garanterar inte 100 procent groddning.

Före sådd bereds frön, de gör det i enlighet med steg-för-steg-instruktionerna, som inkluderar fyra steg:

 1. Värma upp materialet. Detta kan göras på två sätt: torrt och hydrotermiskt. I det första fallet värms ugnen till 55 grader och frönen hålls i den i 2-4 timmar. Eller läggs på en handduk på ett batteri och värm materialet i 2,5-3 månader.Den andra metoden innebär blötläggning av frön i en burk med vatten (temperatur - cirka 45-50 grader). Behållaren täcks med ett lock och materialet hålls i 5 minuter. Sådana frön visar ökad spiring och immunitet mot sjukdomar.
 2. Fröförband. För att göra detta, ta en 10% -ig lösning av väteperoxid och doppa materialet i den i 15-20 minuter. I stället för peroxid kan du ta en icke-koncentrerad lösning av kaliumpermanganat.
 3. Materialhärdning. Ta två stycken fuktig bomullstyg och placera frön mellan dem. De hålls där i minst 20 timmar (temperaturen är inom 20-22 grader). Efter att de har lagt frönna i kylskåpet i 8 timmar, förvaras de igen i 20 timmar vid rum. Denna procedur utförs i 7-8 dagar.
 4. Blöta. 2-3 dagar före planerad plantering blöts frön i vatten (helst regn eller töas). Det bör noteras att vätskan inte ska täcka fröet helt. När frönen har torkats börjar de plantera arbetet.

plantering plantor

Val av kapacitet

För odling av plantor tas följande behållare: plast- och torvkrukor, skurna flaskor, koppar kvar från yoghurt eller gräddfil. Huvudkravet är tillräcklig höjd och tillgänglighet för dräneringshål.

Såningsprocess

När du planterar frön, följ instruktionerna, då kommer groddarna snabbt att dyka upp från marken, och spiringen av frön kommer att vara på en hög nivå.

Mästarklassen ser så här ut:

 1. Jord hälls i beredda behållare med 2/3.
 2. Skölj och vänta tills fukten är fullständigt absorberad.
 3. Frönen är begravda 2-3 cm.
 4. Ett litet lager jord (1 cm) hälls på toppen.
 5. Lite kompakt och vattnas igen.
 6. Täck med plastfolie eller glas och placera på en varm plats från solen tills grodd.

aubergine frön

Det rekommenderas att så blåa frön på morgonen.

Plantor vård tips

Efter att groddarna har dykt upp är det viktigt att ge dem ordentlig vård.

Belysning

När plantorna har stigit ger de den full belysning, som bör hålla minst 10 timmar om dagen. Unga skott måste dock skuggas från den varma middagssolen så att de inte bränner ut. Om vädret är molnigt, installera lysrör för extra belysning. Varannan dag ska du vända plantor med den andra sidan mot ljuset så att de utvecklas jämnt.

Temperatur

Efter att filmen har tagits bort från de groda groddarna sänks temperaturen till 16 grader. Efter en vecka höjs de till 20-22 grader. På natten kan det reduceras till 14 grader, denna skillnad hjälper till att stärka växternas immunitet.

aubergine plantor

Vattning och utfodring

Fukta groddarna måttligt för att inte orsaka förfall av rötter och ett utbrott av svamppatologier. Häll vatten försiktigt under roten med en finmaskig vattenkanna. Det är bara nödvändigt att mata plantorna om groddarna ser svaga och tunna ut. En blandning av superfosfat och kaliumsulfat i lika stora andelar är väl lämpad för detta. Men det måste komma ihåg att överdrivet införande av näringsämnen påverkar unga skott negativt.

Boyta

Om de blå hemma odlas i separata koppar krävs ingen plockning. Om inte, lägg sedan äggplantorna i separata koppar och spill omedelbart marken med Kornevin så att de rotar bättre. Många trädgårdsmästare övar på att plantera 2-3 frön i en kruka, efter att de har sprungit upp lämnar de den starkaste, resten tas bort.

aubergine plantor

Förebyggande av sjukdomar och skadedjur

De bästa åtgärderna för att förebygga sjukdomar och skadedjur anses vara kompetent vård av plantor. Vattenregimen observeras, eftersom överdriven fuktighet orsakar utbrott av svampsjukdomar. Som en förebyggande procedur sprayas också groddarna med Fitosporin-lösning.

Möjliga problem

För att odla fullskaliga plantor och undvika problem måste du strikt följa rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare. En otillräcklig mängd solljus som faller på plantorna under hela dagen, och att inte födelseplanen följs leder till att de blå sträcker sig ut och den låga temperaturen i rummet bromsar tillväxten.

När och hur man planterar plantor i ett växthus eller öppen mark

Du bör inte tillåta växter av plantor, annars kommer det att vara ganska svårt för de blåa att anpassa sig och slå rot i sängarna. Det är att föredra att plantera skotten i samma jordkomposition som användes för sådd av frön. Det rekommenderas inte att plantera grönsaker på platser där andra medlemmar av familjen Solanaceae tidigare odlades. Baljväxter, morötter eller kål anses vara perfekta föregångare för aubergine.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa