Hur man planterar aubergine på öppen mark: plantering, agrotekniska åtgärder, grödrotation

Odlingen av olika grödor utövas årligen av grönsaksodlare. Frågan uppstår ofta hur man odlar växter korrekt. Det är enkelt att plantera aubergine, även en nybörjare kan hantera dem. Det är nödvändigt att följa agrotekniska tekniker för att uppnå positiva resultat.

Beskrivning och egenskaper hos grönsaken

Indien är kulturens födelseplats. På dessa platser växer den som en vild växt. I länderna på vår kontinent har aubergine tamats och planterats för livsmedel.

För att få information om en växt krävs det att studera dess egenskaper och egenskaper. Detta hjälper till att odla grönsaken och förhindra misstag.

korrekt uppförande

Växt:

 • höjd: från 0,4 till 1,5 m;
 • blad: oval, grov vid beröring;
 • färg: grön eller lila;
 • blommor: lila, ordnade i 1 eller 2-7 st. i borstar;
 • blomsterdiameter: 2,5-5 cm;
 • hänvisar till perenner.

Vegetabiliska:

 • form: päronformad, rund, avlång eller cylindrisk;
 • vikt: når 1 kg;
 • färg: svart, lila och alla nyanser;
 • utseende: glansigt, ibland matt;

plantering av aubergine

Kulturens frukter klassificeras som bär.

Många egenskaper varierar beroende på sort. Därför är det inte möjligt att ge en tydlig beskrivning av aubergine.

Växer från frön

Trots att kulturen är flerårig, föredrar sommarinvånare den direkt i marken varje år.

enligt betyg

Aubergineplanteringsmaterialet kontrolleras för grodd. Frön (10 st.) Är lindade i en bit gasväv, nedsänkt i vatten, vars temperatur inte är mer än +27 ⁰С. Efter 24 timmar tappas vattnet och gasbindningen med frön placeras i rumsbetingelser vid en stabil temperatur. Gasen fuktas ständigt, den ska inte torka ut. Plantor kommer att visas på 7-10 dagar. Därefter, med antalet grodd frön, bestäms det om det är värt att plantera dem eller inte.

Om mer än hälften kläcks, används plantmaterialet för sådd. Om mindre än hälften är det värt att köpa nya frön.

Tomten är grävd och sängar bildas. Deras höjd bör vara 30 cm, bredd - 1 m. Planteringsmaterialet för aubergine viks i en behållare och täckt med gasväv. Låt stå i flera dagar för grodd.

nya frön

Det rekommenderas att härda fröna, så att de lättare tål temperaturfall. Planteringsmaterialet lindas i ostduken, lämnas en dag vid rumstemperatur och sättes sedan i kylskåpet i 24 timmar. När den angivna tiden har gått, exponeras de igen i rummet under en dag.Lägg sedan igen i kylen i 2 dagar. Efter avslutande av dessa steg utförs såddning.

Jordtemperatur under plantering är inte mindre än +15 ⁰С.

Frön täcks till ett djup av 2-3 cm, vattnas rikligt. Natten frost har en dålig effekt på aubergine, det är nödvändigt att även linda in buskarna. Sådd utförs inte tidigare än juni, eventuellt tidigare, beroende på klimategenskaperna i den växande regionen.

växande region

Växande plantor

Det kommer att ta lite ansträngning och tid att odla en kultur på ett plantplan. Efter enkla instruktioner odlar de friska plantor. Aubergineplanteringsmaterial tas inte äldre än 3-4 år.

Initialt bereds fruktbar jord i små och grunt behållare. Jordens sammansättning för plantor:

 • 1 del sod mark;
 • 1 del sand;
 • 2 delar humus.

okomplicerade instruktioner

Så till ett djup av 5 mm, vilket lämnar 2 cm mellan frön.

När såddningen av plantmaterialet är över fuktas jorden med en sprayflaska med varmt vatten eller kokande vatten kylt till +22 ⁰С. Dra åt med polyeten och sätt på ett mörkt ställe tills skott visas. Omgivningstemperatur +22 ⁰С. Plantor kommer att visas om 10-14 dagar. Efter behållaren med plantor placeras de på en fönsterbräda eller annan väl upplyst plats.

Sommarbesättaren bestämmer tidpunkten för plantering oberoende. Plantor planteras i öppen mark efter att de har passerat tillbaka frost. Såddningsdagen för sådd av plantor bestäms med hänsyn till egenskaperna i klimatområdet i växande region.

mellan frön

Plantera aubergine i öppen mark

Det är nödvändigt att plantera aubergine enligt vissa datum, med korrekt förberedelse av jorden och med hänsyn till alla andra nyanser av korrekt odling. Då kommer skörden att bli bra.

Landningsdatum

Det finns inget specifikt svar på denna fråga. Det beror på vilken metod aubergine odlas av, vad är kännetecknen i klimatet och preferenserna för sommarbefolkningen.

ordentligt förbereda

Eftersom sommaren är kort och växtsäsongen för kulturen är lång (3,5-4 månader) är det att föredra att odla grönsaken i plantor.

Således bör frön planteras i förväg, runt mars. Datumet beräknas så att plantorna har planerat 3-5 riktiga blad vid plantering på en permanent plats.

Det är inte önskvärt att plantera plantor med knoppar i marken. Hon kommer att ta transplantationen mycket smärtsamt. Och det kommer att hålla sig bakom i utvecklingen.

kommer att skjuta upp överföringen

Rusa inte för att plantera grödan tidigt. Detta kommer inte att leda till någonting bra. Aubergine utvecklas inte vid låga temperaturer. Det är önskvärt att den inte faller under +15 ⁰С, och jorden värms upp till + 13 ⁰С.

Om grödan odlas i ett växthus flyttas plantningsdatumet. Aubergineplantor planteras i mitten av vintern, de planteras i växthuset i början av maj. I ett uppvärmt växthus finns plantering av frön i januari och grönsaksplantor överförs i början av april.

landningar förändras

Jordberedning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rätt bildning av trädgården, den framtida skörden beror också på detta.

Det första steget är att välja en plats. Det är bättre att placera sängen i ett upplyst område i trädgården, skyddad från ett drag.

Föregångare, varefter det är oönskat att plantera aubergine:

framtida skörd

 • paprika;
 • tomater;
 • potatis;
 • physalis.

Rekommenderade grödor, på tillväxtplatsen där det finns bäddar med aubergine för nästa år:

 • lök;
 • kål;
 • gurkor.

Den bördiga jordkompositionen väljs. Det är bättre att tillsätta dolomitmjöl eller kalk i en liten mängd till surgjord jord.

nästa år

Därefter tillsätts organiskt material, per 1 m2 3-4 kg ruttad gödsel räcker. Fårgödsel ska inte läggas till i något fall.

För att förbättra jordens sammansättning tillsätts mineralgödselmedel. 1 m2 — 30 g superfosfat och 1 msk. en sked med kaliumsalt.

Aubergine rötter föredrar mark som gör att syre kan passera. Flodsand och torv läggs till sängarna. Jorden grävs upp och planeras noggrant med en rake.

färsk gödsel

Landningsplan

För att få den deklarerade aubergineutbytet måste du plantera plantorna korrekt. Landningsmönstret är enkelt. Det bör ta hänsyn till egenskaperna hos de sorter som odlas.

Rekommenderat avstånd:

 • 25-30 cm i tidiga sorter;
 • 35-40 cm i medelstora och sena sorter;
 • 55-70 cm mellan raderna;
 • 15-17 cm djup på hålen.

Överensstämmelse med planteringssystemet kommer att leda till att växterna kommer att utvecklas korrekt och ger den deklarerade avkastningen. Annars skapas gynnsamma förhållanden för sjukdomar och utseendet på insektsskadegörare.

landning är inte svårt

Funktioner av odling av aubergine i ett växthus

När en sommarinvånare beslutar att odla en gröda i ett växthus, måste du veta om några funktioner för att ta hand om en grönsak i ett växthus:

 1. Urval av sorter. Uppfödare gör sitt bästa, avelsarter som växer i växthus och ger grödor. Det finns många sådana sorter, det är värt att välja det mest lämpliga för odlingsförhållanden.
 2. Växthuskonstruktion. Det bör finnas ventilationsöppningar för luftning och skapa den önskade temperaturregimen. I kalla regioner är den utrustad med ett värmesystem.
 3. Dagsljusets varaktighet. Minst 12 timmars solsken, med brist, är ytterligare belysningslampor installerade.
 4. Vattning. Det rekommenderas att vattna med varmt vatten. Skölj för första gången den femte dagen, det är oönskat att hälla vatten på bladen.
 5. Jordkomposition. Jorden ska vara lös och bördig.
 6. Vård. Borttagning av blommor och utfodring är nödvändig.

ta skörden

Erfaren odlare råder nybörjare att odla grödor i ett växthus. Det är lättare att skydda växter från vind- och temperaturförändringar i den.

Regler för växtskötsel

Det slutliga resultatet beror på hur väl aubergine vårdas. Oavsett hur väl sort och plats för plantering väljs, utan korrekt skötsel kommer det inte att vara möjligt att uppnå ett positivt resultat.

varmvatten

Vattna och lossna

Kulturen tolererar inte brist och överskott av fukt. Moderering krävs vid vattning. Vattenförbrukningstakten per växt beror på storleken på själva plantan. Ju större den är, desto mer fukt krävs för normal utveckling.

Vattentemperatur för bevattning är inte lägre än +22 ⁰С. Lägre temperaturer hämmar rottillväxt och all växteutveckling.

Vatten hälls direkt under roten, med undantag för inträngning av fukt på bladverket. Detta görs två gånger i veckan. När växten blommar, vattna den 2-3 gånger i 7 dagar. När det inte går att vattna ofta, gör de det rikligt.

växtskötsel

Lossning är nödvändig för aubergine att få syre av rotsystemet. En annan orsak till systematisk lossning är ogräsbekämpning. De orsakar många problem för aubergine, eftersom de är bärare av sjukdomar och skadedjur. De lossnar och drar sig tillbaka från rötterna på aubergine med 10 cm. Den första lossnar till ett djup av 10 cm, sedan 12 cm.

Om du sprutar växterna minst fyra gånger under växtsäsongen, stimulerar detta bildandet av ytterligare sidorötter, vilket bidrar till den snabba tillväxten och utvecklingen av äggstockarna.

laterala rötter

Bildning

En viktig roll spelas av rätt bildning av auberginebuskar. Inte alla sorter kräver denna procedur. En nybörjare sommarinvånare bör vara uppmärksam på denna punkt.

Forma de växter som har nått 25-30 cm höjd. Ta bort alla steg som växer under den första knoppen. Den första äggstocken klipps också av.

Att göra det eller inte är en personlig fråga för varje odlare. Erfaren sommarinvånare säger att rätt bildning ökar avkastningen från en anläggning flera gånger.

denna procedur

Toppdressing

En viktig punkt i vård av växter är korrekt snabb utfodring. Det hjälper aubergine att bilda äggstockar och producera det deklarerade utbytet. Ett annat skäl att applicera gödningsmedel i tid är sjukdomsförebyggande.

Antalet dressingar per säsong är minst 3:

 1. 20 dagar efter överföring till trädgården.
 2. En månad efter den första utfodringen.
 3. När växterna börjar bära frukt.

bilda äggstockar

Det rekommenderas att växla gödselmedel. Använda sig av:

 • organiskt ämne: gödsel, kompost, kycklinguttap;
 • mineraltillskott: fosfor, kväve, kalium, järn, bor och mangan.

Från folkläkemedel rekommenderar sommarinvånare att använda följande förband:

rekommenderar att ansöka

 • Träaska. För en hink med vatten 1 glas ask. Varje växt vattnas vid roten.
 • Jäst. 5 l vatten och 200 g komprimerad jäst. Låt den brygga i 24 timmar vid rumstemperatur. Därefter utspädes blandningen med en hastighet av 1 del till 10 delar vatten, hälls strikt under roten.
 • Maskros. Ett glas blommor hälls med 2 liter kokande vatten. Insistera i 5 timmar. Tillsätt sedan ytterligare 8 liter vatten som används för bevattning.
 • Farmaceutisk kamomill. 1 glas växtblommor per 1 liter kokande vatten. Insistera i 24 timmar, tillsätt sedan ytterligare 9 liter vatten och vattnas vid roten.

Matningsmetoderna är olika, deras tillämpning beror på sommarens invånare.

rumstemperatur

Sjukdomar och skadedjur

Växten lider av attackerna från Colorado potatisbagge. Detta insekt kan förstöra hela växten på några dagar. Förutom honom övervinns aubergine av:

 • spindelmiter;
 • bladlus;
 • whitefly;
 • Björn;
 • sniglar.

Behandling med insekticider hjälper till att bli av med dem. Gångarna är besprutade med träaska eller slakad kalk.

Sjukdomar och skadedjur

För att undvika utveckling sjukdomar på aubergine, agrotekniska krav bör följas. Korrekt förbereda bädden, observera grödrotation och plantering.

Aubergine utsätts för följande sjukdomar:

 • rotrot;
 • rotrot;
 • Fusarium;
 • verticellosis;
 • sen blight;
 • mosaik;
 • stolbur.

sådana sjukdomar

Kompetent bearbetning av aubergine med speciella lösningar tillåter inte sjukdomen att utvecklas och växla till friska exemplar. Det finns flera sätt att slåss, sommarinvånaren är fri att välja en effektiv metod själv:

 1. Biokemiska preparat. De skadar varken människor eller djur, med fokus på skadan av skadedjur.
 2. Kemikalier. De bekämpar sjukdomar snabbt, men bosätter sig i växter.
 3. Folkrättsmedel. De kräver upprepad behandling, de håller inte länge.

Det är naturligtvis bäst att göra utan att använda kemi, men i vissa fall är användningen nödvändig, eftersom andra medel helt enkelt inte klarar av.

förstörelse av skadedjuret

Skörd och lagring

Det finns ingen tydligt definierad period, eftersom sommarinvånarna växer annorlunda typer av aubergine... Det är värt att fokusera på mångfalden av kultur.

Skörd från olika sorter:

 • tidigt 90-110 dagar;
 • i genomsnitt 115-130 dagar;
 • sent 130-140 dagar.

Tidpunkten kan variera från hur jordbrukstekniken genomfördes, när äggplantorna planterades och från klimatfunktionerna i regionen.

regionala funktioner

Det speciella med kulturen är att graden av äggplantor inte kan korreleras med färg, eftersom de blir lila nästan omedelbart. Utöver växtsäsongen rekommenderas erfarna sommarinvånare att fokusera på grönsakets längd, för att bedöma äggplantans mognad.

Om du trycker på frukten och strukturen snabbt återställs är grönsaken mogen. I annat fall lämna aubergine på busken.

De tas bort från buskarna med en beskärare, de återstående omogna frukterna lämnas kvar på växten. För att slutföra mognadsprocessen överförs de till växthuset tillsammans med rötter.

nästan omedelbart

För dem som bestämmer sig för att rädda en del av aubergine skörden fram till vintern finns det en möjlighet att göra detta. Stora och friska exemplar väljs ut. Lägg den i en låda och strö den över halm. Förvara på en sval, torr plats med konstant temperatur.

Det finns ett annat sätt att konservera grönsaker under en längre tid - de torkas. Aubergine sorteras ut och skärs i skivor som inte är mer än 2 cm tjocka. Därefter gängas de och hängs i ett väl ventilerat rum.

långsiktigt

Vad att plantera nästa år

Sommarbeboare vet mycket väl att på den plats där nattskuggorna växte förra året rekommenderas det inte att plantera aubergine, eftersom de kan smittas av sjukdomar som är gemensamma för familjen.

Iakttagande av växling av grödor uppnår grönsaksodlare ett högt utbyte.Växter är mindre benägna att bli sjuka och växa och utvecklas snabbare.

växa och utvecklas

Nästa år, efter aubergine, sås kål, gurkor, gröngödsel, meloner och lök. Att plantera rödbetor är acceptabelt.

Rädsla som nybörjare har för svårigheten att växa är marklösa, aubergine växer och utvecklas utan särskild vård. Det räcker med att följa de jordbrukstekniker som är kända för grönsaksodlaren, och växten kommer att glädja sig med skörden.

odling är marklös

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa