Beskrivning av sorten Epic aubergine, funktioner för odling och vård

Trädgårdsmästare, sommarinvånare och jordbrukare blev nyligen bekanta med den holländska hybridäggplantan Epic F1. Det tog lite tid för grönsaksgrödan att etablera sitt bästa. Den nya hybriden kännetecknas av sin fruktstorlek och höga utbyte. På grund av sin korta växtsäsong kan växten odlas både i södra regioner och på platser med kallt klimat.

Beskrivning och egenskaper hos aubergine Epic F1

Grönsaken odlas av trädgårdsmästare för personligt bruk. De är också intresserade av amatörgrönsaksodlare. De odlar växten för att marknadsföra grödan. Det är inte nödvändigt att köpa frukt, särskilt om en person vill odla aubergine på egen hand.

buskar

En vuxen kultur har en upprätt stam. Den kan nå en höjd av 1 m, vanligtvis går indikatorerna inte längre än 65-90 cm. Auberginebusken har en genomsnittlig lövighet. Gröna blad gjuts i rött eller lila. Medium i storlek.

Frukt

Mogna aubergine har utmärkt smak och höga kommersiella egenskaper:

 • medelvikt - 200-300 g;
 • fruktlängd - 7-11 cm, diameter - 20-23 cm;
 • form - konliknande, oval;
 • färg - klassisk lila med glansig hud;
 • det kan finnas törnen på aubergine cupen;
 • massan är mjölkaktig med få frön.

aubergine-epos

De skördade frukterna är lämpliga för färsk konsumtion och används framgångsrikt för bevarande och bearbetning. Från 1 kvm m per säsong skördas 6 kg aubergine, med förbehåll för jordbruksteknik. Frukt av kulturen är lång.

De sista aubergine som mognar på busken är täta skinnade och mindre i storlek.

Fördelar och nackdelar

De flesta vanliga trädgårdsmästare och kultiverare talar positivt om den holländska hybridsorten.

Fördelarna med aubergine:

 1. Resistent mot skarpa fluktuationer i omgivningstemperatur.
 2. Bra skyddsegenskaper hos immunsystemet.
 3. Ett stort antal frukter samlade från en buske.
 4. Klassisk smak.
 5. På grund av det höga innehållet av vitaminer och andra näringsämnen används det i kostnäring.
 6. Opretentiös när det gäller odling och vård.
 7. Utmärkta kulinariska egenskaper, aubergine lämnar sig utan problem till någon bearbetning, inklusive värme.

aubergine-epos

Trots dess många fördelar har kultur också nackdelar. Oftast finns det:

 1. Aubergine från ett holländskt jordbruksföretag är (i de flesta fall) avsett för odling i varma klimat.
 2. I kallare regioner tolererar den inte låga temperaturer.
 3. Att få en gröda av jordbruksväxter kompliceras av behovet av att odla plantor.

aubergine-epos

Fruktens tunga vikt kan skada stjälkarna. För att göra detta rekommenderas det att binda buskarna, vilket också tar tid. Agronomer inkluderar också lagring av aubergine som en nackdel. Tyvärr behåller den sin friskhet under en kort tid.

Växande funktioner

Det finns inga speciella tekniker för att odla en holländsk hybrid. Agrotechnology är ett standardförfarande som inkluderar att få plantor, planta på ett permanent ställe, vattna och ta bort ogräs. Epic-hybrid måste odlas för att få plantor. Utbytet av aubergine beror på platsen för tillväxt, förhållanden och vård.

aubergine frön

Landningsdatum

Planteringsperioden börjar i början av februari och varar till mitten av månaden. För resten av vintern och en del av våren är plantan bildad för blommande och fruktande. Datum kan variera med flera veckor beroende på klimat i regionen.

Om detta är ett filmväxthus sås frönna i jorden (alltid varma och fuktiga), och i slutet av maj transplanteras unga aubergine groddar i öppen mark.

Fröberedning

Planteringsmaterialet måste desinficeras. Denna procedur kommer att undvika besvär av svampsjukdomar. Du behöver en 2% -ig lösning av kaliumpermanganat, 2 g späds ut i 100 ml vatten. Auberginefrön nedsänks i vätska och lämnas i 20 minuter. Efter proceduren ska de tvättas i kallt kokt vatten och torkas på ett pappersark.

aubergine frön

Väteperoxid är också lämplig för desinfektion. Efter blandning av 3 ml av ämnet och 100 ml vatten upphettas vätskan till 40 ° C. Som regel levererar tillverkaren beredda produkter till marknaden som inte behöver detta förfarande.

Växande plantor

Fröna placeras i behållare med fuktig jord. Fröerna bör inte ligga djupare i marken än 1-1,5 cm. Lådor eller behållare med grödor täcks med folie och temperaturen i rummet höjs för att påskynda groddprocessen. Ovanifrån fuktas auberginegrödorna med smält varmt vatten.

plantor i ett glas

När groddar uppträder transporteras de inte alltför genom sprutning, eftersom växten kan bli sjuk av överdriven fukt och så småningom dö. För vattning av aubergine används både regnvatten och sedimenterat vatten från kranen. Fröplantor behöver utfodring, vilket genomförs 10 dagar efter grodd. Den bör ha ett högt fosforinnehåll. Gödselmedel appliceras varannan vecka för att påskynda aubergineens växtsäsong.

Att välja en landningsplats

De största plantorna planteras i öppen mark eller ett växthus. Som regel når deras höjd 20 cm, och varje buske har minst 5 blad. För närvarande kommer väderförhållandena att stabiliseras, och hotet om frost kommer att passera. Auberginebädden ska vara från 70 cm till 1 m bred. Planteringen utförs i ett rutmönster för 1 kvadratmeter. m det finns 4-5 buskar.

plantering av aubergine

Regler för växtskötsel

Skörden för grödor är densamma som för alla grönsaker - allt är ganska enkelt. Trädgårdsmästaren är skyldig att följa bevattningssystemet och vid behov applicera gödselmedel. Kontrollera regelbundet auberginebuskar för skadedjur. En snabb bearbetning hjälper till att bevara större delen av grödan.

Vattning och jordvård

Mättnad av marken med fukt på vilken aubergine växer är en av de viktigaste processerna för att odla en gröda. Det finns två regler här - regelbundenhet och måttlighet. Överdriven fukt kan orsaka svamp. För torr mark har också en skadlig effekt på växten, eftersom den upphör att bära frukt.

vattna växter

Tomtområdet behöver också ytterligare underhåll. För att kulturen ska växa bättre och utvecklas fullt ut är det nödvändigt att ta bort ogräs i tid.En skorpa kan bildas på marken under vattning. För detta lossnar jorden.

Toppdressing

Så snart buskarna blir starkare kan gödselmedel appliceras efter transplantation. Kompost, ruttna gödsel, mineraltillsatser eller aska är lämpliga som toppförband. Gödselmedel späds ut med vatten och vattnar runt Epic. Förfarandet upprepas för varje auberginebuske.

aubergine utfodring

Den andra utfodringen görs efter att blommorna dyker upp. En indikation för återbefruktning är äggplantans utseende. Nya blad visas på stjälkarna, själva buskarna blir frodiga och vackra. Gödselmedel bör appliceras efter att vi har luktat radavståndet. Den tredje och sista utfodringen sker efter att äggstocken har bildats.

Sjukdomar och skadedjur

Episk hybrid aubergine påverkas sällan av sjukdom. De farligaste för honom är: svart ben, sen blight och grå råtta. För att undvika utveckling av sjukdomar, innan du planterar en växt och samlar frukt, behandlas marken med kopparsulfat.

Erfaren jordbrukare rekommenderar att man följer reglerna för jordbruksteknik och följer grödrotationen. Detta är ett slags förebyggande som hjälper till att förhindra utveckling av sjukdomar.

Bland skadedjur som älskar aubergine är Colorado potatisbagge, spindelmiter och snigel. I det första och sista fallet kan du klara dig utan att behandla läkemedel eftersom parasiterna samlas in för hand och förstörs. Strö marken med tobaksdamm, kalk och aska om det finns många sniglar. För att förhindra spindelmiten från att infektera växter behandlas de med speciella preparat. Som regel sönderdelas de snabbt och skadar inte människors hälsa.

aubergine sjukdom

Colorado potatisbagge gillar inte lukten av basilika och ringblommor. Därför, så att han blir en sällsynt gäst på aubergineträdgården, planteras dessa växter i närheten.

Skörd och lagring

Mogna aubergine kan skördas 25-30 dagar efter blomningen. Den första skörden är i augusti. Episka frukter skördas från trädgården var tredje dag, eftersom mognaden av den holländska hybriden sker gradvis. Att bryta av stjälken orsakar ofta skador på stjälkarna, vilket påverkar kvaliteten på framtida auberginefrukter. För att inte skada kulturen ännu en gång använder de en beskärare.

plocka aubergine

Förvaring av färsk frukt är kort - bara 3 veckor. Om du följer ett antal av följande regler kan du öka perioden till 3 månader:

 • Det bör inte finnas en droppe fukt på mogna frukter;
 • sprida grönsaker i ett lager;
 • förvara på en sval och mörk plats;
 • Kasta bort de bortskämda de var tredje vecka.

Om en liten mängd ganska elastisk frukt finns kvar, förvara dem under olika förhållanden. Varje aubergine är lindad med papper så att de rör vid varandra. Tidningar eller ett ark A4-papper tas också som omslag. Grönsaker läggs ut i lådor med halm i ett lager och täckas med säckväv ovanpå. Denna metod håller frukterna färska tills vinterkylan börjar.

F1-aubergine från holländska uppfödare väljs av nybörjare och professionella trädgårdsmästare. För att få tidiga frukter med en vacker lila färg krävs enkel men noggrann och noggrann vård.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa