Beskrivning och behandling av auberginesjukdomar, skadedjur och metoder för att hantera dem

Aubergine är i sig fantastiska grönsaker. De kombinerar inte bara smak och universella egenskaper, utan också ett antal användbara komponenter som är så nödvändiga för människors hälsa. Men för att få dessa frukter på sin webbplats, måste varje trädgårdsmästare göra mycket arbete. Faktum är att det finns ett stort antal auberginesjukdomar som negativt påverkar deras produktivitet. Vad dessa sjukdomar är, av vilka skäl de uppstår och hur man hanterar dem, kommer att beskrivas i detalj i den här artikeln.

Varför äggplantor är sjuka

Aubergines hemland är Sydasien. Denna region har en evig sommar med stark sol och intensiva regn. I detta avseende är denna kultur mycket krävande för värme och behöver vissa odlingsförhållanden. För att få ett högt utbyte av aubergine i Ryssland, måste sommarinvånarna göra en hel del ansträngningar inom jordbruksteknik och skapa de mest ungefärliga förhållandena som motsvarar det sydasiatiska klimatet. Underlåtenhet att uppfylla dessa krav i växter minskar immuniteten, vilket bidrar till utvecklingen av olika sjukdomar, som återspeglas i fruktens kvalitet och kvantitet.

Vanligtvis lider aubergine av sjukdomar och skadedjur av följande skäl:

 • brist på ljus;
 • vattenbrist;
 • vattna med kallt vatten;
 • otillräcklig luftcirkulation;
 • felaktigt odlad metod;
 • brist på näringsämnen i jorden.

Om man emellertid tillhandahåller växterna i rätt tid och undertrycker fokus för sjukdomar, kommer aubergine att kunna återställa sin styrka och få en anständig skörd.

Plantor sjukdomar

Det finns flera typer av sjukdomar som kan skada äggplantor i utvecklingsstadiet, det vill säga plantor. Dessutom är de skyldiga till deras förekomst, förutom otillbörlig vård, förorenad jord eller obehandlat frömaterial. Förekomsten av sjukdomar kan bestämmas av växterna själva. I det initiala infektionsstadiet börjar plantorna bli gula. I senare infektionsstadier visnar växternas rötter, vilket leder till deras död. För att undvika dessa negativa konsekvenser är det viktigt att man planterar mark och utsäde vid odling av aubergine.

plantor sjukdomar

Fröbearbetning:

 1. Auberginefrön desinficeras inom 20 minuter. i en stark lösning av kaliumpermanganat.
 2. Efter desinfektion tvättas fröna med kallt vatten.
 3. För att eliminera eteriska oljor hälls plantmaterialet med kokande vatten.
 4. Fröna blötläggs under en dag i alla näringsämnen med aubergine.

Efter det att den angivna tiden har gått, tvättas fröet igen väl i rinnande vatten och placeras på ett fuktigt underlag för groddning.

För att desinficera jorden räcker det att värma upp den med en temperatur på +100 grader, och tvätta krukorna med tvål och häll över kokande vatten.

plantor sjukdomar

Ovanstående manipulationer kommer att fungera som en bra profylax för att förhindra utvecklingen av sjukdomar. Om du gör misstag kan följande sjukdomar förekomma i plantor.

Rulla bladen

En patologi såsom bladkrullning i plantor kan uppstå av flera skäl. Oftast serveras detta av:

 • brist på ljus;
 • vattning av marken;
 • brist på mineralgödselmedel;
 • temperaturfall;
 • skador av skadedjur.

Du kan bestämma vad problemet med bladvalsning är på egen hand. För att göra detta måste du fälla ut arket och uppmärksamma dess inre sida. Om ägg, spindelnät eller andra tecken på insekter observeras på den, krävs brådskande åtgärder.

rullande löv

I kampen mot skadedjur rekommenderar experter att man lämnar kemikalier och använder folkrättsmedel. En av de mest effektiva metoderna är en tvållösning. För att göra detta räcker det att späda ut en del av tvålstången i vatten och behandla löv på plantorna med den resulterande vätskan. Om inga spår av insekter hittades, måste växterna skapa optimala tillväxtförhållanden. Det vill säga eliminera skuggning och drag, minska mängden vattning och foder med mineralgödsel.

Blackleg

Svart ben anses vara en av de farligaste patologierna för äggplantplantor. Denna sjukdom kommer till uttryck i mörkningen och utarmningen av växtstammen, som med tiden får en gråaktig blom och vissnar. Som regel är orsakerna till blackleg förorenad mark eller ett överskott av kväveinnehållande gödselmedel.

aubergine plantor

För att hantera denna sjukdom måste plantor vattnas med "Fitosporin" vid roten. Beräkning av läkemedlet 100 ml per 10 liter vatten. Eller använd 1% Bordeaux-vätska.

Gula blad

En typisk patologi hos äggplantplantor är bladens gulhet.

I grund och botten visas problemet av följande skäl:

 • brist på fukt;
 • vattna med kallt vatten;
 • brist på näringsämnen;
 • ökad surhet i jorden.

växtsjukdom

För att undvika gulning av lövverket måste plantorna matas med mineralgödsel. I det här fallet måste du se till att jorden är fuktig och lös, men inte sur.

Svart prick

Svart fläck, som svart ben, är en ganska farlig sjukdom för aubergine. Patologi uttrycks i små mörka fläckar på växternas blad.

De huvudsakliga orsakerna till detta fenomen:

 • planteringstäthet;
 • överskjutande fukt;
 • olämplig jord.

Svart prick

Det är möjligt att bota plantor från svart fläck endast i det första stadiet av dess utveckling. För att göra detta rekommenderas unga växter med ett intervall på 3-4 dagar att sprutas två gånger med organiska svampmedel. Mer drabbade plantor måste avlägsnas helt och jorden måste desinficeras med en stark lösning av kaliumpermanganat.

Pulveraktig mögel

Pulveraktig mögel kännetecknas av en vit blom på växternas löv. Vid första anblicken verkar en sådan fel oskadlig. I själva verket kan pulveraktig mögel leda till delvis vissnande av lövverk eller fullständig död av plantor. En sådan patologi uppstår som regel på grund av ökad luftfuktighet eller på grund av en kraftig temperaturförändring.

Pulveraktig mögel

I kampen mot pulverformig mögel är det nödvändigt att behandla plantor med mikrobiologiska preparat 2-3 gånger med ett intervall på 10 dagar och strö marken med aska.Det rekommenderas också för en ung plantor att skydda mot drag och minska vattningen.

Farliga sjukdomar och behandlingsmetoder

När växterna planterats i öppen mark kommer de också att kräva särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästare. Faktum är att tillväxten av nattskyddsgrödor på samma plats bidrar till oxidationen av jorden och ansamlingen av svamp- och virussjukdomar i den.

mogen aubergine

I växthusstrukturer eller i små växthus skapas en gynnsam miljö för reproduktion av patogena mikroorganismer på grund av brist på regelbunden ventilation. Dessutom påverkar svagt ljus och hög luftfuktighet i minirum negativt på aubergines immunsystem. Tänk på de farligaste sjukdomarna i dessa växter och metoder för deras behandling.

Phomopsis

Phomopsis är en termofil svamp som är det orsakande medlet för torr rutt av aubergine. Sjukdomen uttrycks i form av rundade ljusa fläckar med koncentriska zoner på bladverk, stjälkar och frukt av växter. Sjukdomen utvecklas vid en lufttemperatur på cirka +20 grader och en fuktighet på 60-90%.

Dessutom underlättas denna patologi av ofta regn och ett överskott av kväve i jorden.

Metoder för att hantera phomopsis:

 1. Förutsäga fröbehandling.
 2. Spraya buskarna med fungicider.
 3. Avlägsnande av infekterade växter utanför territoriet.

Phomopsis på aubergine

Det är också värt att observera tidiga jordbruksmetoder, som vattning, grödrotation, ogräs och lossning.

Sen kärlek

Sen blight är en av de vanligaste sjukdomarna som aubergine utsätts för när de odlas i växthusförhållanden. De första symtomen på patologi är bruna fläckar på stammen och blad från växter. Sedan observeras en vitaktig beläggning på undersidan av topparna. Med tiden torkar växterna ut och frukterna börjar försämras med hård ruttning.

Det finns flera sätt att behandla aubergine för sen blight. Enligt erfarna trädgårdsmästare anses emellertid följande folkmetod vara den mest effektiva:

 1. Häll 200 g hackad vitlök i 3 liter vatten.
 2. Insister vitlökslösningen i två veckor på ett mörkt ställe.
 3. Efter denna tid, späd infusionen i ett förhållande på 1: 1 med vatten.

Sen blight på aubergine

Det rekommenderas att spraya alla växter med den resulterande vätskan och strö marken med träaska.

Alternaria (grå råta)

Alternaria är farligt för aubergine, både utomhus och inomhus. Först och främst utsätts de lägre frukterna för dessa sjukdomar, som får vatten under markbevattning. Dessutom finns det en möjlighet till infektion under en lång period av mognad av aubergine.

Alternaria-symtom kännetecknas av gråa eller bruna fläckar på bladen. Det finns fall då äggplantor själva påverkas av denna sjukdom.

Alternaria på aubergine

Alternaria behandlas med kontaktsvampicider. Sprejning utförs med en sprayflaska så att lösningen faller på sidorna på bladen.

Sklerotinos (vit ruttning)

Sclerotiniasis är en svampsjukdom som sprider sig i marken. Oftast är förekomsten av denna sjukdom dimma, långvariga regn, förtjockning av planteringar.

Ursprungligen skadar sjukdomen bara rotsystemet, sedan svampen tar sig in i växten.

Mörka fläckar börjar dyka upp på grönsakens stjälkar och blad, och själva frukten får en mjukgjord struktur. Med tiden blir aubergine mager med vita fläckar.

Behandling av sklerotinos utförs i följande ordning:

 1. De skadade delarna av aubergine tas bort.
 2. Snitten bearbetas med träaska.
 3. Växter matas med komplexa gödselmedel.

Sklerotinos (vit ruttning)

Då rekommenderas att ventilera växthuset och värma det tills fukten försvinner.

Cercosporiasis

Denna svampsjukdom från släkten Hyphomycetales överförs av sporer när jorden bevattnas, arbetsutrustning eller vind. I det inledande skedet av cercosporia-lesioner förekommer vita fläckar med små vener på bladen, stam och stjälkar i äggplantor.Under senare perioder dör lövverk av växter helt, frukterna får ett icke-saluförande utseende och förlorar sin smak.

Cercosporium på aubergine

Behandling av cercosporia innebär användning av Bordeaux-vätska eller annan svampmedel. Komplexa mineralgödselmedel hjälper också till att öka resistensen hos aubergine mot denna svampsjukdom.

Phytoplasmosis

Fytoplasmos är en virussjukdom som är farlig för aubergine när den odlas utomhus. Men det finns fall då denna sjukdom skadar växter och växthusbyggnader. Vid infektion med stolbur i aubergine deformeras busken. Bladen blir mindre och blir vita eller lila. Växternas stjälk blir styv, blommorna ändrar färg och regelbunden form.

Fytoplasmos på aubergine

Denna sjukdom behandlas vanligtvis med insekticider. Auberginebearbetning utförs 2 gånger med ett intervall på 13-16 dagar. I detta fall måste alla hårt drabbade buskar tas bort och jorden måste desinficeras.

Skadedjur, deras tecken och kontrollfunktioner

Mycket ofta lider aubergine inte bara av olika sjukdomar, utan också av skadedjur. Om växterna inte skyddas i rätt tid och kontrollåtgärder inte vidtas kommer trädgårdsmästare inte att få en bra skörd.

sniglar

Dessa gastropoder äter aktivt både buskar och auberginefrukter. Deras aktiva reproduktion tjänas av ofta regn och förtjockning av planteringar. Dessa skadedjur kan identifieras genom stora hål i växter och med slem som de lämnar när de rör sig.

Slug-kontrollmetoder:

 1. Ta bort ogräs i rätt tid.
 2. Ventilera växthusstrukturer regelbundet.
 3. Strö stigar och stigar med grovt salt eller sand.
 4. Malka jorden med grannålar.
 5. Strö med svart eller röd paprika medan du lossnar marken.

Aubergine sniglar

I de fall ovanstående metoder inte ger ett positivt resultat kan du använda metalldehyd. För detta är detta pulver med en hastighet av 3 g per 1 kvm. m Det rekommenderas att man strö över banorna mellan raderna.

Korsfärgad lopp

Insekter som korsfärgade loppor kan vara aktiva i nästan alla områden i infältet. Men de tolererar inte skuggade och fuktiga platser. Aubergineblad attackeras av dessa små svarta insekter. På en kort period kan korsfärska loppor förstöra hela grönskan i busken och bara lämna sträckor. Samtidigt är inte bara vuxna insekter farliga för aubergine, utan också deras larver. För sin utveckling äter små individer aktivt rötter av växter, vilket leder till deras död.

Korsfärgad lopp

I kampen mot korsfärgade loppor används maskros eller vitlökinfusion. För att vätskan ska hålla fast vid växterna, rekommenderas att du lägger spån av tvättstvål till den.

Bladlus

På vårt lands territorium finns det flera typer av bladlöss som livnär sig på auberginejuicer. Deras färg kan varieras, från mörk svart till ljusröd. Men trots detta är metoderna för att hantera dem identiska.

Hemmetoder för att utrota insekter:

 1. Tvålsåpspån upplöses i vatten. Den resulterande lösningen appliceras på växter två gånger med ett intervall på 1 vecka.
 2. Blanda ätligt salt och läsk i ett förhållande 1: 1. Vatten och tvätt tvål tillsätts till den resulterande massan. Den resulterande blandningen sprayas med aubergine en gång var tredje dag tills insekterna försvinner helt.

Bladlöss på aubergine

Från professionella medel rekommenderas trädgårdsmästare att använda biologiska produkter som inte innehåller skadliga kemiska komponenter.

whitefly

Insekter som vitflugor orsakar betydande skador på aubergine. Först absorberar de stora mängder växtsaft. För det andra utsöndrar vitflugor farligt dagg, vilket bidrar till utvecklingen av en sotig svamp.

Insekter är lätta att upptäcka.Som regel ligger själva kärvarna och deras larver på bladens baksida.

Whitefly på aubergine

Om vitflugorna ännu inte har haft tid att lägga larverna används en tvållösning av tjärtvål i kampen mot dem. I närvaro av barn rekommenderas det att använda läkemedel som inkluderar avermektiner.

Colorado skalbagge

Colorado skalbaggar är ganska glupiga skadedjur. På en månad äter en kvinna mer än 4 g greener, larven är cirka 1 g. I det här fallet lägger varje kvinnlig cirka 700 ägg under en säsong. Därför, om skadedjur inte förstörs i tid, kommer trädgårdsmästare att lämnas utan aubergine.

I kampen mot Colorado potatisbagge anses insekticider vara de mest effektiva, till exempel Imidacloprid och Pencycuron.

Följande metoder används utan kemi:

 1. Samla skalbaggar och larver för hand.
 2. Dammande växter med träaska.
 3. Spraya med tvålvatten.

Colorado skalbagge

Du kan också använda avvisande växter som skrämmer bort Colorado skalbaggar med lukten. Bland dem är de mest effektiva: ringblommor, kalendula och selleri.

Spindelmiter

Spindelkvalster anses vara de minsta skadegörarna för aubergine. Deras storlek överstiger inte 0,5 mm. Men trots detta orsakar de stor skada både för själva växterna och deras frukter.

Följande tecken indikerar närvaron av en spindelmit på aubergine:

 • vita fläckar på lakan;
 • torkning av topparna;
 • en spindelnät bildas under buskarna.

Om du hittar en spindelmiter börjar du slåss omedelbart, kan du klara dig utan kemikalier.

Spindelmiter

För att förstöra insekter behöver du:

 1. Öka fuktigheten.
 2. Ta bort alla skadade växtdelar.
 3. Riv av all tillgänglig webben.

För en snabb effekt kan växter sprayas med ammoniak utspädd i vatten.

Medvedka

Medvedka är ett underjordiskt insekt som är svårt att se. Det är möjligt att förstå om förekomsten av detta skadedjur endast av hålen och skyttorna i marken. Insekten livnär sig uteslutande på rötter och flygdelar av aubergine.

Du kan bli av med björnen på följande sätt:

 1. Lägg ut betet från äggskal och vegetabilisk olja på platsen.
 2. Häll insektsburna med en lösning av 150 ml fotogen och 10 liter vatten.

skadedjur Medvedka

Förstörelsen av skadedjur innebär också användning av ett mycket giftigt läkemedel - "Phenaxin". Dess granulat hälls på platser där det finns en stor ansamling av insekter.

Förebyggande åtgärder

Varje sjukdom är lättare att förebygga än att bota. För att minska risken för sjukdom rekommenderas det därför att förebygga arbete i förväg.

En uppsättning åtgärder för att förhindra utveckling av sjukdomar:

 1. Fröbearbetning.
 2. Desinfektion av mark och växthus.
 3. Ventilation av växthusstrukturer.
 4. Vattande i tid.
 5. Ta bort ogräs när de först dyker upp.
 6. Toppförband med komplexa gödselmedel.
 7. Pestkontroll.
 8. Lossa jorden.

Äggplantor kan inte planteras på ett ställe årligen. De bästa föregångarna för dem är: ärtor, bönor, gurkor, kål.

Som ni kan se, kräver aubergine när man odlar särskild uppmärksamhet och efterlevnad av reglerna för jordbruksteknik. Utan ordentlig vård utsätts de för olika sjukdomar och insektsattacker. Men om du gör en ansträngning, kommer varje trädgårdsmästare definitivt att få det önskade resultatet av utbytet av välsmakande och hälsosamma frukter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa