Beskrivning av sorten Almaz aubergine, särskilt odling och skötsel

Aubergine är en vegetabilisk växt som odlas i sommarstugor. Sorten Almaz aubergine är en opretentiös och icke-nyckfull kultur. Trädgårdsmästare ger en god skörd genom att ge ordentlig vård. Grönsaken har en exotisk färg och används vid beredningen av den första och huvudrätten. Utmärkt smak, innehåll av makronäringsämnen och vitaminer, lågt kaloriinnehåll har gjort aubergine till en av de mest favoritgrönsakerna.

Beskrivning och egenskaper

Diamond är en beprövad auberginesort. Det anses vara pålitligt och mångsidigt jämfört med andra arter. Invånare i varma regioner odlar grönsaker i det öppna fältet. Om det är en stad med kallt klimat, används växthus eller hotbeds. Det kännetecknas av mognad av mitten av säsongen.

aubergine diamant

Den kan nå en höjd av 65 cm. Äggplantens fruktbildning bildas i den nedre delen av stammen. Grönsaksblåsen har en ljusgrön nyans. Inte täckt med taggar, vilket underlättar skörden.

Diamanten bär frukt i en klassisk avlång form. Aubergineens längd sträcker sig från 13 till 18 cm och når 6 cm i diameter. Den har en behaglig smak av massa, som är täckt med en tät hud på toppen. Köttet är beige med en grön nyans och saknar bitterhet. Sorten är lämplig för att laga varm mat, snacks och konserver.

delar av stammen

Fördelar och nackdelar

Bland fördelarna är:

  • opretentiös vård;
  • utmärkt smak;
  • utmärkta tekniska egenskaper;
  • transport av långa avstånd;
  • hög produktivitet.

Mot bakgrund av fördelarna verkar nackdelarna med aubergine inte så allvarliga. De lägre frukterna berör marken. Som ett resultat bildas en ljus fläck under vilken det finns en hård massa. Varje grönsak har en stor mängd frön, som vissa människor känner av i maten.

Fördelar och nackdelar

Regler för växtodling

Grönsaken kan odlas på två sätt - plantor och sådd i marken. Det första alternativet anses vara det mest effektiva för aubergine. Om du sår frön i öppen mark kan skörden inte förväntas på grund av väderförhållanden. Perioden för mognad av frukt beaktas också.

odla en växt

Landningsdatum

Arbetet med plantmaterial börjar vanligtvis under andra hälften av vintern. Plantering i öppen mark utförs efter äggplantans ålder når 65-70 dagar. De börjar växa utomhus efter sent frost. Dessutom måste jorden värmas väl så att auberginefrön groddar kraftigt.

planteringsmaterial

Förbereda jorden för plantering

Mark för grönsaker kan köpas i en specialiserad kiosk.Hon har redan godkänt desinficeringsförfarandet och behöver inte förbereda sig. Jorden är mättad med näringsämnen och lösgörande ämnen. Om det inte är svårt för en person kan du börja förbereda landet själv.

Jord för aubergine samlas in från det land som grönsaker och frukter växer på. Skogsmark som samlas in nära byn är också lämplig. Den insamlade mängden blandas med torv eller sågspån och humus. Den sista komponenten är träaska. Du behöver ett glas för en hink med blandningen.

mark för plantering

Jorden är livsmiljö för insekter och deras larver. Innan sådd auberginefrön det måste desinficeras. Detta kan göras på alla tillgängliga sätt:

  • uppvärmning i ugn eller mikrovågsugn;
  • ångande i ett vattenbad;
  • hälla kokande vatten;
  • bearbetning i ugnen eller på grillen.

Med uppvärmningsförfarandet kan du förstöra skadliga insekter, svampar och resterna av parasitväxter. Efter värmebehandling väntar du på att jorden svalnar helt. Därefter lämnas jorden ensam i 7-10 dagar. Under denna tid vilar jorden och den positiva mikrofloran återställs.

mikrovågsugn

Fröberedning

En nackdel bör nämnas här - ett stort antal frön i frukten. Å andra sidan gör denna funktion hos Almaz det möjligt att samla in frömaterial för sådd nästa säsong på egen hand. För att förbättra spiringen av aubergine rekommenderas det att förbereda dem.

Blöta

För proceduren är vanligt kaliumpermanganat lämpligt. Lösningen ska vara ljusrosa i färgen. Auberginefrön nedsänks i varm vätska i 20-25 minuter. Därefter tappas lösningen och frönna tvättas med rinnande vatten.

fröberedning

Toppdressing

Metoden har en positiv effekt på groddningen. Det är nödvändigt att förbereda ett näringsmedium. Som regel kan det vara en speciell beredning eller träaska. För 1 liter vatten behöver du 1 tsk. gödningsmedel. Fröna dras i det och lämnas i 24 timmar.

Fröhärdning

Härdning har en positiv effekt på den fortsatta tillväxten av unga växter. Efter bearbetning av plantmaterialet läggs det på gasväv, vilket låter det torka lite. Auberginefrön placeras i de nedre delarna av kylen under en dag. Därefter upprepas härdningsförfarandet och frönen placeras i kylen igen. När scenen är klar planteras frönen omedelbart i marken.

näringsmedium

Sådd

Såning av frön rekommenderas att göras i separata koppar. Sorten Almaz aubergine tolererar inte plockning väl, och denna metod kommer att rädda den från onödig stress. Äggplantans bräckliga rotsystem kan skadas under plockningen, eftersom det är nödvändigt att separera plantorna från varandra. Tillväxt i separata behållare har en positiv effekt på plantorna själva, de visar sig vara starka och friska.

2 eller 3 korn planteras i varje kopp. Detta är en typ av lugnande, eftersom inte alla groddar. Om 2 eller 3 groddar uppträder väljs den starkaste för ytterligare transplantation. Auberginefrön kan planteras i stora behållare. Samtidigt bibehålls ett avstånd på 6-7 cm mellan landningsplatserna.

separata koppar

Frömaterial nedsänks i jorden till ett djup av 2 cm. För att plantor ska visas så tidigt som möjligt skapas vissa villkor. Ställ in temperaturen på 22 ° C i rummet där de framtida plantorna finns. Täck med folie på toppen för att skapa en växthuseffekt.

Hur du tar hand om din kultur

Växthusförhållanden kasseras när skott visas. För normal utveckling av skott reduceras temperaturen till 15 ° C. Ett lågt värde kommer att bromsa rivningen av aubergine stjälkar och hjälpa rotsystemet att bildas. Efter 1-2 veckor höjs temperaturen för att fortsätta utvecklingen av den luftiga delen av växten.

växthuseffekt

Vattning

Plantor, som en vuxen växt, behöver regelbundet vattning. Det är bättre att ta vatten, men inte för kallt. Vattenproceduren utförs när lerkoman torkar ut.Som praxis visar räcker det en gång var tredje dag.

Toppdressing

Förutom vattning behöver unga aubergine groddar befruktning. Toppförband utförs varannan vecka. Urea används för organisk tillväxt. Kalium visas när den gröna delen dras skarpt Organisk gödselmedel kan användas som toppförband: mullein, fågelavfall, uppslamning.

aubergine groddar

Härdning

Diamond är en auberginesort som inte sticker ut för att vara krävande. Men innan plantering i marken är det nödvändigt med förhärdning av unga plantor. Förfarandet är enkelt och innebär inte användning av några verktyg. Trädgårdsmästaren måste ta ut krukorna med grönska ut i det fria.

Det första härdningsförfarandet för aubergine tar 15 minuter. Varje dag ökas intervallet med 2-3 minuter. Väderförhållandena utomhus bör vara gynnsamma för att inte frysa kulturen. Varm luft och solstrålar är ett annat krav.

ta ut krukorna

Överföra

Växten tål bättre transplantationen och slå rot på en ny plats om den har minst 5 blad. Med utseendet på detta antal blad utvecklas auberginesrotsystemet tillräckligt. Efter uppkomsten av skott räknas 70 dagar och kulturen transplanteras i öppen jord. Landstigningstiden faller i slutet av maj och varar till början av juni.

Denna period är gynnsam för landstigning, eftersom jorden har tid att värma upp och det inte finns någon frost. Innan du planterar plantor, vattnas jorden med vatten och lossnar den. Roten fördjupas med 7 cm och planterar skotten i rader. Ett avstånd på 30 cm måste hållas mellan växter och 65 cm mellan raderna. m mark räcker för att plantera 6 aubergine.

jorden har tid

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Aubergine Diamond påverkas sällan av växtsjukdomar. Det farligaste skadedjuret för en grönsak är Colorado potatisbagge. När det befinner sig i larvstadiet infekterar det snabbt den gröna massan i kulturen. Rader med unga plantor lider då och då av parasitism av spindelmåter.

Pesten reproduceras aktivt i regioner med ett fuktigt klimat och höga lufttemperaturer.

Sniglar orsakar enorma skador på kulturen och gnagar inte bara löv utan också skott. Minst drabbade av bladlöss, björn och vitfly. Periodisk behandling av aubergine med insekticidala preparat skyddar buskarna mot skadedjur. Jorden behöver också desinficering. Gångarna är besprutade med slakad kalk eller träaska.

sjukdomar och skadedjur

För att minska antalet behandlingar av anläggningen med kemiska preparat vidtas kompetenta förebyggande åtgärder och stadierna inom jordbrukstekniken observeras.

Regler för skörd och lagring

Frukten är redo att skörda när de blir djup lila. Det är nödvändigt att ta bort aubergine från trädgården hela tiden, eftersom grödan mognar delvis. Trädgårdsaxar eller beskärare är lämpliga för att klippa en diamant. Detta gör att du kan ta bort frukterna ordentligt utan att skada busken.

kemiska preparat

Aubergine bör inte lämnas på grenarna om de redan har mogit. I övermogna frukter ändras hudfärgen från lila till brun. Efter detta blir auberginen giftig. Användningen av sådana frukter i mat orsakar matsmältningsproblem och påverkar negativt ENT-organen.

matsmältningsproblem

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa