Hur man behandlar vattenmeloner från sjukdomar och skadedjur hemma för deras behandling

Vattenmeloner anses vara en vanlig växt som älskas av nästan alla trädgårdsmästare. När de odlar pumpaväxter uppmärksammar många korrekt skötsel av buskarna och uppmärksammar praktiskt taget inte vattenmelonssjukdomar. Man måste dock se till att plantorna inte infekteras med någonting eftersom utvecklingen och produktiviteten för sjuka växter försämras.

Vilka åtgärder måste vidtas för att skydda växter och frukter från skadedjur

Ofta på grund av uppkomsten av farliga skadedjur slutar vattenmelonbuskar att bära frukt och dö. För att skydda plantor från insekter rekommenderas det att vidta nödvändiga skyddsåtgärder i förväg. De utförs i tre på varandra följande steg:

  1. Vår. Det första steget genomförs i mitten av våren, efter att man planterat frön i trädgården. Det är under denna period som alla insekter vaknar upp efter vintern och blir mer aktiva. Under vårsteget för skydd av plantor behandlas alla buskar med speciell skyddsutrustning.
  2. Sommar. Nästa steg börjar på sommaren, när den planterade kulturen börjar blomma och gradvis bygga upp frukt. Sommarbehandling av plantor är obligatorisk, eftersom insekter blir mer aggressiva på sommaren.
  3. Sommar-höst. Om de två tidigare behandlingarna inte lyckades måste du behandla varje äggstock en tredje gång. Det är nödvändigt att spraya buskarna tidigast 20-30 dagar innan man skördar mogna frukter.

Innan du fortsätter med behandlingen av vattenmelonplantor måste du bekanta dig med effektiva åtgärder.

Biologisk

För att skydda växter i trädgården används ofta biologiska medel. Om de första tecknen på förekomst av insekter visas på buskarna måste du omedelbart bli av med bladen som deras ägg ligger på. Rivna blad får inte lämnas på platsen, eftersom ägg fortfarande kommer att utvecklas på dem. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att bränna dem.

Bland biologiska skyddsmedel skiljer man lök- och vitlökstinkturer, vilket kan förhindra vattenmelons död från insekter.

Tillsätt 300 gram hackad vitlök för att förbereda en blandning i tio liter vatten.Därefter infunderas produkten i 30-40 minuter, varefter den filtreras. Den förberedda lösningen räcker för att bearbeta fem kvadratmeter av en grönsaksträdgård.

Kemisk

När biologiska medel inte hjälper till att skydda vattenmelonbuskarna används kemikalier. Trädgårdsmästare rekommenderar att använda dem om antalet skadedjur på buskarna ständigt växer. Till exempel är det nödvändigt att använda sådana preparat om det finns mer än fem spindelkvalster, galgkuddar eller bladlöss på varje blad. För att helt rensa plantorna från skadedjur är det nödvändigt att behandla dem med en lösning framställd av Keltan. Du kan spraya växterna med kemikalien innan frukten sätts in.

vattenmelonfält

De viktigaste tecknen på växtsjukdom

Att bestämma att en vattenmelon är sjuk av något är ganska enkelt. För att göra detta räcker det att bekanta dig med huvudfunktionerna i manifestationen av vattenmelonsjukdomar.

Det finns flera tecken som oftast manifesteras i sjuka buskar:

  1. Förtvining. Det vanligaste symptom på de flesta patologier är att blad från plantor visnar. Först lider bara bladen av vissnande, men sedan sprids det till stjälkarna. Oftast torkar bladen ut på grund av brist på fukt eller på grund av exponering för patogener. Symtomet manifesterar sig efter att bakterier eller svampar kommer in i växternas blad.
  2. Rötning. De vanliga tecknen på utveckling av pulveraktig mögel och andra patologier i vattenmeloner inkluderar ruttnar. Under de första dagarna efter uppkomsten av ett symptom krullas bladens buskar, varefter deras vävnader börjar sönderdelas och mjukas. Med tiden sprids förfall till rotsystemet och vattenmelonfrukter.
  3. Nekros. De farligaste tecknen på patologier inkluderar utveckling av nekros, vilket leder till död av växter. Först blir vattenmelonens blad gula och täckas av mörka fläckar. Mottagningen på bladen kan variera i färg, storlek, form, kant och utvecklingshastighet. Om du inte hanterar behandlingen av sjukdomen, på grund av vilken nekros uppträdde, vissnar plantorna och buskarna dör.
  4. Deformation. Under påverkan av vissa sjukdomar börjar vattenmelonplantor att deformeras. Först förändras formen i unga blad. Frukt, stjälkar och till och med rotsystemet utsätts gradvis för deformation. På grund av skador på rötterna bromsar busken deras tillväxt och börjar torka ut.
  5. Neoplasmer. Det finns tillfällen då tumörer uppträder på buskarna på grund av bakterie- eller svamppatogener. Sådana neoplasmer kan visas på valfri del av buskarna.

vattenmelonsjukdom

Typer av vattenmelon skadedjur och hur man hanterar dem

När man odlar vattenmeloner i det öppna fältet och även i växthusförhållanden möter trädgårdsmästare ofta farliga skadedjur som bromsar utvecklingen av plantor och försämrar avkastningen.

Det rekommenderas att du på förhand gör dig bekant med de farligaste insekterna och sätten att kontrollera dem för att snabbt bli av med skadedjur.

Melon bladlöss

Växande vattenmelon i trädgården måste trädgårdsmästare ofta ta itu med ett sådant farligt insekt som bladlöss. Sådana skadedjur kan ses på frukt, blad, blommor och stjälkar. Det är mycket svårt att inte märka bladlöss, eftersom de täta täcker plantornas yta. Områden där insekter har varit länge täcks med en tjock transparent vätska.

Om du inte bearbetar en buske med bladlöss i rätt tid kommer den att börja torka och gradvis dö. För att bli av med insektet, använd effektiva folkrättsmedel som kan förberedas hemma. Bladlöss gillar inte doften av växter som vitlök och lök. Därför är det bättre att hantera skadedjuret med lösningar framställda av dessa ingredienser.

Melon bladlöss

Knäpparlarv

Oerfaren trädgårdsmästare är säkra på att detta skadedjur endast visas på unga potatisbuskar.Emellertid är pumpväxter också mottagliga för trådmaskattacker, som helt kan förstöra grödor. Denna skalbagge är farlig i och med att den äter hål i vattenmelonfrukterna, varför processen för förfall börjar.

Trågorm förekommer ofta i sura jordar, och därför, innan du planterar vattenmeloner, behandlas platsen noggrant med ask och mjöl. Detta kommer flera gånger att sänka surhetsgraden på platsen och minska sannolikheten för att skalbaggar visas.

Spindelmiter

Fästingar är mycket svåra att märka, eftersom de är små, och till en början sätter de sig bara på bladets inre sida. Efter att skadedjuret uppträtt bildas bruna fläckar på bladens yta, vars diameter gradvis ökar. Sedan visas knappt märkbara trådar i dem, som utåt ser ut som en spindelnät. Det rekommenderas att omedelbart rensa busken från fästingar, eftersom de drabbade växterna kommer att dö. Alternativa metoder och åtgärder från vitlökhuvuden hjälper till att bekämpa fästingen. Infekterade plantor bör behandlas minst två gånger var 10-15 dag.

Spindelmiter

trips

Tappar liknar utåt tunna linjer med en mörk färg som är svåra att se. Insekter visas på bladens yta och livnär sig på deras sap. En vecka efter uppträdandet av snubblor visnar alla skadade löv och faller av. Gradvis rör sig skadedjuren till stjälkarna av vattenmelonbuskar, varför de missfärgas. För att bli av med thrips måste du använda avkok av kamomill- eller tomatöverdelar.

Biologiska preparat hjälper också till att hantera insekter, bland vilka Karate, Spintor och Vermitic utmärks. Buskar behandlas med sådana medel minst tre gånger i veckan.

Groddfluga

Spirflugan anses vara den farligaste skadegöraren för unga vattenmelonbuskar. Hon kan helt knaga insidan av stjälkarna, vilket leder till uttorkning av buskarna. Till att börja matar flugan av nyplanterade plantor. Efter några månader börjar insektet förstöra de odlade buskarna.

Groddfluga

För att skydda växter från flugor är det nödvändigt att gräva upp platsen i förväg och rensa det från ogräs. Dessutom används för att förebygga speciella desinfektionsmedel där fröet bearbetas.

Gallnematod

Bland de farliga parasiterna som leder till döden av vattenmelonfrukter, inkluderar rotgallematoden. Utåt liknar den en liten mask som är 2-3 centimeter stor. Nematoden utvecklas vid en hög temperatur på cirka 35 grader och hög luftfuktighet. Först skadar parasiten rotsystemet, vilket gör busken sämre när det tar upp näringsämnen och fukt. Detta leder till curling av bladen och torkning av plantorna. Det är omöjligt att bli av med nematoden med folkrättsmedel, och därför måste trädgårdsmästare använda kemikalier. Buskarna behandlas med kemikalier 2-3 gånger i veckan.

Fjärilar skopor

Pumpa växter attackeras ofta av skopor som livnär sig från löv. Under dagen ligger deras larver i jorden, och på natten kommer de ut till ytan för att äta löv med skott. På platser som är skadade av larver visas gulaktiga ovala fläckar.

Fjärilar skopor

För att bli av med skopan måste du regelbundet spraya buskarna med en lösning framställd av ungt malör. Vid beredning av en sådan tinktur blandas 400 gram örter med 80 gram tvål och 60 gram ask. Därefter hälls alla ingredienser med 8-10 liter vatten och läggs på kaminen för att koka. Lösningen insisteras i 3-4 timmar, varefter den sprayas med infekterade plantor.

Gräshoppa

Växter som odlas i trädgården attackeras ofta av gräshoppor, som anses vara en farlig skadedjur.

För meloner är inte bara gräshoppor farliga utan också deras larver som tränger igenom rotsystemet och gradvis förstör det.

Locustlarver kan lagras i marken, för att bli av med dem i förväg är det nödvändigt att gräva upp området och desinficera det med varmt vatten.Kemikalier som Zeon och Taran hjälper också till att skydda plantor från gräshoppor.

Fåglar

Vattenmelon lockar inte bara insekter utan också fåglar. Duvor, kråkor och starar älskar att festa på dem. Fåglar hackar ofta på frukten, vilket gör att skadliga bakterier kommer in i frukten och ruttnar vattenmelonen. För att skydda plantorna används textilnät för att täcka vattenmelonbuskarna. Dessutom kan varje plantor täckas med en låda som förhindrar fåglarna att komma till frukten.

Beskrivningar av symptom och behandlingar för vattenmelonsjukdomar

Svampar och bakterier orsakar ofta uppkomsten och utvecklingen av sjukdomar som leder till döden av planterade vattenmeloner. För att snabbt kunna identifiera dem och bli av med dem, måste du bekanta dig med listan över vanliga sjukdomar i förväg.

Fusarium

Fusarium visnar upp på grund av påverkan av en svamp som har trängt in i pumpaväxten genom rötterna. Infekterade buskar är täckta med ovala fläckar med en lätt blom på ytan. Sedan sprids infektionen till jordstubborna, på grund av vilken de ruttnar och upphör att fungera.

Fusarium vattenmelon

För att eliminera sjukdomen behandlas plantor med Krezacin eller något annat läkemedel med samma effekt används.

anthracnos

Anthracnose är en infektion som alla blad är täckta med en gulaktig fläck. Gradvis ökar fläckarna och en utbuktning visas på deras yta. Om du inte behandlar antraknos, blir fläcken mörkare, buskarna börjar deformeras och ruttna. För att bli av med tecken på antraknos behandlas meloner med en svagt koncentrerad Bordeaux-blandning. I detta fall bör sprutning utföras mycket noggrant så att vätskan täcker ytan på varje buske.

Rotrot

Ökad markfuktighet bidrar till utvecklingen av en sådan svampsjukdom som rotrot. Det är svårt att inte märka tecken på patologi, eftersom infekterade plantor är täckta med en mörk plats. När rotrot är aktiverat växer rötterna i jorden och täcks av sprickor, vilket leder till att vattenmeloner dör.

Rotrot

Du kan bli av med rotrot bara i det första stadiet av dess utveckling. För att göra detta minskar de vattnet på platsen och odlar marken med aska och vitriol.

Bakteriell fläck

Sjukdomen överförs till friska buskar med hjälp av insekter. Spottingpatogenerna aktiveras under första halvan av sommaren, när luften värms upp till trettio grader Celsius. Infekterade buskar blir gula, täcker med små avlånga fläckar och torka ut. När tecken på fläckar visas, skärs alla smittade blad av och bränns. Detta förhindrar vidareutveckling av bakteriesjukdom.

Pulveraktig mögel

Det är svårt att förväxla mjölk med en annan sjukdom, eftersom infekterade vattenmeloner är täckta med en vit blom som ser ut som mjöl. När sjukdomen fortskrider till nästa utvecklingsstadium mörknar plack och blir brun. Buskar med pulveraktig mögel visnar och deras frukter mörknar.

Pulveraktig mögel

Efter att ha upptäckt tecken på patologi bör växterna sprayas omedelbart med Karatan eller Topaz. Trädgårdsmästare rekommenderas att plocka och bränna infekterade frukter och blad innan de sprayas.

Dunkig mögel

För att se till att vattenmelonen är infekterad med dunig mögel måste du noggrant undersöka bladen. Deras inre del är täckt med en blomma av lila och runda, ljusa fläckar bildas ovanpå. Gradvis torkar bladen och rynker. Sjukdomen sprider sig också till frukter som blir missfärgade och smaklösa.

Att eliminera dungig mögel hjälper en svavelhaltig lösning, som sprayas med jord och blad av vattenmeloner.

Vit råtta

Tecken på vit råtta visas på växter med hög luftfuktighet och låga temperaturer. Till att börja med täcks stjälkarna och bladen med en tunn vit blom.Sedan mörknar det och leder till ruttnande skott. Det är omöjligt att bota infekterade områden, så du måste skära av dem. Efter att sektionerna behandlats med en lösning av aktiverad vinkel eller svavel.

Vit råtta

Grå råtta

Orsaken till denna sjukdom finns i resterna av ogräs och andra växter. Därför lider vattenmeloner av grå råta om de planterades i orena områden. Infekterade blad är täckta med grå fläck och mörk blomma.Det är möjligt att bli av med grå rutt bara i det första stadiet av dess utveckling. För detta behandlas alla växter med Topaz eller Teldor.

Mosaiksjukdom

Utvecklingen av mosaiksjukdom framgår av utseendet på ljusfläckar på bladbladet. I början av utvecklingen av mosaiken förändras bladens form, de torkar och faller av. Dessutom visas tecken på sjukdomen på frukter som är täckta av bulor. För att förebygga mosaik rekommenderas det att behandla plantor två gånger i månaden med Karbofos.

Bladrost

Bladrost påverkar växter på grund av effekten på rostbuskar. Sjukdomen åtföljs av bildandet av knölar på blad och stjälkar. Efter 2-3 dagar spricker de och sporer släpps ut ur dem, vilket kan infektera angränsande växter. Endast svampdödande preparat hjälper till att bli av med rost.

Bladrost

Olivplats

Tecken på patologi visas på unga frukter, vars yta är täckt med nedsänkta olivfläckar. Sedan sprids fläcken till stjälkar och blad, som börjar torka ut. För att eliminera manifestationerna av olivfläcken behandlas vattenmeloner med Bordeaux-lösning.

Förebyggande åtgärder

Meloner och kalebasser oftare än andra växter attackeras av skadedjur och smittas av sjukdomar. Det rekommenderas att vidta förebyggande åtgärder för att skydda plantorna. För att göra detta måste varje grönsaksodlare noggrant granska buskarna varje dag, vilket gör det möjligt att identifiera eventuella förändringar i tid. Desinfektion av mark och planteringsmaterial för sådd före hjälper också att förebygga många sjukdomar. För att göra detta blöts alla frön i en manganlösning och jorden spills med kokt varmt vatten.

Slutsats

De flesta trädgårdsmästare driver med odling av vattenmeloner och andra meloner och kalebasser. När man odlar sådana växter måste man ofta hantera farliga insekter och sjukdomar. För att bli av med dem måste du bekanta dig med beskrivningen av skadedjur och sjukdomar samt studera sätt att hantera dem.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa