Hur man odlar vattenmeloner i ett polykarbonat växthus, plantering och vård, bildning schema

Vattenmelon anses vara den mest populära växten bland meloner. Vattenmelons huvudfördel är deras enkelhet och enkel att ta hand om de planterade buskarna. Trots detta är det emellertid nödvändigt att bekanta dig med de särdrag som växer vattenmeloner i växthus för att få en bra skörd.

Fördelar med att odla vattenmeloner i ett växthus

Det är ingen hemlighet att utbytet av meloner och kalebasser beror på väderförhållanden och markfuktighet. Därför föredrar många trädgårdsmästare att odla dem i växthus. Detta gör att du kan skapa optimala förhållanden för odling av vattenmelonbuskar och oberoende bibehålla nivån på markfuktighet och temperatur. Tack vare att du växer i ett växthus kan du förbättra smakens frukt och uppnå höga utbyten. Dessa är dock inte de enda fördelarna med att använda växthus.

Andra fördelar inkluderar följande:

  1. Skydd av plantor från sent frost. Invånare i de norra och centrala regionerna upplever ofta nattfrost, som stoppar utvecklingen av buskarna och negativt påverkar mängden av grödan. När du använder polykarbonatväxthus kan du skydda meloner och kalebasser helt mot nattdroppar i temperatur.
  2. Fuktkontroll. Hög luftfuktighet i luften eller i marken försämrar smaken av vattenmelonbär. De blir för vattniga och inte söta. Genom att odla växter i växthusförhållanden är det möjligt att kontrollera fuktigheten för att bevara grödans smak.
  3. Skador. Ibland, på grund av mekaniska skador, växer vattenmelonplantor sämre. För att upprätthålla de planterade buskens integritet rekommenderas det att odla dem i skyddade växthus.

Växthusval och förberedelse

Innan du börjar plantera meloner och kalebasser måste du förbereda ett växthus. Stora strukturer är lämpliga för plantering, eftersom vattenmeloner planteras på ett avstånd av minst en meter från varandra. Därför måste du använda ett växthus som är 5 meter långt och 3-4 meter bredt för att plantera mer än tio buskar. Även materialet från vilket strukturen är tillverkad bestäms i förväg.

stort växthus

De är tillverkade av följande material:

  1. Filma. Det mest tillgängliga för de flesta trädgårdsmästare är växthus av film. Nackdelarna med filmstrukturer inkluderar det faktum att de inte kan utrustas med ytterligare värmesystem.Därför är det i växthus tillverkade av film omöjligt att övervaka lufttemperaturen. Oftast används filmväxthus för att odla meloner och kalebasser under försommaren.
  2. Glas. Glasstrukturer är de största och tyngsta. För installationen görs en solid grund på sajten. Glasväxthus tillåter installation av ett värmesystem för växande växter på vintern.
  3. Polykarbonat. Polykarbonatstrukturer är bland de dyraste och pålitliga. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att du använder dem för att odla vattenmelonbuskar. De är idealiska för plantering på vintern eller våren.

De bästa sorterna för odling i växthusförhållanden

Mängden gröda beror direkt på sorten som odlas. Det rekommenderas att man i förväg väljer vilken typ av vattenmelon som är bäst lämpad för plantering i växthus.

Siberian

Sibiryak är utmärkt för odling i växthus i norra regioner. Denna sort odlades för flera år sedan av Ural-uppfödarna. Sibiryaks särdrag anses vara tidiga såddatum och den snabba mogningen av vattenmelonfrukter.

Växande vattenmeloner i ett växthus

Sorten växer bra även i ouppvärmda växthus, eftersom den är motståndskraftig mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet. Fördelarna med Sibiryak inkluderar vikten av mogna frukter, som växer upp till fem kilo.

djupröd

Bland Ural-grönsakstillverkarna är populära Crimson vattenmelonersom växer bra i växthus.

Växten tillhör gruppen av tidiga mogna vattenmeloner, som har tid att mogna inom 40-50 dagar.

Crimsons frukter är ganska stora eftersom de växer upp till 8-10 kilo. De kännetecknas av en slät, hållbar yta och en saftig massa med en sötaktig smak. Minst 40-50 kg skörd skördas från en buske.

Tindra

Trädgårdsmästare som planerar att plantera tidiga vattenmeloner i växthuset bör vara uppmärksamma på Ogonyok. Dess frukter kan mogna helt på två och en halv månad. För att skörda en mogen skörd i andra halvan av juli eller början av augusti planteras frön i ett växthus i mitten av maj.

mogen vattenmelon

Berries of the Fire har en rundad form och är färgade ljusgrönt. Mogna frukter täcks gradvis med mörka ränder. Ljuset kan inte skryta med stora vattenmeloner, eftersom de bara växer upp till 3-4 kilo. Emellertid påläggs 4-5 frukter på varje buske, vilket gör det möjligt att samla in mer än 20 kg av grödan.

Socker

Denna vattenmelon anses vara en mångsidig sort eftersom den klarar bra med kalla och torra klimat. Därför odlar trädgårdsmästare det inte bara i växthus, utan också i friluft. I växthus växer dock socker snabbare och bär frukt bättre.

Frukterna kännetecknas av en oval form och en slät grönaktig yta.

Många trädgårdsmästare tillskriver fördelarna med socker dess smak, som kännetecknas av en trevlig doft och sötma. Vattenmelonbär växer upp till fem kilo när de odlas utomhus. I växthus kan deras vikt nå 7-8 kg.

saftig vattenmelon

Såning av frön och växande plantor

Innan du börjar odla vattenmelonplantor bör du bekanta dig med funktionerna för att plantera frön och deras groddar innan de första skotten dyker upp.

Fröberedning

Endast förberedda frön som har förbehandlats ska planteras i jorden. När man planerar frön måste de värmas upp innan de planteras. Förfarandet utförs för att avlägsna alla bakterier och patogener från ympningen. För att utföra uppvärmningen måste du använda speciella uppvärmningsanordningar.

Till exempel kan du sätta frön i ugnen i 5-7 minuter.De första minuterna bör det värmas upp till 20-30 grader, varefter upphettningstemperaturen gradvis ökar till 60 grader. Under uppvärmningen blandas alla frön med jämna mellanrum så att de värms upp mer noggrant.

frön av vattenmelon

Dessutom används manganvätska för att desinficera inokulum. Tillsätt 2-3 gram mangan för att skapa en blandning av 100 ml vatten. Sedan placeras frönna i behållaren och blöts i den i ungefär en halvtimme. Vissa trädgårdsmästare under proceduren lägger till träaska till lösningen för att påskynda fröns groddprocess. Efter avlägsnande av frön från manganlösningen tvättas de med rinnande vatten och torkas.

Behållare och jord

Erfaren trädgårdsmästare råder, för odling av vattenmelonplantor, att plantera frön i bulk eller torvkrukor. Du kan också använda kartongäggbrickor eller plastkassetter för att plantera meloner och kalebasser. Men vissa använder torvkrukor.

När du använder sådana behållare i framtiden, kommer du inte att behöva plocka de planterade växterna, eftersom de kan placeras i marken tillsammans med potten.

Efter att ha bestämt sig för den lämpligaste behållaren för vattenmeloner börjar de förbereda jordblandningen för plantering. Plantering av frön bör göras i förberedd jord fylld med näringsämnen. När man skapar en jordblandning läggs humus till marken, som är gjord av ruttna växter eller gödsel. Torv anses också vara en ersättningsbar komponent som ofta används för att förbättra jordens fertilitet. Det gör jorden lösare, varför fukt tränger snabbare in i dess övre lager.

torv i handen

Efter att ha förberett jorden är de engagerade i att plantera frön. För detta görs grunda fördjupningar i jorden, i vilken 2-3 frön placeras. När plantorna växer upp till 5-8 centimeter, transplanteras de i ett växthus.

Regler för vård av växthusvattenmeloner

Det är ingen hemlighet att alla planterade plantor måste odlas korrekt för att samla stora frukter. För att göra detta måste du regelbundet ta hand om vattenmeloner, vatten och mata buskarna. När man lämnar är plantorna från plantorna till stöden obligatoriska.

Vattenfrekvens

Meloner och kalebasser kännetecknas av ett komplext rotsystem som gör att de effektivt kan absorbera fukt även från jordens nedre lager. Vattna därför inte buskarna för ofta. Trädgårdsmästare rekommenderar att fuktar området när bladen börjar vissna. Vid vattning hälls vätskan under roten för att skydda övre blad från vatten.

vattna vattenmelon

Ljusa och termiska förhållanden

Mängden ljus- och värmevärden påverkar utbytet av vattenmeloner. Personer som arbetar med vattenmeloner rekommenderas att övervaka belysningen och klimatförhållandena i växthus. Den optimala temperaturen anses vara cirka 25-30 grader.

Dagsljusets varaktighet bör inte vara mindre än 12 timmar. Därför måste du installera lampor nära sängarna för ytterligare belysning.

Fertilizer

Varje buske börjar matas när höjden på sina stjälkar når 20-30 centimeter. Växten växer till denna storlek inom en månad efter transplantation i ett växthus. Först tillsätts endast organisk gödsling till marken. Nästa gång befruktas platsen före blomning och fruktbildning. Denna gång använder de mineralförband i form av superfosfat och ammoniumnitrat.

mineralgödselmedel

Bildande av meloner

Skördenas kvalitet och kvantitet beror på buskens bildning. Därför rekommenderas det att du på förhand gör dig bekant med hur du formar växter i ett växthus.

När du bildar vattenmeloner klämmer du först stjälkarna ovanför det femte bladet. Efter några dagar visas ytterligare skott i skottets nedre del, som måste fästas. Vissa trädgårdsmästare klipper ut dem så snart de dyker upp.Beskärning av skott som äggstockarna inte har bildats utförs också.

Det beskrivna beskärningssystemet hjälper till att odla starka buskar på vilka stora och saftiga frukter kommer att växa.

Vattenmelonbindningsteknik

Varje trädgårdsmästare bör veta hur man binder vattenmeloner på rätt sätt. Den första växtbanden utförs två veckor efter att de planterats i jorden. För detta installeras stöd längs varje rad, på vilken tråden dras. När växten växer till 40 centimeter är den bunden med trådar till en tråd.

bundna vattenmeloner

Efter bildandet av frukten upprepas strumpebandet. I detta fall måste du hänga speciella nät på spalten, i vilka de mogna vattenmelonerna placeras.

skörd

Vattenmeloner skördas efter att de är helt mogna. Grödan för grödan framgår av uttorkningen av bindväven nära frukterna. Mogna vattenmelonbär täcks också med mörkgrönaktiga ränder.Den skördade grödan rengörs för smuts, tvättas, torkas och överförs till källaren för lagring.

Slutsats

Alla kan klara odlingen av vattenmelonbuskar i växthus. För att göra detta måste du bekanta dig med funktionerna för att plantera vattenmeloner och reglerna för att ta hand om dem.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa