Jordbruksteknik för odling av vattenmelon i det öppna fältet och i ett växthus i Sibirien, plantering och vård

Vattenmeloner är grödor med lågt underhåll som är lätta att odla. Men växterna är också termofila och ger en god skörd endast när de odlas i heta södra regioner. Odlingen av olika vattenmeloner i Sibirien är sällan framgångsrik. Klimatet i sådana regioner är ogynnsamt för meloner. Det är möjligt att odla ett bär i ett växthus, men ändå är avkastningen inte alltid hög.

De bästa sorterna för odling av vattenmeloner i Sibirien

Sibirien kännetecknas av korta och kalla somrar, klimatförhållandena i dessa regioner är inte lämpliga för odling av meloner och kalebasser i trädgårdsbädden. Det kommer att vara möjligt att odla vattenmeloner bara i ett växthus. Det är också viktigt att välja en sort som är lämplig för odling i ogynnsamma klimat.

Sorter för plantering i Sibirien:

 1. Gnista - frukterna av denna sort växer små, upp till 2 kg. Sorten är inte krävande att ta hand om och tolererar kalla somrar. Spark anses vara en av de vanligaste sorterna i Sibirien.
 2. Ultraranny-sorten är lämplig för plantering i Sibirien. Tillväxtsäsongen för denna sort är 80 dagar. Vattenmeloner har saftigt kött och socker. Frukterna växer inte stora, det finns få sidoslipar på busken. Lämplig för odling i glasväxthus.
 3. Superearly Dyutina är en sort med stora vattenmeloner, som väger från 4 till 6 kg. Växten tillhör det tidiga, växtsäsongen är bara 60 dagar. Skalet är tunt, färgat grönt, med ljusgröna ränder. Hållbarheten efter insamling är högst en månad

frön av vattenmelon

Innan du planterar grödor måste du läsa förpackningen noggrant. Det bör indikera att grödan är lämplig för odling i ogynnsamma klimatzoner.

Hur man odlar vattenmeloner i ett växthus

Hemligheterna för att odla bär i ett växthus i Sibirien bör vara kända för varje sommarinvånare som vill odla stora och söta frukter. Det är att föredra att bygga ett växthus av polykarbonat.

Det ska vara beläget i soliga områden, skyddade från stark vind. Bäret tål inte stark vind.

Du behöver odla bara de sorter som tolererar kalla snaps. Konventionella vattenmelonsorter kan inte producera grödor under dessa förhållanden. Den optimala växthushöjden är 1,7 meter. Piskarna av vattenmeloner vrids ofta uppåt längs spalten.

växande vattenmeloner

Beräkning av tidpunkten för uppkomst

För att lära dig att ordentligt ta hand om växter, måste du först beräkna tidpunkten för plantor från plantor.I de flesta fall behöver du inte beräkna datumen själv. Spirningsperioden anges på fröpaketet. Tidpunkten för uppkomst beror på mängden vattenmelon.

Plantera frön

Det är nödvändigt att plantera vattenmelonfrön i öppen mark under de sista dagarna av maj, när marken har värmts upp med mer än 14 grader. Innan man planterar frön, vattnas jorden rikligt.

vattenmelonfrön

Sedan i marken måste du göra hål 50 centimeter breda. Hålets djup är 10 centimeter. Avståndet mellan hålen är cirka 1 meter. Om vattenmeloner planteras i torvkoppar planteras de med dem. Koppen på kopparna ska skjuta ut från marken med 1-2 centimeter. Plantorna bör inte beröras under de första veckorna. Du måste täcka buskarna med plast och lämna. Se bara till att de inte börjar blekna.

Växande plantor

Innan växande vattenmeloner i ett växthus, vissa sommarinvånare föredrar att plantera frön hemma först och odla plantor. Innan plantor odlas måste plantmaterialet grona:

 1. Späd ut en svag lösning av kaliumpermanganat i ett fat.
 2. Lägg frön i vattnet och täck fatet med plast.
 3. Skott visas på 2-3 dagar.
 4. Därefter planteras plantningsmaterialet i jorden.

vattenmelonfrön

Om du pre-spirar plantningsmaterialet, kommer groddar av vattenmeloner att visas mycket snabbare.

Skötsel och vattning

Vattenmeloner måste bilda en buske. När busken växer måste sidvipporna klämmas fast. Du måste göra detta ofta. Du måste lämna 3-4 starka och kraftfulla fransar, resten är avskuren. Det viktigaste är att inte röra vid den centrala skjutningen.

Växter måste ständigt tas om hand. Det är viktigt att vara uppmärksam på vattning.

Under aktiv tillväxt kräver buskarna mycket vätska. En automatisk sprinkler placeras i växthuset och slås på varje dag i 3-4 timmar.

skörd

För att förstå att det är dags att skörda kan du använda flera kriterier:

 1. Fruktens hud pressar inte när den pressas.
 2. En gul fläck kvar på kontaktpunkten mellan skalet och marken.
 3. Om du knackar på en vattenmelon hörs ett tråkigt ljud.
 4. Stjälken är vissna.

skörd

Alla dessa tecken indikerar att bär måste tas bort från platsen.

Regler för odling av meloner i det öppna fältet

Det är inte svårt att odla meloner i landet. Det enda problemet är att vattenmeloner utomhus växer bra bara i söder. Det är mycket svårt att göra detta i Sibirien.

Att välja en ihållande, snabbmognande sort

Först och främst bör man föredra tidigt mogna sorter av vattenmelon. En sådan funktion som en tidig mognadstid gör att du kan odla en gröda före början av kallt väder.

Följande sorter är lämpliga för odling i Sibirien:

 1. Chill är en medium tidig bärvariant som är lämplig för odling i kalla regioner. Tillväxtsäsongen är 80-100 dagar. Frukt väger upp till 4 kg, formen är något långsträckt, oval. Buskarna kännetecknas av långa piskor som växer upp till 5 meter.
 2. Siberian bränder är en annan mitt-tidig sort, vars frukter börjar mogna 80-100 dagar efter plantering frön i öppen mark. Skiljer sig mot immunitet mot fusarium vilda. Frukterna är medelstora och väger mellan 1,5 och 2,5 kg. Skalet är tunn, mörkgrön i färgen. Massan är söt och saftig.
 3. Du kan plantera i öppen mark sorten Raspberry Sweet. En opretentiös sort som ger när den odlas i ogynnsamma klimat. Frukterna är små, upp till 1,5 kg. Massan är söt, sockerrik.

Hallon Sweet

Även om sorterna är lämpliga för odling utomhus föredras det att plantera vattenmeloner i ett växthus.

Plantera plantor i öppen mark

I öppen mark planteras plantmaterial i slutet av maj-början av juni. Det viktigaste är att jorden värms upp till mer än 15 grader. Om du planterar frön i kall jord kommer de inte att spira. Platsen för plantering av plantor bör vara belägen i ett soligt område.Buskar kräver mycket utrymme, så du måste tilldela tomter med en längd och bredd på minst 3 meter för sängarna.

plantering plantor

Innan plantering måste du gräva upp jorden och lägga till 4-5 kg ​​ruttad gödsel. Det rekommenderas inte att använda färsk gödsel. Dessutom bör en komplex gödningsmedel appliceras, som inkluderar mineraler. Plantera vattenmelonplantor i öppen mark du behöver exakt samma som i ett växthus. Det finns inga skillnader i metoden för plantering.

Vattning och utfodring

Särskild uppmärksamhet ägnas åt bildandet av en vattenmelonbuske. För att maximera utbytet bör sidoskott trimmas regelbundet. Endast starka och kraftfulla fransar ska vara kvar. Det viktigaste är att inte röra vid den centrala pisken.

Under tillväxten av plantor kräver buskarna mycket vätska. Vattenmeloner föredrar att strö. Sådan vattning utförs med en slang med munstycke.

Du måste vattna sängarna på kvällen, efter solnedgången. Vattna sängarna varannan dag. När blommorna börjar blomma stoppas vattningen. Det är viktigt att säkerställa att marken inte täcks.

vattna vattenmelon

Toppförband är viktigt för att öka avkastningen. Kväve används som mineralgödselmedel. Sådana gödselmedel är nödvändiga för att stimulera tillväxten. Urea används ibland istället för kväve. Du måste också lägga till fosfor och kalium i jorden. Organiska gödselmedel inkluderar gödsel, jästbaserade infusioner, träaska och fågelavfall.

Skörda bär

De börjar skörda bär när de når biologisk mognad. Enligt reglerna för jordbruksteknik bör mogna vattenmeloner ha en tjock skal och en torkad stjälk. För att grödan ska lagras längre måste den förvaras i ett mörkt, svalt rum. Men i mer än en månad lagras inte vattenmeloner även om alla villkor är uppfyllda. Dessutom tidiga mogna sorter. På golvet måste du lägga ett tunt lager halm och sedan lägga ut vattenmelonerna. Frukter med sprickor ska ätas omedelbart. De kommer inte att lagras på länge.

mogen vattenmelon

Vissa sommarinvånare lagrar vattenmeloner i skyttegravar, men den här metoden är lämplig för dem som bor i de södra regionerna. I Sibirien kommer nattfrosterna tidigt och kan förstöra skörden.

Vilka svårigheter kan du möta

Eftersom Sibirien betraktas som en ogynnsam region för växande meloner, möter sommarinvånarna som beslutade att plantera vattenmeloner ett antal svårigheter. Vissa av dem är omöjliga att lösa.

Först och främst är det viktigt att förstå att Sibirien har en kort sommar. Och varma soliga dagar för en framgångsrik odling av meloner räcker inte alltid. Under sådana förhållanden odlas endast tidiga sorter som inte är särskilt söta. Vattenmelonens storlek är liten. Stora frukter i ett sådant klimat kan inte odlas i alla fall. Sena sorter, som anses vara de sötaste, är också omöjliga att odla i Sibirien.

Det är möjligt att framgångsrikt odla bär bara i ett växthus. Utomhus är växter mer benägna att vara svaga. Och små äggstockar kommer att bildas. Att växa vattenmeloner i Sibirien, även om det är verkligt, är problematiskt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa