Beskrivning av vattenmelonsorten Ogonyok, dess odling i öppen mark och i ett växthus, mogna termer

Vattenmelonen i Ogonyok-sorten uppföddes redan på 60-talet, men den är fortfarande efterfrågad av trädgårdsmästare idag. Detta är inte förvånande, eftersom det för en tidig sort innehåller ett överflöd av sockerarter och innehåller söt, delikat kött. Ljuset kännetecknas av andra positiva egenskaper, men först saker först ...

Fördelar och egenskaper hos vattenmelon Ogonyok

En representant för pumpafamiljen bosatte sig på centrala Rysslands territorium. Det mognar väl i Moskva-regionen, ger en gröda under svåra sibirska klimatförhållanden. Detta beror på dess opretentiöshet och sjukdomsresistens. Men sorten är olämplig för långvarig transport, så det är bättre att konsumera den omedelbart på plats.

Sorten fick sitt namn tack vare sin karminröd massa. Det skiljer sig i kornighet, saftighet, söt smak. Frukten i sig ser ut som en boll, den är rund, slät och väger upp till 2 kg (ibland 2,7 kg). En tunn, mörkgrön skorpa omger köttet som innehåller små frön. På grund av den tunna skalet finns det ett problem med transporten av frukten.

Under tillväxten bildas fransar som grenar i olika riktningar på växten. Stammar och blad har en karakteristisk härkomst. Bladen är ordnade växelvis och är arrangerade på långa bladblommor. Bladbladet är massivt, styvt, triangulärt-äggformigt.

Beskrivningen säger att sorten inte bara är fruktbar, den mognar tidigare än många kända hybrider. Detta beror på dess förmåga att motstå plötslig uppvärmning och kyla, fuktigt väder och anpassa sig till olika klimatförhållanden. Han tolererar stoiskt bristen på vattning och gödsling, påverkas sällan av fusariumvisnande och antraknos.

vattenmelonfrön av Ogonyok-sorten

Sorten kännetecknas av följande indikatorer:

 • tidig mognad: mognar i genomsnitt på 85 dagar;
 • genomsnittlig bärvikt upp till 2 kg;
 • mörk, grön frukt;
 • utbyte upp till 2,6 kg / m. sq .;
 • förmågan att växa i öppen och stängd mark.

Vattenmelon Ogonyok är motståndskraftig mot ett kort temperaturfall, även om den, liksom andra meloner, älskar värme och sol. Han lyckas mogna i mittbanan innan frosten börjar.

Hur odlades regionen

Den opretentiösa vattenmelonen föds upp i vårt land redan under sovjetiden vid Institute of Vegetable Growing nära Kharkov.

Det tros att Ogonyok erhölls genom att korsa en asiatisk hybrid och en sockersort. Den var avsedd för odling i de södra regionerna.

Gradvis expanderade dess geografi.Ogonyok fungerade bra i Moskva-regionen, nådde Ural och hamnade i Sibirien. Men de kalla sibirska klimatförhållandena tillät inte växande meloner på det öppna fältet. Men växthusförhållandena visade sig vara ganska lämpliga.

utseendet på en vattenmelon av Ogonyok-sorten

Funktioner av växande vattenmelon i olika regioner

Konceptet Rysslands mellanzon är ganska löst. Klimatet i mittbanan beror på den specifika regionen. Så i Moskva-regionen mognar en vattenmelon både i det öppna fältet och i ett växthus. I ett växthus, kontrollerat klimat, kan naturligtvis skörden erhållas mycket tidigare.

I Ural är det en riskabel affär att växa utomhus. Under en varm sommar har fruktarna tid att mogna, men om säsongen är sval och regnig, finns det ingen anledning att vänta på skörden. Därför är det möjligt att odla Spark utan risk endast inomhus.

Sibiriska förhållanden förutsätter uteslutande växthusodling av sorten. Detta är en zon med riskabelt jordbruk, där det är problematiskt att få en skörd av södra kulturen ”under öppen himmel”. I de södra regionerna mognar Ogonyok utan problem och krångel. Här får odlare tidiga skördar.

vattenmelon Ljus i växthuset

Planterings- och odlingsregler

På mitten av latitud planteras sorten Ogonyok i plantor:

 1. Frönen sås i torvtabletter eller plastkoppar till ett djup av 3-4 cm, eftersom frönen är stora.
 2. När plantor visas är 12-timmars dagsljus timmar viktiga så att plantorna inte sträcker sig.
 3. Plantorna måste bli starkare, så de behöver regelbundet vattning och utfodring.
 4. När det tredje riktiga bladet visas är det klart för plantering i marken (växthus). När man planterar i friluft är det nödvändigt att härda så att den södra växten vänjer sig till svala, kontinentala förhållanden.

Före plantering testas frönna i en saltlösning, medan icke livskraftiga prover flyter till ytan. Det är också önskvärt att hålla dem i en svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion i en halvtimme.

I växthuset

Inomhus, idealiska förhållanden för odling av södra grödor. Det finns inga extrema temperaturer, regn eller hög luftfuktighet. Villkoren skapas som kräver vattenmeloner. Om en tidig skörd planeras, kommer plantplantningsmetoden att föredras. Även om det redan i april är det möjligt att så frön i ett växthus som skapats i ett växthus.

Planteringsmönstret är 60 × 70, eftersom fransarna blir bundna till en spal för att spara utrymme. Du kan plantera plantor i början av maj, då växthuset kommer att värmas väl.

vattenmelon Spark inuti

I det öppna fältet

Det är möjligt att odla meloner och kalebasser i öppen mark endast genom plantor (vi talar om mittfältet). Planteringstiden är den sista veckan i maj - den första veckan i juni. Växter odlas enligt schemat: 60 × 140 cm. Det vill säga avståndet mellan buskarna är 60 cm, mellan raderna - 140 cm. Vattenmelonen kastar piskarna, så denna placering motiverar sig själv.

En vattenmelon planteras i en lös, välgenomsläpplig jord, utan stillastående fukt, eftersom melonodlingen är torktålig. En öppen, plan, något upphöjd plats är lämplig. Området för meloner bör vara stort: ​​pumpaväxter tillhör inte små grödor.

Om nattetemperaturen sjunker under +15 ° C stannar tillväxten av vattenmelon. Med hot om återkommande frost behöver vattenmelonplantor skydd, särskilt om härdningssteget inte har passerat.

vattenmelon av Ogonyok-sorten i det öppna fältet

Regler för vård

De viktigaste kraven för vård är traditionella: lossning, rengöring av ogräs, vattning, utfodring. För kalebasser är det viktigt att bilda fransar och placera dem på en spaljé. Denna teknik måste bemästras för att få en full skörd. Annars kan Ogonyok-sorten odlas av en grönsaksodlare utan erfarenhet, eftersom vården för den är minimal.

Vattning

Även om vattenmeloner klassificeras som torktåliga grödor, är en bekväm markfuktindikator för dem 85%.Därför genomförs ofta vattning på sandjord, och på chernozem- eller lerjordar vattnas meloner mindre ofta.

Vattning utförs med varmt, sedimenterat vatten på kvällstimmarna, och vatten får inte komma på bladen eller under roten. I växthus regleras vattenfrekvensen och utförs när jordlagret torkar. Utomhus beror det allt på "regnperioden". Med riklig sommarnedbörd krävs inte vattning alls. När frukterna är mogna behöver inte gnisten fukt.

Toppdressing

Under växtsäsongen måste vattenmelonen matas tre gånger. Varje anläggning ska få 2 liter gödningsmedel. Kraftsekvens:

 1. 10 dagar efter plantering av unga växter utförs den första utfodringen. Den består av 45 g superfosfat, 30 g ammoniumsulfat, 15 g kaliumsalter. Blandningen späds ut i en hink med varmt vatten.
 2. Under perioden med aktiv tillväxt och bildning av äggstockar appliceras fosfor-kaliumgödselmedel, men i ett annat förhållande: 20 g ammoniumsulfat, 10 g superfosfat, 35 g kaliumsalter per hink vatten.
 3. 10 dagar efter den sista appliceringen utförs den tredje utfodringen med en liknande sammansättning.

Det finns också organiska gödningsmedel som är säkrare, men inte mindre effektiva. För vattenmeloner är nässlorinfusion användbar. Samla nässlor, häll i vatten och vänta cirka 3 dagar tills jäsningsprocessen börjar. Kompositionen späds med vatten 1: 1 och brunnarna vattnas. För en anläggning räcker 2-3 liter näringslösning.

ammoniumsulfat

Bildning

Det mest praktiska sättet att växa är på ett nät eller spaljé. Så bladen får maximalt ljus, blir inte smutsiga. Efter bildandet av frukterna läggs de i nät så att pisken inte går sönder och när de är upphängda kommer de inte i kontakt med marken och inte ruttnar.

Under tillväxten avlägsnas sidosnurrarna och en kvarstår på vilken frukt bildas. Efter blomningen lämnas 3-4 äggstockar, resten tas bort. Utan denna procedur kommer vattenmelon Spark att mogna, men dess frukter blir mindre. När man ser att frukterna har vuxit klemmas den apikala skjuten, eftersom dess ytterligare tillväxt inte behövs.

Eftersom Ogonyok är väl pollinerad av bin, kan honungsväxter odlas i närheten för att locka till dem eller melon kan strös med en socker (honung) -lösning.

Hur man bestämmer mognaden hos ett bär

Mognad av frukt i en vattenmelon av Ogonyok-sorten är vänlig. Erfarna grönsaksodlare använder en extern undersökning för att bestämma mognad:

 • vattenmelonens storlek ska motsvara dess sorters egenskaper, det är bättre att välja en medelstor frukt;
 • karakteristisk mörkgrön färg på frukten;
 • bildning av en hård skorpa med en torr "svans";
 • resonansljud när du tappade på grund av tomrum inuti;
 • närvaron av en lateral ljusfläck när vattenmelonen mognar på marken.

Om frukten kastas i vatten och den flyter upp, betyder det att vattenmelonen är klar för konsumtion och dess mogenhet är utan tvekan.

mogen vattenmelon av Ogonyok-sorten

När man ska skörda

Mognadstiden för frukt är annorlunda och beror på regionen och tiden för plantering. I Moskva-regionen kan skörden skördas i juli i Ural - i augusti i Sibirien före de första frostarna i september.

Termen för att skörda frukter i växthuset kommer att komma två veckor tidigare på grund av tidig plantering, högre temperaturer, förmågan att skapa optimala förutsättningar för tillväxt. Greenhouse Spark kännetecknas av mer saftig och välsmakande massa.

Denna typ av vattenmelon ska användas omedelbart efter skörden. De har inte hög hållkvalitet, lagras dåligt och passar endast för snabb konsumtion. Men dessa brister kompenseras mer än av utmärkt smak.

Varje år trivs marknaden med nya varianter av vattenmeloner: kvadratiska och avlånga, med massa i olika färger och nyanser, ovanligt färgade frukter. Men vattenmelon Ogonyok ger inte upp sina positioner. Denna gamla tidstestade sort förblir en favorit hos många grönsakstillverkare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa