Beskrivning av Ataman-vattenmelonsorten och F1-hybrid, vilka är skillnaderna, sjukdomarna och växtskadedjur

Vattenmelon är en av sommarens säsongens ljusaste och mest älskade bär. Ataman-vattenmelonsorten är populär bland trädgårdsmästare, eftersom den kombinerar avkastning, sjukdomsresistens och utmärkt smak.

Egenskaper och beskrivning av vattenmeloner Ataman och Ataman F1

Vattenmelon Ataman bland moderna hybrider av tidig mognad. Frukten mognar med direkt sådd av frön i jorden 55-65 dagar efter grodd, och när de uppförs av plantor på 40-45 dagar. Växten är en kraftfull buske, kännetecknad av intensiv kraft och utvecklad bladapparat.

Bekväma förhållanden bidrar till bildandet av 4-5 frukter, som alla väger 12-16 kg. De släta ovala bären är mörkgröna med ljusa ränder. Under den starka våriga barken finns en kornig, ljusröd massa med en söt, utmärkt smak, god konsistens. Sockerhalten i bäret är cirka 7%.

beskrivning av vattenmeloner

Ataman F1-vattenmelonsorten är en holländsk hybrid. Det tar 55-65 dagar att mogna. Växten bildar en kraftfull buske som kan bära upp till fem äggstockar. Frukter är sfäriska eller något plattade. Skallen är måttligt tjock. Massan kännetecknas av saftighet och kornen är små.

Sockeransamling beror på väderförhållandena och är cirka 6,5%.

Beskrivningen av kulturen förutsätter beteckningen av för- och nackdelarna med Ataman och Ataman F1 vattenmelonsorter. De viktigaste fördelarna, tack vare vilken anläggningen har förtjänat sin plats i trädgården, inkluderar:

favoritbär

 • hög avkastning, vilket är 215 centner per hektar under gynnsamma förhållanden;
 • utmärkt smak och tekniska egenskaper;
 • resistens mot sådana vanliga sjukdomar / som fusarium, antrakos;
 • möjligheten att växa både i växthusförhållanden och i det öppna fältet;
 • god transportabilitet på grund av fruktens tjocka och starka hud;
 • grödans säkerhet under en månad utan smakförlust.

Mindre nackdelar är beroendet av väderförhållandena och den regelbundna krävande vattningen.

möjlighet att växa

Vilka är skillnaderna

Sorten Ataman behåller alla växternas kvaliteter i nästa avkomma. Du kan samla frön i din trädgård och säkert plantera dem nästa år. Ataman F1 kännetecknas av en mer vänlig bildning av plantor, planerade växter, hög kvalitet och enhetlighet av frukter och genetisk resistens mot sjukdomar. Men till skillnad från Ataman med Ataman F1 är det omöjligt att skörda frön, eftersom det finns risk för att bli kvar utan grödor.Därför måste frön av denna sort köpas i butiken varje år.

Vi ger förutsättningar för god avkastning

Vattenmeloner Ataman föredrar ljus sol på dagtid, värme på natten och lös sandjord i rotzonen och i rotkragen.

växtkvalitet

Jordkomposition

Ataman vattenmelon behöver sandig, väl luftad jord. I närvaro av tung jord är det nödvändigt att utföra högkvalitativ beredning genom djup plöjning för att öka utbytet. Översvämmade, leriga och dåligt uppvärmda områden bör undvikas.

Fuktighet och vattning

När du odlar är det nödvändigt att skapa bekväma förhållanden för vattenmeloner, bland vilka vattning tar första plats. Buskar som upplever ett fuktunderskott börjar utvecklas sämre, och överdrivet vattning kommer att provocera rötterna av piskarna och bären själva kommer att förlora sitt sockerinnehåll. Därför är det nödvändigt att organisera rätt vattning, som bör utföras vid roten och med varmt vatten. Vid långa regniga dagar, täck plantorna med film, eftersom grödan reagerar smärtsamt på hög luftfuktighet.

gröna bollar

2 veckor innan skörden måste du sluta vattna så att bären kan plocka upp rätt mängd socker, och massan blir inte vattnig.

Toppdressing

Ataman vattenmelon svarar på utfodring. Näringsämnen bör tillsättas när de första riktiga bladen bildas med gödselmedel som innehåller kväve och fosfor. Då måste du mättas med mineraler och organiska ämnen. Matningsplanen måste justeras. Oftast är appliceringsfrekvensen med gödningsmedel 14 dagar.

vägra vattna

Vid tidpunkten för massblomning behöver växten kompositioner baserade på kalium och fosfor. Det rekommenderas att matningen är klar vid de första tecken på bärmognad.

Agrotekniska funktioner för att växa

Frön av sorten Ataman-vattenmelon sås i marken eller plantor odlas från dem, följt av plantering med böjning av plantorna och täckning genom bågar med en syntetisk film.

ligger i gömmer sig

I växthuset

Det första villkoret för växande vattenmelon i ett växthus - ett väl förberett rum. I ett uppvärmt växthus kan plantor eller frön planteras under de sista dagarna av februari till mitten av mars.

Jorden måste vara näringsrik och rik på mineraler. Humus med superfosfat fungerar som gödningsmedel. I förväg bör du ta hand om närvaron av en skyddsfilm vid svårt kallt väder.

Näringsjord

När du har förberett allt du behöver för att växa kan du starta själva processen:

 1. Så frön i separata behållare med en diameter på 10 cm, efter att de blötläggts i varmt vatten med en tillväxtstimulator.
 2. Under tillväxt, vatten, täck med folie och hålla en temperatur på 25 ° C.
 3. Applicera gödningsmedel den 10: e dagen efter sådd med komplexa mineralformuleringar.
 4. I slutet av maj transplanterar plantorna i väl uppvärmd jord med ett avstånd på 50-70 cm och håller temperaturen i växthuset från 20 till 25 ° C, och luftfuktigheten är inte högre än 60%.

Ytterligare vård reduceras till luftning och vattning, samt att temperaturen i växthuset hålls vid 20-25 ° C och fuktigheten vid 60%.

skär ataman

Utomhus

Innan du planterar en vattenmelon Ataman, måste du välja rätt område, som ska vara rymligt och väl upplyst av solen. Planteringen på ett fröfritt sätt i det första steget inkluderar att lossa och gödsling av marken på platsen. Frömaterialet måste också fuktas i varmt vatten och sedan sås i spår som är 4-7 cm djupa.

Avståndet mellan de planterade enheterna bör vara från 0,7 till 2 meter och mellan raderna - 1,5 meter.

Plantningsmetoden för odling kräver följande åtgärder:

välj en webbplats

 1. Ta enskilda behållare med en diameter på 10 cm och 12 cm i höjden och fyll dem med jord som innehåller torv och humus i lika stora andelar.
 2. Placera två frön i varje behållare till ett djup av 3 cm. När plantorna bildas måste de svaga tas bort.
 3. Spira växten vid en temperatur på 20-25 ° C under dagen och 18-20 ° C på natten i 3 veckor. Ge också den nödvändiga mängden ljus, ventileras regelbundet och skyddas mot drag.
 4. När varmt väder kommer, transplantera plantorna i öppen jord, skydda dem från vinden, vattna och mata dem.

Efter plantering måste du omge växterna omsorgsfullt: vatten, gödsla, lossa jorden, ta bort ogräs och även skydda mot sjukdomar och skadedjur.

mängden ljus

Sjukdomar och skadedjur. Sätt att hantera dem

Vattenmelon Ataman är inte immun mot sjukdomar och skadedjur. Kulturen är benägen att svamp- och bakteriesjukdomar. Särskilt denna situation förvärras under regnperioden, med en minskning av temperaturindikatorerna. Svampen påverkar grönska i buskar, rötter och frukter. Antrakos, pulveraktig mögel, rotrötning, bakteriell fläckning och fusariumvisnande anses vara farligt för vattenmelon.

Insekter, såsom trådmaskar, spindelkvalster, melon bladlöss och snubblor utgör också ett hot mot skörden. De förstör nådlös kultur, livnär sig från rötter, bladverk, och många av dem är inte motvilliga för att njuta av frukterna.

Ett hot mot skörden

För att skydda en gröda från sjukdomar och skadedjur är det viktigaste inte bara att skapa och upprätthålla ett optimalt mikroklimat och en minimal smittsam miljö. Detta kräver:

 • förstöra ogräs på platsen, ta bort växtrester;
 • alternativa grödor;
 • inspektera regelbundet buskarna för tecken på sjukdomar och skadedjur, och om ett problem upptäcks, vidta omedelbart lämpliga åtgärder genom att behandla med speciellt utformade beredningar, med hänsyn till den dos som rekommenderas av tillverkaren vid beredning av skyddsutrustning.

optimalt mikroklimat

skörd

Signalen för att skörda Ataman-vattenmelonsorten är externa indikatorer som indikerar mognad:

 • missfärgning eller bildning av en vaxartad beläggning på huden;
 • markfläck med rik gulfärg;
 • resonans när man tappar, även om detta inte alltid anses vara en indikator på att vattenmelonen har nått sin maximala smak;
 • torraktig slir vid pedunkeln.

skörd

Skörden måste göras med stor försiktighet för att undvika att slå och skada huden. Det är bättre att skära av frukten från stammen istället för att riva av den och vrida av den. I processen med att riva finns det risk för att bakterier kommer in i vattenmelonen, vilket kan provocera massan.

Vattenmelonen Ataman ska användas inom 2-3 veckor efter avlägsnande, eftersom köttet kommer att förlora sin skarphet. Du måste förvara den i ett rum med en optimal temperatur på 10-15 ° C och en relativ luftfuktighet på 85-90%.

hudskador

Slutsats

Nyckeln till en framgångsrik odling av Ataman-vattenmelon är soligt varmt väder, när pollinering och utveckling av saftiga saftiga frukter aktivt äger rum. För att få kvalitetsprodukter måste du göra några ansträngningar och ta hänsyn till några av funktionerna i denna kultur. Det viktigaste är att ge växten gynnsamma förhållanden och njuta av den utsökta smaken av friska och söta bär.

skibbs på bordet

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa