Beskrivning och egenskaper hos Karistans vattenmelonsort, avkastning och odling

Vattenmelon är en av de favorit sommar godbitar. Bland de många kultursorterna kännetecknas vattenmelonsorten Karistan av ett helt komplex av positiva egenskaper, vars huvudsakliga är god smak, högt utbyte och små frön.

Egenskaper och skillnader i sorter Karistan och Karistan F1

Vattenmelon Karistan tillhör medelstora tidiga sorter. Bär, efter bildandet av groddar, mognar redan den 70: e dagen. Frukten är rund eller oval och väger 10-12 kg. Den släta barken med medel tjocklek är mörkgrön i färgen. Massan är ljus skarlakansröd med små svarta frön, kännetecknad av densitet och saftighet.

Beskrivningen av sorten tillhandahåller definitionen av för- och nackdelar med vattenmelon. De viktigaste fördelarna med Karistan, tack vare vilken han förtjänar sin plats i trädgården, inkluderar:

 • höga avkastningar, både i växthus och utomhus;
 • förekomsten av idealisk smak och tekniska egenskaper;
 • förmågan att växa på vilken jord som helst;
 • intensiv spiring av plantering av frön och vänlig mognad av frukt;
 • motståndskraft mot solbränna;
 • långvarig konservering utan förlust av smak, med förbehåll för korrekt lagring;
 • möjligheten att transportera över långa avstånd utan att tappa presentationen.

kristallvattenmelon

Sorten har också nackdelar:

 • sannolikheten för ansamling av en liten mängd socker i molnigt väder;
 • brist på plantor vid plantering i för kall jord.

Till skillnad från Karistan vattenmelon, mognar Karistan F1 hybrid tidigare och har en stor massa. Hybriden är mer motståndskraftig mot typiska sjukdomar och presterar bra på vilken jord som helst. Energin och hastigheten för växttillväxt är dess viktigaste kännetecken.

Avelshistoria och tillväxtregion

Sorten Karistan uppföddes i början av 2000-talet av holländska uppfödare som arbetade för Syngenta.

Det blev känt i Ryssland 2007 och blev mycket populärt redan 2012, då det infördes i statsregistret.

På grund av dess tidiga mognad och utmärkta transportabilitet odlas Karistan vattenmelon aktivt i alla Rysslands regioner. Detta är ett utmärkt val, inte bara för sommarinvånare, utan också för människor som säljer vattenmeloner, eftersom variationen gör att du kan odla imponerande och högkvalitativa skördar av söta sommarbär.

kristallvattenmelon

Växande funktioner och optimala förhållanden

Krav på vattenmelonsorter Karistan för odling:

 • en stor mängd ljus och direkt solljus;
 • optimal temperatur;
 • ökad markfuktighet;
 • marken befruktas väl med organiska och oorganiska ämnen.

För att få en god skörd är det nödvändigt att följa alla agrotekniska rekommendationer för odling, för att skapa optimala förhållanden för aktiv spiring, blommande och mogna frukter.

I växthuset

Ett varmt rum ska vara rymligt, högt, tillverkat av hållbart material. Det är bäst att använda paprika, aubergine eller gurka som grannar. Jorden är nödvändig näringsrik, mättad med mineraler, men inte för fet. För befruktning måste du använda humus med nitrofos och superfosfat. Du måste ta hand om förekomsten av en skyddsfilm i förväg vid svårt kallt väder.

kristallvattenmelon

När du har förberett allt du behöver för att växa kan du starta själva processen:

 1. Så frön i separata koppar eller kokosnötkrukor med en diameter på 10 cm i mitten eller slutet av april, efter att de blötläggts i varmt vatten med tillsats av en tillväxtstimulant.
 2. Vatten regelbundet, täck med folie och hålla en temperatur på 25 C.
 3. Utför toppförband den tionde dagen efter sådd med komplex mineralgödsel.
 4. I slutet av maj transplanterar plantorna i väl uppvärmd mark på ett avstånd av 50-70 cm och håller temperaturen i växthuset från 20 till 25 ° C, och luftfuktigheten är inte högre än 60%.

I framtiden, i processen med odling, är det bara nödvändigt att upprätthålla en optimal nivå av temperatur och luftfuktighet i växthuset, förhindra bildning av drag och vatten regelbundet.

I det öppna fältet

En vattenmelon av sorten Karistan som odlas utomhus under solens ljusa strålar kommer att vara mycket smakligare och saftigare än vad som växte under växthusförhållanden under en film. Först bör du välja ett lämpligt område: det ska vara rymligt och väl upplyst. Det är nödvändigt att lossa och gödsla jorden. Det rekommenderas att fukta frön i varmt vatten i förväg och placera dem i grävda spår som är 4-7 cm djupa. Avståndet mellan de planterade frönna bör inte överstiga ett avstånd på 0,7 till 2 meter, och mellan raderna - cirka 1,5 meter. Det är nödvändigt att utföra regelbundet underhåll i form av vattning och ogräs.

kristallvattenmelon

Med plantor med odling av vattenmelonsorter Karistan bör du:

 1. Frön blötlägg i förväg, placera i torvkrukor fyllda med fuktig jord och humus;
 2. Förvara under filmen tills groddar visas, håll temperaturen minst 20 ° C.
 3. När de första skotten har dykt upp ska du placera i ett svalt rum i 3-4 dagar.
 4. Utför regelbunden vattning, kontrollera luftfuktigheten och temperaturen och applicera kvävegödselmedel i små mängder om det behövs.
 5. När vädret stabiliseras och blir varmt, transplanterar plantorna i öppen mark, täcker dem från vinden, vattnar och matar dem.

När du har transplanterat sorten Karistan måste du övervaka växtens tillstånd, kontrollera om det finns olika sjukdomar och skadedjur, regelbundet vattna, gödsla och lossa jorden.

kristallvattenmelon

Sjukdomar och skadedjur, sätt att bekämpa dem

Vattenmelonsorten Karistan är inte immun mot sjukdomar och skadedjur. Framför allt är kulturen benägen att svampsjukdomar. Denna situation förvärras särskilt under molniga tider, med regnigt väder, med en sänkning av temperaturen. Svampen attackerar bladens, rotsystemet och frukt av växten. Farligt för kulturen är sjukdomar som svart ben, mjölk, olivfläck.

SJUKDOMAR
namnBeskrivningKontrollåtgärder
BlacklegGrå fläckar på blad eller stjälkar som visnar, ruttnar och dör med tidenEliminera de drabbade delarna, ogräs väl och behandla området med en lösning av kopparklorid (0,5%)
Pulveraktig mögelBladen är täckta med en blom av vit och dör snart av. Frukt förlorar sin saftighet och sockerinnehållAvlägsna det drabbade lövet och grenarna. Behandla med karatansuspension (25%) 2-3 dagar före skörd
OlivplatsBladen är korrugerade och täckta med fläckar, hål med en olivblomform på petiolen. Bären deformeras och slutar växaBehandla med en suspension av cuprozan (80%), Bordeaux-vätska (1%), benlat (80%), zineb (80%). Ogräs och ta bort påverkade växtdelar
skadedjur
namnBeskrivningKontrollåtgärder
Melon bladlössInsektskolonier bildas på de nedre bladen. Blommor och blad visnar och fallerStrö över askinfusion och i försummat fall - med Inta-Virom (8 g per 10 l vatten) Lösningen är utformad för 10 kvadratmeter
SpindelmiterEn spindelnät visas på baksidan av bladen, som så småningom missfärgas och faller avRiv av och bränn påverkade löv eller behandla med kemikalier
Spira fluarlarverDe tränger igenom stammen, skadar groddarna och suger ut alla juicerSpraya med ett speciellt "fluga" bekämpningsmedel tre gånger före blomningen

För att få mycket vattenmelonfrukter av den högkvalitativa sorten Karistan är det värt att regelbundet undersöka växterna och, om tecken på en sjukdom finns, ska du omedelbart avgöra orsaken och snabbt eliminera den.

Hur man bestämmer mogenhet av en vattenmelon och skörd

För att skörda grödan i tid och inte misstas, bör du vara uppmärksam på fruktens utseende. Fruktens mognad bestäms av den torra stjälken, gula fläckar, ökad hårdhet i huden.

Du kan också lära sig om vattenmelonens mognad genom att knacka, om ljudet är tråkigt - vattenmelonen är grön, och den sonorösa indikerar början av skörden. Frukten ska tas bort i varmt, torrt väder och skickas för förvaring i ett mörkt, kallt rum med hög luftfuktighet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa